Infeksionet e fëmijërisë infeksioneve tek fëmijët


Njohur sëmundje infektive të fëmijëve që nga kohët e lashta. Burimet e shkruara Mesopotamia, Kina, Egjipti i lashtë (shekulli II-III) tregojnë përshkrimin e rasteve të tetanozit, poliomielitit, erizipela, shytave dhe kushtet temperaturë tek fëmijët. Vetëm në shekullin XX futur vaksina këto sëmundje. Historikisht, sëmundje infektive, që ndodhin kryesisht në fëmijët, dhe janë quajtur fëminore.

Prandaj, sëmundjeve të fëmijërisë - Ky është një grup i sëmundjeve infektive, të cilat janë të regjistruara në shumicë në grup-moshën pediatrike janë transferuar nga një i sëmurë për një fëmijë të shëndetshëm dhe mund të fitojnë përhapjen e epidemisë (dmth gjeni shpërthim ose përhapur).


Çfarë mund të shoqërohet ndarjen e infeksioneve të fëmijërisë në një grup të veçantë? Për shkak të prevalencë të lartë të mbledhjes së parë të patogjen zhvillohet në fëmijëri. Në raste të rralla, një fëmijë arrin të mbijetojë në moshën e rritur, jo nga pacientët e infektuar ose bartës të patogjenëve të sëmundjes infektive zabolevaniy.Posle formuar qëndrueshme imunitetit (ndonjëherë gjatë gjithë jetës) për shkak se shumica e të rriturve kanë përsëritur këto sëmundje nuk janë prekur.
Për shkak të mbyllur kontaktet e fëmijëve grupmoshe në rast të një pacienti pothuajse gjithmonë janë infektuar të tjerët.

Çfarë infeksion të quajtur fëminore?

1. Sëmundjet tradicionale fëmijërisë mekanizëm aerogenic i infeksionit (rubeolës, dhenve, kollës së mirë, difterisë, fruthit, ethe flakë të kuqe, shytat, poliomelitit, sëmundje pneumokokal, Haemophilus influenzae)
2. Infeksionet që ndodhin në grup-moshën pediatrike me mundësinë e shpërthimit të sëmundjes në grupe, dhe të rriturit me mekanizma të ndryshme të infeksionit (infeksion meningjokoku, mononukleoza infektive, të sëmundjeve akute respiratore, infeksionet akute të zorrëve, akut viral Hepatiti A).

Praktikisht ndonjë sëmundje infektive fëmijë mund të infektuar në prani të kontaktit të rastit me pacient. Një përjashtim është viti i parë i fëmijës, kur gjaku i tij që qarkullojnë antitrupat e nënës për shumë sëmundje që mbron trupin nga infeksioni në një takim me patogjen infektive.

Shkaqet e infeksioneve të fëmijërisë

Burimi i infeksionit - një njeri. Kjo mund të jetë e dhimbshme formë klinikisht të rënda të sëmundjes, forma asimptomatike e sëmundjes, dhe zgarë infektive patogjen.

Njëri prej prindërve pyetjet e zakonshme kur bëhet pacientit ngjitëse dhe se sa kohë mund të infektojnë?

Catching periudhën kur infeksionet e fëmijëve

Sëmundje Filloni periudhë infektues Fëmija ngjitëse gjatë sëmundjes Fëmija ngjitëse pas zhdukjes së ankesave (shërim)
Periudha në të cilën ju mund të infektojnë të tjerët (Periudha ngjitëse)
Rubeola 3-4 ditë para shfaqjes së simptomave tëra Rashes periudhë + 4 ditë
Fruth 4 ditë përpara fillimit të simptomave tëra Rashes periudhë + 4 ditë
Vitrianka simptomat e para gjithë periudhës skuqje + 5 ditë
Fruth i keq simptomat e para Në ditët e para të sëmundjes jo ngjitëse
Kolla një ditë para paraqitjes së simptomave 1 javë = 90-100% e sëmundjeve "turp" 2 javë. = 65% 3 javë. = 35%
4 javë. = 10%
më shumë se 4 javësh
Difteri fillimi i sëmundjes - simptomat e para 2 javë më shumë se 4 jave, "transportues" për më shumë se 6 muaj
Shytat (Shytat) 1 - 2 ditë para simptomat e para 9 ditët e sëmundjes jo ngjitëse
Poliomielit 1-2 ditë para se ankesat e para 3-6 javë
Hepatiti A 3-23 ditë Gjithë verdhëz periudhë 1 muaj muaj
Dizenteri simptomat e para gjithë periudhës së sëmundjes 1 - 4 javë, muaj
Salmonellosis simptomat e para gjithë periudhës së sëmundjes 3 javë, më shumë se një vit në 1 - 5% të pacientëve

