E. coli esherihioz


E. coli është një embrion i zakonshëm që shkakton probleme të shumta të traktit të tretjes, urinar dhe sistemet riprodhuese të njerëzve që ka aftësinë për të qenë i pranishëm në lëkurë dhe mukozës së sistemeve të ndryshme të trupit, si një variant të normale.

E. coli (Escherichia coli ose E. coli) - bakteret gram (Smears njolla nga gram nuk e lyer), e cila i takon familjes Enterobacteriaceae, i cili ka formën e shkopinj që janë baktere fakultative anaerobe (dmth kryesisht zhvillon pa oksigjen, por në kushte të caktuara, kur oksigjeni nuk humb qëndrueshmërinë e saj). E. coli ishte e hapur në vitin 1885, infeksioneve gjerman Theodor Escherichia. Shkopinj janë madhësia fund rrumbullakuar 0,4-3 mikronë. Disa shtame janë të lëvizshmërisë për shkak të pranisë së flagella, pjesa tjetër - ende.


Imazhe tre-dimensionale e E. coli

Temperatura optimale e rritjes së E. coli - 37 °. E.coli mjaft i qëndrueshëm në mjedis, në fusha të tilla si uji, toka dhe fekaleve mund të mbijetojë për një kohë të gjatë. Ata kanë aftësinë për të shumohen në ushqime (p.sh., qumësht). Vlimit vdes pothuajse menjëherë, në 60º për 15 minuta, dezinfektanteve (zgjidhjet e zbardhues, formaldehyde, etj) efekt të dëmshëm në E. coli në një kohë të shkurtër.

Ka shumë variacione (llojet) e E. coli, të cilat përfaqësuesit shumica janë të padëmshme në kushte normale të vendosura në mukozës së traktit digjestiv, kryesisht në pjesët e poshtme të saj.

E. coli normalisht

Normalisht E. coli i kolonizuar zorrë të njeriut (të siguruar shtamet e saj), numri mesatar varion 106-108 KSL / g përmbajtjes zorrë skajor (KSL - koloni njësi formimin). Përmbajtja në pjesën e tjetër E.coli microflora zorrëve më pak se 1%. Në rrethana normale, E. coli e përfshira në funksionimin normal të zorrëve, sintetizojnë vitamina K, B1, B2, B3, B5, B6, B9, B12. Një tipar shumë i rëndësishëm - ndërveprimi konkurrues me florën e zorrëve oportune (kufizime riprodhimi mikroorganizmave oportune).

Tendosje Nonpathogenic Nissle 1917 (Mutaflor) përdoret për qëllime terapeutike në fëmijë si në dysbiosis probiotic zorrëve. Në zorrë më laktozopozytyvni dobishme quajtur E. coli përmbajtja laktozonehatyvnyh nuk duhet të kalojë 105 KSL / g, dhe hemolytycheskye E. coli duhet të jetë plotësisht mungon.

Cilësore dhe sasiore përbërja E.coli zorrës së trashë në njerëz të shëndetshëm të të gjitha moshave, të dy fëmijët një vit dhe më të vjetër se 60 vjet, nuk ka dallime. Për tipichnyhE.coli eto107-108KOE / g feçe, E.coli laktozonehatyvni 105, hemolitik E. coli normalisht otsutstvuyut.Sostav flora të tjera të zorrëve ndryshon nga mosha në mënyra të tjera.

Devijimet në përmbajtjen e shtameve jo patogjene të E. coli në zorrë të quajtur dysbiosis dhe kanë disa gradë.

Shkalla e çrregullime mikrobiologjike E. coli në dysbacteriosis zorrëve

Shkalla 1 e çrregullimeve mikrobiologjike: Escherichia tipike për 106-105 KSL / g, një rritje e mundshme Escherichia Modeli përmbajtjes në 109- 1010 KSL / g
Shkalla 2 e çrregullimeve mikrobiologjike: rritur përmbajtje hemolitike Escherichia në një koncentrim prej 105-107 cfu / g
Shkalla 3 e çrregullimeve mikrobiologjike: Zbulimi i E.coli në bashkëpunim me mikroorganizma të tjera uslovnopatohen-qeveritare në një koncentrim 106-107 KSL / g ose më e lartë

Patogjen E. coli

Ka më shumë se 100 tensionet e E. coli patogjene, të cilat janë bashkuar në klasën e 4:
- enteropathogenic E. Coli (ETEC);
- coli enterotoksyhenni E.;
- enteroinvazivnye E.coli (EIEC);
- enterohemorrahicheskie E.coli (EHEC).

Ato janë morfologjikisht të padallueshëm. Shtamet Feature patogjene kanë aftësinë nëse hyn në trupin e njeriut për të prodhuar enterotoksinë (termombjatës ose rezistent ndaj temperaturave të larta dhe termikisht labile ose bystrorazrushayuschihsya), për shkak të cilat ka diarre. Për shembull, E.coli O157: H7, e cila prodhon këto toksina. Përveç kësaj, çdo grup ka simptomat e saj veçantitë.

