Clostridium dhe klostrydioz


Clostridium - një grup mjaft i madh i mikroorganizmave, anëtarët e të cilëve jo vetëm që shkaktojnë probleme të vogla shëndetësore, por edhe infeksione të rënda, përmendja e thjeshtë e cila është alarmante - është tetanosi, botulizmi, gangrenë gazit. Për më tepër, parandalimi specifike, të tilla si vaksinimi, i zhvilluar vetëm në tetanozit, ndërsa sëmundje të tjera të shkaktuara nga Clostridium, mund të ndikojë në segmente të ndryshme të popullsisë, përballet kryesisht në formën e rasteve sporadike.


Clostridium

Përshkrim clostridia

Clostridium (Clostridium) - Kjo hrampozytyvnimikroorhanizmy (Gram errësirë ​​fitojnë ngjyrë blu-vjollcë), që i përkasin familjes Clostridiacae, gjini Clostridium. Përshkrimi i parë i clostridia datë 1880 vit nga shkencëtar mikrobiologu polak A. Prazhmovskyy. Është shkop magjik që variojnë në madhësi 0,5-20 mikronë, celular, kanë aktivitetit proteolitike të ndryshme (aftësinë për të prodhuar enzimat), në varësi të llojeve. Mund të formojnë spore, e cila rezultoi të marrë formën e "spindles" Për shkak të faktit se fryj në qendrën përmes formimit të endospore (i cili është nga fjala greke "gisht" dhe ishte emri i tyre). Funksion ju lejon për të formuar endospore Clostridium përballojë të valë dhe të jetë i paarritshëm për të antibiotikëve. Ndonjëherë endosporeve janë terminale që ofron formë Clostridium "tenis në gjysmë fushe tenisi." Clostridia janë anaerobe (shumohen në mungesë të oksigjenit).

Gjini Clostridium përfshijë 100 ose më shumë lloje të baktereve. Më të famshme të tyre C. botulinum (patogjen botulizmi), C. tetani (tetanus patogjen), C. septicum, C. perfringens, C. oedematiens, C. NOVYI (aktivizues gangrenë gaz), C. difficile, C. hystoliticum, C . sporogenes, C. clostridioforme, C. acetobutylicum, C. colicanis, C. aerotolerans, C. bifermentans, C. tertium, C. piliforme, C. Laramie, C. ramosum, C. fallax, C. formicaceticum dhe të tjerët.

Clostridium është shpërndarë gjerësisht në natyrë, mund të zbulohet në tokë në vodoemah.Nekotorye clostridia (p.sh., C. difficile) janë përfaqësues të disa nga microflora normale të trupit të njeriut, pra janë saprophytes. Më shpesh ata janë gjetur në zorrët, lëkurës, mukozës orale, sistemin riprodhues të femrës, të traktit të frymëmarrjes. Megjithatë, qëndrimi kryesor - zorrët. Normalisht një sasi krejtësisht të shëndetshëm varet nga mosha clostridia dhe është: në fëmijët nën 1 vit - deri në 103 KSL / g (koloni njësi në gram feces formimit) në fëmijët nga 1 vit dhe të rriturve deri në 60 vjet - 105 KSL / g, mbi 60 vjet - deri 106 KSL / g C. difficile shpesh mbjellë në tokë dhe ujë, të cilat, për shkak të formimit të endospore, ajo mund të ruhet deri në 2 muaj ose më shumë.

Faktorët patogjenezat clostridia

Clostridia Feature dhe sëmundjeve të shkaktuara nga ana e tyre, kjo prodhimi i toksinave dhe simptomat që lidhen me to, që klostrydioz - helmimi.

1) Toksina - ajo patogjen faktor clostridia. Disa lloje të clostridia (C. botulinës, C. tetani, C. perfringens) prodhojnë disa nga ekzotoksinave fortë bakteriale (toksina botulinum, toksina tetanosi - tetanospazmin, ε-toksina që shkatërron qelizat e kuqe të gjakut). Ekzotoksina kanë neurotoksikimit (efekte në sistemin nervor), hemotoksichnostyu (në eritrocitet dhe leukociteve) nekrotoksichnostyu (shkakton nekrozë të indit).

2) Një faktor tjetër është invasiveness i patogjenitetit - aftësia e dëmtimit të indeve lokal duke bërë një numër të enzimeve proteolitike. Në veçanti, C. perfringens mund të prodhojnë proteaza (proteinat rasscheplyayuschuyu), kolagjenazë, hyaluronydazu. Faktorët agresion të tilla si proteynaza, letsytynaza, hyaluronidase, kolagjenazës, është rezultat i shumë specieve të jetës clostridia.

