Shigelloza Dizenteri


Dizenteri (shigelloza ose) i takon një grupi të infeksioneve akute zorrëve - sëmundjet me mekanizëm fekal-orale të transmetimit, karakterizuar nga simptomat e dehjes dhe diarre.

Bakteret dëshirore e dizenteria është Shigella, kështu që sëmundja quhet "shigelloza". Emri "dizenteri" i formuar nga dy fjalë me origjinë greke - «DYS» (shkelja) dhe «enteron» (zorrë).

Shigella kudo. Infeksioni ndodh nëpërmjet mekanizmit fekal-orale - se bakteret nga personi i infektuar zorrëve të marrë në traktin gastrointestinal të njerëzve të shëndetshëm. Kjo mund të ndodhë me anë të duarve të pista, kur lirohet bakteret në ushqim, ujë, me anë të insekteve. Infeksioni më i zakonshëm ishte në vendet në zhvillim, ku kjo kontribuon në kushte mbipopullimi dhe johigjienik të popullsisë.


Lezionet Shigella shkaku i zorrës së trashë, e cila është manifestuar stools të lirshme përzier me mukozë dhe gjak, dhimbje gjatë jashtëqitjes. Megjithatë, në shumë pacientë vetëm diarre drita holluar me ujë.

Agjent shkaktar i dizenteri

Shyhelleza është shkaktar bakter - lloj stacionare shkop i Shigella.

Ka 4 lloje të baktereve, të cilat mund të shkaktojnë dizenteri të njerëzve: dysenteriae Shigella, Shigella flexneri, Shigella boydii dhe Shigella sonnei.

Feature Shigella është aftësia e tyre për të fituar shpejt rezistencë ndaj antibiotikëve. Gjithnjë e më shumë të zakonshme bakteret që janë rezistente ndaj trajtimit konvencional. Përveç kësaj, bakteret jashtëzakonisht rezistente në mjedis - nën kushte të favorshme mund të mbajë pronat e veta patogjene për disa muaj, duke përfshirë edhe në ushqim.

Faktorët Patogjeneza:

Shigella të ketë një numër të pronave që ofrojnë patogjenitetin e tyre për njerëzit, pra aftësinë për të shkaktuar sëmundje.

 • Invaziny - proteina që sigurojnë pushtimin - depërtimin e qelizave bakteriale në rreshtim të zorrëve. Shumica bakteret ndikojnë në pjesën e poshtme të zorrës së trashë.
 • Endotoksina - një toksina që është pjesë e qelize bakteriale. Është shenja shkaku i dehjes - ethe, ndjenja e dobësisë, dhimbje në muskuj dhe nyje.
 • Ekzotoksinë - një toksina prodhuar nga bakteret në gjak dhe vybrazyvaetsya. Toksina më patogjen është Shigella dysenteriae serovar 1 (Grigoriev-Shiga Shigella), i quajtur Shiga-toksina. Ekzotoksina shkakun e diarre.

Sa është dizentiriey infeksion

Mekanizmi i infeksionit me dizenteri - fekal-orale, që bakteret nga zorrët e merr personin e sëmurë në traktin gastrointestinal të njerëzve të shëndetshëm.

Ka disa mënyra të transmetimit.

Në këtë mënyrë apo ujë - përmes larë duart e higjienës mospërputhjes personale; ushqim - përmes marrjes së baktereve në ushqim; dhe ujë - përdorimi i ujit të infektuar.

Përveç kësaj, infeksioni është i mundur kur banje në ujërat e kontaminuara.

Dizenteri akute

Sëmundja fillon akut - brenda 24-48 orëve pas infeksionit. Shpesh ka infeksion kolytycheskyy opsion - dmth vetëm humbjen e zorrës së trashë. Megjithatë, ndonjëherë ka hastroenterokoliticheskom apo opsione hastroentericheskie - me lezionet e stomakut dhe të zorrëve të vogla.

Manifestimet e dizenteri akute:

 • Ethet. Temperatura rritet në numër të lartë. Në fëmijët, ajo mund të arrijë 40-41ºS.
 • Diarre. Fillimisht, sëmundja është vërejtur ndonjëherë diarre të përhershme i holluar me ujë, stools të shpeshta, por pastaj në 10-30 herë në ditë, ua kalon në sasi të vogla. Në Kali duket papastërtia e një numri të madh të mukusit, gjaku, ndonjëherë - plehut organik. Gjak në stol janë simptoma të zakonshme të dizenteria në mesin e të gjitha infeksioneve akute e zorrëve dhe provat e plagë (ulcera) të mukozës zorrëve. Shfaqja e papastërtive të gjakut në stol është shkak për trajtim të menjëhershëm të mjekut.
 • Cramping dhimbje barku.
 • Tenesmus - thirrje e dhimbshme për të pastroj, dhe hidhërim në anus gjatë dhe pas jashtëqitje.

