Cytomegalovirus infeksion


Citomegalovirusin infeksion - një sëmundje që është agjent shkaktar i cytomegalovirus - nje virus me nënfamiljë herpesvyrusov, e cila përfshin edhe herpes simpleks virus 1 dhe 2, virusin varicella zoster dhe virusi herpes zoster virus Ebstein-Barr dhe tipit human herpesvirus 8 dhe 6.7.

Prevalenca e infeksionit CMV është jashtëzakonisht i lartë. Pasi hyjnë në trup, infeksion citomegalovirusin nuk e lënë atë - shpesh ajo ekziston në një formë latente, dhe gjendet vetëm në imunitet të ulët.


Viktimat e infeksionit CMV janë HIV njerëz pozitiv dhe të nënshtruar transplantim të organeve të brendshme apo palca e eshtrave dhe duke marrë drogë që shtypin përgjigje imune.

Megjithatë, infeksioni primar mund të jetë sëmundje akute infektive. Shpesh infeksioni ndodh në periudhën neonatale dhe fëmijërinë e hershme, më së shpeshti ndodh në vendet në zhvillim, ku prevalenca e infeksionit CMV në mesin e të rinjve është shumë më e lartë se në vendet e zhvilluara.

Forma më e rrezikshme e infektimit intrauterine cytomegalovirus, e cila është tipike për fëmijët nënat e të cilëve gjatë shtatzënisë tsytomehalovyrusnuyu pësuar infeksionit primar. Infeksioni kongjenitale citomegalovirusin shpesh çon në zhvillimin e vonuar, dhe shumë pasoja negative, përfshirë vonuar mendor dhe humbjen e dëgjimit.

Si është infeksion i infeksionit cytomegalovirus

Infeksioni cytomegalovirus nuk është ngjitëse. Për transmetimin e saj kërkon kontakt të zgjatur të ngushtë ose kontakte të shumta.

 • Ajrore, kur flasim, kollitjes, teshtitjes, kissing, etj
 • Mënyra seksual: gjatë marrëdhënieve seksuale rreziku i transmetimit është shumë i madh, sepse virusi është excreted në spermë, mukusit vaginale dhe shyeyechnoy.
 • Transfuzioni i gjakut dhe komponentëve të përmbajnë leukocite.
 • Nga nëna tek fetusi - shpesh në infeksionit primar CMV ose riaktivizimin e infeksionit latent gjatë shtatzënisë.

Si infeksion citomegalovirusit virusi

Virusi hyn gjak i një personi të shëndetshëm dhe shkakun shënuar përgjigje imune, që është formimi i antitrupave - proteinat specifike mbrojtëse - imunoglobulina M (anti - CMV - IgM), dhe përgjigje themelore të mbrojtjes kundër virusit - celular.

Limfocitet CD 4 dhe CD 8 kanë aktivitet të fortë kundër tsytomehalovyrusov. Prandaj, ndalimin e përgjigjeve imune qelizore, të tilla si formimi limfociteve shkelje CD 4 në AIDS, infeksion cytomegalovirus aktivisht zhvillon dhe çon në riaktivizimin e infeksionit më parë fshehur.

Imunoglobulina M kundër cytomegalovirus formuar pas rreth 4-7 javë pas infektimit dhe gjenden në gjak për 16-20 javë. Zbulimi i gjakut në këto kushte mund të jetë dëshmi e infeksionit CMV primar. Pastaj imunoglobulina M zëvendësohen nga imunoglobulinave G (Anti - CMV - IgG), të cilat janë të pranishme në gjak në shkallë të ndryshme në të gjithë jetën e mëvonshme.

Në shumicën e rasteve me infeksion normal cytomegalovirus imuniteti është asimptomatike, edhe pse ai mbetet në trup për një kohë të gjatë në një infeksion latent. Ku virusi mbetet e panjohur, ajo është menduar se ajo ekziston në shumë organeve dhe indeve.

Qelizat e infektuara me cytomegalovirus, kanë pamjen karakteristike - që të rritet në madhësi (të cilat përcaktuar emrin e virusit), dhe mikroskopi të ngjashme me "sy buf".

Edhe transportuesit asimptomatike mund të transmetojë persona virusi painfektuar. Një përjashtim është transmetimi i virusit nga nëna tek fetusi, i cili është kryesisht aktive vetëm në procesin infektive, por vetëm 5% e rasteve çon në cytomegalovirus kongjenitale, infeksion neonatal mbetur cytomegalovirus dhe asimptomatike.

Sindromi Mononukleozopodibnyh

Sindromi Mononukleozopodibnyh - Kjo është forma më e zakonshme e infektimit CMV në njerëzit me imunitet normal, i cili erdhi nga periudha neonatale. Sindromi Mononukleozopodibnyh manifestimet klinike nuk mund të dallohen nga mononucleosis infektive, e shkaktuar nga një herpesvirus - virus Ebstein-Barr.