Mekanizmi i infeksionit me infeksionet e fëmijëve tradicionale të - aerogenic dhe Rruga e infeksionit: Ajrore. Catching mukusit nasofaringeal, sekrecion bronkiale (gëlbazë), pështymë, janë kollë, teshtij, flisni pacienti mund të llak llak si gjobë në një distancë 2-3h metra nga ju. Në zonën e kontaktit janë të gjithë fëmijët në afërsi të pacientit. Disa patogjene janë të shpërndara edhe në distancë. Për shembull, virusi fruthit në sezonin e ftohtë mund të zgjasë sistemin e ventilimit në një ndërtesë të veçantë (p.sh., pacientët mund të jetë një hyrje të shtëpisë, për shembull). Gjithashtu ka rëndësi epidemiologjike ose transmetimin e ujit (sende shtëpiake, lodra, peshqir). Në këtë drejtim, të gjitha varet nga rezistenca e patogjenëve në mjedis. Por, pavarësisht nga kjo, një shembull mund të shërbejë si një ndotje të lartë me anë të dhenve stabilitet kontakti-shtëpiake në virusin në mjedisin e vetëm për 2 orë. Patogjenët fruth i keq dhe vysokoustoychivy difterisë në mjedis, ose ujë, sepse rruga është gjithashtu i rëndësishëm. Gjithashtu, në sëmundje të caktuara infeksionit është fekal-orale rrugë (infeksion zorrëve, hepatiti A, poliomelitit, për shembull), dhe faktorë të transferimit mund të paraqiten si objekte të përditshme - lodra, mobilje, enët, dhe ushqim i infektuar.

Ndjeshmëria ndaj infeksioneve fëmijërisë është mjaft e lartë. Sigurisht, profilaksi specifike (vaksinimi) ka mashtrim. Nëpërmjet ajo krijon shtresa rezistente njerëzit imunologjike ndaj fruthit, shytave, poliomelitit, kollës së mirë, difterisë. Megjithatë, fëmijët shumë të rrezikuara mbeten pavaksinuar, janë në rrezik. Në infeksionet e fëmijëve karakterizohen nga ndodhja e shpeshtë e shpërthimit të kolektivit infeksionit.

Veçantitë e infeksioneve të fëmijërisë

Sëmundje infektive e fëmijëve janë të qartë ciklike. Ka disa periudha

sëmundjet që rrjedhin në njëri-tjetrin. Nuk janë: 1) Periudha e inkubacionit; 2) Periudha prodromal; 3) gjatë kulmin e sëmundjes; 4) gjatë të rimëkëmbjes (në fillim dhe në fund).

Inkubacion - Kjo është periudha nga kontakti i fëmijës me burimin e infeksionit të paraqitjes së simptomave të sëmundjes. Gjatë kësaj periudhe fëmija dhe quhet kontakti në karantinë (nën mbikëqyrjen e personelit mjekësor). Karantinë mund të minimizohet dhe maksimalisht. Zakonisht gjatë periudhës karantinës vendosur në periudhën maksimale e inkubacionit. Gjatë kësaj periudhe të monitoruar shëndetin e kontaktit të fëmijëve - matet temperatura, e ndjekur nga shfaqjen e simptomave të dehjes (dobësi, dhimbje koke, etj).

