Sarkoma e mitrës


Sarkomat i mitrës - janë tumore të rralla të aparatit gjenital femëror. Ata përbëjnë 2-6% të tumoreve malinje e mitrës. Sarkomat kanceri - tumoret më malinje e mitrës, janë shumë të ndryshme nga kanceri i mitrës në rrjedhën e sipërme, karakteristika metastazë dhe trajtim. Një tipar karakteristik është se shumë pacientë në të kaluarën ka marrë terapi rrezatimi në zonën e legenit - mjekësore takohen të tillë të historisë në 7 - 20% të pacientëve me sarkomë e mitrës.

Llojet më të zakonshme e mëposhtme të sarkomë së mitrës, sarkomë endometrial stromal, liomiosarkome dhe kartsynosarkomy, të paktën - sarkomë pastër dhe angiosarkoma. Liomiosarkome dhe kartsynosarkomy ndodhin në mënyrë të barabartë shpesh dhe një total prej 80% të të gjitha sarkomat të mitrës, sarkomë endometrial stromal - 15%, një tumor të rrallë - e mbetur 5%.


Mosha mesatare e pacientëve me liomiosarkome 43-53 vjet. Moti në premenopausal mirë. Incidenca e tumoreve malinje e fibroids mitrës, sipas autorëve të ndryshëm është 0,13-0,81%. Leiomyosarcomas duhet të dyshojnë në rritjen e shpejtë të kancerit, sidomos në gratë postmenopausal.

Kartsynosarkomy më të zakonshme në të moshuarit mbi 65 vjet dhe përbëhet nga dy komponente - epiteliale dhe mesenchymal. Epiteliale komponent zakonisht paraqitet adenokartsynomoy dhe mezenhymnoy ose ngjan endometrium normale, ose dorëzuar me indet e tumorit, zakonisht mungojnë në mitër, kërc, kockave, muskujt hulli. Përkundrazi, kartsynosarkomy e zhvillimit të qelizave endometrial stromale. Në shumicën e rasteve kartsynosarkomy ndodh në gratë postmenopausal. Pacientët me kancer shpesh kanë trashje kartsynosarkomoyu, diabet, hipertension. Nga 7 në 37% të pacientëve në të kaluarën kanë marrë radiotherapy rreze të jashtëm në zonën e legenit.

Tumoret endometrial stromale ndodhin kryesisht në gratë 45-50 vjet, rreth 30% e rasteve ato ndodhin në gratë postmenopausal.

Adenosarkoma - një kartsynosarkomy rrallë variant. Komponent epiteliale i këtij tumorit paraqitur tumor beninje gjëndrave dhe mezenhymnoy - një nga sarkomat.  

Simptomet e sarkomë mitrës

Për të gjitha llojet e sarkomat lloji më tipike e tre manifestimeve të mëdha klinike:

1. shkarkimit Bloody nga organet gjenitale, apo në mes të periudhës së postmenopausal.
2. Më pak shpesh, zakonisht me një rritje të konsiderueshme në dhimbje mitrës dhe simptomat compression vërejtur të organeve fqinje.

3. Ndoshta asimptomatike. 

Ekzaminimi i sarkomë dyshuar mitrës

Diagnoza është e vendosur:

• Nëse ekzaminimi bimanual zbuloi zgjerimin e mitrës ndonjëherë përcaktuar qartë nyje individuale dhe infiltrates Settings ,.
• Kur aspiratë biopsi e endometrium, curettage zgavrën mitrës, hysteroscopy me biopsi. Më efektive në tumoret stromalnoy endometrial, të paktën leyomio- dhe kartsionosarkome.
• Shpesh sëmundja është diagnostikuar pas një operacioni për fibroids mitrës parashikueshme. Në këtë rast të zbulojë një mitër zgjeruar mbushur me të butë, bardha-gri ose të verdhë me nekrozë tumor dhe hemorragji që shtrihet në venat legenit.

• ultratinguj - për të parë një rritje në madhësinë e mitrës, ndryshimet në konturet e mitrës, ehostruktury saj; rritur ose ulur në mitër; ndryshimet në endometrium.
• CT ose MRI diagnostifikimi - për të zbuluar metastaza në organet e largëta
• Metodat e hulumtimit shtesë përfshijnë - irrigoscopy, sigmoidoscopy, cystoscopy, etj

Parashikim

Për fat të keq, për shkak të aksesit të vonuar të një mjeku me kohën e diagnozës në 40% të pacientëve tumori është përhapur përtej mitrës (veçanërisht e vërtetë për kartsynosarkomy), por në 60-70% të rasteve nuk ka lëvizur përtej legen. Shpërndarja bark peritoneum sipërme, metastases në mëlçi, mushkëri dhe nyjet limfatike janë të rralla. Rifillimi të ndodhë në 50% të pacientëve pas një mesatare prej 5 vjetësh pas trajtimit. Kur recurrences dhe metastases shuarja e mundur gjatë apo edhe kurë.

Në veçanti duhet theksuar se edhe në fazat e hershme të kartsynosarkomy klinike shpesh metastases në nyjet limfatike legenit. Përafërsisht gjysma e pacientëve me kartsynosarkomoyu fazë unë mitrës është pushtimi thellë myometrium, në mënyrë të konsiderueshme përkeqësohet prognozë. Duhet të theksohet se pothuajse të gjithë pacientët me pushtimin myometrial më shumë se gjysmën trashësia e saj vdesin. Faktorë negative paralajmërues janë madhësia e tumorit më të mëdha, prania e emboli tumorit në çarat limfatike, zhvillimi kartsynosarkomy pas rrezatim legenit. Shkalla e mbijetesës pesë-vjeçar në kancer kartsynosarkomy ulët është 20-30%.

Trajtimi i sarkomë mitrës

Trajtimi i stromalnoy endometrial sarcoma duhet të fillojë me operacionin. Kryer hysterectomy me shtojca dhe ndoshta të hequr të gjitha metastaza dukshme. Shtojca të jetë e mundur për të shpëtuar pacientët liomiosarkome mitrës të moshës riprodhuese. Duhet kombinim me kimioterapi, sidomos me një shkallë të lartë të keqdashje të tumorit. Terapi rrezatimi, por me terapi efektive rrezatimi kanceri liomiosarkome dështon. Ajo është kryer në prani të tumorit mbetur në legen dhe në relapses.

Endometrial stromal sarkoma shkalla e ulët e kancerit - hormone varur prohestahenami tumor trajtimin e mundur.