Dirofilariosis


Dirofilariosis referohet heohelmintoz, duke goditur kryesisht kafshët (qentë, macet rrallë), dhe pika kryesore e aplikimit është i muskujve të zemrës. Pavarësisht sëmundjes zoospetsifichnost raste më njerëzore të invazionit shkak të pranine e nje larvave veçantë bartës të kafshëve - mushkonjës. Të dhënat mbi incidencën në mesin e ndryshme të njeriut dhe shumë e ulët për shkak të detectability ulët dhe mungesës së Parazitoza zyrtare të regjistrimit.

Dirofilariosis (Dirofilariasis) - një sëmundje parazitare që prek kryesisht kafshët, por edhe ndodh tek njerëzit, të shkaktuara nga fazën e larvave të gjini si fije nematode Dirofilaria, karakterizuar nga lezione të parë, si dhe organeve të tjera dhe sistemet me kurs kryesisht kronike.


Historiku dirofilariosis është një prani e vazhdueshme e burimeve obligojnë të sëmundjes - kafshë - pranë burrit dhe banesa e tij, dirofilyariy përhapur si në kafshë dhe në përgjithësi, në kushte natyrore, ndërgjegjësimin e ulët të punonjësve shëndetësorë dhe gëlltitje e këtyre pacientëve nuk llogari për, domethënë, mjekët e specialiteteve të ndryshme. Për shembull, shumica e pacientëve është në mjekët dirofilariosis me diagnoza të tilla si çiban, abscesit, kist dhjamor, tumor, fibromë, kist dhe të tjerët.

Dirofilariosis përshkrimin e parë datë 1855 vit kur e përshkroi heqjen e mjerë nga syri mjeku një vajzë të sëmurë Amato luzitan portugez. Pastaj me një frekuencë përshkruar raste të ngjashme në Francë, në Itali. Në rastin e parë dirofilariosis sytë e përshkruar në vitin 1915 në doktor Ekaterinodar dhe shkencëtar Vladychenskim AP Tashmë në vitin 1930 themeluesi KI shkolla Helminthological Scriabin dhe nxënësit e përfshirë nga afër në këtë problem.

Dirofilariosis, qepallë e sipërme

Dirofilariosis gjeografikisht ndodh me disa frekuencave në Azinë Qendrore, Gjeorgjia, Armenia, Kirgistani, Kazakistani, Azerbajxhani, Ukraina, Rusia është mjaft e rrallë, kryesisht në rajonet jugore (Rajoni Volgograd, Krasnodar Territorit, Rajoni Rostov, rajon Astrakhan, dhe të tjerët). Megjithatë, analiza e rasteve të viteve të fundit ka treguar se një incidencë të caktuar të sëmundjes është i pranishëm në zonat me një klimë të butë (rajonin e Moskës, Tula, rajoni Ryazan, rajoni Lipetsk, Uralet, Siberia, Bashkortostan dhe të tjerët). Mesatarisht, një vit është shënuar 35-40 raste dirofilariosis në Rusi, dhe në disa zona (p.sh., Rostov) - deri në 12 raste në vit.

Edhe sëmundjet me frekuencë të ndryshme të regjistruara në Amerikën e Veriut, Brazil, Indi, Australi, Afrikë, Evropë (Itali, Spanjë, Francë) Sri Lanka si dhe në Kanada dhe Japoni. Më të pafavorizuara janë konsideruar nga dirofilariosis Iranit dhe Greqisë.

Shkaqet dirofilariosis

Emri i sëmundjes vjen nga «diro, filium» latine, që do të thotë "fije e së keqes."
Agjent shkaktar të njerëzve - Faza Lychynochnaya (mikrofilyariyi) nematode si fije (klasa nematodat) gjini Dirofilaria, të cilat trupi nuk ka arritur fazën e pjekur (shih më shumë në ciklin e zhvillimit).

