Rubeolës


Rubeola (Rubeola) - një sëmundje virale që prek vetëm personi i cili paraqitet skuqje melkopyatnystoy, inflamacion të lehtë të traktin e sipërm respirator dhe sindromi i lehtë dehjes.

Për herë të parë në përmendjen letërsisë së rubeolës instaluar në shekullin e XVI. Dhe në vitin 1829 Z. Wagner ka dalluar këtë sëmundje nga fruthi dhe fruth i keq, dhe në 1881. - Rubeola ndarë si një sëmundje të veçantë. Në vitin 1938 - Kërkuesit japonezë kanë provuar infeksione virale nga infektimin vullnetar. Në vitin 1941 - shkencëtar gjerman Gretta propozoi teorinë e fruthit teratogjenetikes virusit gjatë infeksionit të fetusit gjatë shtatzënisë, që do të thotë se mund të shkaktojë urodstvaa lindjes. Në vitin 1973 shkencëtarët tanë vendas, kjo teori është provuar dhe attenuirovaniya tensionet e fituara (dmth privuar nga virulencë - të sigurt), e ndjekur nga krijimi i vaksinave.


Virusi Rubeola

Virusi Rubeola takon togavirusov familjes, toga (mantel) mbulon një ARN molekulë membranë të dyfishtë. Në sipërfaqen e këtij membranës janë spikes (Villi) - ato përmbajnë hemagglutinin, Neuraminidaza është gjithashtu. Infektueshmërisë, krahasuar me infeksione të tjera pikat akute (fruthi, kollës së mirë, dhe në krahasim me të dhenve) është i vogël për shkak të jostabilitetit relative në mjedis (pavarësisht nga shell dyfishtë membrana). Por për ndjeshmërinë e njerëzve neimunizovanyh është 90%!

Siç është përmendur tashmë, virusi është e paqëndrueshme në mjedis, dhe në dhomë temperatura mund të mbahen për disa orë. Rapid vdekja e tij ndodh kur ju të ndryshojë pH (mjedisit acid-alkaline) në alkaline ose acid. Vetëm virus Rubeola nuk është rezistente ndaj ndryshimeve të temperaturës (të vrarë në 56⁰S) veprimi tharje UFI, dezinfektues, eter dhe farmalinë.

Rreziku i sëmundjes është e madhe për ata që nuk janë të sëmurë dhe nuk u vaksinuar në këtë kategori njerëzish bien fëmijët 2-9 vjet. Për shpërthime të sëmundjes karakterizohet nga sezonaliteti - dimër-pranverë. Shpërthime epidemike janë përsëritur çdo 10 vjet. Pas sëmundja formuar një imunitet të qëndrueshme gjatë gjithë jetës, por sipas disa, është ende infeksioni i mundur.

Shkaqet e infeksionit rubeolës:

Burimi i virusit - një person sëmurë me infeksion ostroprotekayuschaya ose edhe një formë subklinikisht të sëmundjes kur simptomat nuk janë të dukshme. Nuk mund të jetë një burim i fëmijëve me rubeolës kongjenitale (nga nëna, ishte i sëmurë në kohën e shtatzënisë) - ato mund të jenë burimet e infeksionit për deri në 3 vjet të jetës së tij (raportuan raste të virale derdhje deri në 18 vjet). Sick rrezikshme për 5-7 ditë para shfaqjes së skuqjen dhe brenda 7 ditëve pas zhdukjes së saj.

Mënyrat e transmetimit - ajrore (kur teshtitjes, kollitjes, duke qarë, duke folur, tym mprehtë), transplacental (infeksion i grave shtatzëna, e ndjekur nga infeksioni i fetusit).

Kushte të favorshme për infeksion është popullsia e mbushur me njerëz, grupe dmth organizuara, ajo ndjek përfundimin e izolimit të pacientit.

Simptomet e rubeolës

Periudha e inkubacionit (koha e depërtimit të patogjen dhe jetën e saj në trup në simptomat e para) - 13-23 ditë, por këto ditë njerëzit mund të jenë një burim, të panevojshme poshtërim ndodh 5 ditë para se njolla duket, por kjo periudhë mund të jetë çdo gjë nuk paraprirë edhe të jenë manifestime fytit mungojnë, dhe duket pothuajse në të njëjtën kohë me puçrra. Pra, infeksioni mund të jetë njeriu "përbashkët" në fytyrë.

Në këtë periudhë ka infiltrimi dhe lidhja e virusit të mukozës së traktin e sipërm respirator, si depërtimit të saj në hlublezhaschye indeve (Neuraminidaza shkak) dhe u përhap në sistemin limfatik - periudhë të ngushtë prodormalnyy ose një periudhë menjëherë nxituar.   

