Eryzypeloyidu


Eryzypeloyidu (erizipelë derra, breakers eritemë, natyralistëve rubeolës septikemi murine, eryzypeloyidu Rozenbaha) - zooantroponoznaya infeksionit akut bakterial, mekanizmi i transmetimit kontakt, të karakterizuara nga lezionet e lëkurës dhe nyjeve.

Agjent shkaktar - Erysipelothrix rhusiopathiae - coli shkurtër hrampolozhytelnaya (Gram errësirë ​​është e pikturuar në ngjyrë blu dhe blu). Mosmarrëveshja, kapsulë, flagjelat atje.

Eryzypeloyidu patogjen nën mikroskop

Pavarësisht nga mungesa e strukturave të mbrojtura (sporet dhe kapsula), patogjen është mjaft rezistent në mjedisin:


• kur gatim për 3 orë vdes;
• në kufomat e kafshëve mbajtur për 4 muaj në hapësirë ​​të hapur - nuk ka të dhëna;
• kriposje dhe pirja e duhanit nuk vrasin patogjen;
• Efekti i dëmshëm japë disa dezinfektues: zgjidhje 1% e zbardh dhe Lysol 3% zgjidhje;
• patogjen ndjeshëm ndaj penicilinës antibiotikëve dhe tetracycline.

Sensibilitet dhe prevalenca e përhapur, nuk ka kufizime gjinisë dhe moshës, por në rrezik janë: kasapëve, gatuan, njerëz të angazhuar në blegtori, peshkatarët, gjuetarët, amvise, fermerë - dhe kategorinë e njerëzve të cilët mund të kenë kontakt të drejtpërdrejtë me qytetin e parë të infektuar 'mish ose për t'u kujdesur për kafshëve të sëmura. Regjistruar verës dhe vjeshtës stinët. 

Shkaqet e eryzypeloyidu infeksionit 

Burim dhe rezervuar (kujdestari) Infeksioni - bujqësore, kafshëve shtëpiake dhe disa jeta detare (derra, dele, bagëti të mëdha dhe të vogla, qentë, pulat dhe rosat, brejtësve, peshk dhe gaforret). Mekanizmi i transmetimit - kontakti, ndoshta ose ujë, dmth jo vetëm nga kontakti direkt, por edhe përmes kontaktit me objekte të kontaminuara. Infeksioni zakonisht ndodh nëpërmjet kontaktit me kafshët e infektuara ose mish përmes lëkurës së dëmtuar.

Simptomat eryzypeloyidu 

Periudha e inkubacionit - koha prej depërtimit të patogjen për simptomat e para zgjat 1-7 ditë, por mesataret 2-3 ditë. Atriumeve infeksionit janë microtrauma e lëkurës, gjatë së cilës agjenti lë një gjurmë të zjarrtë, pasi ky moment mund të konsiderohet fillimi i periudhës së ardhshme.

Periudha do të karakterizohet nga manifestimet klinike të tjera se ndryshimet inflamatore në lëkurë, përhapjen e mëvonshme, nëpërmjet gjakut dhe limfatike anijeve, duke shkaktuar përhapjen (shpërndajnë) të organeve të tjera dhe indet me shfaqjen e këtyre lezioneve të mesme. Ajo karakterizohet nga artriti, karditit (endokardit, myokarditisi), sistemin nervor qendror dhe mushkëritë, dhe sindromi anginale. 

Në varësi të mbizotërimit të një foto klinike, të ndajë formave të përshtatshme klinike:

• Formulari për lëkurë eryzypeloyidu karakterizuar nga ndryshime të veçanta në portën hyrëse të infeksionit, të tilla si shenjat e para të sëmundjes është paraqitja e në rritje pllaka të kuqe-vjollcë (duke rritur madhësinë e 2-3 cm në diametër në ditë), me ënjtje në periferi, por me ruajtjen e kufijve të qarta se shoqëruar me kruarje / pirja e duhanit / dhimbje pulsating. Në të njëjtën zonë skuqur mund të duket një vezikulave disa (flluska) me përmbajtje të qartë apo hemorragjike. Nga pllakë e kuqe-vjollcë larg enët limfatike përflakur dhimbshme - dmth ka lymfanhyt edhe rritur nyjet limfatike regjionale - lymphadenitis rajonal.

• Formulari Anhynoznaya eryzypeloyidu - ndodh duke ngrënë mish të kontaminuar dhe manifestohet me dhimbje në fyt (me unazë shtyer limfohlotkovoho) dhe sindromi ethshëm-dehje. 

• formë kyçeve duket deformimeve artrit dhe arthralgia në të ardhmen, me një polyarthritis mundshme (lezione të shumta) dhe monoartrit (vetëm një të përbashkët është e prekur). Kohëzgjatja e kësaj periudhe klinike mund të ndodhë nga 3 javë deri në 12 muaj.