Periudha e inkubacionit është 20-60 ditë. Sëmundja shfaqet si një sëmundje të gripit, si:

 • Ethe zgjatur lartë, ndonjëherë me të dridhura,
 • Lodhje të rëndë, gjendja e keqe;
 • Dhimbje në muskuj, nyje, dhimbje koke;
 • Dhimbje të fytit;
 • Nyjet limfatike Rritja;
 • Lëkurës skuqje, të ngjashme me puçrra në krasnusi, të rrallë, shpesh me trajtimin ampicillin.

Infeksioni Ndonjëherë kryesor citomegalovirusin shoqëruar nga shenja hepatita- verdhëz është e rrallë, por rritet në enzimat e mëlçisë në gjak shpesh ndodh.

Ndonjëherë (në 0-6% të rasteve) Sindromi mononukleozopodibnyy komplikuar nga pneumonia. Megjithatë, njerëzit immunologically shëndetshëm është asimptomatike dhe zbulohen vetëm kur gjoks X-ray.

Sëmundja zgjat 9-60 ditë. Shumica e pacientëve shërohen plotësisht, edhe pse efektet e mbetura në formën e dobësisë dhe gjendja e keqe, nganjëherë gunga janë ruajtur për disa muaj. Rifillimi infeksionet shoqëruar me ethe, rraskapitje, Flushes nxehtë, djersitje dhe janë të rralla.

Infeksion kongjenitale citomegalovirusin

Infeksionit intrauterin i fetusit nuk është gjithmonë shkaku i cytomegalovirus lindura, në shumicën e rasteve është asimptomatike, dhe vetëm 5% e të porsalindurve të çon në sëmundje. Kongjenitale sëmundje gjëndër pështymës ndodh në foshnjat nënat e të cilëve iu nënshtrua infeksionit tsytomehalovyrusnuyu primare.

Manifestimet e cytomegalovirus lindura ndryshojnë shumë:

 • Petekie - skuqje e lëkurës, duke përfaqësuar një hemorragji të vogël ndodh në 60-80% të rasteve;
 • Verdhëz;
 • Rritjen intrauterine vonuar, parakohshmëri ndodh në 30-50% të rasteve;
 • Kalcifikim - inflamacion retinal, që shpesh çon në rënie dhe humbja e vizionit;

Vdekshmëria në infeksion lindura CMV është 20-30%. Shumica e fëmijëve të mbijetuar pas në zhvillimin mendor ose me vështirësi dëgjimi.

Infeksion fituar citomegalovirusin në foshnjat

Kur infeksioni citomegalovirusin gjatë punës (kalimi i kanalin e lindjes), ose pas lindjes (gji ose kontakt zakonshme) në shumicën e rasteve infeksioni mbetet asimptomatik.

Megjithatë, disa, sidomos në foshnjat e parakohshme dhe infeksionit malovahovyh cytomegalovirus manifeston zhvillim të zgjatur të pneumonia, e cila është shoqëruar shpesh me shtimin shoqërues të infeksionit bakterial.

Përveç kësaj, zhvillimi i mundshëm i ngadalshëm fizik, skuqjen, gunga, hepatitit.

Personat me sistemet imun të dobësuar

Personat me sistemet imun të dobësuar përfshijnë:

 • personat me variante të ndryshme të imunitetit kongjenitale.
 • personat me sindrom fituar i mungesës së imunitetit (AIDS).
 • Personat të cilët iu nënshtruan transplantim të organeve të brendshme: veshkat, zemrën, mëlçinë, mushkëritë dhe palca e eshtrave.

Ashpërsia e manifestimeve klinike varet nga shkalla e shtypjes së sistemit imunitar, por imunoshtypes pritjes shkakton simptome më të rënda.

Infeksioni cytomegalovirus pas kryerjes transplant:

 • Shumë shpesh citomegalovirusin ndikon në organet më të transplantuar, duke shkaktuar hepatiti transplantin e mëlçisë, pneumoni transplantuar mushkëritë etj
 • Pas transplantimit të palcës kockore në 15-20% të pacientëve zhvilluar pneumoni citomegalovirusit, nga të cilat 84-88% e pacientëve vdesin.
 • Rreziku më i madh i infeksionit CMV është nëse dhuruesit infektuar dhe pranuesit - nuk ka.

Infeksion cytomegalovirus në pacientët e infektuar me HIV:

CMV prek pothuajse të gjithë pacientët me SIDA.

