Shpinë scoliosis, shembur, sjellje të pasakta në fëmijët dhe të rriturit


Memo për prindërit, edukatorët dhe profesionistët kopshte mjekësore, klinika dhe shkolla

Në dekadën e gjeti Natasha A. lakim të shpinë - scoliosis. Deformim i shtyllës kurrizore filloi dhe çoi në formimin e breg brinjë dhe një kufizim të mprehtë e mobilitetit të trungut. Nëse ju përgjigjet edhe për formën korrigjim fillestare lakim të shpinë, në raste të tilla të avancuara rezulton edhe trajtimi në kohë-kurs të pasuksesshme. Në raste të tilla, për të ndaluar përparimin e mëtejshëm të lakim të shpinë dhe brinjë breg të kërkuara të operacionit të rënda kurrizore. Ky operacion të rëndë mund të shmanget nëse prindërit Natasha ishin më të vëmendshëm për fëmijën e tyre.


Por të tjerë njëmbëdhjetë mjekët primer.U C. Urey përcaktohet sjellje (një shpatull të lartë se tjetri, mbrojti teh nga gjoks, eci përkulur mbi). Në këshillën e një mjeku gjatë vitit George angazhuar rregullisht në studimin e terapisë fizike në shtëpi gjimnastikë speciale korrigjuese dhe prodhuar një sjellje korrekte.

Sjellje quhet aftësia e personit për të mbajtur trupin tuaj në pozicione të ndryshme. Sjellje mund të jetë e drejtë dhe e gabuar.

Qëndrimi i saktë është quajtur Qëndrimi i përhershëm është natyrisht personi i cili ka aftësinë pa stresin e panevojshëm aktive Vetëm mbani trupin dhe kokën. Një person me sjellje ritëm të mirë të lehtë, pak venitje supet dhe i qetë, gjoks përpara, bark i tendosur, këmbët shpjegoj joints gju (Fig. 1).

Njeriu i cili nuk mund të mbani trupin tuaj si duhet, qëndron dhe ecën në këmbët e përkulura, zsutulyvshys me kokën dhe supet e tij, stomak vypnuvshy. Kjo nuk është vetëm shëmtuar, por edhe të dëmshme. Kur sjellje të dobët penguar aktivitetet e organeve të brendshme.

Fig. 1. Qëndrimi i duhur.

Theksuar në mënyrë të barabartë kthesa fiziologjike e shpinë, brez shpatull, nipples, çapokor shpinë, supe, rrudhë vithe në të njëjtin nivel. Trekëndëshat bel shprehur në mënyrë të barabartë nga të dyja palët. Linja proceset spinous e drejte apo rruaza.

Shkelja e sjellje (shembur, devijim i tepërt i shpinë përpara - lordosis ose mbrapa - kyphosis, mbrapa sheshtë) dhe lakim anësore e shtyllës kurrizore - scoliosis janë të zakonshme në mesin e parashkollore dhe moshën shkollore hershme veçanërisht. Kjo Fëmijët shpesh dobësuar fizikisht të cilët kanë pasur fëmijëri të hershme sëmundje apo vuajtje të rënda nga disa sëmundje kronike. Është shumë e rëndësishme për këta fëmijë për të organizuar arsimin fizik nga fëmijëria e hershme. Kjo kontribuon në zhvillimin normal të skelet kockave dhe sistemit muskulor e fëmijës (veçanërisht të barkut dhe muskujt e mbrapa). Nëse ka devijime në zhvillimin e këtyre sistemeve, ka sjellje të ndryshme, e cila mund të shkaktojë shtrembërim të mëtejshëm të shpinë.

Qëndrimi është prodhuar në procesin e rritjes dhe zhvillimit. Natyra e sjellje njerëzore ndikuar shumë shpinë. Kurriz ofron një qëndrim vertikal, mbështet peshën e kokës dhe bust sipërme.