Periudha Prodromal  - ai nuk mund të jetë, dhe në qoftë se është, ajo mund zgjat nga disa orë deri 2 ditë. Ndërsa fenomene fytit janë të shprehur në vogël - gjendje e sëmurë, temperatura rritet do37,5-38⁰S. Ka gunga një ditë apo dy për skuqje, sëmundje në këtë gjendje janë rreth 1-3 javë (nyjet limfatike - e vetmja gjë që mund të japin prodrome), kryesisht rritjen e zadnesheynye dhe nyjet limfatike zverku, ata janë qëndrueshmëri të butë, me nespayanny indet përreth dhe pa dhimbje.

Periudha skuqje - 3-4 ditë. Para skuqje të lëkurës shpesh duket enantema - njolla trëndafili në qiellëz e butë, e cila mund të bashkojë dhe të shkojë në hark dhe shije të vështirë. Pas një skuqje të lëkurës në puçrra mukozës melkopyatnistaya shfaqet mbi të gjithë sipërfaqen e trupit, por kryesisht në fytyrë, sipërfaqet zgjatues dhe mollaqe. Karakteri i nxituar - melkopyatnistaya lidhje bollshme, rrallë shkarkohet shpejt humb shkëlqimin dhe ngjyrën. Shfaqja e një skuqje të lëkurës për shkak të përhapjes së virusit nga gjaku, veprim i njëkohshëm i hemaglutinine (kjo shkakton ngjitjen e eritrociteve) dhe dermatotropizma (shkatërrimin përzgjedhës i dermis e lëkurës) - si rezultat, ngjitur si zastreyut qelizave të gjakut të kuqe në shtresën e lëkurës.

Rash në krasnusi

Manifestime fytit të lehta, të cilat nuk mund të shoqërojnë rritjen e temperaturës për 38⁰S. Të rriturit mund të përjetojnë arthralgia (dhimbje të përbashkët), të shoqëruar nga hyperemia (skuqje dhe ënjtje), por pas shërimit, këto simptoma zhduken.

Periudha rekonvolistsentsiy - Rimëkëmbjes. Gjatë kësaj periudhe, të gjitha shenjat janë në rënie. Por pacienti ende mund të infektojnë të tjerët (nebolevshyh / pavaksinuar) brenda 7 ditësh nga shpërthimi i fundit.

Rubeola kongjenitale është karakterizuar nga një Gregg treshe:

  1. kataraktit (turbullt e lente), të vetme apo të dyfishtë të njëanshme, shpesh i shoqëruar nga Microphthalmos.
  2. Defekte të zemrës (arteriosus çarë ductus, stenozë arterie pulmonar, lezionet valvulare ose ndonjë mur ndarës kardiak);
  3. Shurdhim. Së bashku me këto tri kritere mund të jenë keqformime tjera, hydrocephalus, plasaritje qiellëz e butë dhe e vështirë, çrregullime neurologjike (PSPE). Psolednee përkthyer adoleshente sclerosing panentsefaliti - në kohën e lindjes nuk mund të përcaktohet, por pas pak vitesh gjendja do të ketë një efekt. Kjo është për shkak të aftësisë së virusit një kohë të gjatë (vjet) për të qëndruar në trup, pavarësisht nga prania e titri të larta të antitrupave të veçanta. Ajo manifestohet në vitet e para të jetës dhe karakterizohet nga aftësi të kufizuara intelektuale dhe përparimin e çrregullimeve motorike. 

 

Cataracts me rubeolës kongjenitale

Shembulli i mësipërm sugjeron ndryshime të vogla, të panevojshme ndryshe shtatzënisë mund të përfundojnë në abort apo lindje të vdekur vullnetar. Manifestimi i shkallës teratogjenetikes do të varet nga koha e shtatzënisë dhe konsiderohen si më të rrezikshme 1-3 tremujorëve - periudhën e organogenesis, dhe për këtë arsye do të mposhtë sistemike (dmth CNS, traktin gastrointestinal etj). Në këto raste, shanset e zhyvorozhdenye minimale.

Teratogjenetikes (aftësia për të shkaktuar deformime kongjenitale apo aborte spontane) virusit te rubellës shkak të tropizimin e saj (blerjes drejtuar) indet embrionale dhe depërtimit pa pengesa përmes pengesë placentar dhe zhvillimin e anomalive të lindura është për shkak të ndalimin e ndarjes qelizore të embrionit në kohën e formimit të organeve dhe sistemeve.

Diagnoza e rubeolës

1. Diagnoza bazohet në natyrën e nxituar, koha e shfaqjes së tij, skuqje odnomomentnosty dhe lokalizimin situatës epidemiologjike. Por nuk mbështeten në përvojën tuaj, duke pasur parasysh se ka shumë sëmundje të tjera të ngjashme me simptoma të ngjashme: fruthi, fruth i keq, pseudotuberculosis, skuqje enterovirus, li e dhenve, skuqje meningococcal (por vetëm në fazat e hershme). Mundësia e fundit është e pafalshme që të humbasë, nëse prindërit ose vetë të rriturit sëmurë të vendosë për të marrë këtë përgjegjësi, duke pasur parasysh vdekshmërinë në këtë sëmundje është 30%. 

