Paratifoide A dhe B


Paratifoide - struktura e sëmundjeve infektive si etiologji, epidemiologjisë dhe ptohenezu e tifoid, por me disa tipare në simptome.
Agjent shkaktar, si dhe ethe tifoide, i takon gjini Salmonella. Patogjen Tipi A - Salmonella paratyphi; B - S.schotmuelleri.

Në përshkrimin e morfologjinë (forma, madhësia, prani e flagella, etj) janë agjent identike shkaktar i ethe tifoid, por biokimike Në lidhje - një më aktiv (fermentimi i karbohidrateve të acideve dhe gazit), e cila shkakton patogjenitetin më të ulët, që është aplikuar për dëmit trupit.


Mbajtur mirë në mjedis, të pijshëm produktet e ujit, qumështit. Një relativisht rezistent ndaj faktorëve fizike dhe kimike, si dhe për të temperaturave të ulëta. Valë të vrarë në çast. Shpërndarja dhe ndjeshmëria e përhapur si në ethe tifoid.

Shkaqet e infeksionit paratifoide 

Burimi - person i sëmurë ose automjet. Way - fekal-orale, apo ujë.

Simptomet e paratifoide

Kur paratifoide një periudhë të shkurtër inkubacioni se në ethe tifoid, dhe është 8-10 ditë. Pastaj, si në ethe tifoid (është e gjitha njëjta fazat e si agjent shkaktar të etheve tifos) ndodh gjatë procedimit fillestar në dy forma - bryushnotyfoznoy 60% dhe 40% të Bluetongue. Manifestimet kryesore janë:

• shtyer të fytyrës,
• sclera injeksion,
• kollë dhe rrufë,
• ethe, i shoqëruar nga djersitje e harlisur (shpesh gjatë natës)
• skuqje shfaqet deri në fund të javës, por kjo nuk është gjithmonë tipike, pra jo vetëm karakter roseolous, dhe ndoshta me skuqje shumë të ngjashme me ekzantemë lopë. Nxituar pasur.

Paratifoide B - Periudha e inkubacionit 5-10 ditë ose më shumë. Periudha fillestare mund të ndodhë në tri forma: gastrointestinal - 60% Tyfoyidna - 20%, fytit - 20%. Por çfarë forme do të jetë, fillimi është gjithmonë i mprehtë, si

• gastroenterit,
• ethe me amplitudë të madhe përditshëm, i cili komplikon sëmundje,
• skuqje të lëkurës të bollshme,
• Gjithashtu mund të vërehen dhe dhimbje të muskujve.

Diagnoza paratifoide

Metoda parësore e diagnostikimit - Ekzaminimi bakteriologjik i jashtëqitjeve, gjakut, të vjellat (pak informative). Përdorni Phragmites për të zbuluar antitrupa për të salmonelës. RA Vidal dhe / ose Vi-aglutinimit me serum standarde (për të konfirmuar ose të hedhur poshtë praninë e vetëm S.typhi).

Trajtimi dhe parandalimi i tifoid identike me patogjen. Komplikimet e paratifoide ndodhin rrallë (0.2%).