Në utero shpinë fetusit është një hark uniforme. Menjëherë pas lindjes shpinë është straightened linjë pothuajse të drejtë. Nga ky moment fillon formimin e sjellje. Kur fëmija fillon të mbajë kokën e tij në pozicionin ngritur, shpinë qafës së mitrës është formuar nga kurba përpara (lordosis i qafës së mitrës); bëj kur fëmija fillon të ulen në shpinë kraharorit është formuar kthyer prapa (kyphosis), dhe kur ajo fillon të ecë, bëj shpinë formuar me mysëti, përballet përpara në mesit (lordosis mesit).

Defekte në sjellje dhe lakim kurrizore mund të ndodhë në foshnjëri. Shkakton sjellje, shumë. Disa prej tyre janë të përcaktuara nga shëndetin dhe zhvillimin fizik të fëmijës, të tjera - e mjedisit përreth. Ndër të gjitha faktorët dhe shkaqet rol të rëndësishëm në edukimin luan ushqyerit leverdishme ta lëvdosh. Mungesa e vitaminave ushqimore, kripëra minerale të ndikojë negativisht në gjendjen e skeletit dhe muskujt e zhvillimit të fëmijëve dhe tërheqjen e sjellje të dobët.

Fig 2. Postures të tilla kontribuojnë në formimin e sjellje të parregullt.

Shkaku më i zakonshëm i shkeljeve të sjellje është muskujt e dobët apo e trupit, apo pabarazinë e zhvillimit. Fëmija konstante veshur në një anë, një përpjekje është shumë herët për të mbjellë,

vënë në këmbë apo të mësojnë një fëmijë të ecin krevat shumë të butë dhe provysayuschaya, duke mbajtur një fëmijë, ndërsa në këmbë në të njëjtën dorë, jo në rritjen e mobiljeve baby, rroba, vend të gabuar në tryezë, duke lexuar dhe duke tërhequr në shtrat, të veshur portofol e njëjta dorë, fëmijët hipur në një biçikletë për të rriturit nën kornizën, zakon në këmbë e duke u mbështetur në një këmbë, sëmundje të zgjatur (rakit) ose sëmundje të shpeshta që dobësojnë trupin, fëmija i varfër i përgjithshëm (rekreative pasive, nuk ecën, mode pamjaftueshme motor ) dhe shumë më tepër të kontribuojë në formimin e sjellje të parregullt dhe sjellje.

Më të zakonshme sjellje - ndalen. Në përkulur njeriu uli kokën, joints sup ngushtoi rezultatin, gjoks banesë, mbrapa rrumbullakët, shpatull fleta.

Qëndrimi Kyphotic karakterizuar nga rritja e qafës së mitrës dhe mesit lakim. Kur lordoticheskoy sjellje e theksuar camber shpinë përpara në mesit. Një sjellje vijë i drejtë (mbrapa sheshtë) karakterizohet nga kthesa e ulëta ashpërsisë së shtyllës kurrizore. Fillimisht sjellje jo të shkaktojë ndryshime në shpinë. Por në qoftë se sjellje të gabuar bëhet i përhershëm, dhe shkaqet që kontribuojnë në mirëmbajtjen e sjellje të gabuar, nuk eliminohen, atëherë ka ndryshime në shpinë. Kurriz fillon të tërheq me litar, atje scoliosis.

Scolliosis - Ky lakim anësore e shtyllës kurrizore. Në shtrembërim anësore në scoliosis formuar breg brinjë.

Scoliosis mund të jenë të lindura dhe të fituara. Scoliosis kongjenitale është e lidhur shpesh me një anomalitë e shtyllës kurrizore (zhvillimit të gabuar) - rruaza shtesë, brinjë ekstra proceset anomali tërthor, bashkim dhe proceset kllapa, kllapa treten formë pykë-rruaza, dhe kështu me radhë P. kongjenitale scoliosis është rreth 5%, të tjerët 95. % ndodhin në zhvillimin dhe rritjen e organizmit.