Ka disa lloje dirofilyariy:
1) repens Dirofilaria, Dirofilaria immitis (parazitëve në qentë dhe macet)
2) Dirofilaria ursi (ariu dhe Amur kafe tigër)
3) tenuis Dirofilaria (raccoons)
4) Dirofilaria subdermata (porcupines)
5) Dirofilaria lutrae et spectans (otters braziliane dhe Amerikës së Veriut)
6) striata Dirofilaria (macja e egër amerikan).

Në shumicën e rasteve ajo është shkaktuar D.repens dhe D. immitis, të tjerët patogjene ndodhin në mënyrë sporadike.

Dyrofilyariyi

Individë të pjekur deri në 30 cm dhe një gjerësi prej 1.5 mm, forma si fije me ngushtuar

përfundon. Femër është goja, ezofag, zorrët, unazë nervor, vulvë, oviducts, mitrës dhe vezoreve te meshkujt - papillae dhe spicules.

Larvat (ose mikrofilyariyi) janë mikroskopike të vogla - deri në 320 m të gjatë dhe 7 m të gjerë, me pamje si fije nga para dhe vuri një fund të ashpër të pasme. Megjithatë, për shkak të madhësisë së tij mund të arrijë me prerje aktuale dhe limfatike "qoshet më të largëta të trupit të njeriut."

Burimi i infeksionit në dirofilariosis - Obligojnë apo burim detyrueshme - një kafshë (qentë më të, më pak macet - D.repens dhe D.immitis), raste të izoluara të sëmundjes janë gjetur në mesin e kafshëve të egra. Infektimi qentë urbane është i ndryshëm nga 3,5 në 30% në varësi të rajonit.

Dirofilariosis burim i infeksionit - qentë

Një host ndërmjetme është lloj i mushkonja Culex, Aedes, Anopheles - ata mbajnë larvat invazive (mikrofilyariyi) nga kafshët me njëri-tjetrin dhe për njerëzit. Mushkonja larvat infektimi të ndryshme - prej 2,5% (Anopheles) në 30% (Aedes). Është rol të mundshëm në transmetimin dhe larvat dhe insektet tjera të gjakut-gjiri - pleshtat, morrat, kali-mizë, marimangat. Një person është nikoqir koinçidencë dhe e pazakontë për dirofilyariy larvat.

Dirofilariosis, bartës i infeksionit - Mushkonjat

Mekanizmi i infeksionit të njeriut - Transmetuese (përmes kafshon e insekteve - mushkonjat dhe të tjera), duke rezultuar larvat nga kafshët të hyjë në trup.

Ndjeshmëri e Përgjithshme e njeriut. Nuk ka në varësi të moshës dhe gjinisë, por shumicën e pacientëve në grup-moshën 30 deri në 40 vjet. Ekziston rreziku më i madh i infeksionit në grupe të caktuara të njerëzve që kanë kontakt të drejtpërdrejtë me vektorëve dirofilariosis - mushkonjat. Në rrezik janë:
- peshkatarët, gjuetarët, cirk,
- pronarët e kafshëve shtëpiake (qentë dhe macet)
- që jetojnë pranë lumenjve, liqeneve, ligatinat,
- Dashuruar turizmit
- punëtorët e pyjeve, peshkimit.

Nuk është një infeksion stinor më larvat dirofilyariy - pranverë dhe verë. Rritja e rasteve është regjistruar në dy valë: në prill-maj dhe tetor-nëntor.

