Malaria


Malaria - një grup i sëmundjeve që ndodh me ethe, rënie hemoglobinës, rritja e mëlçisë dhe mërzi. Shkaku i sëmundjes - bakteret - lloje të ndryshme të parazitëve të malaries që hyjnë në trup, kur një mushkonjë femër kafshon gjini Anopheles. Çdo vit në botë të regjistruar për 500 milionë rastet e malaries, me rreth 90% të banorëve të sëmurë nga rajone të ndryshme të Afrikës.

 

Bota Map. Ngjyra e kuqe tregon zonën ku regjistrohen më të shpeshta rastet e malaries.


Malaria më të zakonshme të infektuar fëmijët nën 5 vjet. Vdekshmëria nga malaria në këtë grup-moshë shumë maksimale.

Një histori pak. Malaria - një nga sëmundjet më të vjetra të njerëzimit. Rreth 2700 pes Kina përshkruar ethet epidemi, në shumë mënyra ngjan malaries. Në 1696 mjeku Morton Gjenevës veçuar sëmundje në një formë të veçantë, dhe vuri në dukje vetitë shëruese të dru kinine leh. Lantsizi lidhje arsyetuar me sëmundje terrenit moçalore (mala arie në italisht do të thotë ajër të keqe). Në 1880, Doktor Charles Louis Alphonse Laveran sugjeruar se sëmundja mund të shkaktohet nga mikroorganizma. Në vitin 1897, R. Ross tha se vetëm bartës të sëmundjes janë mushkonjat gjini Anopheles. Qenë më tej sintetizuar droga të fuqishme antimalarial, insekticide për të luftuar mushkonjat dhe malaries derisa 1960 në Bashkimin Sovjetik ishte eliminuar plotësisht. Por në Afrikë, ku kushtet klimatike janë më të favorshme për riprodhimin e Plasmodium malaria, malaria përparon. Gjithnjë e më shumë raste tani janë regjistruar në vendin tonë, sidomos në personat pasi vizitoi zonat e rrezikshme. Prandaj, problemi i diagnostikimit të hershëm dhe trajtimit korrekt të malaries mbetet e rëndësishme në të tashmen.

Shkaqet Malaries

Sëmundje patogjen - Plasmodium malaria. Ai është një parazit në trupin e gjinisë femërore mushkonjë Anopheles.

 

Shfaqja e gjini Anopheles mushkonjë

Në kohën e kafshimin e një mushkonjë femër injekton pështymë e patogjen, infeksioni njerëzor ndodh. Që nga malaria rrjedhjen e gjakut Plasmodium zgjidh në qelizat e mëlçisë, ku fillon të shumohen. Pas një kohe bakteret në numër të madh prapa në gjak, por këtë herë thekshëm qelizat e kuqe të gjakut, shkatërrimin e tyre. Me shkatërrimin e qelizave të kuqe të gjakut dhe të gjitha simptomat që lidhen kryesore të malaries.

Në raste të rralla, malaria mund të infektohen nga transfuzioni i gjakut pacientit ose bartës mikroorganizmave dhe nuk përpunohen duke përdorur instrumentet për të kryer një shumëllojshmëri të procedurave terapeutike dhe diagnostikuese.

Simptomat e malaries

Varësisht nga lloji i agjentit, koha nga infeksioni në simptomat e jashtme është 10 deri në 40 ditë (për opsioneve me një inkubacion të gjatë deri në 16 muaj).
Kreu i sëmundjes akute. Por nganjëherë disa ditë para paraqitjes së simptomave të caktuara mund të përjetojnë dobësi, marramendje, goja e thatë, cenuese. Për versionin klasik të Sigurisht malaries natyrisht paroksizmal tipike. Çdo sulm përfshin "ftohtësi" (3:00), "ngrohjes" (6-8 orë), "djerse".

 

Paraqitja grafike luhatjet e temperaturës trupore në malaries. Shënim periudhat e rritjes së mprehtë të temperaturës pasoi një rënie të mprehtë në numrat normale.

Kohëzgjatja e sulmit është nga 1-2 orë deri në 12-14 orë, në varësi të llojit të patogjen. Gjatë "ngrohjes" në mënyrë dramatike ngre temperaturën e trupit në 40-41 ° C, i shoqëruar nga dhimbje të forta në muskuj, dhimbje koke, marramendje, vjellje, shpesh të vjella. Si temperatura e trupit zhvillohet djersitje të rënda, pacientët e dobësuar të bien në gjumë. Pas një në dy javë pas fillimit të etheve në pacientët lëkurë të verdhë dhe sclera e syrit, që shfaqen zvarritje dhimbje në podrebernoyoblasti majtë dhe të djathtë, ndërsa probing qartë ndjerë mëlçisë zgjeruar dhe mërzi.

 

Shfaqja e verdhëzës në malaries

Pacientët të patrajtuara, sidomos fëmijët dhe gratë shtatzëna zakonisht vdesin për shkak të komplikimeve razivshihsya.

