Tumoret malinje të sistemit të tretjes


Organet e tretjes përfshijnë: ezofag, stomak, zorrë e vogël dhe të mëdha, si dhe gjëndër të tretjes, mëlçi, gjëndrat pështymore dhe pankreasit.

Procesi fillon me tretje dhe thithjen e përpunimit mekanik të ushqimit: përtypet, përzierjen dhe lëviz atë në ndarjet më të ulët. Stomak kryesisht përgjegjës për përpunimin mekanik të ushqimit, përzierjen atë dhe tretje të pjesshme. Procesi bazë është e njëjtë thithjen lëndë ushqyese ndodh në zorrën e hollë, zorrë absorbohet vetëm ujë dhe stol formuar.


Nga të gjitha tumoreve malinje të kancerit gjëndër e tretjes është zbuluar pothuajse gjithmonë. Rrallë janë malinje tumor dhe stromal sarkomë tumoreve të tjera.
Pischevareniya- nga kanceri është një tumor malinj i zhvilluar nga elementet epiteli gjëndrave (rreshtim brendshme) të trupit.

Në varësi të organit të prekur dallohen:

- kanceri esophageal,
- kanceri i gjëndrave të pështymës,
- kancer esophageal-gastrik kryqëzim
- Kanceri i stomakut,
- Kanceri i zorrës së hollë (të rralla)
- kanceri i zorrës së trashë dhe rektumit,
- Kanceri i mëlçisë,

- kancer pankreatik.

Kanceri më i zakonshëm i këtyre sëmundjeve të zakonshme të stomakut dhe zorrës së trashë. Këto sëmundje janë të dytë - vendin e tretë për paraqitjen e kancerit, pas kancerit të mushkërive në meshkuj dhe gjirit dhe gjëndra riprodhuese në femra.

Vdekjet nga kanceri i lartë ndihmon tretjen e ushqimit dhe varet kryesisht në fazën e sëmundjes, dhe faza më shumë, më keq prognoza.

Tumoreve malinje e ezofagut

Arsyet për kancer esophageal përfshijnë zakone të hahet, pirja e duhanit. Duhanpirësit që abuzojnë alkool, rreziku i kancerit esophageal rrit 100 herë.

Ndër faktorët e tjerë, sëmundjet kronike të ezofagut, të tilla si ezofag kronike (inflamacion), erozioni dhe ulceration e ezofagut, dëmtimin e ezofagut. Me zhvillimin e kancerit esophageal shpesh kanë një predispozitë gjenetike.

Simptomat e kancerit esophageal janë të ndara:

  • nonspecific: dobësi, djersitje, temperatura e trupit rritet, ulja apo mungesa e oreksit, humbje peshe.
  • specifike për kancer esophageal: atrudnenie gëlltitjes (semundjen disfagia), dhimbje në gjoks ose mbrapa, në mes të xhades blades, jargëzim tepruar, akumulimin e pështymë mbi tumorit (me përfshirjen e nervat kryesore të zgavrën e kraharorit, ngjirurit e zërit, kollë.

Komplikimet e kancerit esophageal:

Hemoptysis - pështymë përzgjedhje me mpiksjen e gjakut (rritje tumor i bronke dhe trake). Gjakderdhje të rrezikshme nga tumori deri intensive, duke çuar në vdekjen e pacientit. Në tumoreve të mëdha që rriten organet e afërta mund të zhvillojnë fistulat (vrima që komunikojnë ata që nuk janë në organet normale), të tilla si në mes ezofagut dhe trake, ezofag dhe fibra mediastinum, duke çuar në zhvillimin e inflamacionit të rënda, efekte të mëdha negative e pacientit dhe të çojë Vdekja e saj. Disfagia - Shkelja e kalimit të ushqimit, të rrezikshme pa trajtim në kohë, si pacientit "vdes nga uria".

Një studim i pacientëve me kancer esophageal duhet të përfshijnë teknika: X-ray studimin e ezofagut me kontrast, Ezofahohastroskopiya (fibrogastroduodenoscopy), FBS (FBS), tomography llogaritur, ultratinguj e bark, laparoscopy, thoracoscopy.

