Sëmundje meningococcal


"Unë kam parë raste ku njerëzit mendonin mirë për veten e tyre në mëngjes, dhe darkë kishte vdekur» -! Dr Clayton Golledge, mikrobiologu, sëmundjet ngjitëse, SHBA. Ky është vetëm një rast të infeksionit.

Sëmundje meningococcal - Kjo është një sëmundje akute infektive e shkaktuar nga baktere është - Neisseria meningitis. Ashpërsia e sëmundjes meningococcal ndryshon nga nasopharyngitis rrufe në sepsë, e cila çon në vdekje brenda disa orëve. Pak infeksione janë sigurisht në mënyrë katastrofike.

Në vendin tonë, incidenca është mesatarisht 5 100 mijë. Në vit, e cila është një shifër mjaft e lartë në krahasim me vendet e zhvilluara. Incidenca më e lartë e sëmundjes meningococcal në llogarinë botërore për Afrikën Qendrore, Kinë, Amerikën e Jugut (të ashtuquajturat "herë meninhitnoho"), ku ka epidemitë e rregullta të mëdha të kësaj sëmundjeje. Shpërthimet e infeksioneve ndodhin kryesisht në kushte të mbushur me njerëz dhe jo sanitare të popullatës, kështu që sëmundja quhet infeksion "ushtarake".


Rreth 10% e pacientëve me sëmundje meningococcal vdesin, dhe 20% ndodhin komplikime paaftësi. Baza për trajtim efektiv është diagnostikimi i hershëm i sëmundjes, e cila ju lejon për të filluar masat terapeutike sa më shpejtë që të jetë e mundur dhe shpesh të shpëtuar jetën dhe shëndetin e njerëzve.

Format e sëmundjes meningococcal

Sëmundje meningococcal fillon në nasopharynx, ku ka patogjene në disa mënyra. Forma më e lehtë e sëmundjes - është nasopharyngitis meningococcal, i cili duket si një të ftohtë banale, dhe shpesh ajo është diagnostikuar si duhet. Kjo mund të rezultojë në sëmundje, dhe infeksioni mund të lënë trupin në të gjitha ose të kaluar në një zgarë asimptomatike. Megjithatë, në raste të tjera bakteret më pak të favorshme të hyjnë në gjak dhe të shkaktojnë meninhokokkemii (ose sepsë meningococcal). Kjo bakteret shumohen në gjak dhe të shkaktojnë të koagulimit të gjakut, duke çuar në hemorrhages në lëkurë dhe organet e brendshme, dhe shpesh fatale. Septicemia meningococcal mund të jetë i komplikuar nga meningjiti. Meningjiti është një inflamacion i quajtur mater mbulojnë trurin dhe palcën kurrizore. Meningjiti nuk është vetëm meningjokoku - shkaku i inflamacionit mund të jenë të baktereve të tjera (Pneumococcus, Staphylococcus) dhe madje edhe viruset dhe kërpudhave. Meningokoku është një tendencë në rritje e goditur atë meninges.

Simptomet e sëmundjes meningococcal

Manifestimet e infeksionit meningococcal fshehtë dhe mashtruese. Simptomat e para - jo-specifike, diagnoza e saktë në shenjat e para të sëmundjes mund të jetë shumë e vështirë. Megjithatë, shfaqja e sëmundjes zhvilluar, pacientët shpesh nuk mund të ruhen. Ekzistojnë tri forma të infeksioneve meningococcal, të cilat mund të ndodhin veç e veç dhe në mënyrë të pavarur, ose të ketë një zhvillim të qëndrueshëm nga nasopharyngitis për sepsë dhe meningjit.

Nasopharyngitis meningococcal:

Simptomat menihokokkovoho shprehjet nasopharyngitis te ngjashme ftohtë të përbashkët. Kjo rritje e temperaturës në një mesatare prej 38ºS, dhe të gjitha shumë shqetësim simptomat e njohura dhe nuk shkaktojnë ftohtë: rrufë, dhimbje të fytit, dhimbje koke. Ndryshe banale SARS kur ka djersitje e tepruar dhe skuqje në menynhokokkovom nasopharyngitis lëkurë të zbehtë dhe të thatë.

Kjo është shenja e rëndësishme e ftohtë të përbashkët për të zbuluar simptomat e "pazakontë", nuk do të humbasë përkeqësimin e cila zhvillon, ndoshta shumë shpejt - më shpejt se ju presim.

Simptomat e zakonshme të meningjitit dhe meninhokokkemii:

 • Ethe (të cilat nuk mund të përgjigjet antipyretics);
 • Përzier dhe të vjella;
 • Dobësi;
 • Konfuzion dhe disorientation në kohë, hapësirë;
 • Marramendje;
 • Ankthi dhe eksitim.

