Akute zorrëve infeksionit


Infeksionet e zorrëve - një nga sëmundjet më të zakonshme në botë. Prevalenca e popullsisë është jashtëzakonisht i lartë në grupin pediatrik moshë, dhe të rriturit. Kur ne flasim për infeksion zorrëve, ne do të thotë një sëmundje akute e zorrëve.

Infeksion akut zorrëve (DCI) - një grup i sëmundjeve akute infektive njerëzore të shkaktuara nga agjentë të ndryshëm infektivë (kryesisht bakteret) mekanizmin e infeksionit ushqimore, manifestohet me ethe dhe sindromi i zorrëve me zhvillimin e mundshëm të dehidratim dhe natyrisht të rënda në grup-moshën pediatrike dhe në të moshuarit.


Incidenca e infeksioneve të zorrëve në botë, dhe veçanërisht në Rusi, është mjaft e lartë. Çdo vit në botë vuajnë 500 milionë. Mashkull. Shkalla e incidencës në Rusi arrin 400 ose më shumë lëndë në 100 mijë. Popullsisë. Struktura e sëmundshmërisë dhe vdekshmërisë së fëmijëve sugjeron se vendi i tretë është sëmundje akute e zorrëve.

Shkaqet e infeksionet e zorrëve

Traktin e tretjes përbëhet nga goja, faring, ezofag, stomak, zorrë e vogël (duke përfshirë 12 Ulçera duodenale, çapok ligët gut), zorrë të mëdha. Në pështymë gojës substancës pranishëm - lizozimë, e cila ka një efekt bakteriostatik. Kjo është pengesa e parë mbrojtëse. Mukozen gastrik ka gjendra se prodhuar leng gastrik (i përbërë nga acid hidroklorik dhe pepsinë). Acidi klorhidrik është pengesa e dytë për patogjene që mund të zhduken në të (por kjo nuk është gjithmonë). Mukoza e zorrëve të vogla është e mbuluar me fibra të shumta që janë të përfshirë në tretje cipë që kryen funksione mbrojtëse dhe të transportit. Përveç kësaj, Mukoza e zorrëve përmban imunoglobulinë sekretore - të klasës IgA, e cila luan një rol në imunitetin e trupit të njeriut.

Microflora banonin zorrët, të ndarë në oblyhatnuyu (të detyrueshme për praninë e zorrëve), të cilat përfshijnë bifidobacteria, lactobacilli, E. coli, Bacteroides, fuzobakterii, peptokokky. Obligojnë florës është 95-98% e të gjithë përfaqësuesit. Funksioni i obligojnë florën - mbrojtje përmes pranisë konkurrues dhe pjesëmarrje në procesin e tretjes. Një tjetër grup i mikroorganizmave që banojnë zorrë, i quajtur dëshirë (shtesë) florën, e cila përfshin Stafilokoket, kërpudhave, mikroorganizmave patogjene (Klebsiella, streptokoket, Proteus, Pseudomonas aeruginosa, Clostridium dhe të tjerët). Flora shtesë mund të marrin pjesë në procesin e tretjes duke enzimat e caktuara, por patogjene në zhvillim të caktuar të rritjes mund të shkaktojë simptoma gastrointestinale. Të gjitha flora tjetër, e cila bie jashtë quhet patogjen dhe shkakton infeksion akut zorrëve.

Të cilat patogjene mund të jetë shkaku i infeksionit akut zorrëve?

Ka disa lloje të infeksioneve të zorrëve në varësi të etiologjisë:

1. zorrëve infeksion bakterial: (. Salmonellae enteritidis et spp) calmonellez, dizenteri (Shigellae sonnae et spp.), Yersiniosis (Iersiniae spp.), Esherihioz (Esherihiae E.coli tendos enteroinvazivnye), kampilobakteriozat (enterit shkaktuar nga Campylobacter), një infeksion akut zorrëve shkaktuar nga Pseudomonas aeruginosa (Pseudomonas aeruginosa), Clostridium (Clostridium), Klebsiella (Klebsiellae), Proteus (Proteus spp.), helmimi me ushqim streptokoksike (Staphilococcus spp.), tifoide (typhi Salmonellae), kolera (Vibrio cholerae), botulizmi ( botulinus toksina helmimit) dhe të tjerët.