Trajtimi i kancerit esophageal është një detyrë mjaft e vështirë. Vështirësia qëndron në sasi të madhe të operacionit: heqjen e të gjitha zëvendësimit esophageal me autoritetin e tij të tjera (pjesë e stomakut apo zorrës së trashë), kryhet prerë dy dëmtimit të dhëmbëve (kraharorit dhe të barkut), është e vështirë tolerohet, veçanërisht duke pasur parasysh faktin se pacientët që vuajnë nga kanceri ezofag janë jashtëzakonisht të varfëruar (për shkak të semundjen disfagia dhe urisë).

Trajtimi kryesor për kancer esophageal është padyshim kirurgji. Operacioni mund të kryhet vetëm nga 1-2, rrallë 3 fazat e sëmundjes, për shkak të afërsisë së tumorit kraharorit zgavër dhe strukturat kritike janë të pamundur për të hequr.

Në fazën e 3-4 e sëmundjes, kur është e pamundur për të hequr tumorin ose pacientin rraskapitur në masë të madhe, kryerjen e prodhimit gastrostomy: vrima në stomak në bark përmes të cilit ushqyer pacientin.

Aktualisht, shpesh duke përdorur terapi rrezatimi.

Prognoza për kancer esophageal mund të jetë e favorshme vetëm në fazën e 1-2, trajtimi me kusht adekuate (kirurgji, rrezatimi). Në 3-4 nën prognozë shumë të pafavorshme, pacientët shpejt vdesin nga lodhje.

Detajet tumoreve malinje pischevaoda kancer esophageal seksion.

Tumoret malinje e gjëndrave të pështymës

Shkaqet e tumoreve malinje e gjëndrave të pështymës përputhen me ato për kancer të gojës dhe ezofag. Kjo faktorë ushqyese: përdorimi i tepruar i substancave të irritojë mukozën (Mish, turshi, ushqim erëza dhe e nxehtë) dhe indet janë pirja e duhanit dhe alkoolit. Faktorët si dhe përfshijnë çrregullime gjenetike dhe predispozitë gjenetike.

Simptomat e kancerit të pështymës gjëndër përfshijnë: gojën e thatë (në lidhje me shkeljen e jargëzim), dhimbje në nofulla të ulët apo të sipërme, mu në vesh, qafë apo kanceri kokë në rritje në madhësi, blerjen e dhimbjes densitet shkëmbor, ngrihet në temperaturën e trupit.

Diagnoza e kancerit gjëndër pështymës është i bazuar në inspektim vizual dhe një numër të sondazheve, ultrazërit të gjëndër biopsi prekur atë (duke marrë në një pjesë të kërkimit).

Trajtimi i tumoreve të pështymës gjëndra vetëm kirurgji, rrezatimi dhe kimioterapia ndaj trajtimit që ata nuk janë të ndjeshme.

Ashtu si çdo tumoret tjera malinje, kanceri pështymës gjëndër mund metastasize për të dhënë organeve të veçanta, duke shkaktuar vdekjen e pacientëve helmuarve nga produktet e tyre metabolike.

Komplikimet Kanceri i gjëndrave të pështymës: sprouting në organet e afërta (kanalit të veshit, nofulla e sipërme apo të poshtme, kati i gojës, organet qafë, trurit); gjakderdhje nga tumori, zhvillimin e inflamacionit të rënda, e cila çon në vdekjen e pacientit.

Prognoza varet nga faza e sëmundjes, prognozë më të favorshme në 1-2 procesit fazë.

Tumoreve malinje e stomakut

Ka shpesh, për 2-3 vend në mesin e kancereve në frekuencë.

Shkaku i kancerit është shpesh faktorë ushqyese: përdorimi i tepruar i substancave të irritojë mukozën (Mish, turshi, ushqim erëza dhe e nxehtë), si dhe pirja e duhanit dhe alkoolit. Në zhvillimin e kancerit të stomakut luan një rol të rëndësishëm mikrob - Helicobacter, shkatërrimin e shtresës mbrojtëse të mukusit mbi sipërfaqen e brendshme të rreshtim stomak.

Simptomat e kancerit të stomakut lidhet me ushqim dhe shpesh i vetëm nuk e shqetësojnë pacientin: urth, belching ajrit dhe ushqim, vjellje, ndonjëherë të vjella, dhimbje barku.