Kur hastroenterokoliticheskom dhe versionet hastroentericheskie sëmundje mund të ndodhë të përzier, të vjella, stools bollëk përlotur.

Në dritën e sëmundjes shërim spontan ndodh brenda një jave. Në raste të rënda mund të zhvillojnë komplikime të rënda, ajo është vdekja e mundur.

Dizenteri kronike

Dizenteri kronik diagnostikuar nëse sëmundja zgjat për më shumë se 3 muaj.

Ky kurs mund të jenë të ndryshme.

Ka sëmundje të vazhdueshëm ose, ose relapsing, karakterizuar nga acarimin periodike. Kjo periudha kronike dizenteri alternativ me periudhat e shëndetit të plotë. Ashpërsia e simptomave gjatë një rikthim zakonisht shumë më të ulët se sa në dizenteri akute. Shenjat e intoksikimit është shumë më pak i theksuar - temperatura rrallë i kalon 37,5ºS; stools të shpeshta, por dhimbja nuk është aq e dhimbshme, e gjakut shpesh mungon.

Bakteret

Transportuesi mund të jetë Shigella rekonvalestsentnoe - në rast se bakteret vazhdojnë të dal nga zorrë e pacientit shërohet nga dizenteria në mungesë të ndonjë shenjë të sëmundjes.

Përveç kësaj, të izoluara bakteret rastit, e cila është diagnostikuar me një shpërndarje të vetme patogjen të Shigella nga jashtëqitjen e një njeriu të shëndetshëm i cili ishte i sëmurë me dizenteri. Shpesh ndodh rastësisht në provim profilaktike dhe nuk ka efekt në shëndetin e njeriut.

Si për të shmangur dizentiriey infeksionit

Paralajmërim infeksion Shigella është reduktuar për të vëzhguar higjienë të mirë personale dhe mjedisore:

 • Lani duart para ngrënies dhe pas përdorimit të tualetit.
 • Fëmijët e vegjël janë më të prirur për të infeksioneve akute e zorrëve; Prindërit duhet të monitorojnë sjelljen e fëmijës, mësojmë higjienën personale nga një moshë të re.
 • Pajtueshmëria me rregullat që rregullojnë ruajtjen dhe përgatitjen e ushqimit.
 • Nëse pleqsh është shumë e rëndësishme në shtrat dezinfektimi dhe fekaleve, duhet të lajnë duart pas kontaktit me një pacient.
 • Fëmijët e sëmurë nuk duhet të marrë pjesë në çerdhe ose në shkollë për të marrë kulturat feces negative.
 • Punonjësit hotelieri duhet të kthehen në punë vetëm pas marrjes kulturat feces negative.

Komplikimet dhe pasojat dizenteri

Dizenteri komplikime të rrezikshme të rënda si lezioneve të shkaktuara nga zorrëve dhe extraintestinal.

