Neoplasms malinje e frymëmarrjes dhe gjoks


Nga frymëmarrjes përfshijnë: fyt dhe trake, bronke dhe drejtpërdrejt mushkëritë. Përveç kësaj, gjoks është zemra, enët e mëdha të tilla si aortës, vena Cava, arteries pulmonare, si dhe ezofag, indit yndyror dhe nyjet limfatike. Të gjitha strukturat dhe organet janë në të ashtuquajturën mediastinum - hapësirë ​​është i kufizuar në të dy anët dritë, pas - shpinë, para - gjoksit. Këtu hasur shpesh tumoret dhe cysts, një përqindje e madhe e të cilave janë malinje në natyrë. Krahas organeve të mësipërme në mediastinum është thymus - gjëndër e gjakut, të zhvilluara mirë në fëmijët, karakteristika të veçanta të rritur dhe nuk është zëvendësuar nga indeve dhjamore. Në thymus shpesh shkojnë vysokozloyakisni tumoret shumë agresive që quhen thymoma. Ndarjet Në mënyrë të ngjashme, në mediastinum mund të gjendet më e ulët shtimin e tyre tiroide, cilësohet shkakton strumë retrosternal, të cilat shpesh bëhen një burim i kancerit dhe duhet të hiqet.


Lehtë vendosen në struktura të posaçme mbrojtëse - qese pleural mbulojnë mushkëritë dhe rreshtim të jashtmen e gjoksit brenda, midis fletët e pleurë është një sasi e vogël e lëngjeve që lubricates mushkëritë dhe parandalon fërkime tyre. Falë qet e mbyllura pleural në gjoks krijon një presion të afërm negativ për atmosferike, duke kontribuar mushkëritë raspravlenyy gjatë mbytje. Në qoftë se ju shkelin integritetin e qet pleural, të tilla si trauma gjoks, presioni në zgavrën pleural linjë dhe drita nuk spadayutsya marrë pjesë në frymëmarrje, që kërkon kirurgji urgjente. Në disa raste plaga është mbyllur (jo të raportuara nga mjedisi), ndërsa ju të marrë frymë e ajrit të hyjë në zgavrën pleural, duke plotësuar atë dhe squeezing organet e brendshme, një gjendje tjetër që quhet pneumatoraks (lat "Pneumo" -. Ajër, "Gjoks" - DHJETOR qelizore) dhe të rrezikshme për jetën pacient me vdekje dypalësh pneumatoraks mund të ndodhë shumë shpejt, brenda disa orësh, duke rezultuar në compression të gjoksit, një gjendje që kërkon kujdes urgjent kirurgjik.

Ajo tumoret shpesh pleural - rreshtim të mushkërive, i quajtur mesothelium, ato mund të jenë të dy beninje dhe malinje, të zgjasë shumë të rrezikshme, ato nuk i përgjigjen trajtimit, dhe për të hequr ato nuk është gjithmonë e mundur.

Përveç kësaj, gjoks është e veçantë, unike dhe një nga muskujt më të mëdha të trupit të njeriut, të quajtur diafragmë. Ajo ndan dëmtimit të dhëmbëve gjoks dhe barkut të njëri-tjetrit, duke ruajtur ngushtësi e gjoksit, duke marrë pjesë drejtpërdrejt në frymëmarrje. Diafragma është reduktuar dhe furnizuar në fazën inspiratory, relakson dhe bie në fazën espirator. Në kundërshtim me problemet e pacientit në fjalë diafragma të frymëmarrjes, gulçim, shurdhim në gjoks, gulçim. Tumoret e diafragmë janë tepër të rralla, më shpesh dal tumoreve organet ngjitur: mushkëritë, pleurë, mëlçisë, stomakut ose ezofag.

Gjithashtu, mjaft shpesh, janë tumoret e kockave të gjoksit, brinjë, kafaz i kraharorit, klavikul. Të dhënat tumor veçanërisht e rrezikshme në të rinjtë, janë quajtur osteosarkom (nga latinishtja "osteo" -. Kockave). Këto tumore vysokozloyakisni, me rritje të shpejtë dhe të japin metastaza, dobët shërueshme.

Shumë shpesh ka ndryshime të mesme të gjoksit - metastases në organe të tjera. Në mushkërive Tumoret metastasize i aftë për pothuajse çdo organeve, më shpesh tumoret e gjirit, zorrës së trashë, veshkave dhe lightest. Vetëm metastases vtrechayutsya kockave në gjoks, brinjë, rruaza, kafaz i kraharorit.