• Kardiomiopaticheskaya formë eryzypeloyidu - tregon lezione valvulare të zemrës, e ndjekur nga shkelje të hemodinamikën në qarkullim të vogël apo të madhe. Kjo formë mund të çojë në shkatërrimin e plotë të valvulave. Manifestimet kryesore klinike do të përcaktohet lezione Topeka (dmth se valvula është goditur) dhe natyrës (stenozë ose delyatatsiya) - do të respektohet simptomat dhe ndryshimet EKG përkatëse, por lezionet valvula shpesh janë të kombinuara:

 - Në stenozë mitrale valvulave (bivalvore, në të majtë) ka mbetur dështim ventricular dhe hipertensionit majtë ventricular, manifestohet inspiratornoy dyspnea (vështirësi lind kur inhaling dhe nuk ka ngopje) dhe skuqem kaltërosh rozë në faqet me hipertension në hipertensionit pulmonar dhe një shkelje e + hemoptysis kollë e thatë + + + dhimbje të shpeshta marramendje në shëmbëllim angina + + ngjirurit e zërit rastit ndërlikimet e mundshme thromboembolic (shpesh të lidhura me koagulimit) + ndryshimet EKG (zgjerimi i valë P në II plumb standarde dhe pravohramma) dhe ehokardiografi (një metodë shumë informative) + prekje përcaktimin apikal gjetur kufijtë e saj zhvendoset + Whenauscultation pat ton parë dhe shushurimë diastolic dëgjoni në fillim në pozitë në anën e majtë;

 - Kur zgjerim i valvulës mitrale (regurgitation mitrale) - është i pamjaftueshëm mbylljen e valvulave, duke rezultuar në akuzën e kundërt të gjakut gjatë sistollë. Kjo humbje duket dyspnea. është apo tendosje, ose duke shtrirë, sidomos gjatë natës (deri në zhvillimin e astmës kardiak) + zhurma, pasi unë tonin pas tendosje fizike dhe shtrirë në anën e tij të majtë, në krye të fazës espirator (Kohëzgjatja dhe vëllimi i zhurmës është në proporcion me shkallën e ashpërsisë) + EKG dhe echocardiography janë vërejtur edhe ndryshime.

 - Aortës stenozë - duke pasur simptoma anginë të ngjashme me mënyrën se si + dispne mitrale valvula stenozë + systolic shushurimë pasi kam shije, dëgjoj nga zemra, si përgjatë karotideve dhe kulmin e zemrës + EKG (pravohramma, rritjen e amplitudë e QRS, reduktuar ST, vala T negative në të çon V5-V6) + ehokardiografi për të përcaktuar shkallën e stenozë.

 - Zgjerim i aortës - manifestohet si orthopnea dyspnea (mosfunksionim frymëmarrje ndërsa shtrirë) + Whenauscultation dëgjoni "defekt" zhurmë postdiastolicheskiy përmes kundërt maligns gjak nga aortës në barkushe të majtë + ngrirë dukshme karotide arterie ("valle karotide"), në të cilën kreu i pacientit shpesh tundet nga krah për krah me një frekuencë të caktuar, llojin e lëvizjeve negative kokë + apo simptomë Musso (pokachivaenie Glova dhe tregti) + namatsuvannya kapilar Shkalla Angioedema përcaktohet duke shtypur shtrat të vogël gozhdë + nënshkruajë Hill (systolic presionin e gjakut këmbë më të ulët mbi 20 mm.rt .st se shpatullat) + EKG levohramma vendosur dhe valë negative T dhe segment ST në gjoks e majtë të çon.

 - Stenozë e valvulave trikuspidal (valvula trikuspidal është në zemër të drejtë) shpesh është klinikisht e dukshme, por dekompensimi hepatosplenomegaly mundur (zgjerimi i shpretkës dhe mëlçisë).

 - Zgjerim valvul trikuspidal mund të jetë asimptomatik, por ndoshta hepatosplenomegaly, presionin e ulët të gjakut systolic dhe diastolic gjakut mund të rritet.

• formë septike sugjeron procesin e përgjithësimit dhe, në këtë rast në krye të manifestimeve klinike vepron sindromi i ethshëm-dehje me rritjen e temperaturës deri në 40 ° C, çrregullim i vetëdijes dhe gjendja e keqe e përgjithshme. Në këtë formë klinike mund të bashkohen dhe tjetri nga simptomat e mësipërme (manifestimeve lëkurës në formën e eritemë, anginale klinike manifestimeve kyçeve, kardiomiopatisë).

Diagnoza eryzypeloyidu

Në cilësimet epidemiologjike dhe klinike, dhe të marrë parasysh metodën bakteriologjike - nga poshtërim me lëng edema ose pjesë të biopsi të lëkurës. Metoda serologjike diagnostike nuk janë përdorur.

Trajtimi eryzypeloyidu

Trajtim Etiotropic në formën e përshkrimit drogës - erythromycin penicilinë ose në doza të moshës gjatë jave. Theksuara toksikoz - kortikosteroidet për artrit - imponimi i formatimin e teksteve gips.

Komplikimet eryzypeloyidu

Nga zemra - valvulat deformim me zëvendësimin e tyre të menjëhershëm me artificiale. Nga nyjeve - deformimeve artritit.

Eryzypeloyidu Parandalimi

Parandalimin veterinare specifike është vaksinimi i kafshëve + zbulimin / izolimi / trajtimi i kafshëve të sëmura + kontrollet në impiantet e përpunimit të mishit. Parandalimi mjekësore dhe sanitare është vetëm në mbajtjen e masave parandaluese personale dhe të kryejnë punën e dezinfektimin; Parandalimi specifik për t'u zhvilluar.

Pas sëmundjes është formuar sistemin imunitar aq e brishtë dhe mund të ri-ndotje. Njerëzit e sëmurë nuk janë të rrezikshme për të tjerët.