Trajtimi i kancerit të stomakut, kryesisht kirurgjikale. Nëse ju nuk mund të kryejnë operacion përdorur kimioterapia, por efektin e vogël e saj, terapi rrezatimi nuk është përdorur si një tumoret e stomakut nuk janë të ndjeshëm ndaj rrezatimit.

Prognoza varet nga faza e sëmundjes: në 1-2 faza, me kusht që shkalla e mbijetesës operacioni mund të arrijë 70% pa trajtim nuk mbijetojnë më shumë se një pacient.

Për më shumë sëmundjeve të përshkruara në kancerin e stomakut.

Tumoret malinje e zorrës së trashë

Në zhvillimin e kancerit të zorrës së trashë rolin primar e inflamacionit kronik, kolit, proctitis, sihmoidity. Karrige vonesë krijon kushte për carcinogens kontakt me mukozës dhe tërhequr me kancerin. Zorrët beninje Pujol mund të predispose të kancerit, si dhe polyps zorrëve shpesh ozlokachestvlyayutsya. Rol të rëndësishëm në zhvillimin e kancerit të zorrëve luan predispozitë gjenetike.

Për lokacionin, ndajnë tumoret zorrë: kanceri i zorrës së trashë dhe rektumit; nga ana tjetër, kanceri i zorrës së trashë është i ndarë në kancerit të verbër, ngjitje, tërthor, duke zbritur dhe sigmoid zorrë, në varësi të nga ana e zorrë, ku zhvillohet tumori. Më e zakonshme e kancerit të zorrës së trashë sigmoid, ndoshta për shkak të faktit se ky është një lloj i gut "makinë rezervuarom-" për feces.

Simptomat specifike të kancerit të zorrëve nuk ekziston, për kapsllëk kohë mund të japë idenë e një tumor malinje të trupit, i cili nuk lejon kalimin normal të stol.

Trajtimi i tumoreve të zorrëve, veçanërisht kirurgji, për shkak të ndjeshmërisë së ulët të tumoreve në kimioterapi dhe zhvillimin e shpeshtë e komplikimeve në formën e bllokimit të zorrëve me zhvillimin e akute vonuar stol dhe gazit rrezik për shkak të shfaqjes së komplikimeve që çojnë në vdekje .

Moti, si në tumoret e tjera malinje të traktit gastrointestinal, varësisht nga faza e sëmundjes, më të favorshme në 1-2 faza, me 4 fazat e vdekur të gjithë pacientët e kancerit.

Më shumë informacion ditur me temën e kancerit të zorrës së trashë.

Tumoreve malinje e zorrëve të vogla

Nuk janë shumë të rralla në këtë pjesë kryesore të tyre - kancere stromale (shtresa e muskujve të zorrëve, nga latinishtja "stroma" - mbështetje kornizë), pothuajse asnjë kanceri është gjetur. Në një rast i veçantë tumoreve stromal grup të identifikuara kohët e fundit (në 80-90h shekullin e fundit) dhe i takon të ashtuquajturës esencë, akronim anglisht që përkthehet si gastro-intestinale tumoreve stromal të traktit gastrointestinal.

Këto tumore vysokozloyakisni, me rritje të shpejtë dhe mund të japin metastaza të izoluara, sidomos në mëlçi, praktikisht metastasize në nyjet limfatike.

Simptomat tumoret stromale karakteristike për çdo tumoreve zorrëve: është kapsllëk dhe dhimbje barku.

Diagnoza mund të jetë e vështirë për të vendosur, pasi nuk ka simptoma specifike, pacientët të tilla janë trajtuar me gastroenterologe gjata diagnostikuar me kolit, ose gastrit, një tumor është zbuluar zakonisht nga rastësia, në operacione për sëmundje të tjera (apendiksit, operacioneve gjinekologjike).

Në disa raste, tumoret gjetur nga laparoscopy - malotravmatychnoe studiuar organet e brendshme përmes birë të murit të barkut duke përdorur kamera.

Trajtimin e tumoreve të zorrëve të vogla vetëm kirurgjikale.