Humbjen E. coli traktin gastrointestinal

Esheryhiozy - Sëmundjet që rezultojnë nga gëlltitje të patogjene tensionet E. coli, karakterizohet nga dehje dhe traktin një plagë kryesisht gastrointestinale, por nganjëherë ndikojnë në sistemin urinar, traktit biliar dhe organet e tjera me mundësinë e disa pacientë shfaqjes së sepsë.

Mekanizmi ushqimore infeksion, mënyra fekal-orale. Faktori i transmetimit është i ndotur me ujë dhe ushqim. Shumica e fëmijëve të sëmurë nga mosha e hershme.

Periudha e inkubacionit (nga koha e infektimit deri në paraqitjen e fotografisë klinike) nga 48 në 72 orë shpesh (ndonjëherë i shkurtuar për një ditë ose zgjatet për 10 ditë).

Esheryhiozy shkaktuar nga coli enteropathogenic Escherichia: shpesh ndikon foshnjat dhe fëmijët në vitin e parë. Është shkaku i diarresë në spitale. Në pacientët e rinj të vjella ose regurgitation, stools lirshme shpeshta pa papastërtitë patologjike (të gjakut), dhimbje të forta në bark, fëmija ankthi, refuzimi për të ngrënë, gjumë i shqetësuar.

Esheryhiozy shkaktuara nga Escherichia coli Enterotoksihennye: këto presione kanë aftësinë të jenë bashkëngjitur në qelizat epiteliale të zorrëve, duke ndërprerë në mënyrë të konsiderueshme funksionin e tyre dhe duke shkaktuar diarre të rëndë i holluar me ujë. Gjithashtu shpesh ndodhin në fëmijët, të rriturit dhe të ashtuquajturës "diarre të udhëtarëve". Pacientët stools përlotur pa gjak, të vjella, dhimbje në bark.

Esheryhiozy shkaktuar enterohemorrahicheskoy E. coli, shkaku kolit hemorragjike, në raste të rënda manifestimet e sindromi hemolitik uremik (HUS) pacientë kolit .pri hemorragjike në temperaturë të lartë 39-39,5º, simptomat e dehjes, cramping (ose pavullnetshëm), dhimbje barku, dhe shfaqja e stol të lëngshme të përziera me gjak. Komplikimet mund të zhvillojë natyrën hemolitik anemi, dështim akute renale dhe sindromi hemorragjike.
Sindromi uremik hemolitik (HUS) - një sindrom të veçantë, e cila karakterizohet nga një triadë e simptomeve - anemia hemolitike, dështimi akute renale dhe rënie kritike në numrin e trombocitet. Ka shpesh grup mosha e fëmijës prej 6 muaj deri në 4 vjet dhe në pacientët e moshuar. Në 90% e rasteve ndodh në infeksionet e zorrëve (E.coli, prodhimin verotoksyn, Shigellae dhe të tjerët). Arsyeja - humbja e qelizave endoteliale vaskulare. Nuk ka mesatarisht një javë pas infeksionit mëparshëm. Ngjyrë limoni klinikisht mund të duket verdhëz, shkeljet rrjedhjen e urinës, edemë, hemoragji në lëkurë dhe simptoma të tjera të rënda. Megjithatë, paraqitjet e simptomave mund të flasim për foto të zgjeruar klinike e HUS. Shenjat e hershme janë gjithashtu laborator tij: paraqitja e proteinave në urinë - proteinuria, paraqitja e qelizave të kuqe të gjakut në urinë - eritrotsiturii, rrit kreatininës serum, dhe reduktuar qelizat e kuqe të gjakut dhe hemoglobinës në gjak.

Esheryhiozy shkaktuar coli enteroinvazivnymi Escherichia: vetitë biokimike të ngjashme me enteroinvazivnye E.coli Shigella - agjentë të dizenteri, sidomos me aftësinë për të depërtojnë qelizat epiteliale në një pjesë të caktuar të zorrëve (zorrës së trashë) dhe shumohen aty. Kjo shpjegon shfaqjen e simptomave të caktuara në këto esherihioz: dhimbje në rajonin e majtë çapokor (majtas bark të ulët), stools bollëk përlotur të përziera me gjak. Ndryshe nga dizenteria, shpesh ajo është ende e stools holluar me ujë, nuk i kursyer me mukozë dhe gjak (si në shigellozës).

Duke përmbledhur sa më sipër, është e qartë se ankesa nuk ka model të vetëm specifik esherihiozov e pacientëve mund të jenë të ndryshme: temperatura, të vjella, stools përlotur pa papastërtitë dhe me gjak, dhimbje barku e nyyuchohoharakteru ndryshme të lokalizimit.

Humbjen E. coli traktit urinar

Mekanizmi i infeksionit shpesh e lidhur me të ardhurat direkte nga E. coli zorrës së trashë për shkak të mosrespektimit apo mungesa e pajtueshmërisë me higjienën personale, dhe duke përdorur metoda jo-tradicionale të kontaktit seksual (me përdorimin e seksit anal).

