Tumor malinj kanceri i testisit


Shpesh kanceri në mesin e organeve gjenitale mashkullore janë tumoret testicular (semynomy), veçanërisht në mesin e të rinjve, shpesh 25-35 vjet. Këto tumore karakterizohet nga rritja e shpejtë, agresivitet të lartë në fillim dhe metastazë.

Më shumë se gjysma e pacientëve që kanë aplikuar kancer testicular zbuluar në një fazë të avancuar, duke përfshirë praninë e metastases largët. Pacientët aspirator vonë zakonisht i lidhur me mungesën e vetëdijes rreth këtyre tumoreve, si dhe arsye psikologjike: frika e sëmundjes dhe intimiteti problemeve që lidhen me sferën seksuale.


Problemi i procesit të braktisjes është e lidhur shpesh me mungesën e vigjilencës në lidhje me mjekët e tumoreve Poliklinika rrjetit organet gjenitale mashkullore. Të rinjtë që vuajnë nga sëmundjet e testiseve, shpesh banale proceset e dyshuar të lindura ose inflamatore: orchitis, Hydrocele dhe të tjerët. Ideja e natyrës së sëmundjes kancerit nuk ndodh gjithmonë.

Shkaqet e kancerit testicular

Shkaqet e kancerit testicular, shumica e tyre, janë të lindur. Tumoret më të zakonshme të zhvilluar në kriptorhizme- koqe neopuschennoho lindura në scrotum, dhe trupi mund të jetë në kanalit inguinale ose zgavrën e barkut. Cryptorchidism kërkon trajtim kirurgjik. Në disa raste, ndërsa në testiseve në kanalit inguinale dhe funksionin e tij normal, monitorimi dinamik të jetë e mundur. Si për të rriturit, heqja e testiseve rekomanduar neopustivshehosya në të gjitha rastet për të parandaluar shkatërrimin e tumorit.

Gjithashtu, sëmundje të tilla si atrofi testicular dhe kequshqyerja (reduktim në madhësi), tumor kundërt koqe, trauma, inflamacion (duke përfshirë si pasojë e shytave) mund të jenë faktorë të favorshme. Faktor rreziku mund të jetë prania e lezioneve tumor në të afërmit e gjakut testis (predispozicion gjenetik) dhe varfëri.

Simptomet e tumoreve testicular

Në pacientët fazat fillestare të interesuara në lidhje me ndonjë compaction apo tumore të dendura pa dhimbje testicular. Në disa raste, pacientët mund të shqetësojnë dhimbje të vazhdueshme në scrotum, pa ndonjë ndryshim vizuale.

Si të prekur rritet koqe tumor në madhësi, ka asimetri e scrotum; vezë dhe të shkrihej saj shtojcë në një kufi të vetëm të dendur konglomerat mes tyre nuk është përcaktuar.

Me kalimin e kohës, tumori mund të përhapet në kordonin sperme, e cila çon në trashje e saj dhe compaction. Tumor mund të zhvillohet në sfondin e akumulimit të lëngjeve në membranat e koqe, shenjat Hydrocele mbi rezultatet e diagnostikimit me ultratinguj issledovaniyane përjashtojnë neoplazmë.

Në disa raste, një shqyrtim i kujdesshëm i pacientit mund të ndryshohet për të zbuluar nyjet limfatike metastatic, inguinale, supraclavicular, nganjëherë, retroperitoneale, nëse tumori është i madh, ata janë të definuara si formimin e dendur me gunga në bark të ulët.

Përveç simptomat e mësipërme, zhvillimi i kancerit testicular karakterizohet nga simptomat e zakonshme: dobësi, humbje të peshës dhe oreksit, temperatura e trupit rritet në numrat e ulët.

Simptomet e tumoreve testicular

Klasifikimi i tumoreve testicular:

Madhësia e tumorit:

T1 tumor por koqe jo kufizuar rritet në guaskë e saj;
T2 tumor është e kufizuar dhe të indeve koqe rritet në guaskë e saj;
T3- tumor shtrihet në kordonin sperme;
T4- ënjtje shkon në scrotum.

Faza 1: T1-4;
Faza 2: çdo tumor madhësi në praninë e metastazave ne limfatike rajonale nyje madhësive 2-5 cm;

Faza 3: Çdo tumor madhësi në praninë e metastazave largëta.

Një studim në tumoret testicular

Më informativ zotëron ultratinguj: një rishikim të scrotum, nyjet limfatike legenit dhe retroperitoneale. Tumoret testicular mund të jetë një ose më shumë nyje qëndrueshmëri dendur në madhësi prej 2.3 cm deri në 10 cm apo më shumë. Studim nyjet limfatike pelvike dhe retroperitoneale mund të identifikojë lezione tyre metastatic.