Periudha e inkubacionit për infeksionet e fëmijëve

Rubeola 11-24 ditë
Fruthi 9-21 ditë
Vitrianka 10 në 23 ditë
Ethet Scarlet nga disa orë deri në 12 ditë
Pertusis 3-20 ditë
Difteria nga 1 orë deri në 10 ditë
Shytat (shytat) 11-26 ditë
Polio 3-35 ditë
Hepatiti A 7-45 ditë
Dizenteri nga 1 në 7 ditë
Salmonellosis nga 2 orë deri në 3 ditë

Sapo një nga ankesat arritur në periudhën e dytë - paralajmërues, i cili është i lidhur direkt me fillimin e sëmundjes. Më e fillimit të sëmundjes në infeksioneve femijerise akute. Fëmija temperatura shqetësuar, simptomat e intoksikimit (dobësi, të dridhura, dhimbje koke, lodhje, djersitje, humbje e oreksit, të qenët i përgjumur dhe të tjerët). Përgjigja temperatura mund të jenë të ndryshme, por shumica e fëmijëve - llojin e drejtë e etheve (me një maksimum në mbrëmje dhe rënia në mëngjes), lartësia e temperaturës mund të ndryshojnë në varësi të patogjenitetit e infeksioneve fëmijërisë patogjene, infektimin dozë reagimin e trupit të fëmijës. Shpesh kjo temperatura febrile (mbi 38 °), me një kulm deri në fund të ditëve të para dhe të dytë të sëmundjes. Kohëzgjatja e periudhës së prodromal ndryshon në varësi të llojit të sëmundjeve infektive të fëmijëve, por mesatarisht 1-3 ditë.

Gjatë kulmin e sëmundjes karakterizuar nga një simptomë të veçantë (dmth simptomat specifike të infeksionit të fëmijëve). Zhvillimi i simptomave specifike shoqëruar me ethe të vazhdueshme, kohëzgjatja e të cilave ndryshon në infeksione të ndryshme.

Simptomat specifike - një dukuri të qëndrueshme të simptomeve të caktuara. Për pertusis - është kollë specifike është e thatë dhe natyra e kollës paroksizmal me disa jerks të shkurtra dhe frymëmarrje të thellë fishkëllimë (reprises). Për shytave (shytave) - një inflamacion i gjëndra pranë veshit, submandibular dhe sublingual pështymës (zona ënjtje pranë veshit, dhimbje në kontakt, puffiness fytyrës, dhimbje në zonën e prekur, goja e thatë). Difteria është e karakterizuar nga lezione të veçanta të orofaringut (rritja bajamet, ënjtje dhe pamjen karakteristike pllakatë pak gri fibrinës mbi bajamet). Për hepatiti A gjatë shfaqjes lartësi dukshme e verdhëz. Kur poliomieliti - tipik i sistemit nervor.

Megjithatë, një nga manifestimet më të zakonshme të infeksioneve të fëmijërisë janë nxituar (skuqje infektive). Kjo i nxituar është "kartë alarmante" infeksione në fëmijët dhe kërkon deshifrim duhur. Skuqja mund të ndodhë në të njëjtën kohë ose në faza.

Kur skuqje krasnusi ka melkopyatnistyy dhe pastaj njolla, papular në natyrë, ndodh kryesisht në sipërfaqet zgjatues e gjymtyrë dhe bust - mbrapa, mbrapa, mollaqe, sfond të lëkurës nuk është ndryshuar. Së pari nuk është fytyrë, pastaj përhapet gjatë gjithë ditës në trup. Zhduken.

Rash në krasnusi

Nëse ka një skuqje të lëkurës karakteristikë fruthit-papulleznaya skuqje njolla zbritëse rend (skuqje 1 ditë - fytyrë, kokës, gjoks e sipërme, dita 2 e nxituar - trung dhe të armëve e sipërme, ditën e tretë e njerëzve të pamend - pjesën e poshtme të duarve, gjymtyrët më të ulët dhe të përballet me zbehtë), skuqje tenton të bashkojë pas zhdukjen mbetet pigmentim të lëkurës. Ndonjëherë njolla ngjan një lopë në krasnusi. Në këtë situatë, mjeku vjen në ndihmë simptomë specifik - Koplik spote Filatova, (në brendësi të cheeks papules gjelbër-të bardha që shfaqen 2-3 ditë të sëmundjes).

