Prostate Cancer


Tumoret malinje të organeve gjenitale mashkullore - tumoret që ndikojnë prostatës, testes dhe fshikëzat seminale, penis. Në mesin e tumoreve të organeve riprodhuese të mashkullit në vendin e parë është dukuri e kancerit të prostatës.

Kanceri i prostatës renditet 4 ndër kanceret më të zakonshme.

Shkaqet e kancerit të prostatës


Faktorë hormonale: është provuar se një rritje e hormoneve seksuale mashkullore në trup - androgens, duke përfshirë testosterone mund të jetë pika e fillimit të kancerit. Hormonet seksuale të shkaktojë rritjen dhe zhvillimin e qelizave epiteliale të prostatës, e cila nga ana mund të shkaktojnë transformimin malinje intensive. 

Në zhvillimin e sëmundjes, përveç duke luajtur rolin e predispozicion gjenetik dhe dietik.

2 herë rritur gjasat e tumoreve malinje të prostatës tek burrat afërm të ngushtë të cilëve (babait ose vëllait) të cilët kishin kancer të trupit; në qoftë se dy ose më shumë të afërm të sëmurë rrit rrezikun e tumoreve në 5 11 herë.

Ushqimet yndyrore të tepërta, si dhe të ndikojë negativisht në shëndetin e prostatës: në ushqimet yndyrore janë fraksione sterolovye cilat janë blloqe ndërtimi i hormoneve seksuale mashkullore dhe promovojnë sintezën e tyre në trup në sasi të mëdha.

Faktorët e rrezikut përfshijnë të njëjtën etnicitetin, sjellje seksuale, marrja e rreziqeve yndyrë dhe profesionale.

Koha mesatare e tumorit të prostatës është rreth 20 vjet.

Fazat e kancerit të prostatës:

Faza 1: Tumor është gjetur rastësisht dhe nuk shfaqet, merr jo më shumë se 5% të prostatës;
Faza 2: Tumor merr 5-50% të kancerit ose të zgjasë për dy pjesën e saj;
Faza 3: tumor pushton kapsulë të prostatës, ose hyn në indet përreth (indeve, fshikëzat seminale);

Faza 4: pushton tumor përreth organeve ose kanë metastaza largët.

Kanceri - kanceri

Simptomat e tumorit malinj të prostatës

1. Simptomet e pengim, dobësimi dhe ndërprerjes lumë urinë, ndjesi e zbrazjes jo të plotë të fshikëzës, urinim i shpeshtë, mosmbajtjeje urinar.
2. Simptomat që lidhen me rritjen e tumorit lokale: prania e gjakut në urinë apo spermë, mosmbajtjeje, impotencë, dhimbje në rajonin suprapubic dhe perineum.
3. Simptomat që lidhen me metastaza të largëta, dhimbje të kockave, të ulët mbrapa, ënjtje të ekstremiteteve të ulëta lidhur me metastases në retroperitoneale apo nyjet limfatike inguinale, humbje peshe dhe oreksit, dobësi, lodhje.

Ekzaminimi për tumoret e prostatës

Metoda më e lehtë dhe më i popullarizuar është shqyrtimi i ekzaminimit të prostatës dixhital zorrës së trashë. Një mjek me përvojë mund të dyshojnë kancerit kancerin e zhvillimit në një fazë të hershme dhe me madhësinë e saj të vogël. Për të kryer këtë studim duhet të gjithë njerëzit vuajnë nga problemet e rrugëve urinare.

Ekzaminimi Digital zorrës së trashë

Një tjetër metodë e diagnozës që ka saktësi të lartë, është për të përcaktuar antigjenin niveli prostatspetsyfycheskoho (PSA). Provuar shkencërisht se ngritja e nivelit të PSA është i lidhur drejtpërdrejt me zhvillimin e kancerit të prostatës, normë PSA për një njeri të shëndetshëm është 4 ng / ml, por mosha e 60 vjet është niveli normal i 6.5 ng / ml. Më të madhe të vlerave normale të këtij shënues është paraqitur birë biopsi të prostatës. Ju lutemi të jenë të vetëdijshëm se niveli i PSA 4-10 ng / ml sugjerojnë sëmundje beninje e prostatës. Nëse nivelet e PSA mbi 10 ng / ml është një probabilitet të lartë të kancerit të trupit. Megjithatë, në disa raste me tumore të PSA e prostatës nuk mund të ngrihet - rreth 13% e meshkujve.