2. etiologji DCI virale (Rotavirus, viruset grup Norfolk, Enteroviruseve, coronaviruses, adenoviruset, Reovirus).
3. Infeksionet fungale zorrëve (kryesisht kërpudhave të gjinisë Candida).
4. protozoar infeksionet e zorrëve (giardiasis, amebiasis).

Shkaqet e infeksionet e zorrëve

Burimi i infeksionit - një formë të sëmurë ose veshur klinikisht i rëndësishëm i infeksionit të zorrëve dhe zgarë. Catching periudhën nga data e simptomat e para, dhe simptoma të gjithë periudhën, dhe gjatë infeksionit viral - deri në 2 javë pas shërimit. Pacientët me patogjene të izoluara në mjedis me feces, të vjellat, më pak urinë.

Mekanizmi i infeksionit - ushqyese (dmth nga goja). Mënyrat e transmetimit - fekal-orale (ushqim apo ujë), të konsumit, dhe në disa infeksione virale - ajrore. Patogjene më akute infeksion zorrëve në mjedis vysokoustoychivy dhe ruajnë pronat e tyre patogjene në të ftohtë (në një frigorifer, për shembull). Faktorët Transferimi - ushqim (ujë, qumësht, vezë, ëmbëlsira, mish, në varësi të llojit të infeksionit zorrëve), sende shtëpiake (enët, peshqir, duart e pista, lodra, doorknobs), not në ujë të hapur. Vendi kryesor në përhapjen e infeksionit dhënë aderimin ose pajtim me higjienën personale (larja e duarve pas përdorimit të tualetit, pleqsh, përpara se të hahet, dezinfektimin e objekteve, zgjedhjes personale e enët dhe peshqir pacientit, të reduktuar kontaktin në minimum).

Ndjeshmëria për infeksionet e zorrëve të përgjithshme, pavarësisht nga mosha dhe gjinia. Më të ndjeshëm ndaj patogjene zorrëve - fëmijët dhe të moshuarit, personat me sëmundje të stomakut dhe zorrët, njerëzit që vuajnë nga alkoolizmi.

Faktorët që çojnë në zhvillimin e infeksioneve të zorrëve tek fëmijët: fëmijët në të ushqyerit artificial foshnjat e parakohshme; Shkeljet hyjnë ushqime pa trajtimin e nevojshëm të ngrohjes; Sezoni i ngrohtë (kryesisht verë); llojet e ndryshme të imunitetit në fëmijët; patologji të sistemit nervor në periudhën perinatale.

Imuniteti pas infeksionit është e paqëndrueshme rreptësisht typospetsyfycheskyy.

Simptomat e përbashkëta të infeksioneve akute të zorrëve

Periudha e inkubacionit (pas goditur patogjen deri shenjat e para të sëmundjes) zgjat nga 6 orë deri në 2 ditë, rrallë gjatë.

Për pothuajse çdo infeksion zorrëve karakterizuar nga zhvillimi 2x sindroma të mëdha, por në shkallë të ndryshme ashpërsi:

1. sindroma infektive-toksike (SAJ), e cila manifeston temperaturën e shifrave subfebrile (37º dhe më lart) në temperaturë febrile (38 ° dhe më lart). Në disa infeksioneve, temperatura nuk është aspak (të tilla si kolera), si mungesa e temperaturës ose karakteristikë të lehta përhershme rritje të helmimit me ushqim (streptokoksike, për shembull). Temperatura mund të shoqërohet me simptoma të dehjes (dobësi, marramendje, dhimbje të trupit, të përzier, të vjella ndonjëherë sfond të temperaturë të lartë). Cindy më infektive-toksike është fillimi i një infeksion akut zorrëve vazhdon në shfaqjen e sindromës së dytë nga disa orë në ditë, rrallë gjatë.

2. Sindromi i zorrëve. Manifestimet e sindromi zorrëve mund të jenë të ndryshme, por ka ngjashmëri të simptomeve. Kjo sindromë mund të shfaqet si një gastrit sindromi, gastroenterit, enterit, gastroenterocolitis, enterocolitis, kolit.

