Stenozë kurrizore, osteophytes kurrizore


Stenozë i kanalit kurrizore - Ky proces hronicheskkiy karakterizohen nga ngushtimi i parregullt i kanalit qendror kurrizore, xhep lateral ose kockave intervertebral foramen, kërc dhe strukturat myahkotkanye, me pushtimin e hapësirës së tyre pushtuar nga rrënjë nervore dhe kurrizore mozhom.Suzhenie kanalit kurrizore të shkaktuara nga hernias disk që shkaktojnë akute compression strukturave neuro-vaskulare me stenozë zakonisht nuk është rasti.

Stenozë kurrizore kanalit është një sëmundje që përfshin një kombinim të ngushtimi i kanalit kurrizore nën ndonjë nga tomography llogaritur (CT) ose rezonancë magnetike (MRI) ose X-ray e shpinë (spondylohrafyy) dhe simptomat karakteristike klinike. Gjatë kryerjes së personave MRI mbi 60 vjet vuri në dukje se 21% e tyre kishin shenja radiografike të ngushtimi i kanalit kurrizore në nivelin e mesit. Vetëm një e treta (33%) stenozë paraqitur ankesat karakteristike


Klasifikimi i stenozë kurrizore

Për kriteret e anatomike të dalluar

- stenozë qendror - duke zvogëluar distancën nga sipërfaqja e pasme të trupit vertebral në pikën më të afërt në kllapa kundërt në ostystohovidrostka bazë (deri në 12 mm - stenozë relative, 10 mm ose më pak - absolute) ose kurrizore zonën kanalit (deri në 100 mm² - stenozë relative, dhe më pak se 75 mm² - stenozë absolute)
- lateral stenozë - ngushtimi kanalin Koreshkov dhe foramen intervertebral për 4 mm ose më pak

Etiologji të dalluar

- stenozë kongjenitale ose idiopatike; Achondroplasia
- stenozë fituar
- kombinuar stenozë - çdo kombinim i stenozë kongjenitale dhe fituar

Shkaqet e stenozë kurrizore kanalit

Kanali kurrizore formuar nga harqe dhe organeve kurrizor dhe ligaments shtrënguar që lidhin rruaza bashku. Midis mureve të palcës kurrizore dhe hapësirë ​​kurrizore kanalit janë të mbushura me inde të lirshme yndyror dhe lëngut cerebrospinal. Disponueshmëria e kësaj hapësire lejon trupit për të kompensuar për një ngushtim të lehtë të kanalit kurrizore pa komplikime neurologjike. Megjithatë, progresive stenozyrovanye kurrizore kanalit në mënyrë të pashmangshme çon në ngjeshje të palcës kurrizore dhe (ose) rrënjët nervore, e cila është shoqëruar me simptoma neurologjike.

Stenozë kurrizore kanalit shpesh vërejtur në nivelin e mesit. Ngushtimi i kanalit kurrizore mund të jetë për shkak të zhvillimit të një hernie diskale, tumor, traumave, trashje të verdhë të ligamenteve, aspekt Arthrosis përbashkët, rritjes osteophytes, disqe zgjatje spondylolystezom dhe disa arsye të tjera.

Stenozë kongjenitale për shkak të karakteristikat anatomike strukturore të shtyllës kurrizore tek njerëzit dhe tregon:

- shkurtimin e harkut vertebral
- Achondroplasia (duke rritur trashësinë e harkut vertebral, shkurtimin këmbët dhe të reduktuar lartësinë e trupit vertebral)

- kërc dhe diastematomieliya fijor

Vetom kurrizore sluchaesimptomy stenozë kanali shfaqen në një moshë më të re.

Shkaqet e stenozë fituar ndryshme. Ato kryesore janë:

- deformuar spondylarthritis hypertrophy nyje intervertebral, formimi osteophytes kufi
- ossyfytsyrovannaya disk herniation
- hypertrophy dhe kockëzim e ligament të verdhë
- Sëmundje FORESTIER së (difuze idiopatike hyperostosis natyrës revmatoydnoy)
- spondylitis ankylosing
- spondylolisthesis origjina degjenerative

- iatrogjenike stenozë - formimi i mbështjelljes subarachnoid dhe / ose plagët postoperative
- "Stenozë çelikut" - futja e strukturave metalike në lumen të kanalit vertebral apo radicular

Stenozë Qendrore është për shkak të proceseve patologjike në strukturat anatomike formojnë kanalin kurrizor (duke përfshirë disqe intervertebral nyje intervertebral, ligament të verdhë, pasmë ligament gjatësore), i cili përmban qese cerebrospinal me atë të përfshirë rrënjët nervore.

