Frambeziya


Frambeziya në mesin e sëmundjeve tropikale të neglizhuara që ndikojnë indet e lëkurës, kockave dhe kërc. Sëmundja shkaktohet nga një bakter që i përket të njëjtit grup i organizmave që shkaktojnë sifilis veneriane; por transferimi është mënyra frambeziyi unsexual.

Frambeziya mund të eliminohet, sepse vetëm rezervuari është studim i kohëve të fundit lyudi.V u treguar se një dozë e vetme e azitromicines antibiotik, merret me gojë, mund te kuroje plotësisht frambeziya se hap perspektiva për masat terapeutike për segmente të mëdha të popullsisë që janë të prekur nga sëmundja.


Ekuador dhe India janë në mesin e dy vendeve, kur ish-është endemik, raporton përfundimin e transmetimit të sëmundjes në 2003 hodu.K 2014 12 vendet endemike kanë nevojë për mbështetje për zbatimin e strategjisë së re të OBSH-së për të eleminuar sëmundjen.

Frambeziya formon një grup të infeksioneve kronike bakteriale të shkaktuara nga Treponema, të cilat përfshijnë sifilis endemike (bezhel) dhe një pintë, dhe janë të njohur zakonisht si treponematozov endemik. Frambeziya është më e zakonshme e këtyre infeksioneve.

Sëmundja në përgjithësi është e përhapur në vendet e varfra në Afrikë, Azi, Amerikën Latine dhe të Paqësorit, me një klimë të ngrohtë dhe të zonave të rëndësishme në rainforest.

Arsyet frambeziyi

Sëmundja është e njohur edhe framboesia (gjermanisht ose Holandez) dhe e quajti Pian (franceze) dhe prek indet e lëkurës, kockave dhe kërc. Sëmundja e shkaktuar nga embrion T. pallidum subspecies pertenue. Ky organ i takon të njëjtit grup të baktereve që shkaktojnë sifilis veneriane.

Mekanizmi i transmetimit. Frambeziya transmetohet drejtpërdrejt përmes kontaktit neseksualnyy (person-to-person i) me lëngjet biologjike të një personi plagë të infektuar. Shumica e qelizave të vendosura në gjymtyrët plagë. Në vendin e frambeziya origjinal plagë është një numër i madh i baktereve. Kontaktoni me lëngun e këtij lezioni, veçanërisht nëse ajo ndodh në fëmijët që luajnë dhe të merrni gërvishtjet të vogla, duke rezultuar në transmetimit.

Inkubacion është 9-90 ditë (mesatarisht 21 ditë).

Rreth 75% e infektuar - fëmijët nën moshën 15 vjeç (incidencës kulmin e sëmundjes së vërejtur në fëmijët e moshës 6 deri në 10 vjet). Ata burra dhe gra të prekura në mënyrë të barabartë.

Përhapja frambeziyi promovon mbipopullimin dhe kushtet e këqia socio-ekonomike. Pa trajtim, infeksioni mund të çojë në shëmtim kronike dhe paaftësisë.

Fushatat për të eliminuar sëmundjen në dyvjeçarin 1952-1964. Të kryer në 46 vende. Që nga viti 1990, deklaratat zyrtare brenda KUSH frambeziyi u pezullua për shkak të mbylljes së programeve për të eliminuar frambeziyi në shumë vende. Vetëm në disa vende frambeziya ishte pjesë e programit të veprimit në fushën e shëndetit publik.

Dokumentet Studimi mbetura nga viti 1950, tregon se të paktën 90 vende në tropikët, e vendosur në 20 gradë në veri dhe 20 gradë në jug të ekuatorit, përkiste frambeziyi endemike. Megjithatë, vetëm 12 janë duke konsideruar frambeziyi endemike, ndërsa në dy vendet - Ekuadori dhe India, të cilët pretendojnë se ndaloi transmetimin e sëmundjes në vitin 2003, e nevojshme kontrolluar. Përveç kësaj, OBSH gjithashtu planifikon të kontrolloni frambeziyi statusin në 76 vendet që ishin më parë endemike.

Raportimi frambeziyi jo e detyrueshme, sepse të dhënat e publikuara në dispozicion në edicionin e fundit të Epidemiologjisë Record Weekly, janë vetëm një tregues i përhapjes globale të sëmundjes.

Simptomat frambeziyi

Ka dy faza kryesore frambeziyi: faza e hershme (infektive) dhe fazën e vonë (neynfektsyonnaya).

