Sarkomë Kaposi


Në vitet e fundit, një numër i raporteve të shkencës, të bazuara në rritje në marrëdhëniet në mes kancereve të caktuara me patogjene infektive. Sarkoma Kaposi është midis tyre. Mjekësia moderne lejon më shpesh takohen me pacientët, sidomos për shkak të përhapjes së infeksionit HIV.

Informacioni historik.Sarkomë Kaposi përshkruar për herë të parë në vitin 1872 nga dermatovnerolohom austriak Moritz Kohn nga Kaposvár qyteti (e njohur edhe si Moritz Kaposi). Emri i qytetit dhe ka shërbyer si shembull për emrin e mëtejshëm kjo sëmundje. Gjatë kësaj periudhe simptomat e përshkruara, ndryshime të dukshme në procesin e morfologjinë e lëkurës. Në rastin e parë të përshkruar në vitin 1883 nga shkencëtarët UA Pospelov. C 1964, përshkrimet e para të rasteve të sarkomë Kaposi-së pas transplantimit të organeve dhe indeve kundër një sfond të terapi imunosupresive, dhe që nga viti 1979 janë bërë gjithnjë e më shumë raste të regjistruara të sarkomë Kaposi në individë të infektuar me HIV më të rinj se 60 vjet. Që nga viti 1988, sarkomë Kaposi është përfshirë në listën e sëmundjeve që lidhen me AIDS në njerëzit nën 60 vjet. Në të njëjtën periudhë, provuar dhe efekti aktive virale në shkaktimin e sëmundjes.


Sarkoma Kaposi (SC) tumor eshte semundja periodik infektive, e shkaktuar nga herpes virus tipit 8, ku krijohen për shkak të pamjaftueshmerise imunitar të shkaktuar nga faktorë gjenetike, përdorimin e barnave (sigurojë efekt imunosupresiv) dhe virusi i imunodeficences njerezore, përkatësisht në pacientët me infeksionit HIV.

Virusi Herpes

Sarkoma Kaposi Problemi po bëhet gjithnjë e më e rëndësishme për shkak të pandemisë AIDS. Shpesh personi i sëmurë nga 20 në 40 vjet, shpesh regjistrohen në ato homoseksual (në dekadën e fundit - në 13% të rasteve) të bëhet përhapur epidemi (dmth në disa pacientë provuar mundësinë e transferimit të sëmundjes, të tilla si një virus, ajo shkakton). Një problem i caktuar është vështirësia e diagnostikimit të hershëm, si dhe në pacientët me i mungesës së imunitetit përhapjen e shpejtë të sëmundjes dhe lezione të organeve të brendshme. Ka pasur disa shqetësime dhe vdekshmërisë shumë të lartë dhe prognozë të varfër sarkomë Kaposi.

Shkakton sarkomë Kaposi

Në varësi të arsyeve të dallojë format e mëposhtme bazë të sarkomë Kaposi-së:
1) klasike SK - është i predispozuar gjenetikisht sarkomë Kaposi. Shfaqet në personat mbi 60 vjet e imunitetit moshës (mund të ndodhë në shtëpinë e familjes).
2) Sigurimi i Afrikës - sarkomë Kaposi endemike, shkaku i të cilave mund të jenë të virusit Epstein-bar, CMV, duke përfshirë virusin herpes tipit 8.
3) Epidemia UK - një rol të madh ka luajtur nga virusi i mungesës së imunitetit të njeriut dhe herpesvirus 8 B-lloj. Që është i caktuar rol shkas faktor B herpesvirus (HSV8) se bashku me proteinen e virusit të mungesës së imunitetit njerëzore (HIV).

4) Ymmunosupressyvnaya SC - iatrogjenike - rol kryesor takon zhvillimin e shprehur imunodeficiencës thellë shkaktuar nga përdorimi i drogës citotoksike dhe imunoshtypes (p.sh. në pacientët pas transplantimit të organeve dhe indeve).

Simptomet e sarkomë Kaposi-së

Në fazën e tanishme sarkomë Kaposi-së - një tumor beninje vaskulare (endotelioma). Roli kryesor në formimin e procesit malinje luajnë B-herpesvirus tipit 8, të cilat janë aktive në drejtim të një reduktim të ndjeshëm në imunitetin.