Stenozë lateral mund të ndodhë në një ose më shumë nga tre zona anatomike: hyrjen e zonës (retsessusa lateral), zonës dhe daljes mesme zonës (foramen intervertebral).

Retsessusa Lateral kufizuar:

- prapa - procesi superiore kyçeve të rruazë
- mesor - qese dura mater
- anash - rruazë këmbë
- është pranë bishtit - trupi vertebral
- rostral - disk intervertebral

Normalisht retsessusa lartësi lateral është 5 mm. Reduktimi madhësinë e saj për 3-4 mm është përcaktuar si stenozë. Në shumicën e rasteve stenozë retsessusa anësore të shkaktuara ose hypertrophy e procesit superiore kyçeve të rruazë ose zadnelateralnoy hernie diskale.

Mesatare Zona kufizohet:

- prapa - nyje intervertebral
- top - rruazë këmbë
- front - rruazë trupi
- mesor - në fakt kanalit kurrizore.

Ngushtimi zonën e mesme dhe në përputhje me compression rrënjë mund të ndodhë kur spodylolistezi dhe deformime rrotulluese.

Hapja intervertebral është i kufizuar

- këmbët e rruaza ngjitur - lartë dhe në fund
- front - organet ngjitur vertebral dhe janë në mes të diskut intervertebral
- prapa - nyjeve intervertebral dhe pjesë anësore të ligament verdhë

Normalisht lartësi intervertebral foramen është 20-30 mm, gjerësia 8,10 mm, duke filluar 40-160 mm ². Uljen e foramen intervertebral paktën 15 mm trajtohet si stenozë e saj (në lidhje me shenjat klinike të rrënjës nervore)

Stenozë intervertebral foramen është më shumë i zakonshëm në mesit të ulët, inhda plotëson stenozë kanalit kurrizore në shpinë qafës së mitrës apo të kraharorit.

Patogjeneza e stenozë kurrizore kanalit

Mekanizmat pathophysiological që shkaktojnë zhvillimin e ankesave specifike janë shkaktuar nga një kombinim i tre grupe faktorësh - rritjen e presionit epidural inflamacion pa mikrobe dhe ishemi.

Shfaqja e çdo compression për shkak të strukturave kronike neuro-vaskulare të kanalit kurrizore.

Për shkak të compression kronike e mospërputhjes së fluksit të gjakut në strukturat nervore të kanalit kurrizore. Niveli i ul gjakut hyrëse dhe për këtë arsye nuk ka rrënjë nervore ishemi (me stenozë lateral) dhe bisht kali (cauda equina) (Qendrore). Kur stenozë kombinuar nuk është një kombinim i ishemi si equina cauda dhe rrënjë nervore. Është vërejtur se fenomeni shkaktuar proceset ishemi demiedinizatsii, formimin e mbështjelljes mes Mater butë dhe Arachnoid, fibrozë intersticiale dhe nevojën Rubtsov pachymeningitis për rritjen e oksigjenit me rritjen e proceseve biokimike. Kjo shpjegon faktin se ankesat e dhimbjeve në shpinë dhe / ose këmbët, dobësi në stenozë kurrizore ndodhë kur ecin.

Vëllimi mospërputhje neuro-vaskulare strukturat e vëllimit kanalit kurrizore është rritur presionin epidural si rezultat i duke shkaktuar inflamacion. Presioni epidural rritet kur ecin, e cila shkakton prodhimin ektopike e impulseve nervore dhe manifestohet me shfaqjen e dhimbjes.

Feature Patogjeneza e kanalit kurrizore është varësia e shumës së pozitës së trupit. Kur një njeri kneels, lordosis mesit është vijë i drejtë ose kifoziruetsya, proceset e përbashkëta të ndryshojnë, rrit pastrimit foramen intervertebral, i liruar enët e gjakut të ngjeshur, duke rezultuar në restaurimin e rrjedhjes normale të gjakut, dhe kështu elemente ishemike ushqimore nervore. Në kulmin e intervertebral foramen përkulje rritur me 12%, me papërkulshëm reduktuar me 15%. Kjo shpjegon ankesën tipike, e cila është një regres të dhimbjes deri në zhdukjen e plotë të shtesë, kur, lakimi. Për më tepër, në bazë të këtij simptomë të kryejë një diagnozë diferenciale midis neyrohennoy (stenozë kurrizore kanali) dhe klaudikimit vaskulare përhershme. Kështu, kur neyrohennoy ndërprerje claudication ndryshe nga personi i enëve të gjakut mund të punojnë për një kohë të gjatë në një biçikletë stacionare, nuk ndihen ankesë pranë makinës zgjatur.