Tumoret malinje të mëlçisë

Shkaku i kancerit të mëlçisë është një sëmundje kronike inflamatore e mëlçisë - hepatiti, më shpesh shkaktohet nga viruse të hepatitit B, C dhe D. kombinim Sidomos i rrezikshëm i disa viruseve. Kanceri i mëlçisë zhvillon mbi 10 maj, pas fillimit.

Simptomat e kancerit të mëlçisë mund të jetë zvarritje dhimbje në sektor të sipërme të djathtë, verdhëz e lëkurës, zgjerimi i mëlçisë në madhësi, këto simptoma janë nonspecific dhe specifike, sidomos për hepatit.

Shpesh, kanceri i mëlçisë zhvillohet në sfondin e kesh (sëmundje kronike të mëlçisë lidhur me një shkatërrim gradual të qelizave të mëlçisë dhe zëvendësimin e tyre me ind mbresë).

Trajtimi i kancerit të mëlçisë kryesisht kirurgjikale, kimioterapia është i paefektshëm, trajtim rrezatimi të tumoreve nuk janë të ndjeshme.

Prognoza për kancerin e mëlçisë është e dobët, veçanërisht në qoftë se kanceri prek të dy grimcave dhe për të hequr tumorin nuk është e mundur. Rezultatet pozitive mund të arrihet vetëm nëse largimin e plotë të tumorit.

Më shumë malignancies pjekje përshkruar në kancer të mëlçisë.

Tumoreve malinje te pankreasit

Tumoreve malinje te pankreasit janë tumoret shumë më pak tjera të sistemit tretës.

Pankreasit është e vendosur në bark e sipërme, stomaku i mbuluar nga lart, anash ngjitur me mëlçinë e saj dhe shpretkës, kanal pankreatik hapet në duodenum bashku me kanal biliare përmes gjëndër shumë enët e gjakut, dhe në afërsi të saj janë nerv të madh dhe rrjet enëve të gjakut . Duke pasur parasysh anatomi e kancerit, mund të themi se tumoreve shpejt përhapur në organet përreth, dhe për këtë arsye kanë vështirësi në heqjen e tyre.

Tumoret pankreatike janë kancer - adenokartsynomoy zhvillimin e indeve gjëndrave të trupit.

Gjëndra Struktura fshehtë "kokë", "trup" dhe "bisht" e zhvillimit të tumoreve në krye të pankreasit, i cili është drejtpërdrejt ngjitur në murin e pasme të duodenum.

Simptomat specifike të kancerit pankreatik ekzistojnë, por e përshkroi masën e simptomeve jo-specifike: dobësi, humbje peshe, ngrihet në temperaturën e trupit, dhimbje në bark e sipërme që i japin rajonin e mesit dhe janë herpes natyrën. Shkeljet tipike karrige: diarre, fron të lehta me ngjyrë, paraqitja e mbetjeve të ushqimit patrazuar në meshat fekal. Në fazat e mëvonshme nuk e verdhë dhe thatësi e lëkurës, të bardhët e syve, mukozave, urina e errët, stools të lehta, janë shenja të verdhëz obstruktive (tumor fasha kanalet biliare dhe mbulon rrjedhën e biliare në zorrë). Kur compression ose tumor të duodenum, ka një stagnim të masave të ushqimit, janë simptomat e prodhimit stenozë e stomakut (përshkruar në kancerin e stomakut). Në disa raste, drejtimin, tumoret neudalimyh mund sprouting e pleksus nervore në bark të madh - chrevnoe, i shoqëruar nga patolerueshme shkaqe të forta dhimbje vuajnë pacientët.

Kanceri pankreatik Stadiruetsya, si kanceret e tjera, në varësi të madhësisë së zjarrit. Faza 4 tumor rritje atë në organet e mëdha ngjitur ose metastases largët.

Trajtimi i kirurgjisë të kancerit pankreatik vetëm, është heqja e plotë e kancerit të tumorit të stomakut dhe formimin e biliare dhe pankreatik kanalet artificiale, të cilat hapen në duodenum, në disa raste, të lënë bishtin e pankreasit dhe të kryejë heqjen e organeve ngjitur gjatë disfatës së tyre.

Trajtim rrezatimi dhe kimioterapia nuk përdoret për shkak të pandjeshmërisë e kancerit pankreatik.

Moti favorshme vetëm nëse heqja e plotë e tumorit.