Në qendër të përhapjes së sarkomë Kaposi është muri i brendshëm i enëve të gjakut (endothelium), ndërprerë strukturën e enëve të gjakut (ata janë "si një sitë"), dhe ka qeliza specifike gisht në formë - një shënues histologjike e sarkomë Kaposi-së; Së bashku me enët e gjakut në sarkomë dhe limfatike anijeve prekur Kaposi-së.

Lokalizimi i lirimit Kaposi-së sarcoma:
1) lokalizuar në lëkurën e këmbëve, këmbët (melkouzelkovye njolla dhe arsimi), karakterizohet kursin kronike dhe dashamirës;
2) me një mbizotërim të ënjtje e këmbëve, këmbët, hips, duart, në të cilat për Subacute dhe kronike;
3) pidoshvenno pëllëmbës-opsion (formimi nyjore);
4) organeve të brendshme formë - pa lezione të lëkurës apo elemente të izoluara në lëkurë, por me dëmtimin e organeve të brendshme, në të cilën moti gjithnjë e më negativ.

Sarkoma Kaposi në dorë

Sigurimit pasme ndaluar

Natyra e njerëzve të pamend në lirimin Kaposi-së sarcoma:
1) Uzelkovaya UK - paraqitja e nodules kaltërosh-kafe ose ngjyrë kafe-kafe, pllaka në lëkurë të gjymtyrëve të ulëta, dhe kudo (gjymtyrëve të sipërme, trungu, fytyrë);
2) Red SC - pamjen rritje kërpudha në lëkurë të kuqe, i ngjan një polip në një bisht;
3) Infiltrative Insurance - përveç manifestimeve të lëkurës shfaqen sisteme të therjes si muskujve, kockave,
4) shpërndahet SC - limfadenopaticheskaya - një në Mbretërinë e Bashkuar (proces i përgjithësuar shpërndarjes është me humbjen çdo sistem dhe organ).

Lëkurës rruzull me sarkomë Kaposi-së

Karakteristikat kryesore të sarkomë Kaposi-së

Një simptomë e hershme të kësaj sëmundjeje në të shumtën e rasteve:
1) Skin Rash: kjo mund të jetë spote, nodules, pllaka, tumoret, fshikëza; madhësia e sendit mund të jenë të ndryshme nga millet grurit në mjegull; në ngjyrë të kuqe-kaltërosh me elemente të errët ngjyrë kafe.
Kur degradimi i elementeve me gunga mund të formojnë ulcerat, të thellë me edges rrumbullakuar kthehet pak (të tilla si buzët), blu-vjollcë, me gjak nekrotike dhe veshja urryer release. Në 1/3 pacientët kanë hemoragji (gjakderdhje), njolla-Purpurozno skuqje dhe ënjtje të indeve.

Një simptomë e zakonshme sarkomë Kaposi - a
2) Ënjtje: ënjtje mund të jetë parësore (të lindin skuqje), dhe ndoshta të mesëm (dmth të shfaqet në të njëjtën kohë ose pas skuqje). Ënjtje mund të ndodhë në një gjymtyrë, dhe mund të jetë simetrike. Lëkura bëhet ngjyrë të kuqe-kaltërosh është i përafërt i dendur. Pacienti, dhimbje, shurdhim në gjymtyrë të prekur, elefantiazë.
Simptomë e tretë e zakonshme klinike eshte sarkomë Kaposi
3) limadenopatiya: gjithmonë vë në procesin e shperndarjes dhe është e karakterizuar nga rritja e një ose më shumë grupe të lymfatychekyh nyje.

4) organet sëmura dhe sistemet, vërejtur në zhvillimin e formave të organeve të brendshme të sarkomë Kaposi-së (një plagë të lëkurës me ose pa të). Organet e prekura të tilla si mëlçi, traktin gastrointestinal (formimi i ulcerat, erozioni), sistemit qendror nervor, gjëndrave mbiveshkore, indeve të eshtrave (kockave shkatërrimi, humbja e kalciumit). Klinikisht, lezionet e organeve të brendshme të vendosur vështirë sepse simptomat janë të padallueshëm nga lezionet e shkaktuara nga shkaqe të tjera dhe pa manifestimet lëkurore e dyshuar Kaposi-së sarcoma diagnostikuese të vështira.
5) nxituar në mukozës (Mukozën e gojës, cheeks, shije, gjuha, faring, laring, sytë) - shfaqet nodules vogla mel e grurit me të kuqe-vjollcë, të cilat mund të rriten në madhësi dhe përhapet; - Nuk mund të shfaqen njolla të kuqe me një ngjyrë kaltërosh izoluar apo me elemente nodules.