Tipari kryesor i veprimit clostridia patogjen është dominimi i proceseve necrotic në indet e inflamacionit, ashpërsia e cila është minimal. Pra jetesën clostridia kryhet nën anaerobe (pa oksigjen) kushte dhe shoqërohet me elaborimin e toksinave, enzimat dhe proteinat që përcaktojnë formimin e gazit dhe nekrozë në indet, si dhe efekti i përgjithshëm toksike në pacientin (zakonisht kjo neyrotoksycheskoye ndikimit).

Shkaqet e përbashkëta të infeksioneve të shkaktuara nga Clostridium

Burimi i infeksionit mund të jetë i sëmurë dhe media si njeriu dhe kafshëve feces me të cilat Clostridium në tokë në fund të pellgje, ku ato mund të ruhen për disa muaj. Mekanizmat e infeksionit - ushqimore (ushqim), ose ujë. Varësisht nga simptomat e infeksionit lloji dhe clostridia një person i shëndoshë është për shkak të transferimit të faktorëve të caktuar. Transferimi Faktorët mënyra e ushqimit janë ushqime (mish, fruta dhe perime, qumësht dhe prodhime qumështi) për një numër të sëmundjeve të tilla si botulizmi, janë produkte me krijimin e kushteve anaerobe pa përpunim paraprak (konservuar, turshi, tymosur, në " Produktet yaleni, suxhuk shtëpi). Ose mekanizëm ujit zbatohet me anë të infektimit plagë kur spore clostridia bien në lloje të caktuara të lëkurës së dëmtuar. Përshkruar edhe rastet e sëmundjeve të porsalindur (në drejtim të shkeljeve të sterilitetin) i cili është në tetanozit, botulizmi dhe klostrydioz tjetër.

Sëmundje të shkaktuara nga Clostridium

Botulism (C. botulinum)
Tetanusit (C. tetani)
Gangrenë gazit (tipi S.perfringens A, S.septicum, C.oedematiens, C.novyi)
Kolit Pseudomembranous (C.difficile, tipi S.perfringens)
Diarre Antybyotykoassotsyyrovannoy (C.difficile)
Enterit nekrotizues, helmimi me ushqim (tipi S.perfringens)

Botulism (patogjen C. botulinum) - Sëmundje akute infektive karakterizuar nga lezione të sistemit nervor me zhvillimin e parezë dhe paraliza e muskujve të butë dhe hulli. Tipari kryesor i agjentit dëshirore - aftësinë për të prodhuar një nga toksina të fortë mikrobiologjike - toksina botulinum, e cila shkon zhvillimin e të gjitha simptomat. Më shumë detaje në lidhje me këtë sëmundje në artikullin "botulizmi."

Tetanusit (patogjen C. tetani) - Gjithashtu, një sëmundje akute infektive me lezionet e sistemit nervor dhe tkurrje të muskujve tonik transversely grup. Kjo patogjen gjithashtu ka një tipar të veçantë - duke e bërë një toksina të fortë - ekzotoksina tetanusit që shkakton klinikë të rënda sëmundje. Detajet e tetanusit në artikullin "Tetanus".

Gangrenë Gas (patogjene S.perfringens tipi A, S.septicum, C.oedematiens, C.novyi) - Infeksioni që zhvillohet në kushte anaerobe, me pjesëmarrjen aktive të disa llojeve Clostridium i cili zhvillon në fusha të mëdha të indeve të dëmtuara. Zhvilluar pas plagëve të gjera, lëndimet, amputations traumatike, plagë. Kushtet Shfaqja e gangrenë - 2-3 ditët e para pas lëndimit apo lëndim tjetër serioz. Infeksion clostridia lokale janë të favorshme për riprodhimin (mungesa e oksigjenit, qelizat e lëkurës vdekur dhe indeve), toksinave të izoluara që shkaktojnë dehje tëra toksina trupit dhe një humbje të mundshme organeve dhe sistemeve të tjera. Pacienti është vërejtur në lokal edemë indeve qelizore, fryrje, nekrozë e indeve, përhapjen e zonave të shëndetshme. Ka disa forma - klasik, ënjtje dhe toksike, i kalbur dhe abscesit. Pacienti duhet të ofrohet sa më shpejt që të jetë e mundur, përndryshe rritur pacienti mund të kushtojë jetën.