Sindroma gastrit karakterizohet nga dhimbje në stomak (epigastrike), vjellje të vazhdueshme, të vjella pasi të hahet dhe të ujit të pijshëm, dhe kjo mund të shkaktojë edhe një gllënjkë të lëngshme. Të vjella mund të jenë të shumta, duke sjellë lehtësim jo-qëndrueshme. Hollimit të jetë e mundur të stol dhe brenda një periudhe të shkurtër kohe, ndonjëherë një herë.

Sindromi Gastroenterit shoqërohet me dhimbje barku në stomak dhe rajon periumbilical, të vjella, stools të shpeshta në paraqitjen e parë natyrën butë, dhe me komponentin e holluar me ujë. Në varësi të shkakut të një karrige mund të ndryshojë ngjyra (e gjelbër në salmonellozave, Zeze në esherihiozov, për shembull), dhe duket mukusit, ushqim i patrazuar mbetet.

Sindroma enterit karakterizuar nga çrregullimet vetëm karrige në formën e feces shpeshtë lirë. Frekuenca varet nga lloji dhe shkalla e infektimit patogjen dozë e tij, mori një pacient të veçantë.

Sindromi Gastroenterocolitis manifestuar nga të vjella, dhe stools të lirshme të shpeshta, dhimbje barku bëhet natyra e perhapur dhe pothuajse i përhershëm, vepron bërë lëvizjet zorrë dhimbshme që nuk sjellin lehtësim, shpesh përzierje e gjakut dhe mukusit në stol. Disa akte të jashtëqitjes me sekrecionet pakët mukozës.

Sindroma enterocolitis karakterizohet nga sindromi i rëndë dhimbje vetëm rreth perimetrit të barkut, stools shpeshta përzier me zgjedhjen e varfër.

Sindromi kolit manifestuar betejat në bark të ulët, u largua së shumti, aktet e jashtëqitjes dhimbshme, përmbajtja e mjerueshme të përziera me mukozë dhe gjak, dëshirat e rreme në një karrige, asnjë lehtësim në fund të jashtëqitjes.

Simptoma të tilla si gastroenteritis dhe enterocolitis Gastroenterocolitis karakteristikë e salmonellozave, enterocolitis dhe kolit - për dizenteri, esherihioz gastroenteritis shoqëruar nga zhvillimi, enterit - udhëheqës sindromi kolera, sindromi gastrit mund të shoqërohet me helmim nga ushqimi, por ajo mund të jetë gastroenterit, infeksionet virale zorrëve ndodhin më shpesh në si gastroenterit.

Karakteristikat e infeksionit akut zorrëve tek fëmijët

• Sigurisht më të rënda të infeksionit akut zorrëve,
• Zhvillimi i shpejtë i simptomat e dehidrimit,

• një përqindje më e lartë e lezioneve virale zorrëve se në grupmoshën rritur.

Në rast të infeksionit akut zorrëve në fëmijën shpejt zhvillon dehidratim, trupin desalination, duke rezultuar në vdekshmëri të lartë vërejtur; për më tepër, karakterizuar nga aftësia edhe mikroorganizmave oportuniste shkaktojnë proces veshtire në zorrë tek fëmijët.

Komplikimet e infeksioneve akute të zorrëve

1) dehidratim (dehidratim) - Humbja patologjike e ujit dhe kripëra të panatyrshme (të vjella, diarre). Ka 4 gradë të dehidrimit në të rriturit:

- 1 shkallë (offset) - humbje peshe në 3% të origjinalit; Diplomë 2 (rastit) - humbje peshe prej 4-6% të origjinalit; 3 shkallë (subcompensated) - 7.9% e origjinalit; 4 shkallë (dekmpenchirovannaya) - më shumë se 10% humbje peshe e origjinalit.

Fëmijët 3 gradë: 1 shkallë (humbje peshe prej 5% të origjinalit), 2 shkallë (6.9%), klasën e 3 (alhid) - më shumë se 10% humbje të peshës trupore të origjinalit.

Përveç humbje peshe shqetësimet lëkurë të thatë dhe mukozës, etja, elasticitet reduktuar të lëkurës, Shkeljet hemodinamikën (impuls të shpejtë, presionit të ulët të gjakut). Etja nuk është gjithmonë se në qoftë se ka një dehidratim lloj Soledefitsitnyy (kjo ndodh shpesh me të vjella të përsëritura), etje nuk mund të jetë. Nëse lloji Vododefitsitnyy i dehidrimit është etje - simptomë kryesore.