Cikli i dyrofilyariyi

Individë të pjekur jetojnë në zgavrën e barkushe të drejtë dhe atrium e drejtë, arteries pulmonare, venat uritur, kafshët bronke. Dyrofilyariyi izoluar në gjakun e një numri të madh të larvave (microfilariae-1). Larvat deri në 320 m të gjatë dhe 7 m të gjerë, që është mikroskopik i vogël. Larvat mund të me anë të gjakut dhe limfatike depërtojnë anije të vogla në organe të ndryshme dhe indet, dhe u përhap nga nëna tek fetusi. Është e gjakut bloodsucking mushkonjat dhe vektorët e tjerë të larvave të insekteve në dallëndyshja krovososanni. Gjatë ditës mikrofilyariyi-1 janë mushkonjë kishenike dhe pastaj depërtojnë në zgavrën, ku ndërrim i puplave (mikrofilyariyi-2), pastaj të arrijnë në buzën e poshtme dhe një mushkonjë të pjekur fazë invazive (mikrofilyariyi-3). Kohëzgjatja e pjekur në mesataren mushkonjë prej 17 ditësh. Pastaj prysmoktuyetsya mushkonjë apo lëkura e kafshëve, ose një njeri dhe vpyskivaet microfilariae-3. Brenda 90 ditëve, larvat vazhdojnë zhvillimin e tyre në vendin e kafshimit (primar të ndikojë) - është yndyrë nënlëkurës, e cila ndërrim i puplave dy herë, e cila përfundimisht çon në formimin mikrofilyariyi-5. Pas kësaj, ajo hyn në gjak dhe përhapet në të gjithë trupin, mund të vendosen në indet dhe organet (zakonisht zemrës, arterieve pulmonare), të cilat piqen dhe të pjekur në skenë edhe për 3 muaj. Kështu, i tërë cikli i zhvillimit zgjat 8 muaj. Gjaku mund të qarkullojnë mikrofilyariyi presë deri në 3 vjet.

Dirofilariosis, cikli i zhvillimit të

Zhvillimi i plotë cikli dyrofilyariyi janë kafshë. Një person është mikpritës koinçidencë dhe larvave një fund të vdekur, shumica e të cilave janë ende në kontakt vdes. Në njerëz, e parazitëve herë dhe rrallë meshkujve dhe femrave, kështu që mundësia e fekondimit në femra dhe nuk ka, respektivisht, larvat degë. Gjithashtu në njerëzit ndodh rrallë dhe mikrofilyariemiya (dmth larvat në gjak). Këto pika të lejojë epidemiologjike të themi se njeriu nuk është burimi i infeksionit.

Efekti patogjen në dirofilyariy trupit të njeriut

Shpesh një person kthehet dirofilyariy vetëm një individ. Sepse fertilizimi është praktikisht e pamundur, rritja rritur merr kohë rreth 8-9 muaj, dhe paraziti rrallë lë kontrollin primare (dmth nyje në shtresën e nënlëkurës yndyrë).

Kryesore patogjen Efekti dirofilyariy - primar të ndikojë (në vend të një pickim mushkonje) - një reagim inflamator në formën e ndryshimeve në nënlëkurës yndyrë si vula, inflamacion, ndodhja e formacioneve të dendur në 4 cm ose më shumë, shoqërohet me dhimbje dhe kruarje të lëkurës. Nyje Patomorfolohychesky përfaqëson arsimin e përmbajtjes barkut lëngshëm-purulent, brenda të cilave është mikrofilyariyi dhe pastaj dirofilyariya rrethuar një kapsulë lidhor indeve. Përmbajtja e nyjeve "shumë" qelizat dhe indet lidhës inflamacion (neutrofile, qelizat e bardha të gjakut, Eozinofilet, makrofagjet, fibroslasty) dhe shumë proteina. Shpesh, parazit vdes, gradualisht tretem.

Simptomat klinike dirofilariosis

Periudha e inkubacionit (që nga ndërhyrja e para simptomat e para) e fundit nga 30 ditë deri në disa vjet, në varësi të gjendjes së sistemit imunitar të njeriut.