Gangrenë gazit

Kolit Pseudomembranous ose MVP (më shpesh shkaktohet nga C.difficile, por mund të luajë një rol lloj S.perfringens). PMC gjithashtu zhvillon si rezultat i terapisë antibiotike, e cila është një fajtorët shpeshta lincomycin, ampicilin, tetracycline, chloramphenicol, clindamycin, cephalosporins rrallë. Pasojë e këtij trajtimi është i përafërt me aktivitetin e rëndë e zorrëve dysbiosis konsiderohet si një prej nesh mikrobet - C.difficile. Vital Clostridium shkakton inflamacion të mukozës zorrëve, kryesisht departamentin e saj të skajshme, formimin e të ashtuquajturës "psevdomembran" - bastisjeve fibrinës në mukozën. Këto shkelje kërcënojnë zhvillimin e komplikimeve - një mur përparim zorrëve, e cila mund të çojë në vdekje. Grupet e rrezikut për MVP: moshuar (mbi 65 vjeç) dhe ata me sëmundje të ndryshme (pacientët e onkologjisë pas operacionit dhe të tjerët). Ethe Pacienti zhvilluar dhe dehje (dobësi, dhimbje koke), por këto simptoma fakultative. Gjithashtu karakterizuar nga diarre që është i shpeshtë, i holluar me ujë. Në pacientët debilitated mund të përjetojnë simptoma të dehidratim. Kryesuesi mund të ngjajnë ndryshime në kolera (i holluar me ujë të bardha, të shpeshta dhe të shumta), por në raste të rënda me sindrom të fortë dhimbje mund të shfaqet stools përgjakshme.

Foto endoskopike PMK

Diarre Antybyotykoassotsyyrovannoy ose Adi (të shkaktuara nga C.difficile, S.perfringens), por mund të jenë shoqatat microbial me kërpudhave gjini Candida, klebsyelloy, Staphylococcus dhe të tjerët. Shumica janë të regjistruar në një institucion mjekësor në mesin e pacientëve që kërkojnë terapi me antibiotikë për shkak të një sëmundje. Është në këto rrethana dhe Clostridium specieve të drogës-rezistente në zhvillim. Ka më shumë në emërimin e një gamë të gjerë të drogës (cephalosporins, ampicillin, etj). Ka antybyotykoassotsyyrovannoy diarre për shkak të inhibimit të kombinuar të rritjes si sistem patogjen dhe saprofit (krejt normale) microflora ndihmon tretjen e ushqimit. Rreziku i diarre të tillë nuk është e lidhur direkt me numrin e antibiotikut në trup (kjo mund të ndodhë edhe në pritjen e parë dhe të përsëritura mjekim dozë). Grupet në rrezik të zhvillimit të Adi - pacientët marrjen e agjentëve cytotoksike T. dhe me imunitetit.

Simptomat Adi janë ethe dhe dehje (dobësi, pafuqi) paraqitja fron lirshme me papastërtitë patologjike (mukusit, nganjëherë të gjakut), dhimbje në rajonin e kërthizës, dhe rreth barkut. Kur infeksioni C.difficile janë raste të klinikës përsëritur (rikthim) pas 4-6 ditësh për shkak të clostridia sporeve rezistencë ndaj trajtimit. Në fëmijët 3 muajt e parë, duke pasur parasysh zorrë e vogël dhe ndotja janë të ushqehen me gji ATA është e rrallë.

Nekrotizues enterit (Arsyeja është tipi S.perfringens F). Nekrotoksin Clostridium shkakton nekrozë të zorrëve mur dhe formimi errozirovannaya sipërfaqeve dhe ulcerat (p.sh., shkatërrimi i murin e zorrëve). Në vend të shkatërrimit vërejtur ndryshime inflamatore të mukozës ënjtje. Ekziston rreziku i gjakderdhjes dhe ulcerat, dhe trombozë e anijeve të vogla. Pacientët ankohen për ethe, vjellje dhe diarre me gjak dhe shumë shkumë.

Helmimi me ushqim shkaktuar S.perfringens zgjat disa ditë. Klinikisht disa dallime nga helmimi tjetër etiologies. Simptomat e sëmundjes së shkaktuar nga Clostridium toksina dhe shfaqen disa orë (zakonisht është 6-12 orë), pasi të hahet ushqim të dobët të cilësisë (zakonisht produktet e mishit). Pacientët ankohen për diarre, vjellje, rrallë të vjella, dhimbje në bark.