2) Një nga manifestimet e dehidratim rrufe: shoku dehidratim me rezultatin mundshme fatale. Nuk është një dehidratim i thellë dhe çrregullime hemodinamik (rënie kritike në presionin e gjakut).

3) shoku Infektive-toksike: ndodh kundër një sfond të temperaturë të lartë, zakonisht në fillim të sëmundjes dhe është i lidhur me toksinemii lartë (përqendrimi i lartë i toksinave të baktereve në gjak), shkelje të rënda të hemodinamikën dhe vdekjes mundshme.

4) Pneumonia (Pneumonia).
5) dështimi akut i veshkave.

Diagnoza diferenciale ("maskë" infeksionet e zorrëve joinfektive)

Në fazën e diagnozës paraprake mjeku akute infeksion intestinal duhet të dallojnë infeksionin e zorrëve me sëmundjet dhe kushtet e tjera, simptoma të cilat gjithashtu mund të jenë të vjella dhe diarre (diarre). Rolin e rëndësishëm mbledhur siç duhet historinë e sëmundjes (historisë), ku është me rëndësi jetike për të përshkruar në detaje simptomat dhe kohën e shfaqjes së tyre, peshën e ankesave si dhe kohëzgjatjen e tyre.

Sindromi Gastroenterit mund të shoqërohet me helmim kërpudha, kripërat e metaleve të rënda, helmet peshkut dhe butak. Ndryshe nga diarre infektive, më lart nuk do të helmuar e tij (sindromi infektive-toksik) - nuk temperaturës, nuk ka simptoma të dehjes.

Sindroma enterocolitis ose koliti (me gjak në feçe) ndodh kur NYaKe (koliti ulcerativ), tumoret e zorrëve, sëmundja e Crohn-it, sëmundja diverticular dhe të tjerë. Secili prej këtyre shteteve kanë simptoma të tjera të veçanta që karakterizojnë sëmundje. Në veçanti, semundja e Crohn-it është diarre kronike, të zgjatur, dhimbje barku cramping, humbje peshe, anemia. Në UC - gjatë subfebrile diarre gjatë me gjak, humbje peshe, dhimbje në bark të ulët e majtë dhe të tjerët.

Shumica e praktikuesve infeksion akut zorrëve duhet të dallohet nga helmimi me kërpudha, NEC, apendiksit akute, kanceri i zorrës së trashë, trombozë mezenteriale vaskulare, pengimin akute e zorrëve.

Me dhimbje të rëndësishme të barkut, veçanërisht tek fëmijët, hapi i parë duhet të jetë një vizitë në ambulancë kirurg mjeku për të përjashtuar patologji kirurgjikale.

Nuk është sekret se paraqitja e stol shpeshta të lirshme për shumicën e njerëzve - jo një arsye për t'iu referuar një mjek. Shumica e duke u përpjekur për medikamente dhe metoda të ndryshme për të ndaluar diarre dhe të rregulluar shëndetin thyer. Megjithatë, i thjeshtë (siç duket në shikim të parë) infeksion intestinal mund të kthehet në një problem serioz të paaftësisë afatgjatë.

Simptomat, të cilat duhet të shihni një mjek menjëherë:

1) fëmijërinë e hershme (deri në 3 vjet) dhe fëmijëve të moshës parashkollore;
2) të moshuarit (mbi 65 vjet);
3) diarre të shpeshta më shumë se 5 herë në ditë për të rriturit;
4) përsëritet vjella;
5) temperaturë të lartë me diarre dhe të vjella;
6) gjak në jashtëqitjen;
7) cramping dhimbje barku të çfarëdo lokalizimin;
8) ka shprehur dobësi dhe etje;
9) prania e sëmundjeve që lidhen kronike.