Tumoret e zemrës janë shumë të rralla. Një tumor i vogël mund të hiqet në qoftë se ajo ndikon në strukturat jetësore, të tilla si rrugët e zemrës. Në disa raste ka metastases e tumoreve malinje të tjera në zemër. Simptomat janë: gulçim, palpitations, dhimbje gjoksi dhe shpatullat. Këta pacientë vazhdoi trajtohet nga një kardiolog për dështim të zemrës apo dhimbje të zemrës. Diagnoza është e bazuar në ekzaminimin me ultratinguj zemra dhe tomography llogaritur të gjoksit. 

Kanceri i zemrës

Tumoret malinje të mushkërive

Tumoret të mushkërive mund të ndahen në dy grupe: tumoret e bronke dhe mushkëri indeve të tumorit, i pari i quajtur qendrore, e fundit quhen periferike. Tumoret qendrore të mushkërive më të vështirë për të diagnostikuar në fazat e hershme nuk janë gjithmonë të dukshme, një radiolog me përvojë mund të dyshojnë tumor vetëm disa prova rrethanore, lidhur me këtë zbulimin fund të tumoreve të pemës bronkiale.

 

Tumor bronchus, të parë përmes endoscope

Tumoret e indeve të mushkërive është lehtësisht i dukshëm në radiographs, madje edhe në sasi të vogla, por nuk ka simptome më herët, nuk ka shkaktuar. Më shumë simptomat dhe diagnoza e tumoreve të mushkërive të përshkruara në seksionin e kancerit të mushkërive.

Prognoza për kancerin e mushkërive varet nga faza e sëmundjes. Për tumoret e vogla dhe parashikim fazë të hershme pothuajse gjithmonë mbijetesa e favorshme pas operacionit është e lartë. Në fazën e 3 tumorit prognozë shërim dyshimta, madje edhe me heqjen e plotë të tumorit, sëmundja mund të kthehen pas një kohe, sidomos gjatë vitit të parë. Në fazën e 4 tumor, praninë e metastases, më shumë se 3 vjet nuk jeton asnjë pacient.

Tumoreve malinje e ezofagut

Në zgavrën e kraharorit, pas zemrës dhe enëve të mëdha në pjesën e prapme të mediastinum dhe në frontin e shpinë është ezofag. Ai fiksuar në mënyrë të vendosur në organet përreth dhe të lidhur ngushtë me ta. Duke pasur parasysh lidhje e ngushtë në mes të gjoksit përreth dhe ezofag, disa sëmundje të trupit mund të prodhojë komplikime të rënda. Po, inflamacion dhe lëndimet e ezofagut çon në përfshirjen në procesin e indit dhjamor, trake, çanta të zemrës, se sëmundjet e rënda infektive - mediastinitis (lat "Mediastinuma" -. Mediastinum) shpesh çon në vdekjen e pacientëve.

Kanceri i ezofagut

Tumoret e ezofagut, kryesisht të çojë në ngushtimin e ezofagut dhe abuzimit kalimin e ushqimit, semundjen disfagia, deri në pamundësinë e plotë e kaluar lëngun.

Tumoret malinje të ezofagut rritet me shpejtësi murin e tij dhe të shkojë në organet përreth: laring, enët e mëdha të gjakut, mushkëritë, duke e bërë të pamundur për të hequr ato.

Kanceri i ezofagut, nuk trajtohet, mund të çojë në vdekjen e pacientit nga lodhje.

Kanceri esophageal është trajtuar shumë keq, për shkak të karakteristikat anatomike të trupit dhe përhapjen e shpejtë të tumorit të strukturave ngjitur e gjoksit.

Kanceri më esophageal përshkruar në Seksionin kancer esophageal.

Tumoret malinje të mediastinum

Tumoret mediastinale janë të zakonshme, mund të jetë tumor i thymus - thymoma, një tumor i limfatike indeve limfatike dhe nyjet - Limfoma dhe lymphosarcoma tumor organ pa origjinë të qartë, tumoret e indit dhjamor - loposarkomy, tumoret e indeve nervore dhe të tjerët.

