AIDS fituar i mungesës së imunitetit Sindromi - shkaqet, simptomat dhe Trajtimi OT


Sindromi i mungesës së imunitetit të fituar (AIDS)- Ky terminal stadiyaVICh infeksion, karakterizohet rënie kritike në limfociteve CD4, në të cilën infeksione të ndryshme të mesme dhe kanceri bëhet i pakthyeshëm, dmth trajtim paefektshëm të veçantë. AIDS në disavantazh në mënyrë të pashmangshme çon në vdekje.

Deri në vitin 2012 Rusia gjeti më shumë se 69.000 Man raste "të freskëta" të infeksionit HIV, duke përfshirë 20 mijë sëmundje të regjistruar -. Infektimit me HIV, dhe pjesa tjetër - nga statusi HIV-pozitiv asimptomatike. Fëmijët deri në 17 vjet në të rasteve të reja të regjistruara mbi 800 njerëz. Të dhënat për vitin 2012 me 12% gjatë vitit të kaluar. Vazhdon të rritet dhe numri i vdekjeve nga AIDS. Në vitin 2012 numri i tyre ishte 20.511 njerëz, e cila është 11.5% më shumë se në vitin 2011.


Shkaqet e AIDS në njerëz

Ky sindrom, si infektimi me HIV, e shkaktuar nga virusi i mungesës së imunitetit njerëzor (disa lloje), aq më shumë detaje në letër, "infeksioni HIV". HIV eshte nje virus RNA. Feature efekt patogjene e HIV-it - aftësinë për të infektojnë qelizat imune që janë në sipërfaqen e receptorëve të caktuara (CD4) - Ky T limfocitet, makrofagjet, dentritnye qelizat. Arritja e një qelizë, HIV shkakton vdekjen e saj. Rezultati logjik është zhvillimi i riprodhimit imunitetit HIV - AIDS.

Burimi i AIDS-it është një njeri i cili është bërë ngjitëse në periudhën e inkubacionit (periudha nga momenti i infektimit deri në fillimin e simptomeve klinike), zgjerimi është periudhë dhe fazën e ethshme e infektimit me HIV, latent, fazë e sëmundjeve të mesme infektues. Numri më i madh i pacientit virusit identifikon me të gjitha Mjedisi biologjik është faza e AIDS (fund-faza).

HIV - sëmundje hemokontaktnyh se infeksioni ndodh me anë të gjakut, por virusi mund të identifikohen dhe sekrecione qafës së mitrës, lëngun seminal, lëngun cerebrospinal, urinë, pështymë, lot dhe të tjerët. Përmbajtja e HIV në sekrecionit varet nga ngarkesës virale në pacient.

Ka tre mekanizma kryesore të transmetimit:

1) sex (0.1% pas një kontakt të vetme infeksion vaginal dhe 1% - anal, por në qoftë se ju keni kontakte të rregullta, përqindja e rritjes së infeksionit në mënyrë të konsiderueshme). Rreziku i rëndësishëm i infeksionit siguron sjellje rozkute seksuale pa përdorimin e mjeteve të mbrojtjes pengesë (kondom).
2) parenterale (intravenoz, intramuskular) injeksione dhe transfuzionet e gjakut të infektuar (rrezikut të infeksionit me përdorimin e drogave intravenoze rreth 30%, transfuzioni i gjakut të infektuar - 90%).

3) transplacental (nga nëna tek fetusit), ku rreziku për infektimin e foshnjës arrin 30%. Është gjithashtu e mundur që të transmetojë HIV-it gjatë lindjes dhe ushqyerjes me gji.

Ndjeshmëria ndaj HIV-it është mjaft e lartë. Në popullsinë femërore ende mendonin se gratë riskvysok ofrimin e shërbimeve seksuale. Aktualisht HIV shfaqet me disa frekuencave mes gratë e pacientëve me HIV dhe njerëzit që përdorin drogë, që urreni mjetet e mbrojtjes gjatë marrëdhënieve seksuale.

Ndryshimet në sistemin imunitar të personit në skenë AIDS

Me këtë sindromë zhvillon duke reduktuar numrin e limfociteve CD4 nën 200 qeliza në 1 microliter (ose më pak se 0.2 109 / l). Sëmundja është e pakthyeshme duke reduktuar atë nën 50 qeliza në 1 microliter. Kjo është një shkelje e thellë e imunitetit të trupit të njeriut, në të cilën nuk ka aftësinë për të rezistuar prysoedynyvshymsya sëmundje e mesme. Kjo është pengesa kryesore në mbrojtje të shkatërruara.