Në fazat e hershme frambeziyi në vendin e hyrjes së baktereve në zhvillim Papilloma fillor (të rrumbullakosura ënjtje të dendura të lëkurës pa zgjedhjen e dukshme fluide). Kjo lyth i mbushur me baktere dhe mund të ruhet për 3-6 muaj dhe përfundoi një shërim natyror. Gjithashtu, në fillim mund të përjetojnë dhimbje e kockave dhe dëme të kockave. Më tej, nuk mund të jetë i nxituar polimorfe lëkurës, rrit dhe nyjet limfatike të dhimbshme.

Manifestimet e vonuara të ndodhë frambeziyi 5 vjet pas infeksionit fillestar dhe karakterizohet nga cen e hundës dhe kockat, trashje e shuplaka dhe shputa të këmbëve dhe pamjen e çara në to (hyperkeratosis frambeziynyy). Këto komplikime në këmbët të çojnë në faktin se pacientët bëhet hodit.Bolezn vështirë zgjat për vite me rradhë, nuk çon në vdekje.

Në diagnozën fushë është i bazuar kryesisht në rezultatet e anketave klinike dhe epidemiologjike.

Diagnoza frambeziyi

Për infeksionet treponemnym diagnozën (p.sh., sifilizi dhe frambeziyi) janë përdorur gjerësisht testet serologjike.

Megjithatë, testet e shpejta nuk mund të tërheqë një dallim midis infeksionit aktiv dhe frambeziya trajtuar. I ri i kryer në vendin e trajtimit, të dyfishtë, dhe testet netreponemni treponemni frëngjyzak shpejta ofrojnë shpresë për një konfirmim frambeziyi formë aktive të shpejtë në fushë. Studimet për të vlerësuar këtë seri të re të testimit të kryer në Gana, Papua Guinea e Re, Ishujt Solomon dhe Vanuatu.

Analiza bazohet në reaksion zinxhir polimeraza (CCH) .To frambeziyi përfundimtar për konfirmimin mund të përdoren analizë gjenomike bazuar në reaksion zinxhir polimeraza (CCH). CCH Metoda mund të përdoret gjithashtu për të zbuluar rezistencën ndaj azitromicines sipas analizës së egra marra nga zonat e prekura frambeziya.

Trajtimi frambeziyi

Për trajtim frambeziyi mund të përdorni dy antibiotika.Azitromitsin (një dozë orale) normë prej 30 mg për kilogram të peshës trupore (maksimum prej 2 gram) .Benzatin penicilinë (një dozë intramuskular) në normën prej 1.2 milion njësi (për të rriturit) dhe 600 000 njësi (për fëmijët).

Ndërlikim

Pa trajtim, rreth 10% e njerëzve vuajnë frambeziya pas 5 vitesh në zhvillim shtrembërojnë ose të të çojë në komplikacione të aftësisë së kufizuar - deformim i gjymtyrë dhe hundës.

Frambeziyi Parandalimi

Vaksinat kundër frambeziyi nuk ekzistojnë. Parandalimi është diagnoza në kohë dhe trajtimi. Një komponent i rëndësishëm i parandalimit është higjiena personale dhe për të shmangur Kontakt i drejtpërdrejtë me kontakt ndodhur bolnym.Pri justifikuar bytsyllyna administratë të vetme profilaktik.

Puna restauruese për të eliminuar sëmundjen

"Udhërrëfyesi që luftojnë kundër sëmundjeve të neglizhuara tropikale" dhe për të përcaktuar zgjidhjen Wha 66,12 në 2020 si vitin e frambeziyi likuidimit në vendet që mbeten endemike.

Frambeziya mund të eliminohet, sepse ajo është e vetmja rezervuar e njerëzve. Nëse të gjitha segmentet e rrezikut të popullatës përmes programeve të trajtimit në shkallë të gjerë të sigurojë azitromicine në formë gojore, transmetimit sëmundja do të ndërpritet dhe sëmundja do të eliminohet në këtë shpërthim rayone.Nastupatelnyy synon arritjen e kësaj, duke fituar forcë dhe kush dhe partnerët e saj të kryesuar nga përpjekjet më të mëdha për të eliminuar frambezii.Dlya siguruar zbatimin e pandërprerë të masave për të arritur qëllimet në 2020 është vendimtar për të siguruar azitromicine në sasi të mjaftueshme, disponueshmëria e testeve të shpejta diagnostike dhe fondet e nevojshme.

Media Center OBSH