Stenozë kurrizore kanalit si rezultat i osteoarthritis

Fituar më shpesh stenozë kurrizore kanalit është faza e fundit e katërt të osteokondroza. Pamja e saj karakterizohet nga fakti se pavarësisht jostabilitetit të segmentit vertebrale-motor (3 osteoarthritis faza) të zhvilluar proceset kompensuese që synojnë stabilizimin e saj. Këto përfshijnë përhapjen e kockave në formën e osteophytes, artrit i nyjeve intervertebral. Joints intervertebral si kufizimin e zonës kurrizore kanalit dhe rrënjë nervore hyrjes, një zonë e ndërmjetme dhe vrimë intervertebral. Sipas përhapja e nyjeve intervertebral çon në ngushtimin e strukturave anatomike të përputhje të mësipërm dhe në me zhvillimin e stenozë.

Simptomet e stenozë kurrizore kanalit

Ngushtimi i kanalit kurrizore shkakton compression dhe acarim të rrënjëve nervore. Kjo mund të shkaktojë dhimbje dhe mosfunksionim të nervave. Kur stenozë zvogëluar shpërndarjen e oksigjenit dhe ushqyesve të palcës kurrizore. Gjatë aktivitetit fizik, të tilla si ecje ose vrapim, qelizat nervore të palcës kurrizore në nevojën e rritjes së ofrimit të oksigjenit dhe ushqyesve. Megjithatë, stenozë kurrizore nuk ndodh, sepse vëllimi shpejtësia e rrjedhës së gjakut nuk mund të rritet në proporcion me nevojat e qelizave nervore për shkak të rritjes së presionit intersticiale në kanalit kurrizore që shkakton compression të enëve të gjakut. Ishemi i palcës kurrizore shkakton dhimbje dhe dobësi në gjymtyrë.

Pacientët më të zakonshme kurrizore stenozë kanalit ankohen për dhimbje, trishtim dhe dobësi në këmbë dhe rajonin e mesit që lindin kur ecin ose të zgjatur në këmbë. Pas një tjetër, këto simptoma zakonisht zhduken. Kjo neyrohennoy simpatokompleksom quajtur claudication përhershme, në analogji me claudication përhershme me sëmundje vaskulare e gjymtyrë të ulët.

Në grupin e studimit të pacientëve me stenozë të kanalit mesit kurrizore në nivelin vuri në dukje se ankesa të mëdha janë:

- dhimbje prapa dhe mbrapa - lyumbalhyya (95%)
- sindroma të klaudikimit neurogjenik nderprerje (91%)
- dhimbje radykulyarnaya në një ose dy këmbë (71%),
- Simptomet e tensionit (Lasseha, Wasserman dhe të tjerët.) 75%
- dobësi në një ose dy këmbët (33%)
- Shkelja e ndjeshmërisë në këmbë 63%
- Parezë në këmbë 59%
- Dhimbje të nervit shiatik (dhimbja këmbën) 54%
- Gërryes e muskujve te extremiteteve te ulta 43%
- Shkelja e ndjeshmërisë në zonën anogenital 21%
- Crump viçin muskujt 20%
- Funksion të dëmtuar të organeve të legenit 14%

Ubolnyh, i cili vuri në dukje një kombinim i dhimbje në këmbë dhe përsëri 70% vuri në dukje të njëjtin intensitet e dhimbje në këmbë dhe përsëri, 25% e dhimbje të përhapura në këmbë. Në 58% të rasteve dhimbja kishte në një këmbë dhe në 42% ishte bilateral. Shumica e pacientëve kishte rrënjë të shumta nervore radiculopathy. Në thelb dhimbjen e stenozë kurrizore është e shpërndarë në dermatomes L5 (91%) dhe SI (63%), të paktën në dermatomes L1-L4 (28%).