Simptomat e meningjitit:

 • Dhimbje koke të rënda vazhdon pas marrjes qetësues, ju lutem;
 • Dhimbje prapa;
 • Dhimbje dhe vështirësi të lëvizjes në qafë;
 • Jotoleranca e dritë e ndritshme;
 • Konvulsione.

Simptomet e meninhokokkemii:

 • Temperaturë të lartë për 39-40ºS, i shoqëruar nga ftohje duart dhe këmbët;
 • Dridhura;
 • Dhimbje në muskuj dhe nyje;
 • Dhimbje në bark ose kraharor;
 • Zbehtë e lëkurës, ndonjëherë me një kontakt të gri;
 • Frymëmarrje të shpeshta;
 • Diarre;
 • Rash: fillon me madhësi 2-10mm spote rozë, atëherë kthehet në një njollë të kuqe të çrregullt (yjor) forma që nuk zgjatet mbi sipërfaqen e lëkurës, nuk zhduken kur shtypet. Ajo fillon zakonisht nga mollaqe, bust dhe këmbët.

Ju duhet rregullisht të shqyrtojë pacientin në aspektin e puçrra fytyre: shfaqja e ndonjë njolla në lëkurë duhet të jetë bazë për thirrje ambulancë. Por ne nuk duhet të presim për një skuqje të lëkurës - një skuqje të lëkurës mund të jetë një shenjë e vonë, dhe nuk mund të shfaqet në të gjitha. Kur më shumë nga karakteristikat (jo domosdoshmërisht të gjithë) duhet menjëherë të kërkojnë kujdes mjekësor.

Si mund të merrni sëmundje meningococcal

Sëmundje meningococcal ndodh në të gjitha vendet, në të gjitha zonat klimatike. Burimi i patogjeneve është i vetmi njeri. Mënyra e transmetimit nuk mund të jetë më e thjeshtë - ajrore, që infeksioni ndodh gjatë kollitjes, teshtitjes, duke folur, kissing.

Rreziku është fakti se bakteret mund të jetojnë në popullin nasopharynx të përkryer të shëndetshme që janë bartës kronike asimptomatike. Si rezultat, transportuesit duket të imunizuar ndaj tendosje përkatëse të parazitit, të cilat mund të shkaktojnë sëmundje në media, por mund të jetë i rrezikshëm për njerëzit e tjerë. Transportuesit gjithashtu mund të merrni të sëmurë kur infektuar nga shtamet tjera të baktereve. Jo Prevalenca epidemitë bartës është rreth 10%, por në grupe të mbyllura (shkollat, repartet ushtarake) mund të arrijnë deri në 60-80%.

Prevalenca e sëmundjeve meningococcal

 • Fëmijët më të vegjël se 5 vjet. Sistemi imunitar i fëmijëve në këtë moshë formuar jobindëse; Përveç kësaj, fëmijët kanë tendencë për të prekur duart gojës palarë dhe objekte të ndryshme, derisa ata ndjekin rregullat e shëndetit të përgjithshëm të sëmurë - të tilla si mbrojtje gojën tuaj kur kollitjes dhe teshtitjes, lani duart tuaja. Përveç kësaj, përhapja e infeksionit të kontribuojë kopshte - çerdhe, kopshte, ku fëmijët ngushtë komunikojnë me njëri tjetrin, lodra aksion, ushqim.
 • Adoleshentë dhe të rriturit e rinj të moshës 15 deri në 25 - në këtë moshë, njerëzit shpenzojnë më shumë kohë në klubet e natës, të cilat janë një kombinim i shumë faktorëve të ndryshëm të rrezikut - është mbipopullimi i njerëzve, pirja e duhanit, pije të përgjithshme, kissing, duhet të vazhdimisht zhurma perekrykuvaty.
 • Pirja e duhanit - redukton imunitetin e përgjithshëm dhe reaktivitetin lokale e mukozën e hundës, nasopharynx.

Si shpesh vuajnë nga sëmundje të meningococcal

Mbi të gjitha rastet në dimër dhe pranverën e hershme. Kjo është për shkak se sistemi imunitar është dobësuar në këtë kohë një numër të madh të viruseve që janë aktive në këtë kohë të vitit - SARS, gripi dhe të tjerët.

Gjithashtu, duke filluar nga një faktor i rëndësishëm në zhvillimin e sëmundjes meningococcal është hipotermi.

Parandalimi i sëmundjes meningococcal

Infektuar me sëmundje meningococcal mund jo vetëm nga një person i sëmurë, por edhe në mjetet e transportit të shëndetshme kronike të meningokoku. Për të parandaluar infeksionin duhet të ndjekin rregulla të thjeshta të higjienës. Ne duhet të mësojmë atyre fëmijën; dhe edukatorët në çerdhe duhet të monitorojnë me kujdes respektimin e tyre.

