Psitakozës psitakozës


Infeksion Zooantraponoznaya akut bakterial i referohet një grupi të infeksioneve chlamydial me mekanizmin ajrore të transmetimit (të jetë e mundur ose ujë dhe fekal-orale), karakterizuar nga lezione të mushkërive dhe të sistemit nervor që ndodh në një gepatolienalny sfond, dhe syndromes obscheintoksikatsionnoho ethe.

Për herë të parë sëmundja është regjistruar nga parrots - kështu emrin e saj origjinal të "psitakozës» (psittakos - papagall), por sapo pashë një komunikimet infektive dhe zogj të tjerë, psitakozës ishte emri i dytë - psitakozës (ornithos - zog).


Patogjen ornitozë

Ornitozë patogjen nën mikroskop

Patogjen - Chlamydia psittaci janë parazit obligative brendaqelizore, ka disa karakteristika në strukturën, të cilat shkaktojnë sëmundje:

• shumohen qelizat e infektuara brenda;
• A është në gjendje të formojë L-formë - agjentin pjesërisht ose krejtësisht të privuar të murit qelizor, duke e lejuar atë për të konsumuar dhe për të ruajtur virulencën e tyre për një kohë të gjatë, madje edhe kur të ekspozuar ndaj faktorëve të dëmshme (temperatura, antibiotikët, Fagocitoza, etj);

• iniciator mund të jetë në dy format - qelizave elementare dhe reticular, është i rëndësishëm në caktimin e trajtimit: trupat elementare janë formë sporopodobnoy shkak të membranës së fortë që e bën agjentin është jo sensitive në terapinë antibiotik, ku cikli i jetës e agjentit është jashtë qelizës dhe në të kundërt kushtet pezulluar shpërndarjes me ulur sintezën e proteinave të membranës kryesore dhe rrit sintezën e proteinave shoku ngrohjes (për këtë patogjen është ky ekzotoksina proteina) - kjo është sintezë e citokineve inflamatore, e cila nga ana luan një rol në formimin e infeksionit kronik dhe këmbëngulje afatgjatë (qëndruar) me formimin e patogjen infertilitetit tek gratë. Qelizat reticular - është forma intracellular edukate, të ndjeshëm ndaj antibiotikëve. Ajo është në formë reticular është shpërndarja e patogjen në qelizat e infektuar, duke rezultuar ne formimin e përfshirjes intracellular - klamidia mikrokoloniyi.

• Një ekzotoksina (proteina shok ngrohje) dhe Endotoksina (membranat lypopolysaharyd).
• tropizmin (lezioni selektivitetit) në qelizat e epitelit respirator dhe traktet urogjenitale (kryesisht) alveolotsytov, endothelium, endokardit, CMF (sistemi i fagociteve mononuclear - qelizat e sistemit fiziologjikisht mbrojtëse, të cilat përfshijnë: histiocitet të indit lidhor, qelizat Kupffer e mëlçisë (retykuloendoteliotsytiv yjor ), makrofagjet alveolare mushkërive, makrofagjet e nyjet limfatike, shpretkë, palca e eshtrave, makrofagjet pleural dhe peritoneal, indeve osteoclasts kockave, membranat synovial microglia indi nervor synoviotsyty, qelizat Lanherhaisa lëkurës amelanotic dendrotsity grimcuar). Çdo dëmtim të këtij sistemi (CMF), i formuar IRS (kushtet i mungesës së imunitetit).

Patogjen relativisht e qëndrueshme në mjedis:

• kështu në temperaturë dhome, agjenti është ruajtur në një mesatare prej 2 ditësh, shell - 3 ditë në feces të zogjve - deri në 4 muaj.
• tolerojë temperaturën ngrirjen: e «-20 ° C" kat vazhdon për vite me rradhë, e «-75 ° C" - për një vit ose më shumë;
• temperaturat e ulëta janë të dëmshme, në 60 ° C patogjen vdesin brenda 10 minuta, në një më të ulët vdekje klamidia temperatura ndodh pothuajse menjëherë.
• deaktivizon veprimin e dezinfektues të bëjë të dyja fizike dhe kimike, UFI, eter, formaldehyde, fenol 0.5%, 2% Lysol, yodyt 0.1% kalium, 0.5% kalium Permanganat, 6% Zgjidhja e peroksid - shkatërrimin patogjen përmes 2 ditë; Brenda 10 minutash agjenti i vdesin në 0.5% të zgjidhje zbardhues, një zgjidhje 2% e klorit zbardh vret patogjen brenda disa minutave.