Fig. 4. Fig. 3. Fig. 5. Fig. 6.
Pranoj Kyphotic Lordoticheskaya tjerr banesë
osanka.osanka. (Qëndrimi rafinuar)

Në mesin e scoliosis fituar janë:

a) rahiticheskiy, për shkak të vuajnë rakit;

b) të zakonshme ose siç quhen, scoliosis shkollë, që dalin kundër postures gabuar përhershëm dhe sjellje të pasakta:

c) scoliosis statike që ndodh kur qëndron në anën e gabuar të legenit; Kjo është parë shpesh në zhvillimin e pabarabartë të gjymtyrëve të ulët (një gjymtyrë më të shkurtër se sa të tjera);

d) scoliosis paralitik që ndodh në një sfond të bust muskujve humbje; Kjo është e lidhur shpesh me poliomielitit.

Forma të tjera të scoliosis fituar (Rumenin - pas operacionit në gjoks, pas shtrëngimit të madh të plagët që rezultojnë nga djegiet, traumatike - pas lëndimeve të ndryshme, dhimbje refleks - shpesh në lezione rrënjët bazë nervore) ndodhin më rrallë. Madhësia e lakim të shpinë janë tre gradë e scoliosis:

Shkalla e parë e scoliosis është e karakterizuar nga devijimi lehtë anësore e shtyllës kurrizore nga midline.

Shkalla e dytë është karakterizuar nga një devijim të dukshëm nga midline e shpinë dhe nachynayuschymsya breg Rebrov.

Scoliosis Shkalla e tretë është karakterizuar nga gjë e shëmtuar të qëndrueshme dhe më të theksuar të gjoksit, kodër e madhe costovertebral dhe një kufizim të mprehtë e mobilitetit të shtyllës kurrizore.

Figura 7. Figura 8.
Shkalla e parë shkallës së dytë
Scoliosis Scoliosis

Fig.9. Scoliosis diplomë Tretë

Diagnoza Scoliosis shpinë, shembur, sjellje të pasakta

Metoda e zbulimit të scoliosis dhe sjellje e keqe është të shqyrtojë fëmijë. Rishikimi duhet të bëhet në dritë të mirë, në pozita të ndryshme të fëmijës në mënyrë të mjaftueshme ekspozimit të trupit të fëmijës. Rishikimi duhet të kryhet ngadalë dhe në rend: para dhe mbrapa sipërfaqet e trupit, anën, trupi shtyu përpara, shtypni.

A nuk flasin me zë të lartë në lidhje me mendimet e devijimeve të ndryshme nga topi referuar një fëmijë. Dëgjuar këto komente, fëmija është duke u përpjekur për të korrigjuar një sjellje të gabuar, duke i ngatërrojnë dhe komplikon diagnozën e formave të hershme të scoliosis.

Në provim, vëmendja e fëmijës është tërhequr në pozitën e përparme të kokës, brez shpatull dhe nivelit të dalë formë të gjoksit dhe barkut, pozita e rastit, trekëndëshat simetrik bel (distanca në mes të dorës dhe ulur një bel nivel), formojnë këmbët.

Kur shihet nga pjesa e prapme e fëmijës duhet të i kushtoj vëmendje në pozitën e kokës, niveli brez shpatull, pozita e blades (niveli i tyre, distanca nga kurriz, vulosen në gjoks), trekëndëshat bel simetri, linjë Simetria e proceseve spinous, nivelin e kockave çapokor.

Kur trupi i prirur (mjekër duhet të jetë e shtyrë në gjoksin e saj dhe duart e lënë jashtë lirisht) tërheq vëmendjen në përputhje të proceseve spinous, simetri e ndihmave të gjoksit, për kurriz muskulare në rajonin e mesit dhe brinjë breg.

Kur shihet nga ana përcaktohet nga pozicioni i kokës, zbutjen apo të rritur kthesa fiziologjike e shpinë në torakale dhe mesit.

Fig.10. Breg të theksuara brinjë në të djathtë dhe kurriz muskulare në rajon majtë mesit. Line proceset spinous shtrembëruar. Vija me pika tregon formën me sjellje korrekte.