Çfarë mund të bëj dyshuar fuqishëm infeksion akut zorrëve:

Nëse ka pasur stools të lirshme të shpeshta, e ndjekur nga dhimbje të barkut dhe temperaturë, atëherë:

1) Mos përdorni ilaçe dhimbje. Në rastin e simptomave të fshehura të disa patologji kirurgjikale (cholecystitis, apendiksit, pengim zorrë dhe të tjerët) lehtësimin e dhimbjeve mund të komplikojë diagnozë dhe të vonojë dhënien e ndihmës të specializuar në kohë.
2) Ju nuk mund të aplikoni kostot fikse në mënyrë të pavarur (lidhësit) - të tilla si Loperamide ose immodium, lopedium dhe të tjerët. Në infeksionit akut zorrëve pjesa më e madhe përqendrohet patogjene toksina në zorrë, dhe përdorimi i këtyre barnave promovon akumulimin e tyre që mund të dëmtojnë pacientin. Kursi do të jetë infeksioni favorshme intestinale me zbrazjes kohë e përmbajtjes zorrëve bashku me toksina patogjene.

3) Ju nuk mund të bëjë vetes një klizmë, sidomos me ujë të nxehtë.
4) Mos përdorni procedurën e ngrohtë në stomak (ngrohës uji të nxehtë, për shembull), të cilat me siguri kontribuon në inflamacion që përkeqësojnë gjendjen e pacientit.
5) Nëse keni simptoma të infeksioneve akute e zorrëve dhe patologji të dyshuar kirurgjike mund të zgjatem dhe të përpiqemi për të trajtuar materialet në dorë (popull, homeopatik dhe të tjera). Pasojat e vonesës në kërkimin ndihmë mjekësore mund të jetë shumë i pikëlluar.

Diagnoza laboratorike e infeksioneve akute të zorrëve

Diagnoza paraprak është vënë pas ekzaminimit klinik dhe epidemiologjik i cili përfshin kontakt me pacientët, rastet e mundshme të infeksionit zorrëve në rrethin e brendshëm, të hahet produktet e rëndomtë, produkteve ujore pa përpunimit dhe trajtimit të ngrohjes, dështimi në përputhje me rregullat e higjienës personale, si dhe simptomat e sëmundjes ( fillim, simptomat kryesore karakteristike e një infeksion).

Tashmë në këtë fazë mund të pagabueshëm përkufizimin e diagnozës (p.sh., shpërthim natyra e sëmundjes dhe disponueshmërinë e pacientëve të tillë në klinikën e sëmundjeve infektive në praninë e simptomave të veçanta - e gjakut në jashtëqitjen, dëshirat e rreme në një karrige, temperatura dizenteri, për shembull, stools bollëk përlotur pa erë dhe papastërtitë pa temperaturës - në rast të kolerës), ku në disa raste e mbledhjes së materialit për hulumtim laboratorik caktuar trajtim specifik në fazën e diagnozës paraprake.

Një mjek me përvojë në prani të simptomave të dukshme mund të dyshoni se një infeksion të caktuar zorrëve dhe të përshkruajnë trajtim të duhur.

Diagnoza përfundimtare është vënë pas konfirmimit laboratorik:

1) Metodat bakteriale (mbjellëse materiale për kërkime në mjedis specifik dhe koloni në rritje të baktereve). Materialet mund të jetë jashtëqitje, të vjella, lavazha e lukthit, mbeturinat e ushqimit, mostrat e ujit. Previous varur dhe rezultati mund të lëshohet në ditën e tretë 2.
2) metoda serologjike (zbulimin e antitrupave specifike në gjak) ELISA, Phragmites - vijnë edhe domosdoshmërisht serum në intervale prej 10-14 ditë.

3) diagnostifikimi PCR në lëngjet biologjike (p.sh., L-formë të salmonelës). Rezultat duket të jetë në të njëjtën ditë.
Metodat instrumentale të diagnozës, sigmoidoscopy, colonoscopy, irrigoscopy.

Trajtimi i infeksioneve akute të zorrëve

1. Aktivitetet organizative-regjimit. Shtrime në spital janë subjekt për të gjithë fëmijët e vegjël
shkalla e çdo moshe me nje infeksion intestinal për shkak të rrezikut të dehidratim shpejtë të sindromës. Të rriturit hospitalizuar me forma të moderuara dhe të rënda të infeksionit akut zorrëve, dhe në qoftë se është e pamundur për të izoluar të pacientit (që jetojnë në malosemeykah me tualet të përbashkët, hostele, të mbyllura të institucioneve të organizuar - jetimore, etj). E gjithë periudha e etheve në shtrat, pastaj të lirshme pezullimin stol - napivpostilnyy.