Format dirofilariosis:

a) Formulari i lëkurës është mjaft formë e zakonshme në njerëz. Në vendin e hyrjes
larvat (e cila përkon me vendin e gjakut gjiri insekteve thithje) duket vulë të vogël, të dhimbshme në të prekur. Rreth gjysma e pacientëve ankohen lëvizjes (migrimit) konsolidimin e parazitit nën lëkurë. Se konsolidimi brenda natës ndryshon vendin në 10-30 cm, dhe në të njëjtin vend është plotësisht zhduket. Në formën e lëkurës, pacientët ankohen për ndjenja zvarritje parazit nxitje në pjesë të ndryshme të trupit, por gjithmonë brenda njësisë, dhe "fantazmë" paresthesia (ndjesi e milingonave në një trup imagjinar), e cila është më shumë e lidhur me neurozë. Sëmundja në lëkurë formë undulating, periudha dmth e rëndim ndjekur nga periudha faljen (pushim). Pas kësaj, në mungesë të kujdesit mjekësor në kuadër të abscesit nyjen mund të formojnë, në të cilën ka dhimbje të forta duke tërhequr në lezione, skuqje të lëkurës mbi të.

Ndonjëherë scratches rënda nyje mund të hapur, dhe paraziti del.

b) Studenti me kohë të plotë është edhe një nga më të zakonshme të njerëzve (50% e të gjitha rasteve). Saktësisht
Pacientët me këtë formë të shpejt të kërkoni ndihmë mjekësore. Paraziti është lokalizuar nën lëkurën e qepallat, nganjëherë konjuktivit në sytë e tij, të paktën në kokërdhok. Në mënyrë tipike lezione zonë ndikojnë qepallat, mukoza membranës - con `yunktyva, dhomën e përparme e syrit dhe sclera. Pacienti ndjesi të trupit të huaj në sy, ënjtje dhe skuqje të qepallave, dhimbje në zbatimin e lëvizjeve të syrit, paaftësia për të hequr plotësisht qepallat (blepharospasm), marramendës tepruar, kruarje në syrin e prekur. Procesi i jashtë i ngjan Angioedema alergjike. Visual acuity mbetet e pandryshuar. Gjithashtu si në formën e lëkurës së pacientëve të syrit ankohen ndjenjë nxitje në syrin e prekur. Në nivel lokal - nën lëkurën e qepallat duket formimin vogël tumor apo nodule (granuloma), dhe konjuktiva rishikimi mund të shihet shumë dyrofilyariyi. Çdo dëmtim të syrit mund të shkaktojë Diplopia (Split) ekzoftalmu (bulges sy).

Dirofilariosis, student me kohë të plotë

Nëse ndonjë nga format dirofilariosis më pacientët vinin dhe ankesa të përgjithshme - dobësi, nervozizëm, ankth, çrregullime të gjumit, dhimbje koke.

Literatura përshkruan dirofilariosis raste të rralla - omentum, pleurë, organet gjenitale mashkullore (scrotum, testikujt), tubave fallopiane. Rastet e lezioneve të mushkërive dyrofilyariyi zemrat në njerëzit janë tepër të rralla.

Diagnoza dirofilariosis

1) diagnoza fillestare e dirofilariosis klinik dhe epidemiologjik. Megjithatë, si rregull,
mbledhjen histori epidemiologjike (prania e qenve pranë shtëpisë, kafshon mushkonjë, vizitoni pyjeve, peshkimit, komplote kopsht) pak informacion në drejtim të diagnozës. Kushtoj vëmendje të nevojshme për të qëndruar pacientin në zonat endemike gjatë aktivitetit të lartë mushkonjë. Gjithashtu, informacioni i rëndësishëm është sezonale, me një inkubacion të shkurtër (deri në 3 muaj pas infeksionit) të sëmundjes në qershor-korrik ose tetor-nëntor, dhe gjatë inkubacionit të zgjatur (deri në 8 muaj) - e sëmundjes në vitin e ardhshëm infeksionit.