Rregullat e kërkuara:

 • Ju nuk mund të ndajnë pije, ushqim, akullore, karamele, çamçakëz;
 • Mos përdorni dikush tjetër kuq buzësh, furçë të dhëmbëve; pirja e duhanit një cigare;
 • Ju nuk mund të mbajnë pen tip gojë ose laps;
 • Ju nuk mund të lëpijnë çerdhe biberon para datës së fëmijës.

Parandalimi i drogës dhe vaksinimi sëmundje meningjokoku

Parandalimi i drogës:

Profilaksia antibiotik është e nevojshme të gjithë ata që ishte në kontakt me një person të sëmurë për shtatë ditë para se të shfaqen simptomat.

Vaksinimi:

Ka disa varieteteve të meningokoku: serogroup A, C, W 135, Y. më e zakonshme serogroups A dhe C. Në përdoret vaksinë kundër tipit meningokoku A dhe C. Një vaksinë është një bakterie grimca, kështu i sëmurë pas vaksinimit pamundur. Në mënyrë tipike, vaksinimi është tolerohet mirë në vendin e injektimit mund të ndodhë skuqje të lehtë. Vaksinimi kryhet një herë, efikasiteti është rreth 90%, imuniteti është formuar për një mesatare prej 5 ditësh dhe mbahen 3-5 vjet.

Kjo është e vaksinuar e nevojshme:

 • Nëse në grupe të mbyllura - shkolla, kopshte, njësitë ushtarake, etj regjistruar 2 ose më shumë raste të sëmundjeve meningococcal, vaksinimit lëndë e detyrueshme gjithë anëtarët e ekipit.
 • Anëtarët e familjes person i sëmurë dhe personat e kontaktit nënshtrohen vaksinimit.
 • Kur lënë në zonat me një incidencë të lartë - në Arabinë Saudite, Emiratet e Bashkuara Arabe.

Komplikimet e sëmundjeve meningococcal

Sëmundje meningococcal, sidomos me ndodh zhvillimi i meningjitit, shpesh lë pas pasoja të pakthyeshme.

 • Dhimbje koke kronike;
 • Humbja e kujtesës;
 • Trouble përqëndruar;
 • Sjellja e papërshtatshme;
 • Shkelja e humor;
 • Problemet me vizion;
 • Shurdhim;
 • Ulet në aftësitë intelektuale;
 • Epilepsi;
 • Paralizë - humbja e lëvizjeve të çdo pjesë të trupit.

Komplikimet meninhokokkemii

 • Në vend të hemorrhages vjetra në lëkurë formuar plagët, disa defekte të kërkojë transplantet e lëkurës.
 • Për shkak të koagulimit në enët e shumë organeve, duke përfshirë gjymtyrë, clots që mund të çojë në gangrenë dhe amputim mëvonshëm të gishta apo këmbët dhe nganjëherë tërë gjymtyrët formuar.
 • Pamjaftueshmëri hepatike ose renale.
 • Sindromi Lodhja kronike.

Diagnoza e infeksionit meninhokkokovoy

Për shkak të simptomave jo-specifike të sëmundjeve meningococcal edhe mjekët me përvojë mund të bëjë gabime në diagnozë. Prandaj, në qoftë se ekzaminimi mjeku vendosi se një temperaturë të lartë dhe infeksione të tjera të shkaktuara nga dehje duhet, megjithatë, të monitorojnë me kujdes gjendjen e pacientit, dhe të inspektojë trupin për qëllim të nxituar.

Nëse mjeku juaj ka vendosur se është infeksion meningjokoku, dhe pacienti bëhet më keq, mos hezitoni të telefononi një mjek tjetër ose të marrë pacienti menjëherë në spital.

Për diagnozën e sëmundjes meningococcal duhet të ndahen patogjen nga lëngjet biologjike - gjak, lëngut cerebrospinal, të përbashkët fluide - apo biopsi të lëkurës.

Zbulimi i meningokoku në nasopharynx tregon praninë e sëmundjes, por vetëm për zgarë.

Në spital me sëmundjen meningococcal

Kursi i infeksionit menenhokokkovoy paparashikueshme. Saj konsideruar gjithmonë si kërcënuese për jetën. Në ditët e para pas shtrimit pavarësisht pacientit të kontrolluar me kujdes të gjitha funksionet vitale të presionit të gjakut, norma e zemrës, temperaturën e trupit, prodhimit të urinës.

Në spital pacienti është vendosur në një dhomë të veçantë të mbyllur, aksesi në të cilën është rreptësisht e ndaluar nga të afërmit për të parandaluar përhapjen e infeksionit.