Tim

Tim - tumoreve gjëndër gushë - Thymus. Thymus është e vendosur prapa gjoksit, është në sipërfaqen e përparme e enëve të mëdha të mediastinum dhe trakeale degëzim. Pacientëve kohë të gjatë nuk u kujdes. Tumor aksident gjeni ose në qoftë se simptoma të tilla si gulçim, vështirësi frymëmarrje, si rezultat i presionit të tumorit në trake dhe bronke madhe. Simptomet e tumoreve mediastinal, përveç kësaj, mund të jetë një dhimbje në gjoks - prapa gjoksit që është dhënë në anën e pasme apo shpatull teh, dobësi, ënjtje në pjesën e sipërme të gjoksit, qafës dhe fytyrës. Vysokozloyakisni dhe tumoret agresive, thymoma, rritet shpejt, trajtimi i vetëm është kirurgjike - heqja e plotë e tumorit. Tim nuk është e ndjeshme ndaj ndikimit të terapive: kimioterapi dhe trajtim rrezatimi. Rreziku i këtyre tumoreve është rritje të shpejtë dhe organet agresive mbirjes përreth, duke e bërë të pamundur për të hequr ato.


 
Radiografitë tumor madhe mediastinale.

Limfoma dhe lymphosarcoma

Tumoret e indeve limfatike - Limfoma dhe lymphosarcoma - tumoret më të zakonshme mediastinal, sidomos në pacientët e rinj. Simptomat janë të ngjashme me tumoreve timike, por përveç kësaj, ndryshime mund të ndodhin në nyjet limfatike afër - supraclavicular dhe të qafës së mitrës, si ata të rritur, një konglomerate bashkimit. Prania e nyjet limfatike zgjeruar mbi klavikul dhe qafës shpesh është simptomë e parë e sëmundjes dhe shkakton pacientëve për të parë një mjek. Limfoma madh dhe lymphosarcoma zakonisht nuk hiqet, ata trajtohen me kimioterapi. Prognoza për Limfoma, me trajtim adekuat, zakonisht të dobishme, shpesh vjen shërimin e plotë të pacientëve. Në keqe tumor lymphosarcoma moti thuajse nuk i përgjigjet trajtimit të shpejt të çojë në vdekje nga komplikimet e pacientëve.

Komplikimet e tumoreve mediastinal

Komplikimet e tumoreve mediastinal lidhur me mbirjes së tyre dhe ngjeshja e organeve ngjitur: çrregullimit të zemrës, ënjtje të fytyrës dhe qafës, formimin gyp në mes të organeve të brendshme, të fëlliqura dhe u përhap.

Ajo cysts shpesh mediastinal - tumoret beninje që janë të përbërë nga një kapsulë hollë dhe përmbajtje të lëngshme, ata nuk janë të rrezikshme, por në disa raste mund të degjenerojë në tumoret malinje.

Tumoreve malinje e pleurës

Pleurë - cipë e hollë i lëngshëm që mbulon sipërfaqen e mushkërive dhe gjoks brenda. Shkaku i këtyre tumoreve është kontakti me substanca toksike, shpesh me asbest në një prodhim teknik.

Tumor rritet në sipërfaqen e mushkëri ose në murin e kraharorit, rritet në indet e buta, nervave ose lehtë. Tumoret Pleural në disa raste shkaktojnë akumulimin e lëngjeve në zgavrën pleural, për shkak të çrregullimit të proceseve normale të përthithjes dhe arsimit lëngun lëngshëm. Simptomet e tumoreve pleural: gulçim lidhur me praninë e lëngjeve në zgavrën pleural, dhimbje në gjoks ose në një pikë, nadsadnyy kollë e thatë, shurdhim në gjoks rritet në temperaturë, dobësi.

Trajtimi: largimi i mundshëm i tumorit në mungesë të lëngjeve në zgavrën pleural dhe prania e vetme e tumorit. Nëse ju nuk mund të hiqni duke përdorur kimioterapia, por efekti i trajtimit nuk është gjithmonë ndodh sepse tumor nuk është pothuajse i ndjeshëm ndaj drogës. Pacientët shpejt vdesin nga uria dhe zhvillimin progresiv të kancerit.

Konsultimi:

Pyetje: Cila është arsyeja për zhvillimin e tumoreve të gjoksit?
A: Shkaku i kancerit është ekspozimi ndaj faktorëve të dëmshëm të mjedisit: carcinogens kimike të lëshuar gjatë djegies së karburantit si mbeturinave industriale që hyjnë në mjedisin e emisioneve të kompanive dhe, natyrisht, duhanit - inhaling tymi.


Pyetje: Cila është shkalla e mbijetesës për tumoret e gjoksit?
Përgjigje: Mbijetesa varet nga faza e kancerit. Në 1-2 faza shkalla e mbijetesës është rreth 70% me trajtim adekuat (kirurgji).