Tifoja endemike tifoja Manchurian


Të gjitha manifestimet rickettsial klinike, komplikimet dhe trajtimi janë identike tifo, por ka karakteristikat e veta:

Tifoja endemike është shkaktuar nga rickettsia Muzera ciklike dhe të karakterizuar nga një kurs beninje me ethe dhe skuqje roseolous-papular.

Ka enantema mukozës së gojës nga dita e parë (por ndoshta vonesë për 3 ditë).
Ethet mund të zgjatet për 4 javë.
Në ditën e 6 të nxituar sëmundjes duket (kundër etheve), si roseola, por pas 2-3 ditësh ata shfaqen në papules


Elementet e para shfaqen në sqetull dhe kofshët e brendshme, atëherë bark, gjoks, qafë, këmbët dhe fytyrën.
Nuk mund të jetë një skuqje të lëkurës në shuplaka dhe shputa.
Simptomat çikë dhe pako janë të rralla, për dallim nga ata që janë në tifo epidemike.

Parandalimi është vetëm disinfestation dhe sigurimin e lokaleve padepërtueshmëri për brejtësve, parandalimi specifike (vaksina) nuk është zhvilluar.

Trajtimi i personave në kontakt nuk u kryen.