Me sjellje të duhur dhe mungesa kurrizore lakim të fëmijëve në studim zbuloi një kokë të drejtpërdrejtë mbajtja marrëveshje simetrik të blades, linjat sheynoplechevyh, folds axillary, ilium në të dy anët, dhe në prani të scoliosis dhe sjellje e simetri thyer në shkallë të ndryshme, në varësi të shkallës së scoliosis dhe defekte sjellje.

Është e rëndësishme për të përcaktuar gjatësinë e gjymtyrë të ulëta (distancë nga para-sipërme çapokor shpinë në fund e jashtme të kyçin e këmbës). Normalisht gjatësi gjymtyrë duhet të jetë e njëjtë. Vëzhgimet tona tregojnë se shumica e fëmijëve janë dërguar për këshillim në mjekësore dhe sportive klinikë, sjellje të dëmtuar dhe lakim kurrizore është për shkak të shkurtimit të një gjymtyrë (rreth 35%). Matja gjatësia e gjymtyrë të shpenzojnë shtrirë në shpinë, këmbët së bashku; Ajo duhet të kihet parasysh se maja e hundës, kërthizës dhe këmbët linjës lidhjeve të janë në një vijë të drejtë. Nëse ky kusht është ndonjëherë shkurtimin e gjymtyrëve mund të shihen nga syri.

Nëse ju gjeni sjellje të pasakta dhe lakim kurrizore duhet menjëherë të fillojnë trajtimin për sjellje dhe scoliosis mund të përparojnë shpejt dhe të çojë në pasoja të rënda (breg costovertebral, paaftësi).

Zbulimi i hershëm i defekteve e sjellje, scoliosis dhe formave të hershme të trajtimit të hershëm me përdorim të zgjatur gjimnastikë korrigjuese jep një efekt të favorshëm. Scoliosis fazë të hershme dhe sjellje të korrigjohet nëpërmjet ushtrimit të natyrës së veçantë të cilat ndihmojnë në eliminimin ciklin e shpinë dhe forcimin e grupeve të veçanta të muskujve.

Lakim të shpinë lidhur me shkurtimin e gjymtyrëve të ulët, kompensimi gjatësi gjymtyrë korrigjohet. Është e mjaftueshme për të nxitur apo thembra futur nën shtrojë thembra mbi vlerën e shkurtimit. Ne duhet të kujtojmë se thembra duhet përmbledhur rrugë dhe në shtëpi për këpucë baby.

Në zbulimin fund të scoliosis shpesh nuk është e mundur për të korrigjuar qëndrimin e rremë të shpinë dhe madje edhe të ndalojë përparimin e ushtrimit kurrizore përkulje. Në raste të tilla është e nevojshme të mbështetet në kirurgji për fiksim të rënda.

PRINDËRIT NDERUAR! Edukatorët dhe stafi mjekësor e kopshte dhe shkolla! Në identifikimin dhe adresimin e shkeljeve të sjellje dhe scoliosis luan një rol të rëndësishëm marrëdhëniet në mes jush. Të jenë të kujdesshëm! Regjistrohu lindë fëmijë!

Vetëm ju mund të kohën e duhur njoftim sjellje fillestare dhe scoliosis (lëshim dhe teh supe nga njëra anë, pranoj, lakim anësore e shtyllës kurrizore, spikatur skajet).

Në identifikimin e këtyre fëmijëve menjëherë drejtojë ata që të konsultoheni me një mjek.

Mos harroni se BEST trajtuar format e hershme të kurrizore lakim dhe sjellje çrregullime!

Shpinë Lechenieskolioza, pranoj, sjellje të pasakta

Para Scoliosis Trajtimi duhet të marrin të dhënat jo vetëm klinike, por edhe radiologjike në sëmundje scoliotic. Në Radiografitë mund të identifikojë shkakun e scoliosis është torsyya vendosur, vlera e harkut scoliotic, ndryshimet strukturore, shenjat e osteoarthritis.

