Ethe Karel Ockelbo sëmundje


Ethet Karel (një sëmundje Ockelbo) - infeksion akut transmetueshëm sëmundje virale e cila ndodh nëpërmjet kafshimit të mushkonjave, dhe karakterizohet nga një skuqje të lëkurës dhe dëmtim të përbashkët që ndodhin në sfond, ethshëm dehje sindromi.

Patogjen izoluar parë nga mushkonja në shpërthimet epidemike në Zvicër qendrore (në lokalitetin Ockelbo) në 1980. Një shpërthim i ngjashëm është raportuar në 1982 g në Finlandë dhe pastaj në Karelia. Të gjitha këto zona janë në të njëjtën gjerësi / gjatësi, duke e bërë të mundur për të dyshuar një fokale natyror. Por në studimin e kësaj sëmundjeje ishin ndërprerë në tekstet shkencore ka mbetur boshllëk: struktura e virusit dhe mekanizmi patogjeneza nuk është kuptuar plotësisht, një rezervuar i mënyrave të infeksionit Virusi, disa pyetje mbetet e hapur në lidhje me imunitetin. Ndoshta punimet shkencore u pezulluan për shkak të faktit se pas kësaj sëmundje paaftësi nuk është formuar ose pasojat zhizneuhrozhayuschie.


Ethe patogjen Karel

Patogjen - virus Edsbyn S / 82, i takon familjes Togaviridae (togavirusov) dhe lloj Alphavirus. Disa nga faktorët dhe pronat e familjes dhe gjini të shpjegojë patogjenezën:

• patogjen është për shkak të pranine e kapsulave guaska të përbërë nga C, proteina që mbron virusin nga fagocitozës nga bashkimi me lizosomeve membranën guaska (qelizore e sistemit imunitar).
• Llojet hlykoproteyd specifike superkapsidnyy E2 formon spines me të cilin thithjen ndodh receptorët proteina virus në qelizën e bujtësit për të transferuar informacion saj gjenetik dhe pjesëmarrjen në mbrojtjen e fagocitozës.

• Superkapsidnyy glikoproteinë E1 - hemagglutinin, është ngjitës qelizat e kuqe të gjakut.

Stabiliteti: paqëndrueshme në mjedis, ruhet në temperaturë dhome për disa orë, të vrarë shpejt duke ndryshuar pH, të paqëndrueshme të ndryshimeve të temperaturës dhe vdes janë në 60 ° C. Gjithashtu vdekja e tij është UFI, veprimi i disinfectants, duke përfshirë eter dhe farmalinë.

Burra të ndjeshëm kryesisht të rritur dhe grave. Lidhur me përhapjen, siç është thënë, ka një ochahovost natyror në vendet nordike dhe Veri-Perëndim Rusi. Gjithashtu vuri në dukje rritjen e incidencës në verë.

Arsyet për ethet karel 

Burimi - mushkonja, roli i transmetimit të njeriut nuk janë studiuar deri në fund. Way - transmetueshme (dmth kafshimit të mushkonjave) aerogenic në fjalë.

Simptomat ethe Karel 

Lidhur stadyynosty dhe simptoma si nuk ka informacion të mirë, por që faktet të cilat janë të njohura në këtë moment:

• Periudha e inkubacionit të përcaktuara;
• Sëmundja fillon akute, me dhimbje të përbashkët dhe manifestimeve ekzantematoznyh (puçrra) që tregojnë përhapjen e patogjen në rrjedhjen e gjakut pas një pickim mushkonje.

• sindromi febrile-dehje është konsideruar si një manifestim i rrallë i etheve karel dhe regjistruar vetëm në 14% të infektuar;
• Natyra e arthralgia natyrisht, dhimbje të përbashkët, ënjtje dhe kufizimi në lëvizje - por jo paaftësi këto manifestime, dmth pa indeve / ndryshimet strukturore dhe të ketë pasoja në vijim trajtimit. Shpesh ka joints prekur ndryshme kalibrimin shumë - dmth ka artrit. Këto simptome mund të shpëton 2 javë për 24 muaj - të gjitha në mënyra të ndryshme.

• ekzantemë Natyra - shfaqet menjëherë pas arthralgia, dmth në 3 ditët e para të sëmundjes dhe mbahen për 10 ditë. Së pari, ka spote deri në 10 mm në diametër, nuk janë subjekt i bashkimit, papules atëherë këto vende janë formuar (nodules përflakur), disa prej tyre konvertohet në fshikëza (blisters). Besohet se një skuqje të lëkurës formuar në të njëjtën kohë, dmth pa shkrirjen dhe mbushje për shkak se karakteri i saj është konsideruar si një polimorfe vërtetë - dmth kur trupi ka zona të karakteristikave të ndryshme (dhe papules dhe pustules dhe fshikëza, dhe patches). Gjithashtu, kur ky i nxituar nuk është shënuar skuqje bashkimit dhe kruarje.

Ethe Diagnoza Karel

• Rishikimi supozimet epidemiologjike sipas të cilave konsiderojnë sezonale, sëmundje dhe të qëndrojnë në zonat epidemike.
• Tabloja klinike nuk është e vështirë, duke pasur parasysh arthralgia dhe skuqje të ndodhë pothuajse në të njëjtën kohë.
• diagnozë serologjike (ELISA - ELISA) që synon përcaktimin e rritje e titrit të antitrupave 4 herë ose më shumë - vetëm në këtë rast, diagnoza mund të konsiderohet i vlefshëm. Prania e IgM e cila mund të përcaktohet për 4 vjet dhe thotë se më shumë rreth qëndrimit të gjatë të virusit, dmth zgarë.

Ethe trajtim Karel

Pyetja mbetet e hapur trajtim specifik, por testimi i mundur trajtimi etitropnoho përshtatshme për tohovirusov familjare: Aplikoni viratsidov (Arbidol, izoprynozyn), immunomodulators (viferon interferon) dhe adjuvants (tsikloferon, Anaferon).

Gjithashtu trajtim simptomatik, të emëruar në përputhje me simptomat dominuese: antipyretics, kortikosteroidet (në dehje të rënda me kyçeve dhe lëkurës manifestimeve).

Ndërlikim

bazës së të dhënave nauchnoobosnovannyh.

Parandalimi:

parandalimi septsificheskoy nuk është, dhe është e kufizuar për mbrojtjen jo-specifik kundër pickimit të mushkonjave.

Nëse sëmundja është transmetuar nga personi në person - nuk ka të dhëna. Pas sëmundjes është formuar imunitet gjatë gjithë jetës dhe sëmundjeve të përsëritura atje.