Ljamblii giardiasis


Ljamblii (lamblia intestinalis) - agjent shkaktar që i përket një protozoa klasë Subkingdom dhe parazitet flagellated. Këto parazitëve janë madhësi shumë të vogël (mesatarisht 18 m), që jetojnë në dy forma të jetës - trofoziod (faza vegjetative) dhe cysts.

 

Forma vegjetative është invazive dhe patogjenik - e aftë të infeksionit, është kjo formë e jetës shkakton simptome te njerëzit, pa nevojë për këtë cikël agjent ka disk thithje në pjesën e poshtme të trupit, duke e përdorur atë që ai bashkangjitur në murin e zorrëve të vogla dhe fillon jetën e saj parazitare . Në këtë fazë, agjenti është deri në 40 ditë në zorrë, dhe kur të lëshuar në mjedis ose në zorrë skajor (zorrës së trashë) - është duke vdekur, të panevojshme kushte shumë të kërkuar për të qëndruar; Gjithashtu, vdekja çastit ndodh trofozoidy valë dhe veprimet dezinfektues.


Filxhan thithje në anën e poshtme të trupit giardia

Por në qoftë se mjedisi merr individ papjekur, ajo mund të pësojë metamorfozë dhe për të shkuar për të formuar cysts. Kjo formë patogjen qëndrueshme në mjedisin dhe nën kushte standarde mund të jetë deri në disa muaj, në tokë - 3 muaj, uji - 5 ditë. Cysts Rezistenca vërejtur edhe mjedis acid të stomakut, veprim biliare, dezrastvrov dhe 5% zbardhues.

Sëmundje të shkaktuara ljamblii, i quajtur giardiasis. Njeriu konsiderohet si një bartës i infeksionit në qoftë se ajo është e Giardia, por asnjë simptomë e pranisë së tyre nuk do të lindin.

Shkaqet e ljamblii infeksionit

Burimi i infeksionit është një person i sëmurë ose automjet, të panevojshme me feces është poshtërim (3 milion kopje në mesatare). Rruga e transmetimit te giardiasis - fekale-oral, nëpërmjet ushqimit dobët përpunuar termikisht dhe / ose ujin e ndotur. Deri më sot, i themeluar rreth se giardiasis infektuar rreth 40% të popullsisë tokës, por kjo është vetëm supozim zyrtar, bazuar në provat diagnostike. Por njeriu është rezistent ndaj këtij ynvazyyam dhe natyrisht giardiasis shpesh asimptomatike, kështu që ndotja është shumë më e lartë sesa të dhënat zyrtare. 

Arsyet: shpesh i njëjtë me atë të pranishëm në infeksionet e tjera të zorrëve - San shkelje epidemisë së normave dhe rregullave të higjienës personale.

Simptomet e infeksionit ljamblii

Feature giardiasis - një shumëllojshmëri të simptomeve jospecifik karakterit. Me fjalë të tjera - pacientët mund të trajtojë absolutisht asnjë simptomë lidhur me zahalnolikarskoyi praktikë, në mënyrë të panevojshme nuk ka simptoma specifike të infeksionit Giardia nuk është instaluar. E vetmja dyshuari mund të jetë mosfunksionim zorrëve dhe, këtu duhet për të zgjidhur nëpërmjet gjitha sëmundjeve variacione gastroenterologist të. 

Simptomat që shkaktojnë dyshimi i pushtimit zorrëve (hyrje) përcaktohet mekanizmi humbjen patogjen, duke pasur parasysh ciklin e jetës dhe kalimin përmes zorrët historike:

1 nëpërmjet ushqimit të kontaminuar ose ujë në stomak merrni cysts në zorrë shndërrohen në cysts trofozaty. Trofozaty janë të bashkangjitur në murin e zorrëve dhe të fillojnë për të ushqyer nëpër tërë sipërfaqen e trupit të tij, të njëjtën mënyrë atje dhe ndarjen e jashtëqitjet e tyre. Prania dhe ashpërsia e simptomave do të varet nga: zarazhayuschey dozë, mosha e pacientëve, prania e infeksioneve ose mosfunksionim të zorrë, gjendjen e të ushqyerit dhe të sistemit imunitar të faktorëve sociale dhe mjedisore.

2 goditi zorrë e vogël duodenum dhe fillestare. Por për shkak të madhësisë së vogël të patogjen pasi simptomat nuk mund të ndodhë, dhe shfaqet vetëm kur patogjen ose produktet toksike të bëhet shumë. Trauma lokale dhe pa u vënë re është mur infektuar zorrëve për të formuar mikroerroziy me efekt shtesë të dëmshëm të faktorëve të inflamatore - është fillimi i simptomat e malabsorption (malabsorption e yndyrave dhe vitamina yndyrë shpjegueshëm, glukozë, proteina - të gjitha prej të cilave çon në fillimin e shkakut:

     • Fat malabsorption çon në malabsorption e yndyrë-shpjegueshëm vitamina A, E, D dhe K - simptomat vitaminë mangësi të ndodhë;
     • Shkelja vsmoktuvanosti glukozë - hipohlikemichnistanu manifestim i nervozizëm, i dobët, etj;
     • Proteinat shkelje vsmoktuvanosti - kakeksia dhe shkeljet formimin e organeve të imunitetit).

Disbaktreioza zhvillim (në formë të diarre qëndrueshme periodike rreth kater here ne dite).

Pancreatitis dhe / ose cholecystitis për shkak të bllokimit mekanik kanalet nxjerrës të pankreasit dhe mëlçisë. Kjo humbje manifestohet me dhimbje në të djathtë dhe / ose të majtë e sipërme karakter kitara yrradyyruschye. Zgjerimi i mundshëm i mëlçisë me yellowing e sclera (të bardhët e syve).

