Mycobacteriosis


Mycobacteriosis - një sëmundje e shkaktuar nga Mycobacterium tuberculosis nuk është se ndryshe nga rritja e tyre më të shpejtë në media ushqyese dhe disa prona të tjera (aftësia për të pihmentoobrazovaniya, aktivitetin e disa enzimeve). Ka mbi 50 lloje të mykobakteria, ata janë të ndarë në:

- sigurisht patogjen (rrezikshme) për të njeriut dhe të kafshëve (m.bovis - sëmundje shkaktojnë në kafshët, m.leprea- shkaktojnë lebra tek njerëzit;
- konvencionale (potencialisht) mykobakteria patogjen, e cila në kushte të caktuara mund të shkaktojë sëmundje të njerëzve: m. avium, m.kanssasii, m. xenopi, m.fortuitum, m.chelonai, m.malmoense, m.intracellulare;


- mykobakteria saprofite (sigurt për njerëzit): m.terrae, m.phlea, m.gastri dhe të tjerët.

Ndërsa mycobacterioses ngjashme me tuberkulozin, të caktojë ata pranuar klasifikimin treguar llojin e tuberkulozit mykobakteria.

Mykobakteria

Shkaqet mykobakteryoza

Pacienti mykobakteryozom asnjë rrezik për të tjerët, pasi kjo sëmundje nuk transmetohet nga personi në person. Dëshmuar se dominuar mykobakteria në mjedis (tokës, ujit). Për shembull, m. avium transmetohet tek njerëzit nga pikat ajrore mënyrë si rezultat i formacioneve avujt e ujit. Shpesh burimi i sëmundjes është i pulave mykobakteryozom. Me tokës dhe ujit jashtë m.fortuitum dhe m.chelonai.

Tendenca për të shënuar mykobakteryozom personat që vuajnë nga sëmundje kronike obstruktive të mushkërive, bronkoektazise, ​​fibrozë cistike, etj, si një shkelje të imunitetit të përgjithshëm dhe lokal. Vetëm mycobacterioses të ndodhë në njerëzit që kanë pasur transplantim të organeve, qelizat.

Simptomat mykobakteryoza

Mykobakteria shkaktojnë sëmundje të mushkërive, nyjet limfatike dhe lëkurë. Në mycobacteriosis më të zakonshme të mushkërive, shpesh në njerëzit mbi moshën 50 vjeç, me një histori të sëmundjeve të ndryshme të rrugëve të frymëmarrjes. Fëmijët janë lezione mykobakteria e nyjave limfatike periferike (submandibular, pranë veshit). Që mykobakteria rritet me shpejtësi, ajo shpesh është një ndërlikim i infeksioneve plagë, komplikimet postoperative, dializë, etj Kohët e fundit ka dessimenirovannye proceset që lidhen me marrë drogë të caktuara (citostatikëve, immunosuppressive) në pacientët me sindromin mungesës së imunitetit.

Simptomë kryesore është sëmundje akute respiratore mykobakteryoza, apo rëndim i procesit kronike jospecifik në mushkëri, në disa raste ajo hemoptysis. Në shumicën e rasteve mycobacterioses zbuluar në kontrolle parandaluese. Pacientët të shqetësuar në lidhje me dobësi, rraskapitje, kollë e thatë, nganjëherë me pështymë, dhimbje gjoksi, ethe të ulët-grade (deri në 37), humbje peshe, duke e bërë këtë sëmundje shumë të ngjashme me proyavleniemi tuberkulozi.

Nëse dyshoni se mikobaterioz nevojë për të apeluar në mjek rrethit, ekzaminimet kalojë varg, dhe mjeku në bazë të shqyrtimit të ankesave të pacientit ka të ngjarë që të dërgojë për TB për diagnostikimin dhe trajtimin e mëtejshëm.