2. Metodat Virilogic - kanë për qëllim identifikimin e virusit, metodë është efektive vetëm në datat e caktuara: të gjakut dhe stol e këshillueshme gjatë periudhës së virusit në gjak nga 7-14 ditë të infeksionit, (dmth para puçrra!) shkarkimin e hundës është e këshillueshme për të marrë prania e lezioneve.

3. Metodat e serologjike - zbulon praninë e virusit antitrupat neutralizues përdorur Phragmites dhe RN, dhe të përcaktojë klassospetsificheskie antitrupave IgG, m dhe një - duke përdorur ELISA. Këto metoda janë përdorur në 1-2 ditë pas puçrra dhe 20 ditë dhe të mbetet i lartë për vyrusneytralyzuyuschye jetës dhe hemagglutination pengon antitrupa.

- Phragmites (reagimi i hemagglutination tërthortë) dhe pH (reagimit neutralizimi) - janë të çiftëzohet Sera nga interval prej 10 ditësh (dmth 2 herë marra gjak dhe të shohim se çfarë ndryshimesh kanë ndodhur), ndërsa ka një rritje të antitrupave titer 4 herë.
- RAC (fiksimi i komplementit) - mbajtur në zbulimin e antitrupave komplementsvyazyvayuschih (ata janë vetëm 3 vjet nga sëmundje transferon) - prania e tyre flet për sëmundje të kohëve të fundit apo periudhë të rimëkëmbjes.
- ELISA (Immunoassay enzimë) - përcakton antitrupa klasospetsificheskie - imunoglobulinave IgG, M dhe A. Nëse ju jeni klasa M dhe A - ai thotë se periudha fillestare e infeksionit, G - në periudhën akute ose periudhë pushimi pas mjekimit (shërim) i bazuar në lakmi e tyre (forca e quajtur "Lidhja me antigjenin antitrupave - fortë marrëdhënia, e vjetër ishte infeksion). Kjo metodë është përdorur për të përcaktuar intensitetin e imunitetit kur të vendoset mbi vaksinimin dhe Rivaksinimi e të rriturve. E njëjta metodë është përdorur për diagnozën e rubeolës kongjenitale - Mungesa përjashton Rubeola IgG.

Trajtimi Rubeola

Trajtimi specifik është zhvilluar, kështu që përdorim:

  1. pjesa tjetër shtrat për 3-7 ditë;
  2. të ushqyerit, me moshën;
  3. Terapia shkakësor me viratsidov (Arbidol, izoprynozyn), immunomodulators (viferon interferon) dhe ndihmesa (tsikloferon, Anaferon).
  4. terapi detoxification - lëngjeve të pijshëm;
  5. terapi simptomatik (expectorant - një grup i caktuar është përdorur në një natyre kolle, përkatësisht nuk mund te perdoret njekohesisht expectorants dhe antitussives), mukolitike, antipiretik, analgjezik);

Komplikimet e fruthit

Arthritis, encefalit, Meningoencefaliti, otitis, pneumonia, rëndim i infeksioneve kronike.

Parandalimi i rubeolës

Gjenerali infeksion masat Rubeola në qelizat nuk janë të efektshme për shkak të formave të inapparantnaya dhe izolimin e virusit gjatë para se simptomat e para. Megjithatë, pacienti është i izoluar për 5-7 ditë pas paraqitjes së nxituar, dhe të kontaktoni me të - për 21 ditë.

Në kontakt me një grua të sëmurë shtatzënë, ndjeshmërinë e saj përcaktohen me metoda serologjike dhe të kërkoni për praninë e IgG - në qoftë se ata janë, atëherë gruaja konsiderohet imun nëse jo - përsëris testin pas 5 javësh dhe një rezultat pozitiv IgG e ofruar abortin, por nëse e dytë përsëri asgjë për të treguar - të shpenzuar në muaj testin e tretë - interpretimin e saktë njëjtë si në mostrën e dytë. 

Profilaksia veçantë - një vaksinim jetojnë vaksina "Rudyvaks" ose jetojnë vaksinë e kombinuar kundër rubeolës / fruthit / shytave - «MMR-II». Hera e parë që fut në 12-15 muaj, dhe revaktsinaruyut 6 vjet. Vaksinimet pavaksinuar vajzat duhet të bëhet në 14 vjet. Kundërindikacionet: mungesës së imunitetit, mbindjeshmëri ndaj aminoglycosides dhe bardhë veze (kur duke përdorur MMR-II), rëndim akute të sëmundjes kronike ose; dhe vaksinimi nuk administrohet për 3 muaj para shtatzënisë. Në të gjitha rastet e tjera, është e mundur për të vaksinuar pas stabilizimit.

PS: epidvspyshki regjistruar Rubeola fatale, tani kontrolloni - apo tendosje që ishte më parë, apo duhet alarmin. Prandaj, kini kujdes!