 • Getting infeksionit zakonisht subakut, zhvillon ethe, rraskapitje, djersitje natën, dhimbje në muskuj dhe nyje
 • Pneumonia - për t'u bashkuar me shenjat fillestare të sëmundjes kollë, frymëmarrje të shpejtë
 • Ulcera e ezofagut, stomakut, zorrëve, të cilat mund të çojë në gjakderdhje dhe thyerje të murit
 • Hepatit
 • Encefaliti - inflamacion i substancës së trurit. Kjo mund të duket sindromi dementnyh AIDS ose humbjen nerva kafkës, të qenët i përgjumur, çorientim, nistagmus (lëvizjet ritmike e shikimet)
 • Ritin - inflamacion i retinë - një shkak i zakonshëm i humbjes së vizionit në pacientët me imunitet të reduktuar.
 • Humbja Multiple organi - humbjen e virusit pothuajse të gjithë prej të cilave çon në dysfunctions tyre. Shpesh shkaku i vdekjes nga infeksioni CMV.

Parandalimi i infeksionit CMV

Parandalimi i infeksionit citomegalovirusin sjelljes duhur të njerëzve në rrezik. Këto përfshijnë individët e infektuar me HIV, veçanërisht SIDA; Personat të cilët iu nënshtruan transplantim të organeve të brendshme; Personat që vuajnë nga imunitetit për shkak të arsyeve të tjera.

Higjienën personale, madje edhe me shumë kujdes, jo shmangur infeksionin tsytomehalovyrusamy viruseve si kudo dhe transmetohet nga pikat ajrore. Prandaj, parandalimi në pacientët me grupet e rrezikut të kryer barnave antivirale: Ganciclovir, foscarnet, Acyclovir.

Në mënyrë që të zvogëlojë gjasat e infeksionit CMV në mesin e pranuesve të organeve të brendshme dhe të palcës kockore rekomandohet përzgjedhje të kujdesshme të donatorëve në bazë të infeksionit cytomegalovirus.

Diagnoza e infeksionit cytomegalovirus

Diagnoza laboratorike e infeksionit CMV është i bazuar në anketat serologjike - nivelet përcaktimin e antitrupave specifike për cytomegalovirus.

 • Imunoglobulinat M - Anti - CMV - IgM;

Është një shënues i infeksionit akut: infeksionit CMV primar ose riaktivizimin e infeksionit kronik. Në identifikimin e titri larta të antitrupave në gratë shtatzëna është rreziku i infeksionit të fetusit. Rritja e vetëm pas 4-7 javë pas infeksionit. Nuk mbeten të ngritur për 16-20 javë

 • Imunoglobulina G - Anti - CMV - IgG;

Ky lloj i IgG titrit të rritet në periudhën e zvogëluar aktivitetin e procesit infektiv. Prania e gjakut në Anti - CMV - IgG vetëm tregon praninë e cytomegalovirus në trup, por nuk pasqyron aktivitetin e tij.

 • Reaksion zinxhir polimeraza;

PCR është i bazuar në identifikimin e ADN e virusit në qelizat e gjakut ose mukozës (në gërryerjeve nga uretral, qafën e mitrës, si dhe pështymë, pështymë, etj). Është e rekomanduar për të kryer reagim sasiore PCR që i jep një tregues të shkallës së riprodhimit të virusit, që do të thotë se aktivitetin e procesit inflamator.

Trajtimi i infeksionit CMV

Sindromi Mononukleozopodibnyh në trajtimin e pakomplikuar të veçantë nuk është e nevojshme. Trajtimi Pretty tradicionale, si me të ftohtë të përbashkët. Gjëja kryesore nuk është që të harroni të pini shumë lëngje.

Medikament i përzgjedhur për trajtimin e infeksionit CMV në pacientët me rrezik është hantsyklovyr (tsymeven). Për trajtimin e përdorur formën intravenoz të medikamentit. Pllakat janë të efektshme vetëm në lidhje me parandalimin.

Efektet anësore të Ganciclovir:

 • Ndalimin e formimit të qelizave të gjakut (neutropenia, anemia, trombocitopenia). Zhvilluar në 40% të rasteve.
 • Diarre (44%), të vjella, humbje e oreksit.
 • Rritja e temperaturës (48% pacientë), shoqëruar me të dridhura, djersitje.
 • Lëkura kruhet.

Warning:

 • Nuk aplikohet njerëz ganciklovir pa paaftësi imunitetit.
 • Përdorimi i Ganciclovir në gratë shtatzëna dhe fëmijët është vetëm situatat e mundshme zhyzneuhrozhayuschyh.
 • Është e nevojshme që të përshtatet doza në njerëzit me funksion të dëmtuar të veshkave.

Për përdorim në trajtimin e si foscarnet, që është më shumë efektive në pacientët me infeksionit HIV.

Efektet anësore:

 • Çrregullime electrolyte: rënie në kalium gjakut dhe magnez.
 • Ulçerave gjenitale.
 • Çrregullime të urinimit.
 • Të përzier.
 • Sëmundje renale: nefrotoksichen drogës, në mënyrë që në rast të dështimit të veshkave duhet aplikim të kujdesshëm dhe dozë korrigjim.