Kanceri i mitrës, kanceri endometrial


Kanceri i mitrës - një prej kancereve më të zakonshme, që është, sipas vlerësimeve të ndryshme 30% e të gjithë oncogynecology sëmundjeve dhe të ruhen për 3-4 vend në mesin e kancerit tek gratë pas kancerit të gjirit, zorrës së trashë dhe mushkërive. Sipas burimeve të ndryshme kancerit të mitrës sëmurë për 3% e të gjitha grave. Mesatarisht, sëmundja ndodh në njerëz të moshuar se 60 vjet.

Deri më sot, ka dy opsione kanceri i mitrës patologjike:

1. Gratë e reja, kundër giperestrogenii që zhvillon kundër hyperplasia endometrial. Normalisht shumë të diferencuara, ka një prognozë të favorshme.


2. Në pacientët e moshuar - kundër atrofi endometrial. Në këtë rast, tumor zakonisht nyzkodyfferentsyrovannaya dhe karakterizohet me prognozë më pak të favorshme.

Shkaqet e kancerit të mitrës

Ndër faktorët e rrezikut janë:

• Mungesa e punës - 2-3 herë më e lartë kanceri i mitrës në femra nuk lindjes.
• infertilitetit, çrregullime menstruale, anovulation.
• menopauza vonë. Besohet se kjo është për shkak të një rritje në cikle menstruale anovulatory pas 45 viteve.
• Trashje. Nëse pesha e tejkalon normën e 20 kg ose më shumë rrezikun e kancerit të mitrës është 10 herë më i lartë.

• terapi zëvendësimi Hormone në gratë postmenopausal pa progesterone.
• Perdorimi i tamoxifen në kanceri i gjirit.
• Diabetes

Simptomat e kancerit të mitrës

Manifestimet kryesore klinike:

1. Gjakderdhje dhe diktim nga trakti gjenital jashtë mujore apo postmenopausal. Simptomë më karakteristike, sidomos për të moshuarit që kanë një sfond të gjatë në menopauzë paraqitet gjakderdhje menstrualnopodobnyye. Në kanceri endometrial mund të shoqërohet me dëmtime, si dhe traktin gjenital, fibroids mitrës, polyps endometrial.

2. Ankesat e dhimbje në bark - një simptomë e rrallë paraqitet me rritje compression e mitrës dhe përreth organeve.

3. hematometra ose pyometra - grumbullimi i gjakut në mitër, do të thotë mbyllje e kanalit cervikal me acarohet mundshme. Karakteristike për të moshuarit, përkeqësohet prognozë.

4. kapsllëk, vështirësi urinimi - një rritje në madhësinë e trupit, ai squeezes e vendosur në afërsi të rektumit dhe fshikëz.

Ekzaminimi i kancerit të dyshuar mitrës

Diagnoza dhe metodat përkatëse të provimit:

1. Marrja Historia, shqyrtimi dhe prekje e pasqyra
2. Smears
3. biohimecheskie dhe gjakut klinike teste. Kjo ndonjëherë shoh nivelit CA - 125, si në fazat e mëvonshme të sëmundjes që mund të jetë më e lartë. Megjithatë, më patohnamonichen shifrën për tumoreve ovarian, dhe kancerin e mitrës ende përdoret shumë më pak shpesh.
4. barkut dhe metoda vaginale me ultratinguj - një diagnozën kryesore të kancerit të mitrës.
5. Të jetë i sigurt, kanceri i dyshuar mitrës, sidomos në praninë e ankesave të gjakderdhje nga trakti gjenital, duke biapsiynoho materiale - ose curettage veçantë diagnostike e mitrës ose duke marrë aspiratit nga zgavrën në pamundësinë për të kryer kyurretazha. Është e mundur për të kryer curettage hysteroscopy.

6. radiografi e gjoksit - me qëllim të diagnostikimit të metastases në mushkëri.
7. cystoscopy, sigmoidoscopy, irrihosokpiya, CT dhe MRI e organeve të barkut dhe legenit - në qoftë se të treguara dhe të përshkruara nga mjeku.

Fazat e kancerit të mitrës (thjeshtuar në masë të madhe):

Faza 0 - kancer në vend
Faza I - tumori është i kufizuar në trupin e mitrës
Faza II - kalimi në qafën e mitrës, pa shkuar përtej mitrës
Faza III - tumori përhapet brenda pelvisit
Faza IV - tumor pushton Mukoza e fshikëzës ose rektumit, apo kanë metastaza largët.

Trajtimi i kancerit të mitrës

1. Trajtimi kirurgjik - faza e parë e trajtimit. Një heqjen e mitrës mitrës dhe shtojca. Kjo strategji trajtim është i zbatueshëm në kancerin e mitrës I - II fazë. Sipas operacionit mund të zgjatet deri për të hequr nyjet thella legenit dhe çapokor limfatike dhe heqjen omentum.
Në mungesë të nyjeve limfatike në fazat e hershme të operacionit sëmundjes mund të jetë i vetmi trajtim i nevojshëm.

2. Terapi Rrezatimi - përdoret në fazat e hershme të metodës së dytë pas heqjes kirurgjikale të mitrës. Përdoret zakonisht si intracavitary dhe radioterapi rreze të jashtëm.

3. Kimioterapia - është përdorur gjerësisht në vendin tonë, shpesh me kurset e zgjatur e trajtimit. Aplikimi i neoadjuvant (operacioni i mëparshëm dhe skenë të saktë), kimioterapia, për pacientët me format e mëvonshme të sëmundjes.

Terapia Hormone 4. - përdoret progestogen. Efektiviteti nuk është provuar.

Parashikim

Kanceri i mitrës Moti varet nga faza në të cilën ka filluar trajtimi, shkalla e diferencimit të pacientit. Në pacientët me tepër të diferencuara fazën e parë dhe të tumorit shkalla e mbijetesës është 96% në pacientët me tumor të ulët të diferencuar dhe të katërt vetëm 18%. Shkalla e mbijetesës pesë-vjeçar për të gjitha fazat është 73%. Është e rëndësishme të theksohet se shkalla e mbijetesës është më i lartë, diferencimi më i lartë tumor (marrëdhëniet e saj me indet primar nga i cili "u"). Për shembull, siç u përmend më lart, në fazën e katërt të sëmundjes me normë mbijetese diferencimi i ulët është vetëm 18%, ndërsa tumor shumë të diferencuara në fazën e njëjtë jep mbijetesën pyatilenyuyu prej 36%!

Duhet të theksohet se trajtimi adekuat i pacientëve me ndonjë kancer është e mundur vetëm në drejtim të spitalit të kancerit, apo në prani të të profilit të spitaleve të specializuara në përgjithësi. Pacientët me zbulimin e kancerit të mitrës duhet të hospitalizohen në shumicën e kushteve më të shkurtër. Trajtim më efektive, më herët është filluar.

Përparimi i sëmundjes ndodh në një çerek pacientët e trajtuar për të kancerit të trupit të mitrës. Në 50% të rasteve kjo ndodh në 2 vitet e para, 75% - 3. Për diagnozën e përkeqësimit është i nevojshëm pas trajtimit, 2-3 vitet e para të shqyrtojë pacientë çdo 6 muaj. Një ekzaminim pelvik, me ultratinguj legenit, X-ray e mushkërive (një herë në vit).