Kryen Ultrasonografi testicular është konsideruar i detyrueshëm në të gjitha rastet, nëse një i ri e gjeti shenja të ndonjë tumor retroperitoneale ose metastases në organet e brendshme, ose nivelet e hCG dhe / ose alfa-fetoprotein ngritur.

Në disa raste mund të përdoren rezonancë magnetike ose tomography llogaritur të barkut, legen dhe scrotum.

Roli më i rëndësishëm në diagnozën e tumoreve testicular luan testet serologjike të gjakut për shënuesve tumor - proteina të veçanta të prodhuar nga qelizat e tumorit, qarkullojnë nëpërmjet gjakut dhe mungon në njerëz të shëndetshëm.

Më e rëndësishme e tyre specifike të kompleksit të tumoreve testicular: alfafetoproteyn (AFP), Gonadotropin njeriut chorionic (hCG) dhe dehydrogenase kripë e acidit laktik (LDH). Rritja e nivelit të AFP dhe hCG vërejtur në 90% të pacientëve me tumore malinje të testis. Standard për AFP është 15 ng / ml. në disa raste, por mos harroni se ngritja e këtyre shënuesve tumor, ndoshta në lezione tumorale të traktit gastrointestinal.

Në shumicën e pacientëve, në kohën e diagnozës, ose tashmë kanë metastaza në nyjet limfatike retroperitoneale, nyjet limfatike mediastinale, metastaza i organeve të brendshme, zakonisht në mushkëri apo ata vetë do të dini në lidhje shpejt pas operacionit.

Rifillimi mund të ndodhë pas trajtimit, si në muajt e ardhshëm dhe disa vite pas trajtimit nga rifillimi sëmundja zakonisht ndodhin në deri në dy vjet pas operacionit. Nyjet e prekura më shpesh retroperitoneale limfatike - deri në 95% të rasteve.

Trajtimi i tumoreve testicular

Faza e parë e trajtimit, në çdo fazë të tumorit është operacioni: orhofunikulektomiya - heqja e koqe prekur me kordonin sperme.
Pas operacionit, me kusht nuk largët dhe manifestimeve të sëmundjes, shërim ndodh në 80% të pacientëve. Pacientët e tillë tregoi monitorimi dinamik (ekzaminim të plotë çdo 3 muaj). Në disa raste, kirurgji të plotësuar më tej kimioterapia anticancer, kjo teknikë mund të rrisë numrin rikthehet në 90-100%.

Në disa raste, përmasave të mëdha tumor, terapi rrezatimi postoperative të ketë sukses. Gjatë trajtimit të furnizuar një dozë të vogël (20hr) në fushën e nyjeve limfatike retroperitoneale. Rifillimi i sëmundjes në fushën e operacioneve, nyjet limfatike legenit dhe retroperitoneale pas përdorimit radiotherapy jashtëzakonisht të rralla. Megjithatë, të jenë të vetëdijshëm se përdorimi i radioterapi pse pak, por potencialisht rrit rrezikun e infertilitetit.

Me një përhapje të madhe të tumoreve dhe prania e largët trajtimit metastases fillon me kimioterapi, i cili synon reduktimin e tumoreve në madhësi për të lehtësuar manipulimin e mëtejshëm hiruhicheskih.

Në 2 deri 3 fazat e sëmundjes, pra prania e metastases në retroperitoneale apo nyjet limfatike inguinale përdorur një trajtim me dy faza: faza e parë e operacionit kryhet (orhofunikulektomiya) e ndjekur nga terapi rrezatimi apo kimioterapi. Në prani të metastazave të mbetura të nyjeve limfatike inguinale retroperitoneale ose pas trajtimit eshte heqja e tyre.

Në praninë e metastases largët, nëse jo shumë tumoreve dhe mund të hequr ato - operacion drejtimin, në të gjitha rastet e tjera është vetëm kimioterapia.

Sëmundjet e motit.

Në fazën fillestare të tumorit dhe motit të saj madhësisë së vogël të favorshëm (me kusht trajtim vetëm kirurgjik), shërohet më shumë se 80% të pacientëve. Në praninë e metastases në nyjet limfatike përreth (retroperitoneale dhe inguinale) duke përdorur një trajtim të integruar (kirurgji + rrezatimi apo kimioterapi) duket mbijetesën e 90-95%. Në fazat më të avancuara të sëmundjes dhe mbijetesën në mënyrë të konsiderueshme më të keqe nuk e kalon 40-50%.