Neyrohennaya claudication është simptomë patognomonike i stenozë kurrizore kanalit, para se të lejuar metodat shtesë të ekzaminimit sugjerojnë praninë e stenozë kurrizore kanalit. Ajo karakterizohet nga pamja e dhimbje kur ecin, e cila regresses kur shtesë mënyra ose trungu përpara. Atëherë njerëzit mund të shkojnë prapa një distancë të caktuar për paraqitjen e simptomeve. Në pozicion ulur pacienti mund të kryejnë ndonjë punë (biçikletë stërvitje, po ngiste një makinë) pa shkaktohen dhimbje. Intensiteti i të përhershme otsenivaaetsya claudication neyrohennoy në distancë (metra), e cila mund të marrë një person në shfaqjen e dhimbjes.

Diagnoza e stenozë kurrizore kanalit

Diagnoza e stenozë kurrizore kanalit mund të vendosen bazuar në një kombinim të ankesave klinike dhe ngushtimi i kanalit kurrizore sipas këtij metodat tjera hulumtuese.

Ngushtimi i kanalit kurrizore (madhësia anteroposterior më pak se 12 mm), mund të zbulohet nga rezonancë magnetike, tomography kompjuter dhe radiografi (spondylohrafyy) shpinë lumbosacral.

Radiografi - një metodë pa dhimbje e studimit që lejon që të parashikoj formimin e kockave nga X-rrezeve. Kur stenozë kurrizore të shkaktuara nga ndryshimet degjenerative në X-rrezet mund të zbulohet nga simptoma të tilla si reduktimin lartësinë e hendekut intervertebral, osteophytes, hypertrophy e nyjeve aspekt, të paqëndrueshme segment vertebrale-motor gjatë testeve funksionale (përkulje dhe extension). Renthehnohrafiya gjithashtu zbulon shpinë, tumoret rruaza, disa lezione infektive e shpinë. Megjithatë, kjo metodë e hulumtimit nuk është visualized indeve të buta, kështu që një diagnozë të saktë është e nevojshme për të kryer rezonancë magnetike.

Rezonancë magnetike të imazhit - një metodë pa dhimbje, plotësisht të sigurt e hulumtimit të bazuar në shfrytëzimin e radio valëve magnetike për të prodhuar imazhe të strukturës së brendshme të trupit. Image MRI është paraqitur si një seri e seksioneve gjatësore dhe tërthor. Kjo metodë e hulumtimit është e lehtë për të diagnostikuar ndryshimet patologjike të indeve të buta, duke përfshirë palcës kurrizore dhe nervat. Duke përdorur MRI mund të zbulojë gjithashtu ndryshime degjenerative të disqe intervertebral, aspekt hypertrophy përbashkët, stenozë kurrizore, herniation disk.

Studimet CT kryer duke përdorur X-rrezeve, dhe të dhënat e informacionit janë të përpunuara nga një kompjuter. Imazhet janë paraqitur si një seri e shkurtimeve, si dhe në MRI. Ky studim është të identifikojë kushte optimale të tilla si hypertrophy e nyjeve aspekt, nxit kockave, ndryshimet degjenerative në indeve të eshtrave. Për të lehtësuar vizualizimi i butë CT indet scan është e kombinuar shpesh me myelogram.

Trajtimi i stenozë kurrizore kanalit

Trajtimi i stenozë kurrizore kanalit mund të jetë konservative dhe kirurgjikale.

Trajtimi konservativ i stenozë kurrizore kanalit

Trajtimi konservativ përfshin antalhichnyh qëllim, enëve të gjakut, drogë anti-inflamator. Në simptoma të moderuar të rënda të trajtimit stenozë kurrizore kanalit efektiv konservatore që përfshin ilaçe, terapi fizike, masazh, dhe administrimin epidural steroide. Metoda e fundit është futja e hormoneve zgjidhje glucocorticoid (cenalog, diprospan) në hapësirën peridural në stenozyrovanyya kurrizore kanalit. Efekti i glukokortikoideve bazuar në uljen e dhimbjeve duke ulur inflamacion dhe edemë lokale në ngjeshja e strukturave nervore. Shpesh hormoneve glucocorticoid përdoret në kombinim me anestetikë lokalë se shpejt lehtësimin e dhimbjeve, por janë mjaft të shkurtër. Në të kundërtën, efekti i hormoneve glucocorticoid zhvillohet shumë ngadalë, dhe kohëzgjatja është 2-4 javë. Administrata epidural steroide është efektive vetëm në 50% të pacientëve. Në të njëjtën kohë kjo metodë e komplikimeve të trajtimit mund të ndodhë, kështu që është përdorur vetëm pas dështimit të metodave të tjera të terapisë konservatore.

