Këmbë dhe goja sëmundje


Këmbë dhe goja sëmundje (Aphtae epizoolicae) - zooanatraponoznaya akut viral infeksion me mekanizëm fekal-orale e transmetimit, e karakterizuar nga lezione aftoz e mukozës dhe lezione të lëkurës brushat me gojë, që ndodhin kundër sindromës sfondit ethshëm-dehje.

Këmbë dhe goja sëmundje të njohur njeri ka qenë më shumë se 400 vjet, dhe agjenti për herë të parë u hap në 1897. Leffler dhe Frot. Në artiodactyl kafshët janë vërejtur jargëzim harlisur, ndryshimet aftoz në gojë, lezione të lëkurës kokë pa flokë, sisë dhe lëndime miokardit dhe muskujt skeletore. Me kalimin e kohës, filluan të vëreni simptoma të ngjashme tek njerëzit që kanë pasur kontakt me kafshët e infektuara.


Agjent shkaktar i këmbë dhe sëmundjes së gojës

Patogjen - virus ARN që i takon pikornovirusov familjes (Pikornavirida: pico-vogël, ARN rna-), tipit aftovirusov (Aphtovirus). Këmbë dhe sëmundje të gojës virus referuar vysokoustoychivy grupe, duke pasur parasysh se nuk është e vlefshme as tharje as dezinfektues. Në luginat vazhdon vit në ujërave të zeza në rroba dhe pallto, si dhe salcice - 3 muaj ambiente të mbyllura - 2 muaj, qumësht i freskët në 4 ° C - 15 ditë në një gjendje të ngrirë - për vite pa humbur virulencën . Virusi Innaktivatsiya ndodh vetëm me ngrohje dhe përpunimin e nxehtë zgjidhjes 1-2% të Na dhe K në 30 minuta, 2% formalinë zgjidhje vret patogjen për 10 minuta, dhe fatale 4% peroksid zgjidhje. Veprimi UFI është edhe i dëmshëm.

Për shkak të stabilitetit të lartë dhe virusi ngjitëse nuk e ka humbur rëndësinë e saj sot. Këmbë dhe sëmundje të gojës rehistiruetsya në shumë vende dhe shifrat e fundit (2003), çdo vit rreth 70 vende janë të pakënaqur në lidhje me sëmundjen. Nga 1989 Rusia regjistrohen shpërthime periodike. Në kushtet e sotme, me pajisje të mjaftueshme parandalimit, burrat DMF praktikisht nuk ka të sëmurë, por bagëti DMF ka dëm të madh ekonomik. Brenda orëve të një kafshë të sëmurë mund të merrni qindra. Kafshëve të sëmura të shkatërrohen.

Simptomet e këmbë dhe sëmundjes së gojës në kafshë

Shkaqet e infeksionit FMD 

Burimi dhe Rezervuari - bagëti, derra, dele, dhi, shumë rrallë - qentë, macet, kuajt, pulave - Infeksioni ndodh nëpërmjet kontaktit të ngushtë me kafshët e sëmura dhe të mjedisit të ndotur nga viruset (dmth të zhvillohet një virus farë të lartë). Roli i mesëm në përhapjen brejtësit caktuar, mizat dhe ticks. Mekanizmi i ndotjes - fekal-orale (përmes ushqimit), kontakt dhe kontakt-shtëpiake, dmth ose me kontakt të drejtpërdrejtë me kafshët e sëmura aftami ose përmes kontaktit me objekte të kontaminuara. Pets rrugë relevante dhe aerogenic (ajrore). Faktor është microtrauma i lëkurës.

Simptomet e këmbë dhe sëmundjes së gojës 

Periudha e inkubacionit - 2-12 ditë, por mesataret 3-8 ditë. Kjo periudhë është konsideruar nga momenti i depërtimit të patogjen në trupin dhe fillimit të simptomave. Atriumeve Infeksioni është mucous membranë ose lëkurë microtrauma - patogjen depërton me anë të tyre dhe një pjesë e patogjen mbetet aty, dhe disa përhapet në të gjithë trupin nëpërmjet gjakut. Pasi të keni arritur një përqendrim të caktuar të mikrobeve (përfshirë infeksionit porta) ndodh gjatë manifestimeve klinike.