Përveç kësaj, ekspertët përdorin indekseve të ndryshme të modifikuar për diagnozë më të saktë të tumorit.

Një ultratinguj dhe transrectal prostatës Ultrasonografia është përdorur për diagnozën e drejtpërdrejtë të tumorit, si dhe për të kancerit biopsi.

A biopsi i prostatës - metodë kryesor i diagnozën e kancerit. Teknika është te rreshti gardh gjëndër indet nën një mikroskop për të studiuar duke përdorur gjilpërë të veçantë gjobë dhe sensor kontrolluar tejzanor zakonisht marrin prej 6 deri 12 seksionet e indeve.

Në disa raste, ekzaminimet plotësuese duke përdorur rezonancë magnetike apo legen Tomografi e kompjuterizuar dhe organet e brendshme.

Trajtimi i kancerit të prostatës

Ka disa trajtime për kancer të prostatës:

Kirurgjik: Kryerja e një operacioni për të hequr gjëndër (prostatectomy) është e justifikuar në pacientët e rinj me asnjë comorbidity dhe madhësia e vogël e tumorit. Operacion ndërlikim mund të jetë i pafuqi, por operacionet tani kursyer zhvilluar teknika që mund të shpëtojë funksion ngrerë.

Terapia Rrezatimi: Përdoret në fazat janar 3 e kancerit të prostatës. përfitimet e trajtimit janë të kuruar mundësive, mungesa e nevojës për trajtim kirurgjik dhe një kurs të terapisë pacient i jashtëm. Megjithatë, terapi rrezatimi nuk është pa të meta: ai mund të zhvillojë mosmbajtjeje urinar, impotencë në 60% të rasteve, diarre, gjakderdhje.
Prevalenca brahiterapiya- marrë kohët e fundit është futja e burimeve radioaktive në indin e prostatës, ndërsa trajtimi është efekt të mirë, me më pak efekte anësore.

Hormon.

Orhektomiya dypalëshe - heqja e testiseve. Ajo është përdorur kur është e pamundur për të hequr tumorin ose në praninë e metastases largët. Mund të zvogëlojë nivelet e hormoneve seksuale mashkullore në trup me 95%.

Përveç kësaj, prania e comorbidity dhe metastases tableta largët hormonet e përdorura (hozerelin, etj), ata janë një mjet për zgjatjen e jetës.

Parashikimi i tumoreve të prostatës.

Pas normën e mbijetesës kirurgji është 70-80% e pacientëve. Pas terapisë rrezatuese pesë vjet përjetuar më shumë se 60-80% të pacientëve.

Komplikimet e Prostate Cancer

Në lidhje me rritjen e tumorit lokale, mosmbajtjeje, impotencë, zhvillimin urinar-gjenitale të infeksioneve, gjakderdhje nga trakti gjenital.

Konsultimi i oncologist të kancerit të prostatës CGS:

Pyetje: Si e zakonshme është kanceri i prostatës dhe atë që ai është i rrezikshëm?
A: Kanceri i prostatës, tani ndodh mjaft shpesh në frekuencë përhapjen ajo qëndron në vendin e 4 në mesin e tumoreve malinje në meshkuj. Kjo është për shkak të popullsisë natyrore plakjes, si dhe përdorimin e gjerë të ushqimeve yndyrore, duke ndryshuar dietën e popullsisë, veçanërisht në vendet e zhvilluara, duke çuar në trashje dhe rrit sintezën e hormoneve seksuale në trupin e mashkullit.

Rreziku i kancerit të prostatës është asimptomatike në shpërndarjen e saj të hershme dhe të shpejtë, të shpejtë të paraqitjes në skenën e metastases largët, e cila shpejt çon në vdekjen e pacientëve, pavarësisht trajtimit të vazhdueshëm intensiv.

Pyetje: Si për të diagnostikuar kancerin e prostatës në fazat e hershme?
A: Aktualisht, ka provë mjaft informative dhe të lira të cilat mund të diagnostikuar patologjinë e prostatës në fazat e hershme të masave të mëdha të popullsisë mashkull - një PSA. Kryerja e hulumtimeve nga marrjen e mostrave të gjakut nga një mënyrë, e ndjekur nga hulumtimet e saj në shënues nivel. Të gjithë njerëzit mbi 45 vjeç duhet të kryejnë çdo vit testin PSA-. Dhe, përveç kësaj, çdo vit kryejnë një ultratinguj të prostatës, duke lejuar dyshoni praninë e nodules në trup edhe në madhësinë e tyre të vogël.