Trajtimi konservativ i stenozë kurrizore kanalit nuk është efektive në trajtimin e stenozë kurrizore kanalit, pasi ajo çon në përmirësimin e shëndetit të vetëm 32-45% të pacientëve.

Trajtimi kirurgjik i stenozë kurrizore kanalit

Trajtimi kirurgjik i stenozë kurrizore kanalit ka një numër të karakteristikave.
Së pari, ka disa lloje të operacioneve të përdorura stenozë.

Këto përfshijnë:

  • dekompressyvnaya laminektomiy
  • Instalimi i stabilizimit
  • instalimin e mezhostistoy fiksimit

Së dyti stenozë kurrizore kanalit është e kombinuar shpesh me llojet e tjera të patologjive të shtyllës kurrizore, të tilla si paqëndrueshmëria dhe disk herniation.

Dekompressyvnaya laminektomiy

Dekompressyvnaya laminektomiy përfshin strukturat heqje që çojnë në ngjeshje e rrënjës nervore dhe / ose bisht kali (cauda equina) qasje e pasme, dmth ostystohovidrostka. harqe vertebral, ligament të verdhë, joints intervertebral.

Historike laminektomiy Aspekti dekompressyvnaya ishte lloji i parë i operacioneve të përdorura për trajtimin e stenozë e kanalit kurrizore.

Në të njëjtën kohë rast Laminectomy decompressive ka një numër të mangësive që çojnë në mungesën e efektivitetit. Pra, si rezultat i këtij operacioni është heqja e strukturave që formojnë shtyllën kurrizore mbështetjen e tretë kolonë nga Denis ose mbështetur dytë kolona pozvnochnika nga Holdsworth. Rezultati në shumë raste është zhvillimi i jostabilitetit kurrizore, duke çuar ne rezultate te pakenaqeshme të trajtimit, pa sukses operuar sindromi shpinë. Burime të ndryshme tregojnë një rrezik 13-43% e paqëndrueshmërisë pas Laminectomy decompressive. Kështu, analiza e materialit të saj klinike akumuluar për 27 vjet, një pionier i studimit të stenozë kurrizore kanalit Hank hyjnore Word Misionareve vuri në dukje se numri i të shkëlqyera dhe të mira rezultatet pas Laminectomy decompressive është 68%. Në një tjetër studim, një sondazh është kryer me 119 pacientë me stenozë të kanalit kurrizore, e operuar nga Laminectomy decompressive, dhe mesatarja catamnesis prej 4.6 vitesh. 37% e pacientëve të vlerësuar gjendjen e tyre pas operacionit si "shumë të mirë", 29% - "pak më të mirë", 17% - "pandryshuar", 5% - "disi keq", 12% - ". Shumë më e keqe" Kjo u vu re gjithashtu se numri i rezultateve negative është duke u rritur me kalimin e kohës. Mungesa e efektivitetit të Laminectomy decompressive, për shkak të paqëndrueshmërisë së shpinë, çoi në plotësim të saj në shumë raste e operacioneve stabilizuese.

Stabilizues operacioni për stenozë kurrizore

Mbështetësit fiksim pas lidhje Laminectomy të dhënave biomechanical. Gjetur se laminektomiy rrit sasinë e levizjes në përkulje 16% (R0.05) ekstenzii 14% (R0.04) rotacionin aksyalnoy me 23% (R0.03). Në përkulje disk Tensioni unazë fibroze pas decompression interlaminarnym rritur me 20%, dhe pas Laminectomy 130%.

Stabiliteti Supplement Decompressive Laminectomy (para ose mbrapa) përmirësuar ndjeshëm rezultatet e trajtimit kirurgjik të stenozë kurrizore kanalit.

Në të njëjtën kohë përdorimi i sistemeve të stabilizuar nuk janë pa të meta. Përveç nga komplikimet e mundshme gjatë instalimit të tyre, ka shkelje të biomechanics me segmenteve vertebrale-motorike stabylyzyruemoho fqinje, manifestohet hypermobility e tyre [26]. Kjo nga ana tjetër çon në të ashtuquajtura "sëmundje të nivelit ngjitur." Ai përfshin spondylolysteza zhvillimit, stenozë kurrizore kanalit, fraktura, scoliosis.