Fazat varësia e limfociteve CD4 HIV

Simptomet e AIDS në njerëz

Faza manifestim i simptomave të AIDS zakonisht paraprijnë infeksionit razvitiyaVICh si simptomat e para të HIV-it, ata janë shumë të ndryshme. Kjo mund të jetë bakteriale, virale, infeksionet e ndryshme infektive fungale, neoplasms malinje. Karakteristikë e tyre dallues - progresion të shpejtë të zhvillimit të formave të përgjithësuar (dmth me dëmtimin e shumë organeve dhe sistemeve), dhe efikasitetin e ulët të trajtimit.

Nuk janë të caktuara sëmundjet oportune karakteristikë e AIDS-it:

1) Candidiasis e ezofagut, trake, bronke, mushkërive (të shkaktuara nga kërpudhat gjini Candida - përfaqësuesit e florës normale të mukozës, por pryobretayuschymy në AIDS natyrisht agresive)
2) extrapulmonary Kryptokokkoz (të shkaktuara nga kërpudhat maja kapsulë kriptokokkami nuk është në gjendje të infektojnë një person të shëndetshëm, ndërsa AIDS - ka lezione të rënda të sistemit nervor, të lëkurës, mushkërive).
3) sëmundje Cryptosporidiosis (protozoar e traktit digjestiv dhe plagë zhvillimin e diarre të rëndë).

4) infeksion Tsytomehalovyrusnaya e mëlçisë, shpretkë, sistemin limfatik, sistemin nervor qendror (herpesvirus 4 lloje immnolohicheski në trup është formë e fortë fshehur - bessymptomnuyu, me AIDS - ndryshimet janë përgjithësuar karakter agresive).
5) infeksion herpetike shkaktuar nga virusi herpes simpleks si nje forme e përbashkët e lezioneve dhe të organeve të brendshme (bronkit, pneumonia, ezovahit).
6) sarkomë Kaposi (tumor malinj sistemike të shkaktuara nga herpesvirus tipit 8, i cili shfaqet në lëkurë dhe organet e brendshme - kockave, traktin gastrointestinal, sistemit nersnaya, etj).

7) limfoma primar i trurit
8) pneumonia limfoide intersticiale
9) mykobakteryozom (përfshirë tuberkulozi), të cilat kanë karakterin apo shpërndara lezione forma të zakonshme të organeve të brendshme (mushkërive, lëkurës, sistemit limfatik, indeve të eshtrave)
10) Pnevmotsystnaya pneumonia (shkaktuar pnevmotsystamy dhe karakterizohet nga mushkërive rëndë me vazhdueshme aktual)
11) CNS toxoplasmosis (Toxoplasma - bakteret brendaqelizore - në formë të shëndetshme asimptomatike ose të shkaktojë latent, ndërsa AIDS është një zhvillim i sistemit nervor qendror dhe manifestime të tjera të Meningoencefaliti).

12) leykoentsefalopatiya Progressive mnohoochahovaya.

Manifestimi i kësaj faze të infeksionit HIV dhe varet nga një shumëllojshmëri e sëmundjeve komplekse, të cilat zhvillohen në një kohë të caktuar në një pacient të veçantë. Ajo mund të jetë përzier infeksionet virale (p.sh., cytomegalovirus dhe herpes shkaktuara nga herpes virus simplex) mund të zhvillojnë infeksion sistematike fungale në një sfond të mykobakteryoza rënda, kjo mund të jetë shfaqja e sarkomë Kaposi-së në një person i ri me hepatit kronik dhe pneumonia e etiologji të ndryshme.

Tiparet e fazës së AIDS-it është me siguri u shfaq peshën e sëmundjeve të mesme, kurs kokëfortë (dmth nuk ka efekt në trajtimin e kryer të veçantë), përparimin e sëmundjes (dmth anëtarësimin e simptomave të reja, duke ndërlikuar pacientit) dhe simptomat përfundimisht të pakthyeshme.

Manifestimet Noncommunicable e AIDS-it

1) Zbrazja ose pacientë cachexia (humbje peshe kritike e më shumë se 10-15% të origjinalit). Zakonisht humbje peshe është shoqëruar me shkelje kronike e karrige në 2-3h ose më shumë herë në ditë. Arsyeja lodhje - infeksioneve oportune përhershëm që shkaktojnë humbjen e oreksit dhe malabsorption në zorrët.

Cachexia

2) nevropati periferike (dhimbje të forta në gjymtyrë, të cilat rrisin në këmbë, duke ecur dhe lëvizjet e tjera).
3) Çmenduri (shkaku - virus neyrotoksycheskoye efekt). Manifestuar pacienti i ngadalshëm, hutim, dëmtim kujtesës, reagime ngadalësuar, letargji, vështirësi përqëndruar, pasiviteti, shkëputje. Zhvillohet në 10-15% të rasteve.
4) cardiomyopathy (shkaktojnë plagosje hope miokardit) - Dobësia zemrës, gulçim gjatë aktivitetit fizik, dhimbje, aritmisë.