Roli kryesor është luajtur nga ankesat e pacientëve: pamja e nyjeve nënlëkurës që mund të migrojnë gjatë natës në një distancë prej 10-30 cm, brenda të cilit është një ndjenjë e "zvarritje" dhe ankesa të tjera tipike të përshkruara më lart. Diagnoza diferenciale kalojnë me eritemë gunga, vlon, carbuncles, abscese, manifestimet alergjike, kon'yuktivita, holyazionami (pasojat "elb" sytë) dhe sëmundje të tjera.

2) diagnostifikimi laboratorike përfshin:
- numërimin e gjakut të plotë (eosinophilia deri në 10-11%);

- Studimi makroskopike pas heqjes kirurgjikale të nematod parazit nga burimi (nyjen): zbulimin e parazitit si fije me një front të rrumbullakosura dhe skajet e pasme theksuar. Gjithashtu hetuar dhe parazit i brendshëm, prania e microfilariae në mitër të femrave.
- Ekzaminimi morfologjike e pjesës hiqen ose granulomave: prerë parë inflamacion fireplace kronike e kapsulës jashtë, brenda të cilave është një parazit i hollë rrumbullakët, i mbështjellë në një top. Karakteristika dalluese - prania e "spikes kutykulyarnyh" - e ashtuquajtura vertices kreshtat gjatësore në cuticle e parazitit.

- Teste specifike serologjike për zbulimin e antigjenit parazit në gjak:
Kjo ELISA për të zbuluar dirofilyariy somatike e antigenit, diagnostifikimit PCR për të përcaktuar ADN përsëritura të një specie ose dirofilyariy kutykulyarnyh antigjenet tjera, metodë immunoblot për të identifikuar antigjenet rriturit dhe larvat.

Dirofilariosis, mikroskopik

3) diagnostifikimi instrumentale (studim me ultratinguj e formacioneve dhe njësive të zbulimit u shemb brenda në një lëmsh ​​të radiografi parazitëve dhe fluoroscopy, MRI, CT).

Trajtimi dirofilariosis

Taktika e trajtimit është përcaktuar formën e sëmundjes. Shpesh kjo parazitizmi një individ, dhe i papjekur, trajtim aq toksike protyvoparazytarnoe është e rrallë.

Metoda kryesore e trajtimit - kirurgji - Hiq formacionet, njësitë, granuloma me studimin mëvonshëm morfologjik të arsimit. Në mënyrë për të parandaluar migrimin e parazitit gjatë operacionit në prag të përshkruara dytrazyn.

Terapia e barnave kryhet rrallë përdoret dhe Ivermectin, dietilkarbamazin, por në rrjedhën e terapisë reaksion alergjik të jetë e mundur.

Terapi shoqërues: nonsteroidal droga anti-inflamatore, steroid, antihistamines, qetesues dhe të tjerë.

Kur me kohë të plotë dirofilariosis Metoda kryesore për trajtimin - heqjen kirurgjikale të nematod e-
nën lëkurë qepallë, konjuktiva, e ndjekur nga emërimin e disinfectants dhe barnave anti-inflamator: chloramphenicol pika, sulfatsil natriumi kolbiotsina ndjekur nga hedhjen krem ​​(erythromycin, tetratsyklynovoy). Një numër i pacientëve kërkuar emërimin e një rënie të dexamethasone për ta redukuar inflamimin. E gjithë periudha e terapisë mbështetur antihistamines emërimit (zirtek, Claritin, Aerius, diazolin dhe të tjerët).

Dirofilariosis Parandalimi

- luftuar në rritje popullsinë e kafshëve të rrugës (qentë, macet);
- Mbrojtja individ kundër insekteve (repellents, veshje mbrojtëse);
- qentë manar dehelmyntyzatsyya dhe macet për të parandaluar periudhën pranverë-verë (vermitan, Levamisol, Ivermectin, selamektin, dektomaks, novomek);
- në qendrat e Parazitoza - trajtimit të ujit për të zvogëluar numrin e mushkonjave (delarvatsiya).