Ndjeshmëria është e lartë, pa kufizim moshe dhe seksi, por më shumë sëmundje tendencë në mesin e moshës së mesme dhe të vjetër, por fëmijët pa përjashtim. Prevalenca e përhapur, sëmundshmëria regjistruar në formën e rasteve sporadike, dhe grupi, industriale dhe shpërthimet e brendshme.

Infeksioni shkakton psitakozës 

Burimi dhe rezervuari (kujdestari) infeksion - lloje të ndryshme të egra, synanthropic dekorative dhe shpendëve, të cilat të ardhurat si bartës apo infeksion akut zorrëve psitakozës. Gjithashtu raportuar raste të infeksionit në punëtorët shëndetësorë që kujdesen për të sëmurët, njerëzit sledvatelno është gjithashtu burim i mundshëm. Mënyrat e transmetimit - ose ujë (dmth kur infektuar objekte dhe zbatohen lëngjet biologjike të kafshëve) aerogenic (ajrore) dhe fekal-orale (kur infektuar ushqim).

Burimi i psitakozës infeksionit 

Simptomet e psitakozës

Para se të flasim për simptomat, ju duhet të jetë në gjendje të njohin zogjtë e infektuar për të shmangur ose minimizuar nivelin e kontaktit. Në këtë rast është e nevojshme të dinë:

1) - epidopasnost përfaqësojnë familjen papagall dhe Golubev, edhe korbin.
2) - psitakozës në shpendët apo manifestohet jo kufizuar në media apo manifestohet si rinitit / diarre / adynamyey (minimizimi aktivitetit motor) / refuzimi i ushqimit / pupla fërkimit.
3) - izoluara patogjen i infektuar feçe shpendëve dhe sekret hundës.

4) - transmetimit patogjen në mesin e zogjve është e mundur që dy ose më shumë breza.

Simptomet e psitakozës

Ashtu si me çdo sëmundje infektive, psitakozës fillon me periudhën e inkubacionit - kohë nga fillimi i patogjen dhe manifestimet e para klinike. Ajo zgjat 7 apo 25 ditë, por më shpesh - 2 javë. Kjo periudhë përkon me fazën e implementimit dhe shumëzimin e patogjen në portën hyrëse faqe (në epitelin e konjuktiva, të mukozës së frymëmarrjes dhe traktet urogjenitale). Me shumëzimin e patogjen, është vdekja e qelizave të infektuara me lirimin e një dozë të re të patogjen dhe toksina e saj, e ndjekur nga formimi i Bakteremia dhe toksinemii - por ajo është tashmë duke folur për fillimin e periudhës së manifestimeve klinike.

Periudha mund të fillojnë manifestimet klinike me dy simptoma specifike (të përshkruar më poshtë), dhe me simptoma prodromal zgjasin 3-5 ditë në një gjendje e sëmurë + dobësia e përgjithshme dhe dobësia + humbja e oreksit dhe të përzier + arthralgia. Në këtë periudhë të infektimit të qelizave target (sidomos CMF), të formuar shtetin e mungesës së imunitetit, është formimi i reagimeve autoimune, shkelja e riorganizimit të organizmit nga patogjen dhe si pasojë - zgjatur këmbëngulje (duke qëndruar) patogjen në faza të ndryshme të qelizave (në formën e reticular / organeve të ndërmjetme në makrofagët, në formën e qelizave elementare në hapësirat ndërqelizore, në L-formave të qelizave të infektuara); aktivizimi i microflora patogjenike (Mycoplasma, herpesvirus, candida) dhe / ose formimin e infeksioneve sekondare bakteriale. Sepse CMF të përfshijë një numër të konsiderueshëm të autoriteteve, simptomat dhe lezione mund të jenë shumë të ndryshme - me dëmtim të nyjeve, nyjet limfatike, mëlçi, shpretkë, endothelium kapilar, endokardit, CNS, etj Këto organe ndikuar në aktivizimin e oksidimit të lirë radikal të dëmtimin e indeve dhe formave agresive O₂ makrofagjet lirimin e citokineve proinflammatory (IL-1 dhe TNF), inflamacion formuar lëngshëm, dhe një migrim të makrofagëve dhe limfociteve - formuar granuloma të shumta, të cilat janë të nënshtruar më pas fibrozno- transformimi sklerotike në organet e prekura.