Mungesa e efektivitetit të Laminectomy decompressive nga paqëndrueshmëria e shtyllës kurrizore, zhvillimi i sëmundjes "të nivelit të ngjitur" Përveç kësaj decompression instaluar sisteme stabilizues çoi në kërkimin e metodave alternative të trajtimit kirurgjik të stenozë kurrizore kanalit.

Mezhostistoy fiksimin e sistemeve

Koncepti i stabilizimit dinamike dinamike bazuar në faktin se stenozë shkaktojë kanali kurrizore është lartësia reduktuar i disk intervertebral për shkak të ndryshimeve degjenerative, e cila nga ana shkakton një rishpërndarje të ngarkesës boshtore nga shtyllat e para të mbështetjes (Nga Denis) në pjesën e pasme (70%). Përdorni fiksimit dinamik ofron mezhostistoy reduktuar ngarkesën në shtyllat mbështetëse pasme dhe zgjerimin e zonës së kanalit kurrizore, e cila kontribuon për zvogëlimin apo zhdukjen lyumbalhicheskoho sindromi shkaktuar aspektet sindromi.

Teknologji instalimin e mezhostistoy fiksimit dinamik është për të mbajtur mbrapa sistemet decompression (Cophlex, Diam, Wallis), e ndjekur nga instalimin e një periudhe implantet mizhostysti, për të reduktuar pasme mbështetjen kolonën një dorë (nga Denis) të shtyllës kurrizore, dhe tjetri mbajtur përkulje aftësinë dhe zgjerimin si operuar dhe në segmentet ngjitur vertebrale-motorike.

Efektiviteti i intervenimeve kirurgjike për stenozë kurrizore kanalit, të cilat kombinojnë decompression microsurgical dhe mezhostystaya dinamike stabilizimit është 87%, ato mund të reduktojnë ndjeshëm kohën e shërimit.

Feature mezhostistoy sistemet dinamike fiksimit është mundësia e një lakimi dhe papërkulshëm në segmentin vertebrale-motorike, i cili pengon zhvillimin e sëmundjeve të pacientëve nivele të ngjashme. "

Kur implantet instalimi në periudhën e mizhostysti zvogëluar edhe ngarkesën në nyje intervertebral, decompression boshtor është eoreshkov shkak të rritjes së lartësisë së vrima intervertebral. Reduktimi i ngarkesës në nyje promovon ligaments relaksimit.

Kundërindikimet për përdorimin e mezhostistoy dinamike stabilizimit është jostabiliteti në segmentin vertebrale-motorike. Që ata vetëm në stabilizimin e pasme mbështetës kolona (Nga Denis), efekti i tyre terapeutik në këtë patologji është e pamjaftueshme.

Aktualisht në mjekësi, mezhostistoy vijim sistemi fiksimit dinamik - Coflex (Co-promovon përkulje) - sinonim U-implant, Diam (Device për Motion intervertebral Asistuar), Wallis (Wall Inter Spinously vendosur), X-Stop (Extension Stop), në-hapësirë ​​dhe Aperius.

Karakteristikat e trajtimit kirurgjik të stenozë kombinuar me paqëndrueshmëri

Kur kombinohet kurrizore stenozë kurrizore kanalit aplikimin paqëndrueshmërisë vetëm ose sistemet Decompression mezhostistoy fiksimit dinamik të papranueshëm për shkak se ajo do të rritet jostabilitet dhe përkeqësimin e shëndetit të pacientit.

Kur kombinohet me paqëndrueshmërinë e stenozë kurrizore kanalit nga stabilizimin përzgjedhje është përdorimi i (të dy para dhe të pasme)

Karakteristikat e trajtimit kirurgjik të stenozë kurrizore kanalit të kombinuara me hernie intervertebral

Ngushtimi i kanalit kurrizore çon në faktin se shfaqja e madje edhe një madhësi të vogël disk protruzyy transferimin subcompensation shtetëror në dekompensimi. Rritja e shpejtë manifestimet klinike të shkaktuara nga një hernie diskale tregon kombinimin e ngushtimin e kanalit kurrizore.

Ky kombinim kërkon microdiscectomy, e cila funksion është heqje të gjerë të strukturave të kockave (të përbashkët intervertebral, rruazë poluduhi) shkaku ngushtimi i kanalit kurrizore.

Gjatë terapisë fizike dhe rehabilitim duke përdorur akupunkturë.