Deri në 80-85% të infeksioneve të traktit urinar lidhur me E. coli. Më shumë se 60% e proceseve akute inflamacion në prostatë lidhur me këtë agjent. Shumica dërrmuese e prostatitis kronike për shkak të E. coli.

Format klinike të dashuri sistemit urinar janë të ndryshme. Kjo mund të jetë uretriti, cystitis, pyelonephritis, prostatitis.

Humbjen E. sistemit riprodhues coli

Më e inflamacionit ne epididymis (epididymitis), inflamacion i testikujve (orchitis), dhe lezioni tyre kombinuar, inflamacion i vezore (adnexitises) është i lidhur me Escherichia coli.

Diagnoza e infeksioneve të shkaktuara nga Escherichia coli

1) Metoda e bakteriologjike - material biologjik mori në media të veçanta ushqyese. Materialet janë infeksionet e zorrëve - vjellura dhe me feçe, me infeksionet e traktit urinar - infeksionet e urines te sistemit riprodhues - swabs dhe gërryerjet nga organet gjenitale mukozës. Pas identifikimit të antybiotykohramy patogjen (definicion i ndjeshmërisë ndaj antibiotikëve).
Në hedhur poshtë përmbajtjen e E. coli në feçe përbëjnë një shkallë të caktuar të çrregullimeve mikrobiologjike (dysbiosis) ose shfaqin tensionet patogjene të E. coli. Prania e E.coli në urinë është quajtur bacteriuria. Në mungesë të simptomat diagnozës shfaqur pamjen e mikroorganizmave në sasi dhe mbi 105 KSL / urinë ml. Nëse numri është më i vogël, pastaj e konsiderojnë atë një shenjë të ndotjes (kontaminimit të mbledhjes së urinës). Nëse simptomat janë të shprehur në mënyrë të qartë, ajo është e mjaftueshme 102-104KOE / ml urinë.

E.coli në një medium nutrient

2) Metodat e përgjithshme kërkimore klinike (coprogram, urinalysis, gjaku gjakut biokimike dhe të tjerët) janë fakultative.
3) Metodat instrumentale (sigmoidoscopy, urography, me ultratinguj dhe të tjerët).

Parimet e përgjithshme të trajtimin e infeksioneve të shkaktuara nga Escherichia coli

1. Masat organizative dhe regjimi (shtrimin në spital për indikacione klinike), regjimit ushqyese sistemet sipas humbjen e caktuara të trupit (tabela numër 4 në humbjen e zorrëve, numri tabela 7 në humbjen e sistemit urogjenital).

2. Terapia e barnave përfshin trajtim shkakësore (antibiotikë, fagut), terapi pathogenetic (infuzion shpesh) posindromalnuyu terapi.

Antybiotykohramy Terapia me antibiotikë duhet të bazohet izolohet E. coli. Shumica e E. coli zbuloi ndjeshmërinë ndaj drogës e fluoroquinolones (Ciprofloxacin, levofloxacin), Amoxicillin, nitrofuran, dhe të tjerët. Si drogës dhe doza dhe kohëzgjatja e trajtimit është e përshkruar vetëm nga mjeku. Vetë-ilaçe për parandalimin e rezistencës E. coli ndaj antibiotikëve është e papranueshme!

Gjithashtu bacteriofaget relativisht E.coli janë efektive (përdoret në plagë e zorrëve) - kjo bakeriofah kur të lëngshme, intestibakteriofah, bakterofagjet koliproteynyy, piobakteriofah kombinuar lëngshme, piobakteriofah polivalente kombinuar të lëngshme dhe të tjerët.

Tensionet Sidomos që rrjedhin nga E. coli janë pjesë e disa barnave mjekësore të përdorura në mungesë dysbacteriosis të E. coli në zorrë (helak forte, bificol, colibacterin). Gjithashtu dysbacteriosis rritjen e tepruar të E. coli probiotics të emëruar (linneks, atsypol, atsilakt, lactobacterin, bifiform, Bifistim dhe të tjerët).

Terapi Pathogenetic ulur para terapisë infuzion -Zaprovadzhennya zgjidhjet e qarkullimit të gjakut të ndryshme kontsentratsiis sasi të caktuar dhe qëllimin e detoxification dhe plotësoni humbjen e lëngjeve në lezionet e traktit gastrointestinal, dhe detoxification në dëmtime në veshka.

Trajtimi Posindromalnaya emëruar mjeku individualisht në varësi të sëmundjes kryesor sindrom.

Karakteristikat e trajtimit të fëmijëve dhe shtatzënë: në këto grupe të pacientëve, duke filluar regjim trajtim duke përdorur biakteriofahov dhe probiotics dhe antibiotikët vetëm mungesa e efikasitetit të këtyre barnave janë caktuar në bazë të moshës, shkallës së dëmtimit.

Parandalimi i infeksioneve të shkaktuara nga Escherichia coli

Në radhë të parë rregullat për parandalimin stoitsoblyudenie e higjienës personale dhe të përpunimit termik dhe ruajtjen e ushqimit, frutave larje dhe perimeve, dhe konsumin takzhenedopuschenie e ujit nga burime të panjohura.