Për shkak se qelizat e kryesisht të prekur nga rrugët e frymëmarrjes, duke formuar simptoma të veçanta:

• Fillimin akute e rritjes së temperaturës në 39-40 ° C dhe simptomat obscheintoksikatsionnoho;
• Dhimbje në gjoks;
• mialgjia (dhimbje të muskujve) dhe arthralgias (dhimbje të përbashkët)
• përzier dhe të vjella;
• dhimbje të fytit;
• injeksion i sclera enëve të gjakut dhe konjuktiva, skuqje të fytyrës, njolla pamjen-papular skuqje ose roseolous, nosebleeds - shpjegoi tropnostyu patogjen për endothelium enëve të gjakut;
• Simptomat e fytit (rrufë, kongjestion i hundës, fyt ashpër, bllokimet e trafikut Mukoza orofaringeale) - të butë;

• Simptomet e lezioneve të mushkërive shfaqen 3-5 ditë të sëmundjes, si një kollë e thatë dhe dhimbje gjoksi, 2-3 është kollë produktive me shkarkimin mucopurulent dhe pështymë mbuluar me vija me gjak - kjo tregon ornitoznoy mundshëm zhvillimin pneumoni;
• Deri në fund të javës së parë të sëmundjes, shumica e pacientëve me mëlçisë në rritje;
• Shenjat neyrotoksykozu: dhimbje koke, pagjumësi, përgjumje, dobësi, euforisë dhe depresioni shpesh ndjekin njëri-tjetrin, shenjat mundshme menynhyzma (simptome të rreme pozitive të meningjitit);

Psitakozës mund të ndodhë jo vetëm në formën e pneumoni, por edhe në formë të gripit-si, dhe tifopodobnoy menynhyalnoy. Kur është forma dominuese e simptoma të gripit të obscheintokskikatsionnye; në tifopodobnoy - hepatosplenomegaly dhe neyrotoksykoz ndodhin kundër sfondit të tipit ethe remityruyuchoho; në formë menynhyalnoy - simptoma mjaft mirë theksuara meningeal (qafë të fortë, simptomat dhe Brudzinskogo kerynhy). Pavarësisht nga forma, madje edhe në periudhën e rimëkëmbjes (e cila zgjat rreth 3 muaj), dobësi e përgjithshme të gjatë mbajtur një rënie të mprehtë në performancë, nuk ka lodhje, hipotension, ndryshimet vegjetative-vaskulare (acrocyanosis, Bora e gjymtyrë, hyperhidrosis i palmave, qepallat dridhje dhe gishtat).

Analizat e psitakozës

Diagnoza është e bazuar në të dhënat klinike dhe epidemiologjike: pneumonia, ka një reagim inflamator akut në gjak, kontaktoni me një zog, një incidencë të mundshëm të grupit. Diagnoza konfirmohet nga kryerja e testeve të shënuara më poshtë:

• Smears bacterioscopy këlbazë ngjyrosur me Romanovsky-Himzoyu;
• metoda serologjike janë të Rif (immunofluorescence) për përcaktimin e antigjenin Klamidia; RAC (plotësues fiksim) ka për qëllim identifikimin e antihenneytralizuyuschih antitrupa, të tilla si duke parë një rritje në titrin e antitrupave në serum çiftëzohet konsiderohet rritje pozitive përgjigje në titre 01:16, 01:32 apo më të lartë; Metoda serologjike të dizajnuara për të zbuluar IgM (imunoglobulinat këtë pikë klasa e periudhës akute të sëmundjes) - Ka 5 ditë nga infeksioni fillestar dhe arrin një maksimum prej 1-2 javë dhe të zhduket në 2-3 muaj, por ato nuk janë formuar gjatë ri-infektimit dhe riaktivizim; IgA - imunoglobulinat tajitëse, të cilat kanë filluar të sintetizohet në 2 javë, duke rënë në 2-4 muaj, i formuar edhe nga reynfytsyrovanye dhe trajtimit joadekuat, nëse terapi efektive - numri i tyre zvogëlohet; IgG - shfaqen në 15-20 ditë dhe mund të vazhdojnë për disa vjet.

• Nëse dyshoni pneumoni ornitozny përdorin metoda fizike (dëgjim, goditje) nga të cilat për të identifikuar shkurtimin e shëndoshë goditje, dobësuar ose frymëmarrje të vështirë, wheezing ose kërcitje neobilnaya në rajonet më të ulët të mushkërive, dhe deri në fund të javës së parë shpesh dëgjoni fshij pleural; Për një pamje më të plotë të pneumonia përdorimit të X-ray që tregon nizhnedolevaya anën pneumoni që mund të jetë intersticiale, melkoochahovaya, macrofocal ose lobarnaya; Dhe vini re rrënjët radiografi zgjerimin e mushkërive, rritjen model pulmonare dhe zgjerimin degëzim nyjet limfatike.