Rash me leh

Filatov spote në korteksin

Kur ne shohim vezykuleznuyu skuqje dhenve (Bubble), elemente të cilat janë të vendosura në sfond të kuq. Në të parë këtë vend, atëherë ajo ngrihet, prodhuar një shishe lëngu i qartë i lëngshëm, atëherë dries flluskë, të zhduket lëngshme dhe duket kore. Mbushje karakteristike me rritjen e të përsëritura në temperaturë çdo 2-3 ditë. Periudha nga fillimi i nxituar për të përfunduar rënia crusts 2-3 javë.

Rash në vitryantsi

Në sfondin e fruth i keq në lëkurën hyperemyrovannom (sfond skuqje) duket skuqje bollshme melkotochechnaya. Rash është më intensive në folds e lëkurës (folds bërryl, sqetull, folds inguinale). Zbehtë nasolabial trekëndësh dhe të lirë nga plagët. Pas zhdukjes së lëkurë puçrra, duke vazhduar 2-3 javë.

Rash në fruth i keq

Trekëndësh nasolabial në fruth i keq

Infeksioni meningococcal (Meningococcemia) karakterizohet nga skuqje hemorragjike fillimisht të vogla, atëherë natyrën e shkarkimit në formën e "yjeve". Nxituar shpesh shfaqet në mollaqe, kofshë, armëve, shekuj.

Rash në Meningococcemia

Sëmundje Kushtet skuqje Kohëzgjatja e lezioneve (mesatare)
Rubeola fundi i ditëve të 1-2 të sëmundjes 2-5 ditë
Fruth Ditët e 3-4 e sëmundjes 5-7 ditë
Lisë së dhenve Dita 2 e sëmundjes 1-1,5 javë
Fruth i keq në fund të ditës 1 5-6 ditë
Sëmundje meningococcal në 6-14 sëmundje orë! (Dmth dita e parë) 8-10 ditë

Përveç të pamend, ndonjë infeksion fëmijë karakterizohet me limfadenopati (rritja e grupeve të caktuara të nyjet limfatike). Pjesëmarrja e sistemit limfatik - Pjesa neot'emlennoy infeksioneve infeksionit. Kur krasnusi një rritje zadnesheynyh dhe nyjet limfatike qafë. Kur fruthi rritur nyjet limfatike të qafës së mitrës, e lisë së dhenve - BTE dhe qafën, dhe në fruth i keq - nyjet perednoshyyni. Nëse mononukleoza - një rritje të fortë zadnesheynyh nyjet limfatike (paketa të nyjeve limfatike parë kur e kthyer kokën e foshnjës).

Periudha e convalescence (shërim) karakterizuar nga venitje e simptomat e infeksionit, shërim funksional të organeve të prekura dhe sistemeve, formimin e imunitetit. Rekonvalestsentsyya herët zgjat deri në 3 muaj pas rekonvalestsentsyya ndikojë periudhën deri në 6-12 muaj, të paktën - për më gjatë.

Një tjetër tipar është i fëmijëve infeksionet shumëllojshmëri të formave klinike. Atje
Forma e qartë (me simptomat karakteristike të sëmundjes) lehta, të mesme, të rënda, fshihet formë subklynycheskye (asimptomatike), formë dështuese (ndërprerje e infeksionit).

Kompleksiteti i pritur i infeksioneve tek fëmijët është rreziku i shpejtë serioze
komplikime. Ajo mund të jetë: shock infektive-toksike sëmundje e hershme (rënie kritike në presionin që shpesh ndodh kur sëmundje meningococcal, fruth i keq) neyrotoksykoz në temperaturë të lartë (në zhvillim edemë cerebrale), ndalesa e papritur frymë ose apnea kur pertusis (për shkak të depresionit të frymëmarrjes qendër), një sindromë e vërtetë e imët guri me difterisë (për shkak të edemë të fortë toksike orofaringeale), lezione virale e trurit (encefaliti, Rubeola, lopët encefalit, encefalit vetryanochnoho), sindromi dehidratim (infeksionet akute të zorrëve), sindroma bronkopulmonare pengesa sindromi hemolitikouremicheskiy, DIC .