Humbja e sistemit urogjenital. Në disa raste, Clostridium mund të jetë shkaku kryesor i prostatitis akute.

Klostridialnoho sepsa mund të zhvillohet kur shpërndarjen e sasive të mëdha të toksina në trup dhe toksike dëmtimin e organeve të ndryshme dhe sistemeve, duke përfshirë jetike (veshkat, trurit, mëlçisë).

Diagnoza klostrydioziv

Diagnoza paraprak është i bazuar në simptomat e foto klinike të sëmundjes për shkak për disa trauma të mëdha, antibiotikët, duke ngrënë ushqime të veçanta, etj Diagnoza konfirmohet pas laborator dhe diagnostifikim instrumentale.

Diagnoza laboratorike përfshin:

1) Bakteryoskopyya material kryesor për hulumtime.
2) metodë bakteriologjike në të cilën identifikimin e patogjen. Materiali për studim është zgjedhja e plagëve, feces, dhe të tjerët në varësi të formës klinike. Kur sepsa mund të jetë gjak, urinë. Materiali seeded në media selektive kulturës (për shembull, e mërkurë Kita-Tarotstsi) dhe rritur në kushte anaerobe.

Clostridium në bakposeva

3) mostra biologjike për të zbuluar toksina Clostridium, për të cilën përgjigja aplikon antytoksycheskymy Sera specifike neutralizues.

4) Metodat Paraclinical (e gjakut komplet, urinalysis, coprogram, testet biokimike të gjakut).
5) diagnostifikimi instrumentale. Kur X-ray mund të zbulojë akumulimin e gazit në hapësirë ​​dhe muskujve nënlëkurës indeve, e cila është treguar në të gjeturat paraprake të clostridia (gazi mund të gjenden në infeksione të tjera anaerobe). Në PMK sjelljes endoscopy, në të cilën fokale e dukshme apo model përhapur (e zakonshme) për të formuar kolit psevdomembran.

difficile Clostridium nën mikroskop

Trajtimi klostrydioziv

Pacientët me infeksione klostridioznymi jetë në spital nëse tregohet dhe ashpërsia.
Sëmundje të tilla si botulizmi, tetanozit, gangrenë gazit trajtohet vetëm në një spital dhe nevojë për ndihmë të menjëhershme në mënyrë për të shpëtuar jetën e pacientit. Disa lloje të spitalit diarre është trajtuar aq mirë në spital.

Asistenca e drogës përfshin:

1) Hyrje e barnave të caktuara për të neutralizuar toksina botulinum në (protivobotulinicheskaya serum Ig) dhe tetanusit (tetanus toksoid, imunoglobulinave). Këto barna të jenë të kujdesshëm llogaritjen dhe caktimin rreptësisht nën mbikëqyrje mjekësore në një spital. Serum huaj, në mënyrë që të jetë gatishmëria për një protivoshokovym mundshëm të ngjarjeve.

2) Terapia me antibiotikë, të cilat antibiotikët janë të caktuar për të cilën Clostridium me ndjeshmëri. Këto përfshijnë: nyfuroksazyd, Metronidazole, rifaksiminin, tynydazol, doxycycline, tetracycline, clindamycin, klaritromicin, penicilinë, levofloxacin. Zgjedhja e drogës është vetëm mjeku i cili dyshuar dhe të konfirmuar diagnozën e një infeksion klinik formë klostridioznoy. Për trajtimin e lezioneve zorrëve drogës antibiotik se shkaktuar ky kusht është anuluar. Për trajtim shkakësore mund të rekomandohet për gojë vancomycin, Metronidazole.

3) Trajtimi kirurgjik (në gangrenë aktuale të gazit) dhe reduktuar në zonat e dëmtuara e heqje plagë ndjekur nga kanalizimet antibiotik.

4) Trajtimi Simptomatik në varësi të sindromës klinike (këto mund të jenë të probiotics, uroseptics hepatoprotectors, antipiretik, drogë anti-inflamator dhe grupe të tjera).

Klostrydioziv Parandalimi

Një nga rregullat rëndësishme - higjienë e kujdesshme personale në shtëpi dhe në mjedise sociale: trajtimin e duarve pas përdorimit të tualetit, përpunimit të plotë të produkteve ushqimore, duke përfshirë ngrohje. Masat parandaluese përfshijnë punëtorët e kujdesit shëndetësor për: kontrollin dhe monitorimin dinamike e barnave antibiotik, sidomos në pacientët e dobësuar degët reanimim, spitalet e kancerit të gjakut, marrësit e organeve dhe indeve.