• Nga KKK vuri në dukje - një tendencë për të bradycardia, hipotension, norma ndryshueshmëri mund të mbytur tonet e zemrës, Zhurmat systolic dhe shenjat shpërndara EKG e zemrës.
• Kur simptomat meningeal emërojë birë mesit, e cila tregon se cytosis moderuar lymphocytic (300-500 qelizat në 1 microliter), një rritje të moderuar të proteinave.
• UÇK-së - lekopeniya dhe Limfocitoza, rrit ESR të 40-60 mm / h; Leukocytosis mundur me shtresëzim të infektimit sekondar bakterial.

Trajtimi i psitakozës

Trajtimi i metodave komplekse dhe paraqet shkakësore, pathogenetic dhe simptomatike kontrollit me të dhëna të detyrueshme klinike dhe laboratorike.

Terapi Etitropnaya - Emërimi i drogës që synojnë shkatërrimin e patogjen dhe efektive në këtë drejtim është i antibiotikëve macrolide, fluoroquinolones dhe tetracyclines (për fëmijët që përdoren më shpesh macrolides, fluoroquinolones janë përdorur pa nevojë në 12 vjet, dhe tetracycline - 8). Ekzistojnë skema antibiotikët të ndryshme, por kohët e fundit ka qenë provuar efektivitetin e skemave të tilla destinacion - azithromycin 10 mg / kg / ditë në 1 gëlltitje prej 1, 7 dhe 14 ditë të trajtimit. Azithromycin është medikament i përzgjedhur, por antibiotikët tjerë macrolide gjithashtu kanë një aktivitet antyhlamidiynyy - Clarithromycin, Spiramycin, roxithromycin, josamycin, medikamitsin dhe erythromycin (antibiotikët listuara si në rënie efikasitetit). Në formën akute - antibiotikëve të përshkruara në dozë të moshës për 10-14 ditë. Në kronike kurs - përdoret impuls terapi, e cila është emërimi i 2-3 kurseve të terapisë me antibiotikë për 7-10 ditë me një interval prej një jave, dhe me ndryshimin e antibiotikëve. Për të ndihmuar të etitropnoy terapi përshkruar immunomodulators dhe adjuvants - viferon interferon, tsikloferon, Anaferon, timolin, thymogen, polyoxidonium, Likopid. Por, këto barna janë të administrohen vetëm nën immunogram mbikëqyrjes.

Terapi Pathogenetic reduktohet në destinacion:
- Agjentët cytokine (leykinoferon, ronkoleykin)
- Probiotics dhe prebiotics (bifiform, lineks etj) për parandalimin e dysbiosis
- multivitamina, vitamina dhe minerale, antioksidantë, adaptogens bimor, metabolitët, antihistamines, inhibitorët e proteazës, droga vasoactive - të gjitha të cilat janë përdorur për indikacionet e duhura për klinikën

Trajtim simptomatik:
- në të thatë paroksizmal kollë - synekod, dyhidrohenotsytratpislya, tussupreks, pakseladyn, libeksin. Por emërimi i këtyre barnave duhet të konsultoheni me një mjek ose e di historinë, duke pasur parasysh disa nga këto medikamente veprim qendror dhe mund të pengojnë veprimin e jo vetëm kollë, por qendrat respiratore.

- në kollë me lagështi - mukolitike (Bromhexine, ambroksol, ACC, mukaltyn, takim dhjetor)
- Qëllimi dhe antipiretik sertsevyhhlikozydiv - nëse treguar.

Imuniteti Postinfectious është e paqëndrueshme dhe mund të ri-infeksionit.

Riaftësim

Gjatë shqyrtimit të kërkuara pediatër rekrnvolistsentsii dhe specialist sëmundje infektive (mjek) pas 1, 3 6 9 12 dhe 24 muaj pas shërimit, duke përdorur metoda të tjera - ELISA, PCR dhe gjoks x-ray pasi 6, 12, 18, 24 muaj. Konsultuar me profesionistë të tjerë - dëshminë. Kushtet paaftësisë - 7-10 ditë me formë të gripit të ngjashme, 20-40 ditë - në rast të pneumonisë në kohën e zgjatur kronike dhe kohën e paaftësisë të përcaktuar nga Komisioni.

Komplikimet psitakozës

Meningjit, thrombophlebitis, hepatiti, miokardit, thyroiditis, pancreatitis. Por komplikime shkaku kryesor - formimi i fibrozë, ndryshime sclerosing në organet e prekura.

Psitakozës Parandalimi

Aerosol vaksinimi është ende në zhvillim e sipër, aktualisht vetëm në dispozicion jo-specifike parandalimi - kontakt kufi me zogj, mbikëqyrjen veterinare, izolimin e pacientëve psitakozës, pështymë dezinfektimit nga pacientët.