Ushqimi terapi (tabela numër 4 në Pevzderu) .Në fazën akute të sëmundjes - supave mucous, lëngjet e mishit të mishit të brishtë, pureed mish ligët, peshk i zier mbahem në të, vezë, drithëra, bukë bajat bardhë dhe i krisur, biskota nezdobne thatë, mollë e pjekur pa zhvishem.
Përjashtohen: qumësht, condiments, erëza, mish, ruan, hudhër, qepë jeshile, radishes, alkoolit. Në tryezën e përbashkët dhe me kujdes të transferohen gradualisht gjatë 3-4 javë. Produkte të tilla si qumështi dhe yndyra pabindur është tretur dobët për 3 muaj.

Trajtimi 2. drogës e infeksionit akut zorrëve.

1) terapi rihidratimit (mbushjen humbje fluide dhe detoksifikimin e trupit). Prodhuar në çdo infeksion akut të zorrëve në 2 faza: 1) Eliminimin e simptomat e dehidrimit në këtë moment, 2) të plotësojë humbjet e vazhdueshme.
Ju mund të marrë lëngun nga goja (regjimit të pijshëm në mungesë të vjella dhe pretendon atë) dhe parenterale (zgjidhje infuzion intravenoz). Si për të llogaritur sasinë e rehydration me gojë në shtëpi me 1 shkallë e dehidratim dhe ambulatore kujdes: ajo është 30 ml / kg në ditë në të rriturit dhe 30-50 ml / kg / ditë në fëmijët. Lëngjeve Drink çdo nevojë minuta vogla 5.10.15 në formën e nxehtësisë. Kjo rehydron zgjidhje, tsitrohlyukosolan, enterodez. Rihidratimi intravenoz kryhet vetëm në një spital nën të rreptë të performancës Kontrolli i metabolizmit me ujë kripë.

2) Pathogenetic dhe posindromalnaya terapi.
- Përgatitjet antidiarreikë: chelators (p.sh., adsorbententeroshel zorrëve moderne)
- Antiseptics zorrëve (Intetriks, Enterol, entero-sedyv, intestopan, Enterofuryl)
- Enzimat (pancreatin, Creon, ermital, mikrazim, mezim dhe të tjerët).
- Droga Antibacterial Grupi ftorhinolonovnaznachayutsya një mjek!
- Fitimi (linneks, atsypol, atsylak, bion3, bifidumbacterin forte, bifiform, Bifistim dhe shumë të tjerë).

Rehidratsionnuyu kryer terapi në simptomat e para të infeksionit të zorrëve, vetëm kur simptomat e para fillojnë enterosorbents trajtimit. Antiseptics zorrëve dhe antibacterials nuk ndihmojnë me infeksion viral, por ato mund të jetë e përshkruar nga një mjek për të konfirmuar një diagnozë të saktë, ose për të parandaluar infeksionin sekondar bakterial. Në ditën e tretë të trajtimit me agjentët antibacterial duhet të fillojë të marrë probiotics për të rivendosur microflora zorrëve.

Moti infeksion akut intestinal

Rezultatet mund të jetë edhe rezultat i favorshëm (shërim) dhe negative (formimin e kronike, transportuesit). Në grupin e moshës pediatrike infeksionet Bazuar zorrëve mund të jetë 25% e formimit të patologji te traktit gastrointestinal, si një disfunksion i pankreasit, çrregullime të traktit biliar, dysbiosis intestinal, mostretje funksionale.

Parandalimin e infeksionit akut intestinal është reduktuar për veprimtaritë e mëposhtme:

1) higjenën personale;

2) përdorimi i zier, ujë në shishe;
3) fruta larëse, perime nën ujë para përdorimit, dhe për fëmijët e vegjël drejtimin - ziera;
4) kërkohet trajtim të kujdesshëm të ngrohjes para konsumimit të ushqimit;
5) Ruajtja afatshkurtër e delikate në frigorifer;
6) mbeturinave rezervave;
7) të monitorojë mirëmbajtjen e pastërtisë në strehim dhe mirëmbajtjen e dhomës sanitare tualet dhe banjo.