Metodat dhe testet për mycobacteriosis dyshuar

Analiza bazë është marrë nga një materiale pacientit Studimi: ulcerat përmbajtjes pështymë dhe fusha të tjera të prekura të lëkurës, uji bronkial të lajë, urinë dhe të tjerët. Kryer materiale kërkimore mikroskopi dhe përdorimit të mediave të ndryshme kulturore për të zbuluar bakteret.

X-ray tregoi infiltrates kolapsin, përhapja hematogjene ose proces fibro-shpella. Formimi i mundshëm i "tuberculoma" faqet pnevmofybroza.

Ndonjëherë ajo mund të zhvillohen proceset heneralezovannye të sistemit nervor qendror, me e mundshme fatale në 0.5% të rasteve.

Vështirësitë në diagnozën për shkak të ngjashmërisë së karakteristikave klinike, radiografike dhe morfologjike mykobakteryozov tuberkulozi.

Trajtimi mykobakteryoza

Trajtimi është mjaft komplekse dhe të gjata. Skema e përdorur nga droga tradicionale anti-TB. Gjithnjë e më shumë filluan të aplikojnë trajtim kirurgjik - operim.

Përdorur në trajtimin e fluoroquinolones (ofloxacin, Ciprofloxacin), por veprimtaria e tyre nuk është gjithmonë efektive për të vrarë mykobakteria. Droga më efektive e praktikës është levafloksotsin. Rezultatet pozitive janë vërejtur, ndërsa duke marrë ethambutol, rifampicin. Mikobateriozy konsideruar rezistent ndaj streptomicinet dhe 60% të trajtimit të izoniazidu.Ispolzuyut karbopenem (imepenem), cefalosporinave dhe aminoglycosides.

Sëmundja studiuar kohët e fundit, kështu që nuk ka konsensus në lidhje me diagnostikimin dhe trajtimin e saj.

Preferencë është për trajtim mjekësor, për zgjedhjen e drogës, doza dhe vëzhgimi sistematik. Trajtimi mund të marrë diku nga disa muaj deri në një vit. Ju duhet të pranoni hepatoprotectors për shkak të ndikimit të antibiotikëve në funksionin e mëlçisë.

Ushqimi dhe mënyrën e jetesës mykobakteryozom

Është e rekomanduar për të kryer një mënyrë jetese të duhur, duke eliminuar pirjen e duhanit dhe alkoolit. Dietë të lartë-proteina (mish, vezë). A nuk e kufizojnë veten për ushqimin që nuk e humbasin peshë gjatë trajtimit. Shmangur ekspozimit të zgjatur diellit, hipotermi dhe sauna.

Mjetet juridike popullore

Ne mund të supozojmë aloe dobishme pritjes, mjaltë për të stimuluar imunitetin. Pritja barsucheho yndyrë vetëm të rritur shpërbërjen e mushkërive. Disa njerëz i referohen të hahet disa popujve qentë prova shkencore këtë metodë e shërimit atje.

Komplikimet mykobakteryozov

Nuk mund të ketë komplikime të tilla si hemoptysis lidhur me dëmtimin e enëve të gjakut në procesin mikobakterioznom. Sëmundje pulmonare të zemrës e shkaktuar nga ngushtimi i tubave bronkial, qarkullimin e gjakut. Ndonjëherë pneumatoraks spontan ndodh për shkak të dëmtimit të pleurë organeve të brendshme.

Moti në mykobakteryozom

Moti në mycobacteriosis favorshme, zbulimin e hershëm dhe trajtimin e sëmundjes është një shërim të plotë. X-ray mund të tregojnë "tuberkulomy" dhe pnevmofybroz, i cili sugjeron nevojën për kontrolle të vazhdueshme radiologjike (një herë në vit) për të përjashtuar apo rëndim i përsëritje.

Mykobakteryozov Parandalimi

Higjena, mënyrë jetese të shëndetshme, forcimin e imunitetit. Vjetore x-ray.