Dhimbje në sy


Syri - shikimi. Dhimbje në sy mund të shkaktohet nga sëmundje të syrit (orbitë) ose struktura rreth syve.

Syri ka disa komponentë. Këto komponente të përfshijnë, por nuk kufizohen vetëm në kornea, irisit, nxënës, lente, retinë, nervit optik, enëve të gjakut dhe trupit tejdukshëm. Kornea është para syrit që transmeton dhe fokusohet dritë në sy. Nxënës - vrimë në iris, e cila ndihmon në rregullimin e sasisë së dritës që hyn në sy. Brenda sy përmban një substancë të qartë që promovon depërtimin e dritës në retinë.


Retinë - shtresa nervore në pjesën e pasme të syrit, kap bie dritën dhe krijon impulset që udhëtojnë nëpërmjet nervit optik deri në tru. Macula - një zonë të vogël të retinë që përmban qeliza të veçanta dritë-ndjeshme dhe na lejon për të parë detajet gjobë në mënyrë të qartë. Optik nervore - nervore që shkon nga syri në tru dhe mbart impulset formuar nga retinë në lëvore vizuale. Shtresë vaskulare është një shtresë e hollë vaskulare midis sclera dhe të retinës, ai jep qelizat sy me oksigjen dhe ushqyese.

I tejdukshëm është një xhelatinë-si substancë transparente që mbush lente. Termi mjekësor denoting dhimbje të syve - oftalmalhiya (ophthalmalgia) dhe oftalmodeniya (ophthalmodynia).

Në glaukoma, tensioni i lartë i intraocular si rezultat i kësaj, pacienti është shpesh një dhimbje të forta në sytë e tij. Pacientët përshkruajnë dhimbjen si shkatërrimtar, të nxjerrë në pah dhimbje shfaqjen brenda sy, ndjesi të trupit të huaj. Ky kusht është gjithashtu karakteristikë e sulmit akut i glaukomës.

Sëmundje, e cila mund të shkaktojë dhimbje të syve

• Blepharitis
• Burns (ndihma e parë)
• Glaukoma
• migrenë
• pezmatim nervi optik
• sindroma Sjogren

Shkaqet e mundshme dhimbje në sytë

• konsumuarit kornesë
• Dacrocystitis
• arterit përkohshme
• infeksionet përfshirë herpes viruset, kërpudhave dhe baktereve (infeksionet e shpeshta dhe viruse shpesh shkaktojnë dhimbje në sy kur shikon në dritat e ndritshme, e quajtur fotofobi)
• Iritis (gjithashtu uveitis, ankilozuyuchyyspondylit, artriti reumatoid juvenil, artriti reaktiv)

• keratoconjunctivitis Sikkim
• Objekti në sy (çështje të huaj, rërë, lentet e kontaktit, etj)
• pinhvekuly (komplot thickened konjuktivën e syrit)
• Problemet sinus (sinusit, polyps)
• elbi
• Hemorragji subconjunctival (edhe pse zakonisht pa dhimbje)
• Trauma (kirurgji direkt kick)
• Tumor në ose rreth syve (të rralla)