6) mund të jetë ankesat jospecifik (Dhimbje në gjymtyrë e prekur, ndjesi djegie, paresthesia - një ndjenjë zvarritje).

Shije të sigurimit

UK zorrë e vogël

Përshkrim i shkurtër i disa formave të sarkomë Kaposi-së

Sarkoma Kaposi I. klasike-së (SK vjetër).
- ndodh në njerëzit mbi 60 vjeç, me sëmundje kronike (hipertension, atherosclerosis aortës, bronkit, infeksionet fungale, gastrit, diabeti, psoriasis dhe të tjerët);
- ndikon në çdo pjesë të trupit, shpesh n / zonë gjymtyrë ndaluar këmbët mbi nyje, por MB në kokë - veshë, lëkurë e kokës. Elementet kryesore të ndodhë gjatë nyje;

- karakterizohet nga skuqje simetri;
- sëmundje bëhet zgjatur, natyrisht kronike - 8-10 vjet ose më shumë, dhe ende vazhdoi të qenit e kënaqshme, dmth kurs beninje.

II. Sigurimi Afrikës (endemike) ose sarkomë Kaposi Subacute.
- ndodh në njerëz më të rinj se 35 vjet dhe në fëmijët e grupmoshave të ndryshme;
- Incidenca e lartë e formës organeve të brendshme (organet e brendshme dëm), pa manifestime të lëkurës;
- tipike e nyjeve limfatike të izoluara pa manifestimet e lëkurës (qafës së mitrës, axillary, inguinale), dhe të rinj pacienti, i limfadenopati më të theksuar;

- progresion të shpejtë fatal brenda disa muajve;
- ka nxituar asimetri;
- ka ankesa të tilla si flashes nxehtë, djersitje, kruarje të përgjithshme, dhimbje të ngrirë - zgjat disa muaj para paraqitjes së procesit lokale.

III. Sigurimi epidemi (ndodh në pacientët e infektuar me HIV).
- Mosha e pacientëve për 40 vjet;
- Getting të mprehtë, papritur;
- Lokalizimi më kryesor në trupin e sipërme (kokë, fytyrë, qafë), dhe 30% e procesit është e lokalizuar në orofaringut - qiell, mishrat, gjuhës, bajamet;

- Karakteristike: lezione mnohoochahovost, asimetri, të ndritshme të kuqe, të purpurt elemente ngjyra polymorphism (skuqje të ndryshme karakteri i spoteve të njësive);
- Lezione karakteristike mukozale, elementet ulcerat;
- Shpesh ka përgjithësim apo shpërndarja proces;
- Ka limfadenopati (të rritur të gjitha grupet - edhe intrathoracic, nyjet limfatike retroperitoneale);
- Rrjedhin agresive, malinje, rezoluta spontan është pothuajse mungon.
- Rezultati pafavorshme - deri në 80% të pacientëve që vdesin deri në 2 milionë vjet nga ndodhja.

Sigurimi epidemi

IV. Ymmunosupressyvnaya UK.
Forma më malinj i sarkomë Kaposi. Nuk është trajtimi i imunoshtypes, citostatikëve. Zhvillon papritmas. Dhjetëra nodules e cila u rrit shpejt në madhësi, duke u bërë një tumor. Procesi po ecën me shpejtësi, prek organet e brendshme. Nuk janë rezistenca e plotë (rezistenca) për trajtim. Motit të kundërt.

Diagnoza e sarkomë Kaposi

Diagnoza paraprak është propozuar në bazë të të dhënave sociale dhe epidemiologjike (infeksionit të dyshuar me HIV, mosha e pacientit, praninë e sëmundjeve kronike, transplantimit të organeve të mëparshme, i mungesës së imunitetit) dhe të dhënat klinike (simptoma karakteristike e disa formave të sarkomë Kaposi-së). Nëse dyshoni se infeksioni me HIV të japë një diagnozë të plotë të infeksionit. Nëse dyshoni se lezione të organeve të brendshme dhe sistemeve kërkon diagnostifikimit të kujdesshëm instrumentale (ultratinguj, fibrogastroduodenoscopy, sigmoidoscopy, bronchoscopy).