5) myelopathy (lezione palcës kurrizore) del gjymtyrët spastik paraparesis, ecje manifestuar, dobësi në gjymtyrë, paaftësia për të punuar lëvizjeve normale mosfunksionim të mundshëm të urinimit.
6) Limfoma Nehodzhinskaya (pa dhimbje nyjet limfatike fryrë e grupeve të ndryshme).

Rezultati vdekjeprurëse mund të ndodhë kur dëme të theksuara organet vitale
(Mushkëritë, trurit, dhe të tjerët.), sëmundjet e qarkullimit dhe komplikime. Fazë AIDS zgjat nga 1 deri 3 vjet.

Faza Diagnoza e AIDS-it në infeksionit HIV

1) diagnoza klinike dhe epidemiologjike. Pothuajse të gjithë pacientët duke arritur në fazën e AIDS-it janë regjistruar në qendrën rajonale AIDS, ka mbajtur një kontroll të rregullt-up. Të dhënat epidemiologjike HIV janë mbledhur. Shfaqja e infeksioneve të ndryshme oportune me kursin rënda lejon dyshoni se kjo fazë dhe doobsledovat pacientit.
2) diagnostifikimi laboratorike.
- specifike - reduktimi i qelizave CD4-lymfociteteve në 50 ml; rritet në ngarkesës virale;

- Kriteret specifike laboratorike të një infeksioni (gjakut dhe lëngjeve të tjera të trupit antigjene dhe antitrupa, diagnostifikimit PCR);
- Të dhënat Zahalnolaboratorni (akuza e gjakut, urinës, kërkimore biokimike).
- diagnoza instrumental i lezioneve të organeve të ndryshme dhe sistemeve (ultrazërit, X-ray, MRI).

Trajtimi i AIDS

A. Masat organizative regjimit - duke krijuar statusin e favorshëm të ruajtjes. Të gjithë pacientët në fazën e AIDS-it janë subjekt i shtrimit të detyrueshëm në spitale të veçanta në qendra të AIDS-it apo në kutitë e spitaleve infektive. Tregon pushim shtrat dhe ushqim të mirë.

B. mjekim. Përfshin:

1) terapi antiretrovirale - ARVT (synojnë fshehjen riprodhimin HIV) Shembuj të drogës: azydotymydyn, zidovudine, zaltsytabin, didanosine, saquinavir, Nevirapina, lamivudine dhe shumë të tjerë. Droga mund të administrohen në kombinim, i cili përcakton një mjek në bazë të ngarkesës virale e pacientit dhe ashpërsia e imunitetit. Indikacionet ARVT - reduktimi i limfociteve CD4 nën 350 qeliza për ml. Kur afrohet numrin e tyre në 50 qelizat / terapi microliter zhvillohet vazhdimisht.

2) infeksionet sekondare Hymyoprofylaktyka oportune
Kur candidiasis dhe Cryptococcosis emërohen antifungals (Nystatin,
Fluconazole, amfotericin B, izokonazol, ketokonazolin). Kur kombinohet Skema toxoplasmosis emëruar pirimetaminu, sulfadimezin folynata dhe kalcium. Kur infeksion herpes përdorur barna antivirale (acyklovir, famciclovir, valaciclovir). Infeksion citomegalovirusin në AIDS kërkon caktimin e formave parenterale Ganciclovir - Tsymevenu ose foscarnet në prani të contraindications deri Ganciclovir. Shfaqja e sarkomë Kaposi-së kërkojnë një trajtim të veçantë në skemën e barnave (prospydyn, vincristine, vinblastine, etoposid). Kur droga tuberkulozit të ARVT lidhur regjim e tyre standarde të sëmundjes (izoniozid dhe të tjerët).

Kur Pneumocystis emëruar Biseptolum, Bactria.
3) terapi Posindromalnaya (në varësi nga shkalla e manifestimet e sindromeve dhe sëmundjeve)

Parandalimi i AIDS fazë e infeksionit HIV

Parandalimin fillimin e AIDS varet nga vetëdijen e pacientit. Kohë duke vizituar një mjek të besuar në Qendrën AIDS me ngarkesë të rregullt dhurimin e gjakut virale dhe imunitar dhe diagnoza në kohë e infeksioneve oportune në masë të madhe lehtëson këtë detyrë. Reduktimi CD4limfotsitov nën 350 qeliza / microliter është një tregues për emërimin e terapisë shumë aktive antiretrovirale (VAARVT). Njëkohësisht, mjeku ndjekur emëron kurse parandaluese të drogës specifike për parandalimin e infeksioneve sekondare oportune.