Diagnoza e malaries

Diagnoza e malaria është e bazuar në identifikimin e simptomave klasike: ethe konvulsiv, mëlçisë zgjeruar dhe shpretkë. Në gjakun e pacientëve gjithmonë përcaktuar anemi. E rëndësisë së madhe është fakti i qëndrimit në një zonë të rrezikshme për 3 vjet para fillimit të sëmundjes ose një transfuzioni i gjakut apo procedurave mjekësore që kanë të bëjnë me shkeljet e integritetit të lëkurës ose mukozën brenda 3 muajve para shfaqjes së etheve. Metoda më e saktë e diagnozës është të identifikojë nivelet e Plasmodium malaries. Ajo tani është shpërndarë gjerësisht mjeteve speciale diagnostike që janë të shpejt të përcaktuar praninë e patogjen në gjak.

Trajtimi i malaries

Nëse dyshoni se pacientët malaries hospitalizuar urgjentisht në një ndarje infektive. Të gjithë pacientët e rekomanduar të rrepta regjim shtrati dhe të pijshëm lëngje. Preferuar kripur të ngrohtë. Për të parandaluar ethe kininë caktuar. Mjet efektiv për shkatërrimin patogjene është prymahin ose hinotsid. Në antimicrobials përdoren lëngjet infuzion intravenoz për të reduktuar efektet toksike të Plasmodium në trupin e njeriut dhe hemosorbtsyya dhe hemodializë.

Komplikimet e mundshme të malaries

• Komë. Komplikimi më serioz i malaries. Në periudhën fillestare nuk ka dhimbje koke intensive, marramendje, vjellje. Pacienti është i shqetësuar, i shqetësuar. Pastaj apati e plotë zhvillon, i palëvizshëm i durueshëm, të gatshëm për t'iu përgjigjur pyetjes merr ekipin. Kjo pjesë gjumë ndryshuar një presje. Pacienti nuk përgjigjet për çdo stimujve të jashtëm, të zhvilluar frymëmarrjes dhe çrregullime kardiovaskulare. Pa trajtim, të gjithë pacientët vdesin.
• Dështimi akut i veshkave. Akumulimin rezultuar në veshka dëmtuar fragmente të qelizave të kuqe të gjakut, si dhe efektet e drejtpërdrejta toksike në veshkat Plasmodium jashtëqitje malarike. Ajo karakterizohet nga një rënie në sasinë e urinës, zhvillimit të simptomave të dehjes. Me trajtim në kohë kthim të mundshëm të plotë.

• Shoku Infektive-toksike. Karakterizuar nga një rënie të mprehtë në presionin e gjakut dhe zhvillimin e dështimit të frymëmarrjes, gjakderdhje në tru, gjëndra veshkave, dhe organet e tjera. Kjo gjendje edhe gjatë trajtimit intensiv ka një mortalitet shumë të lartë.
• Zhvillimi i sëmundjes gjatë shtatzënisë janë komplikime të rënda vdekja intrauterine fetusit, dhe infeksioni i fëmijës gjatë kalimit nëpër kanalin e lindjes dhe zhvillimit të formës së tij të vështirë dhe shpesh vdekjeprurëse e sëmundjes.

• Kur shpretkë zgjeruar kur lëviz ose në pjesën tjetër mund të ndodhë boshllëk. Këputje e shpretkës Ju mund të dyshoni pamjen e papritur e dhimbje të forta në podrebernoyoblasti majtë, rënie të presionit të gjakut të pandërgjegjshme. Trajtimi i vetëm në këtë situatë është operacioni urgjent.

Parashikimi i malaries

Me trajtim adekuat prognoza për të jetuar në malaria favorshme. Por imuniteti pas sëmundjes është formuar shumë ngadalë, në mënyrë që të jetë e mundur ri-infeksionit. Me zhvillimin e komplikimeve prognozë të dëmtojë organet e përcaktuara vitale.

Parandalimi i malaries

Masat parandaluese kanë për qëllim shkatërrimin e gjini mushkonjë Anopheles në zona të rrezikshme, si dhe duke zvogëluar rrezikun e infeksionit të njeriut. Rreziku i infektimit të njeriut është reduktuar në qoftë se masat e mëposhtme:

• trajtimi në kohë i pacientëve të infektuar.
• Përzgjedhja e kujdesshme e donatorëve dhe sterilizimi cilësinë e instrumenteve mjekësore.
• përdorimi i pajisjeve personale mbrojtëse, ndërsa në zonat e rrezikshme: veshje mbrojtëse, rrjeta apo perde gjatë natës, përdorni pakëndshëm (DEET).

• droga individuale parandalimit. Për 3-5 ditë para udhëtimit në zonën e rrezikut është e rekomanduar për të fillojë të marrë drogë (kininë, hynhamyn) në doza profilaktike. Përgatitjet e pranimit të vazhdojë gjatë gjithë periudhës së qëndrimit, dhe për 4-8 javë pas largimit nga zona e rrezikut. Me përdorimin e duhur të barnave ulur ndjeshëm rrezikun e infeksionit.

Edhe vaksina e provuar kundër malaries nuk ekziston, sepse në të njëjtën zonë në të njëjtën kohë mund të ekzistojnë qindra variacione të ndryshme të malaries.