Trajtimi i mjekëve scoliosis ortopedike përfshira. Manipulimi i shpinë (fizioterapi, chiropractic, masazh) mund të pa kompromentuar shëndetin Vetëm shumë specialistë të kualifikuar. Në disa forma të terapisë scoliosis chiropractic është i kundërindikuar. Scoliosis Trajtimi fillon me masat parandaluese për organizimin e duhur të jetës. Kjo përfshin organizimin e hapësirës punuese (në vendin e punës me scoliosis jo sutulyachys nuk perepratsovuvaty kolonë vertebral), organizimin e gjumit (Kundërindikimet buta në shtrat), dietë e duhur, në këmbë të rregullt. Kjo është e dobishme për parandalimin e scoliosis.

Zakonisht trajtimi scoliosis përbëhet nga tri faza: ndikim aktiv në shtrembërimin korrigjimin shtrembërimet fiksimin pozicionin e saktë të shpinë. Faza e tretë më e vështirë. Relaksuar ose nuk punojnë prapa muskujt duhet për të trajnuar me një gjimnastikë të veçanta mjekësore, emërohet specialist në varësi të natyrës së sëmundjes dhe scoliosis në këtë pacient. Për të ndihmuar vjen derotiruyuscheho veshur një korse, not, trajnim bilancit, të mësuar teknikat e relaksimit scoliosis pacientit të shpinë dhe muskujt e mbrapa. Formimi i një sjellje korrekte ne trajtimin e scoliosis normalizes funksionin e organeve të brendshme.

Metodat e trajtimit të scoliosis

Metodat e trajtimit të scoliosis mund të ndahen në 3 grupe: Korrigjimi i fizioterapisë, përdorimit redressyruyuschyh e pajisjeve të veçanta, kirurgji. Zgjedhja e trajtimit varet, ochored parë, shkallën e scoliosis. Trajtimi kirurgjik rekomandohet që shkalla II. Pajisje të përdorur kohët e fundit shumë më pak shpesh, kështu që përdorin ato në fazat e hershme të scoliosis është jopraktike, dhe në fund - trajtim maloeffektivno.Veduschim është fizioterapi për qëllim rritjen e tonin e muskujve të gjysmës së pasme dhe një tjetër relaksim, forcuar ligamentet, etj .d.

Terapi komplekse fizike në scoliosis:

1 - pozicionin e fillimit qëndruar në gishtërinjtë tuaj me të ngrihen lart dhe shoqëruar në kështjellës me duart e tij; prodhuar bust figurë nga njëra anë në tjetrën.
2 pozita origjinale në këmbë, këmbët gjerësi shpatullave larg, venitje armëve; rrëshqitje lëvizjen e dorës së bashku trungu ngritur dorën në shpatull dhe bust tilted në të njëjtën kohë në drejtim të kundërt, slides tjera krahu në këmbë, atëherë të njëjtën mënyrë tjetër.
3 duke filluar këmbë pozicion, gjerësia këmbët sup përveç, venitje të armëve; një krah ngriti dhe tërhiqen mbrapa duke vendosur krahun tjetër prapa; përsëritur disa herë, duke ndryshuar pozicionin e duarve.

4 pozita origjinale në këmbë, këmbët gjerësi shpatullave vete; ngre dorën e tij, ndërsa anuar në drejtim të kundërt. Një tjetër era dorë në shpinë të tij. Përsëriteni disa herë, duke ndryshuar pozicionin e duarve me shpatet në njërin dhe tjetrin.
5 qëndruar anash në mur dhe duke mbajtur duart (një poshtë dhe një tjetër mbi të) nga rreze transmetuese anim përforcohet në anën.
6 pozicionin e fillimit, ndërsa në këmbë në një gju, duart në bel, një dorë ngriti duke anuar në drejtim të kundërt.
7- pozita filluar shtrirë në barkun e tij. Duart edukuar veç e veç dhe në të njëjtën kohë të bëj.