Diagnoza përfundimtare e sarkomë Kaposi është propozuar pas Histologji materiale provë (biopsi, të lëkurës dhe të tjerët). Histologjikisht konfirmuar zbulimin diagnozën e qelizave gisht.

Qelizat specifike gisht në sarkomë Kaposi-së

Kur diagnoza duhet të përjashtojnë një numër të simptomeve të ngjashme dhe manifestimeve të sëmundjes. Këto përfshijnë:
1. Psevdosarkoma - zhvillohet në sfondin e pamjaftueshmërisë kronike deje, artikuj skuqjen dhimbshme përhapje vëzhguar, spote hemorragjike në spote mund të dëgjoni Zhurmat systolic, të identifikuar pulsation. Histologjike, qelizat gisht në formë jo.

2. granuloma piogjen.
3. Melanoma.
4. leiomyoma - i formuar nga muret e enëve të vogla të gjakut, duke formuar nodules dhimbshme, shpesh të njëanshme, në sipërfaqet zgjatues. Simptomë Touraine - nga ngrirjes nodules hloretilom kompensuar reduktuar. Në Mbretërinë e Bashkuar kjo simptomë është negativ.
5. anhioleyomiomoyu.
6. sarkoidosis Ben-Beck-Shaumana - tumor i madh-vaskulare.
7. hromomikozi - thellë rritje infeksion mikotik i këmbës papillomatoznye, ulcerat festonchastymy edges.
8. nevi pigment - papillomatoznye verrukoznaya tumor.

Trajtimi i sarkomë Kaposi

Trajtimi i lezioneve të vetme të zhvillojë metoda kirurgjikale (prerje vatër) ndjekur nga terapi rrezatimi. Trajtimi i tillë i sarkomë Kaposi klasike çon në një përfundim të suksesshëm (faljen e zgjatur) në 30-40% të pacientëve.

Nëse një pacient me përgjithësimin Kaposi-së Kaposi, veçanërisht në HIV pozitiv, kjo tregon terapi komplekse antiretrovirale, kimioterapia, ynterferonoterapyy, radiotherapy (në fazën e AIDS-it, por kjo shpesh nuk çojnë në rezultatin e dëshiruar).
1. Terapia Highly antiretrovirusnyya (VAARVT)

- kontribuon në shtypjen e ngarkesës virale dhe për të përmirësuar statusin e imunitetit të infektimit me HIV;
- droga antiretrovirale mund të shtypur plotësisht veprimtarinë jetësore të një virus herpes që shkakton kancerin - sarkomë Kaposi-së;
- kohëzgjatja e terapise tillë duhet të jetë të paktën një vit.
2. Kimioterapia, prospydyn qëllimi i së cilës është përdorur (produkti i brendshëm), vincristine dhe vinblastine (Rozevin), etoposid, Taxol, doksyrubitsynom, bleomicin dhe të tjerët. Përgatitjet kanë efekte anësore të rënda për organet e tjera dhe të formimit të gjakut, e cila shpesh kërkon emërimin e terapi të hormoneve (prednisone, dexamethasone).

3. interferon.
Objektivi: si veprime immunomodulatory përshkruajnë interferon, domethënë:
rekombinant 2a interferon alfa dhe 2b (Intron, roferon, reaferon) ose amtare (Vellferon) në doza të 5-10.000.000 IU / ditë / m, n / kurse gjatë.
4. terapi lokale përfshin: terapi rrezatimi, Cryotherapy, zbatimin e gels veçanta (panretin), kimioterapia lokale.

Droga që kanë qenë shumë efektive në trajtimin e infeksioneve të shkaktuara nga HHV-8, nuk është gjetur.

Parandalimi i sarkomë Kaposi

Masat parandaluese për të zvogëluar infeksionin HIV dhe parandalimin e herpesvirus tipit 8. Gjithashtu masat parandaluese janë kryer pas diagnozës për të parandaluar shfaqjen e përsëritur e progresin e sëmundjes dhe zhvillimin e rezultatit negativ.