Reagimi toksike-alergjik - thithjen e produkteve të mbeturinave me anë të trupit të parazitëve. Kjo simptomë manifeston formimin e reaksioneve alergjike ndaj drogës dhe ndonjë ushqim në formën e skuqjen e lëkurës.

3 - grumbullimi i Giardia do të forcojë vetëm simptomat vyschepredstavlenyh.
Manifestimet klinike komplekse e giardiasis mund të jetë çdo gjë (çdo të "juaj") dhe do të varet se si grupi i parë i mirë i reaksioneve kompensuese-adaptive, dhe gjithashtu në sëmundje të lidhura. Gjithashtu, parazitët mirëqenies mund të parandalojë një nivel të mirë të imunitetit dhe metabolizmit dhe zorrëve tretje mur, aktivitetin enzimatik, natyrën e pushtetit dhe pjesë e microflora zorrëve.

Diagnoza e giardiasis

I vetmi konfirmim i besueshëm i ljamblii infeksionit është një diagnozë specifike dhe metoda serologjike. Gjithashtu të përdorin metoda dopolnietlnye - përgjithshme klinike, biokimike dhe koprolohicheskie.

Diagnoza specifike: (mikroskopi fluoreshente e feces dhe përmbajtjes duodenale) - kjo metodë është më e besueshme.

Ljamblii nën mikroskop

Metodat serologjike - kanë për qëllim identifikimin e imunoglobulinave specifike m dhe IgG në serum. Nuk është një metodë specifike dhe të ndjeshme dhe përdoret kryesisht RNIF, XRD dhe ELISA. Nëse ju jeni "M" - do të thotë një proces të mprehtë në aktivitet të plotë. Nëse «G», - thotë mynovanyy apo sëmundje kronike.

Metodat e përgjithshme klinike:
• E (Eozinofilet) si mund të jetë, dhe nuk janë në dispozicion; por një rezultat pozitiv tregon sensibilizimin (ndjeshmëri) të trupit.
• Lts (leukocite) do të flasim vetëm për reagimet inflamatore;
• anemi (Hb dhe Eri) do të flasim vetëm për rrjedhën e vështirë dhe e komplikuar.

Coprogram: prania e yndyrë patrazuar, fibrave muskulore, niseshte, yndyrë neutrale dhe sidomos më të thjeshtë - do të flasim jo vetëm për infeksion, por edhe nga sindromi malabsorption.

Biokimike analizon: hypoproteinemia, prania itripsina e lipase në lëng duodenale gjithashtu do të tregojë sindromi malabsorption, por kjo simptomë mund të shkaktohet nga shumë sëmundje të tjera jo të lidhura me infeksionin Giardia.

Trajtimi i giardiasis

Në rrjedhën e trajtimit janë: përgatitjet dietë protistotsidnye, pathogenetic dhe trajtim simptomatik. Dietë përfshin përdorimin e përgatitjeve multivitamin dhe përjashtojnë çdo ushqim stressornoy (jo të mprehtë, shumë i kripur, shumë i ëmbël, thartë, hiperallerhennoho dhe sode).

Droga Protistotsidnye - ose të caktojë një parasitologist gastroenterologist, pas diagnostikimit të mëtejshëm dhe zbulimin e saktë të patogjeneve. Kjo është në thelb anti-drogë dhe disa antibiotikë: tynydazol, metranidazol, delagil, Aminohinol, furazolidone, nitazol. Zgjedhja e barnave është për mjekun, duke pasur parasysh disa prej tyre toksike. Por, për parandalimin e infeksionit ljamblii nimazol mund të përdoret një herë në vit e gjysmë.

Aplikoni drogë specifike të bëra brenda 5 ditëve, pastaj të përsëritur diagnozën apo të shikoni në simptomat dhe nëse rezultatet nuk janë përmirësuar, ndryshimi drogës.

Trajtimi patogjen: për qëllim përmirësimin e zgavrën mur dhe tretje me takim bifidum-laktobakterinovyh produkteve (Linex), Nystatin (agjent antifungal) me antibiotikë; Përgatitjet enzimatike (festive, panzinorm).

Terapi simptomatike është caktuar në varësi të simptomave mbizotëruese - në manifestimet alergjike, përshkruajnë antihistamines dhe stabilizant celularë direk (efekt i mirë është tsitirizin kombinim dhe Ketotifen).

Lidhur me trajtimin e mjeteve juridike popullore - përdorimin e hudhër si një veprim parandalues ​​(në qoftë se ka rrezik të ulçerë gastrit).

Komplikimet e ljamblii infeksionit

Komplikimet mund të shihet si forcimi simptomat -

malabsorption, dysbacteriosis, cholecystitis, pancreatitis, formimi i statusit negativ alergjik (rritjen e ndjeshmërisë ndaj drogave të ndryshme dhe produkteve ushqimore që nuk kishin qenë ndjeshmëri), çrregullimet funksionale të çdo organeve dhe sistemeve.

Për shkak të kësaj "maskë" në zhvillim e sëmundjeve të ndryshme. Vënë shpesh diagnoza "simptomatike", dmth tashmë shohim kompleksitetin dhe gabimisht mendojnë se ky është shkaku, por në realitet është vetëm një rezultat i infeksionit.

Parandalimi i infeksionit ljamblii

Masat e përgjithshme parandaluese janë të njëjta si për mosfunksionim tjetër zorrëve: zbulimin e infeksioneve në njerëz dekretuar, edhe në fëmijë dhe institucione private, përputhje me rregullat e higjienës. Profilaksia specifik i giardiasis nuk është i dizajnuar për momentin, të panevojshme në datën në studimin e projektit pronave antigjenike dhe Giardia dhe specifike të tjera patogjene parandalimit në bazë të këtyre të dhënave.