Duke marrë parasysh të gjitha mbi, është e nevojshme për të mbajtur një qëndrim kritik ndaj gjendjes së fëmijës dhe menjëherë kërkojnë kujdes mjekësor.

Simptomet e infeksioneve të fëmijërisë që kërkojnë trajtim të mjeku

1) temperatura febrile (38 ° dhe më lart).
2) simptoma të rënda të intoksikimit (letargji, fëmijë të qenët i përgjumur).
3) Shfaqja e plagët.
4) Të vjella dhe dhimbje koke të rënda.
5) Shfaqja e çdo simptome në një sfond të temperaturë të lartë.

Diagnoza e infeksioneve të fëmijërisë

Vendosja paraprake diagnoza pediatrin kryer. Matter: kontakti i durueshëm me pacientët e tjerë me infeksion, të dhënat për vaksinimit (vaksinimit), simptomat tipike të infeksionit.

Diagnoza përfundimtare është vënë pas studimeve laboratorike.
- Metodat jo-specifike (numërimin e gjakut, urinës, jashtëqitje, gjakut studime biokimike, studion elektrolite të gjakut), Metodat instrumentale diagnostike (X-ray, ultrazërit, MRI tregoi)
- Metodat specifike për zbulimin e patogjenëve dhe / ose antigjenet (virologjik, bakteriologjike, PCR) dhe për zbulimin e antitrupave ndaj patogjenëve në gjak (ELISA, Phragmites, hit, PA, TPHA, etj).

Parimet themelore të trajtimin e infeksioneve të fëmijërisë

Qëllimi i trajtimit - shërim pak i durueshëm dhe restaurimi i funksioneve me dëmtime të organeve dhe sistemeve të arritur këto objektiva:

1) luftojnë me patogjen dhe toksina e saj;
2) duke ruajtur funksionet e organeve dhe sistemeve jetike;
3) rritjen reaktivitetin imunologjik (rezistenca) e fëmijës;
4) parandalimin e komplikimeve të infeksioneve fëmijëve.

Task Trajtimi kryer masat e mëposhtme:
1. Zbulimi me kohë dhe nëse është e nevojshme në spital fëmijë të sëmurë, duke krijuar atë një regjim të sigurisë - krevat në gjendje të rëndë dhe të moderuar, të ushqyerit, regjimit të pijshëm.
2. shkakor terapi (droga specifike për të shtypur rritjen apo shkatërrimin e patogjen). Në varësi të infeksionit antibiaterialnye caktuar agjentët, agjentët antivirale. Diagnoza të pahijshme dhe trajtimi qëllimi trajtim etiotrop do të japin llogari për infeksion të mundshëm dhe peshën e komplikimeve.

3. Terapia Pathogenetic është e lidhur kryesisht me zgjidhje terapi infuzion drejtim të caktuar (zgjidhje glukozë-kripur, koloide, përgatitjet e plazmës, të gjakut), dhe droga specifike parenterale (inhibitorët e proteazës, steroid dhe të tjerët), imunomodulator.
4. terapi Posindromnaya kryhet në çdo infeksioni (antipyretics, antiemetic, vasoconstrictor, expectorants, antitussives, antihistamines dhe shumë të tjerë).

Si për të bërë parandalimin e infeksioneve tek fëmijët?

1) Forcimi i fëmijës dhe për të rritur rezistencën e tij ndaj infeksioneve (higjiena, forcim, stërvitje në natyrë, të ushqyerit)

2) qasje me kohë në një mjek kur simptomat e para të infeksionit
3) parandalimin e infeksioneve të veçanta fëmijërisë - vaksinimit. Në shumë sëmundjeve të fëmijërisë vaksinimit futur në Listën Kombëtare të Imunizimit - fruthit, rubeolës, difterisë, poliomelitit, shytat, hepatitit B). Aktualisht, vaksina e krijuar në infeksione të tjera (li e dhenve, sëmundje meningococcal, sëmundje të pneumonisë, Haemophilus influenzae). Prindërit Dështimi planifikuara vaksinimin e fëmijëve për asnjë arsye të dukshme mjekësore krijon shtresë të ndjeshme të fëmijëve jo-imun, veçanërisht të prirur për patogjene infektive.