Nxisë thembra


Thembra nxit - një kockë rritje në sipërfaqen e kockave thembres që duket si çengel. Thembra nxisë është shpesh në sipërfaqen shputës së calcaneus (kockave mesor në kockave thembra) në vend të lidhjes me muskujt e saj dhe tabelë që mbajnë harkun e këmbë - kjo quhet thembra shputës Spurs. Më pak nxitje të vendosura në sipërfaqen e pasme të calcaneus (në prapmë calcaneus zhardhok) në vendin e lidhjes së pjezë Akilit - Spurs pasme thembra.


SPOHR përbërë prej kockave sapo formuar me shenja të inflamacionit kronik. Në indet e buta mbi nxisë kockave është formuar shpesh qese mucous.

Këmbë Spurs janë mjaft të zakonshme. Ata janë gjetur në 26.4% e njerëzve të moshës 40-44 vjet, dhe grup-mosha 70 vjeç e më të vjetër - në 88,5%.

 

Paraqitja skematike e nxisë thembra shputës

Shkaqet e Spurs thembra

1. trauma kronike është konsideruar si një nga shkaqet më të zakonshme të thembra nxit vërejtur në atletët-vrapues, kërcimtarë.

2. këmbët e sheshtë, ku është rritur tensioni shputës aponeurosis. Kjo çon në faktin se ri-kodrina e këmbë gjatë ecjes është një vend i vazhdueshëm i lëndimit shtojcën shputës aponeurosis në calcaneus tuber. Në këtë pikë, inflamacion zhvillon me formimin gradual të performancës së kockave.
3. Ngarkesa e tepërt në këmbë, të lidhur me profesionin.
4. fituar peshë të shpejtë në trashje.
5. Veshja e pakëndshme, këpucë të ngushta.
6. Therje e kockave thembra, frakturë margjinale në zhardhok calcaneus.

7. Retsydyvyruyuschye bursit (inflamacion i qeseve kyçeve) Akilit gilcë (për shembull, në atletët me trauma të shpeshtë këtë fushë).

Simptomet e Spurs thembra 

Pacientët me shputës nxisë ankohen për dhimbje të forta djegur në thembra, ndërsa duke u mbështetur mbi të, të cilën ata të krahasohet me ndjenjën e "gozhdë në thembra." Dhimbja mund të përhapet në të gjithë zonën e thembra. Ndonjëherë ata mund të shfaqen papritmas dhe të jetë akute, dhe në disa raste të zhvillohet gradualisht. Madhësi Spurs nuk ndikojnë në intensitetin e dhimbjes të shkaktuara nga ai, si dhimbje të shkaktuara kryesisht nga ndryshimet inflamatore në indet e buta (bursit podpyatochnyy, Akilit gilcë bursit, periostitis (inflamacion i periosteum)), nganjëherë me ndihmën e degëve afër vogla nervore. Nëpërmjet zhvillimit të pacientëve intensive dhimbje duke u përpjekur për të shkarkoj thembra, të cilat shkojnë në këpucë me majë ose në buzë e jashtme e këmbë ("këmbë e shtrembër" këmbë) i, dhe humbjen e ecje dypalësh bëhet "kodrina" natyra, pacientët janë drejtuar për të përdorur canes ose edhe paterica.

Spurs Diagnoza thembra

Në disa raste, do të nxiste thikë të madhe nuk tregojnë një klinikisht dhe gjeti rastësisht kur radiographs.

Në shqyrtimin e ndryshimeve të dukshme inflamatore në thembra shputës degëzuese, zakonisht nuk është përcaktuar. Kjo nuk është dallueshėm nën një shtresë të trashë të indeve të buta, dhe dhimbja është e përcaktuar vetëm kur ju klikoni mbi thembra me anën e shputës. Në pjesën e pasme të pesë Spurs shënuar ndonjëherë ënjtje dhe lëkura zmozolilist në vendin e lidhjes me të kockave thembra e Akilit gilcë.

Në mënyrë që të kryejnë mëtejshëm radiologjike diagnostikimin dhe ultratinguj. X-rrezet e këmbë në projektimin lateral është përcaktuar arsim shtesë të densitetit të kockave në shpinë ose një sqep në sipërfaqen shputës së calcaneus tuber (shputës nxisë në) ose në vendin e lidhjes së pjezë Akilit (në Spurs mbrapa). Kur me ultratinguj e indeve të buta në Spurs këmbë shputës janë shenja plantarnoho (shputës) fastsiita.

 

Radiografi anësore e pacientëve calcaneus me Spurs shputës takë (shënuar nga shigjeta e kuqe)

Trajtimi i Spurs thembra

Në trajtimin e Spurs thembra janë përdorur metoda kryesisht konservatorë që synojnë eliminimin ndryshimet inflamatore në indet e buta përreth. Këto metoda përfshijnë veshur me insoles speciale ortopedike dhe këpucë speciale ortopedike në mënyrë që të ushtrojë zonën thembra. Insoles individuale ortopedike janë thellimin dhe jastëk në thembra, dhe këpucë ortopedike ka një depresioni në thembra (shputës nxitur në) ose një mbrapa (në pjesën e pasme). Pacientët vetë mund të bëhet e butë duke mbajtur rras shkumë, duke e bërë atë një qendër të thellimit apo të hapjes.

Aplikoni dush të ngrohtë me shtimin e kripë e detit, përshkruajnë muskujt masazh të këmbëve dhe këmbët dhe gjimnastikë. Me physioprocedures përdorur ozokeritovye ose prafinovye banja, elektroforeza e novokaina, phonophoresis e hydrocortisone. Në rastin e inflamacionit kronik përshkruajnë pjesën tjetër shtrat me sigurimin e pjesës tjetër në këmbë ose vendosjen ymmobylyzuyut splints suva deri në 10-14 ditë. Aplikimi i lazer terapi, terapi magnetike dhe radioterapi. Ndonjëherë përdoret si birë podpyatochnyy Seminarit dhe vënien ajo Glukokortikosteroidet në kushte rreptësisht sterile.

Kur dështimi i terapisë konservatore nganjëherë duhet të mbështetet në kirurgji, e cila përfshin heqjen e Spurs thembra, së bashku me zonën e subjektit të kockave, kirurgji intraosseous është kryer nën anestezi. Kur shputës nxit kryer pesë vlerëson patkua-formë prerje përgjatë buzë të ulët të panik kockave thembra e lëkurës me kthehet nënlëkurës yndyrë vartëse ndaj të këmbëve, muskujt atëherë clipped dhe aponeurosis shputës e cila i jep të calcaneus zhardhok. Nxitje të hiqet së bashku me pjatë kockave, ndërsa thembra excised nënlëkurës dhe qese e yndyrë. Plaga eshte qepur në shtresa. Imponohet shtypëse, kryer suva imobilizimi lonhetoy për 4 javë. Pas heqjes splints emëruar veshur insoles ortopedike.

Prognoza për Spurs

Prognoza për thembra nxit dhënë në kohë dhe trajtim efikas të favorshme.

Parandalimi i Spurs thembra

Me qëllim të parandalimit të zhvillimit të nxisë thembra është e këshillueshme për të shmangur presione të tepërta në këmbë, veçanërisht njerëzit që vuajnë nga këmbët e sheshtë ose të prirur për zhvillimin.


Kirurgu Doktor Kletkin ME