8- pozita filluar shtrirë në barkun e tij. Duart shtrirë përpara, të heqë bust sipërme dhe një këmbë në një kohë. Përsëriteni disa herë, duke ndryshuar pozicionin e këmbëve.
Pozicioni 9 fillimit shtrirë në barkun e tij. Duke tërhequr përsëri në duart rrinë, ngrenë duart tuaja deri, caving dhe të kthehet në pozicionin e fillimit.
10 duke filluar pozicion në këmbë në të katër këmbët. Ngrini një krah dhe në të njëjtën kohë tërheq mbrapsht këmbën e kundërt, pastaj të kthehet në pozicionin e fillimit. Përsëriteni disa herë, duke ndryshuar pozicionin e duart dhe këmbët.

11- pozicionin e fillimit ulur në lakoi nën këmbët e saj. Ngrini dorën, caving, dhe në të njëjtën kohë tërheq mbrapsht këmbën e kundërt. Pastaj të kthehet në pozicionin e fillimit. Përsëriteni disa herë, duke ndryshuar pozicionin e duart dhe këmbët.
12 pozita filluar në këmbë në të katër këmbët. Kthejeni bust, një herë dorën zekth mënjanë dhe të kthehet në pozicionin e fillimit. Përsëriteni disa herë të gjyqtarëve dhe palëve të tjera.
13-14 - gjunjëzuar dhe të përkulur mbi duart e tij, rrëshqitje lëvizje nxori nga duart e tij, pastaj të forcojë ato në gjunjë.

15 - asimetrike varet stenke- një krah të shtrirë (nga shtrembërim), me prirje tjetër.
16-17- zvarritje në gjunjë e tij, duke tërhequr dorën alternuar djathtë dhe të majtë dhe në të njëjtën kohë duke tërhequr këmbën.
18 - zhdrejtë rrinte në, sipërfaqja e të cilave duhet të jetë tilted në lakim anën e shpinë, një dorë mbajnë rrip, tjetri (nga shtrembërim) era kokë.
19 - zhdrejtë rrinte në, sipërfaqja e të cilave duhet të jetë tilted në lakim anësore të shtyllës kurrizore, duke prodhuar bust në shtrembërim të kundërt.

20 (ushtrim final) - shtrirë në shpinë të tij, shtrirë, krahët përgjatë trupit.

Klasat më efektive stërvitje të përhershme me kurset e fizioterapisë (si apapratnoy dhe balneological), terapi manuale, reflexology dhe masazh. Mundësisht, trajtime të tilla janë kryer në qendrat spa.

Ushqimi në trajtimin e scoliosis

Balancuar pacienti dietë gjatë trajtimit të scoliosis dhënë vëmendje të veçantë, veçanërisht komponentin e proteinave. Pas të gjitha, aminoacidet nga produktet proteinike janë materiale plastike për rigjenerimin (shërim) e indeve të muskujve. Dietë e fëmijëve dhe adoleshentëve duhet të jenë proteina pranishëm e prejardhje shtazore dhe bimore. Duhet të theksohet se proteinat shtazore Naib-Lee për përbërjen e plotë amino acid, si mish, peshk, ushqim deti, produktet e thartë-e qumështit, vezët duhet të marrë vendin që i takon në dietën e scoliosis pacientit.

Parandalimi i scoliosis dhe sjellje

Në moshën shkollore duhet t'i jepet fëmijës shumë të ngushtë vnimanieosanke në klasë, për të ndaluar mbajtjen e portofoleve dhe çanta e librave në njërën anë. Shumica satchels më të mira dhe rucksacks, sidomos supitorami parandalimin rri shtrembër. Fëmija Punës në shkollë dhe në shtëpi duhet të organizohen pravilno.Zanyatiya dhe kohës së lirë duhet të alternative të saktë. Roli i luajtur në parandalimin e kulturës fizike dhe sportit. Shumica e më të mirë not, kanotazh, gjimnastikë. Dancing (popullore, sallë vallëzimi, sportive) udhëhoqi një udhëheqës kompetent gjithashtu nxit sjellje të mirë dhe zhvillimin harmonik të sistemit musculoskeletal.

Docent GE Egorov
Qyteti Novokuznetsk klinikë mjekësore-sportive, departamenti i fizike terapi, fizioterapi dhe balneologji Novokuznetsk GIDUV.