Periudha e manifestimeve klinike - fillimin akute, pa shenja të mëparshme. Fillon me FMD sindrom ethshëm-dehje: ethe, mialgji, rritje graduale e temperaturës brenda 2 ditëve të arritur maksimumin deri në fund të ditës së dytë - 38-40 ° C dhe derzhet temperaturës gjatë javës. Mes sindromi dehje ethshme, gradualisht në rritje simptomat e manifestimeve lëkurore dhe vendin e ndodhjes së këtyre ndryshimeve varet nga zonën primare kontaktyrovavsheho, dmth ajo mund të goditur apo duart kur u kujdesur për një kafshë të sëmurë ose zgavrën me gojë përdorimi i produkteve të infektuara).

Simptomet e këmbë dhe sëmundjes së gojës në duar

Në gojë, këto ndryshime janë karakterizuar nga simptomat e stomatiti, ndjesi djegie në gojë, skuqje e mukozën e buzëve / mishrat / fyt / faqe / gjuhën dhe edemë e tyre të mëvonshëm. Nuk mund të jetë një rinitit paralele, konjuktivit, uretriti.

Ulçerë të vogla në gojë në gjuhën FMD dhe duart

Me përhapjen e organizmit, agjenti vazhdon të jetë fikse në qelizat epiteliale, shfaqen ndryshime të mesme inflamatore në lëkurë të duarve (rajon veçanërisht okolonogtevoy dhe folds interdigital), pas 1-2 ditëve ndryshimeve atje specifike inflamatore në vendin ku ata ishin ënjtje dhe kongjestion - ka ulçerë të vogla në gojë.

Ulçerë të vogla në gojë janë ulcerat sipërfaqësore, të dhimbshme në kontakt me çdo sipërfaqe, në masë të madhe komplikojë aktin e përtypjes dhe gëlltitjes, dhe shoqëron tipar është hypersalivation (rrit jargëzim). Lokalizimi AFL - në buzë të gjuhës, mishrat, shije dhe dhëmbëve. Madhësia e këtyre ulcerat mund të jetë nga misri me arra.

Pothuajse në të njëjtën kohë, me një interval prej 1-2 ditë, formimi inflamator të ngjashme shfaqen në fushat e lëkurës (navkolonihtovi dhe zonë interdigital). Pas 2-3 ditësh të fillimit, ulçerë të vogla në gojë ia plas, duke formuar erozionit ose ulcerat, fjalim dhe gëlltitjes bëhet më e vështirë, buzët dhe gjuhën mbuluara me lulëzim dhe crusts. Ndoshta mbushje, dmth formimin e re AFL, e cila e bën sëmundje të zgjatur dhe të prirur për të rrjedhës kronike, aq shpesh të panevojshme ulcerat lidhur infeksion sekondar bakterial.

Diagnoza e këmbë dhe sëmundjes së gojës 

• Të dhënat klinike dhe epidemike;
• Kryerja e testeve biologjike për derra gini;
• metoda serologjike duke RAC (reagimit kompelmenta detyrueshme) - të përcaktoj sasinë e antitrupave dhe të antigenit komplementsvyazyvayuschih, me fjalë të tjera për të identifikuar antigjene. HIT (hemagglutination ndalimin reagimi) - të përcaktojë rritjen titrin e antitrupave.

Trajtimi i këmbë dhe sëmundjes së gojës 

• Trajtimi Etiotropic është drejtuar për përdorimin e barnave antivirale shirokospektornyh (izoprynozyn, Arbidol) si imunomodulatoreve dhe immunostimulants si viferona, interferon dhe tsikloferona. Gjithashtu përdoret trajtim simptomatik dhe pathogenetic në përputhje me simptoma mbizotëruese.

Komplikimet e këmbë dhe sëmundjes së gojës 

Moti në trajtimin dobishme dhe si të tilla nuk ka komplikime të veçanta, por në fëmijët ulçerë të vogla në gojë të mesme mund të lokalizuar në traktin dhe të shkaktojnë simptome gastrointestinale e gastroenterit. Në vend të lëkurës AFL shpesh regjistruar komplikime sekondare bakteriale.

Parandalimi i këmbë dhe sëmundjes së gojës

• Vaksinimi attenuyrovannoho linjat e kafshëve që rrjedhin nga kalimi përsëritura dhe eliminimin e patogjenitetit.
• Dezinfektimi;
• Pajtueshmëria me rregullat e rregullave të higjienës, kur kujdesen për kafshët e sëmura.

Këmbë dhe goja sëmundje transmetohet nga personi në person jo, regjistruar. Pas sëmundjes është formuar imunitetit, por kohëzgjatja e aktivitetit të saj nuk është i instaluar.