 • Rënie e rektumit. Për shkak të stools shpeshta dhimbshme, tenesmus të rektumit mund të bien jashtë anusit. Shumica komplikime vstrachaetsya në fëmijët e vegjël.
 • Dehidratim. Të rralla, shpesh me hastroenteriticheskom variant të sëmundjes, pra, me karrige të bollshme të lëngshme.
 • Gjakderdhje zorrëve. Në një humbje masive, gjera ulcerat zorrëve mukozën mund të zhvillojnë gjakderdhje zorrëve. Kërkon hospitalizimin e menjëhershme.
 • Megacolon toksike. Një komplikim i rrallë i dizenteri. Karakterizohet nga shtrihen të zorrës së trashë të ulët, i hedh lëng muret e saj. Si rezultat, toksina bakteret gjenden në zorrë, një numër i madh të hyjë në gjak, duke çuar në dehje të rënda. Megacolon toksike shpesh është fatale.
 • Sindromi hemolitik uremik. Sëmundja karakterizohet renale me zhvillimin e dështimit të rëndë të veshkave, hemolizës dhe qelizat e kuqe të gjakut - të kuqe shkatërrimin e qelizave të gjakut me zhvillimin e anemisë rëndë; Përveç kësaj, një rënie në numrin e trombocitet në gjak. Sindromi uremik hemolitik zakonisht zhvillohet para fundit të javës së parë të sëmundjes, kur pacienti është tashmë shërohet. Manifestimi i parë është rënie të mprehtë në numrin urinë - oliguria. Në pacientët e mbijetuar dëmtimi i veshkave vazhdon të rritet dhe në 50% të rasteve të çon në dështim kronike të veshkave, e cila kërkon dializë ose transplantim të veshkave.
 • Bakteremia - bakteret hyrë në gjakun e personit të sëmurë. Kjo ndodh kryesisht në varfëruar vetëm të sëmurë apo vuajnë çdo lloj imunitetit. Bakteremia ndodh vështirë dhe shpesh fatale.
 • Infeksion shoqërues. Kundruall sfondit të lodhjes afat aktuale në dizenteri mund të bashkohet me proceset e tjera infektive. Më shpesh kjo është pneumonia, infeksion të traktit urinar.
 • Mosfunksionim zorrëve Pislyadyzenteriynomu. Për shkak të faktit se procesi infektive ndikon në mukozën e zorrëve, shpesh çon në dëmtim të rëndë pas shërimit nga kultura negative e stol mund të ruhen karrige shkeljes. Zakonisht ka diarre; kjo nuk është aq e dhimbshme, nuk të çojë në efekte të rëndësishme negative, por jep disa parehati.
 • Sindromi Postynfektsyonnoy lodhje. Pas pësimit të një infeksion të rëndë, sidomos në fëmijë të vegjël, në disa muaj mund të jetë dobësi, lodhje, lodhje. Dysbiosis. Kjo ndodh mjaft shpesh pas një infeksioni të mëparshëm. Zakonisht rregulluar në mënyrë efektive eubiotics.

Diagnostifikimi dizenteri

Me stools të shpeshta të përziera me gjak duhet të dyshohet dizenteri. Përveç kësaj, në lidhje me variantin e përhapur hastroenterokoliticheskom e sëmundjes, diagnoza e shigellozës kryhet në çdo stools të lirshme të shpeshta, të shoqëruar nga shenja të dehjes, dmth brenda diagnozën e infeksionit akut zorrëve.

 • Metoda e bakteriologjik hulumtim. Metoda më e besueshme për diagnozën e infeksioneve të zorrëve. Ajo konsiston në mbjellje feces të identifikuar bakteret patogjene.
 • Metoda e serologjik provim. Është për të përcaktuar nivelet e antitrupave të Shigella. Megjithatë, në praktikën e përditshme, kjo metodë nuk është përdorur, për shkak të disponueshmërisë, thjeshtësi dhe metodën besueshmërinë bakteriologjike.
 • Reaksion zinxhir polimeraza (PCR) - është të identifikojë gjenet në Shigella stol. PCR i referohet metodave të shtrenjta të anketës, kështu që diagnoza e infeksioneve akute të zorrëve është përdorur rrallë.

Ushqimi për dizentirii

Një komponent i rëndësishëm i trajtimit është dietë. Diarre Ruajtja e rekomanduar terapeutike №4 dietë, e karakterizuar nga yndyrë të ulët dhe karbohidratet me proteina normale dhe një kufizim të mprehtë të ndonjë stimujve të traktit gastrointestinal. Gjithashtu produktet që mund të shkaktojnë fryrje të përjashtuar (rrit formimin e gazit në zorrët).

Produktet e rekomanduar:

 • krisur gruri, feta thinly dhe thekur jo shumë.
 • supave jo-yndyrë në mish ose peshk supë me drithëra, oriz, bollgur ose vezë thekon; dhe imët pureed mish i gatuar.
 • butë ligët mish, shpezë apo peshku i gatuar formë.
 • përgatitur fllad djathë të ulët yndyrë.
 • vezëve jo më shumë se 2 në ditë në formën e avullit gatuar pjekur ose fërguara vezëve.
 • Qull në ujë: bollgur, hikërror, oriz.
 • perime të ziera vetëm formojnë kur shtuar në supë.

Ushqime që duhet të fshihen:

 • Bakery dhe ëmbëlsira;
 • supave me perime në një supë të ngurta yndyrë;
 • mish yndyror, një copë sallam;
 • yndyrshëm, peshku i kripur, i konservuar;
 • qumësht tërë dhe produkte të tjera të qumështit;
 • vezë të ziera fort, vezë të skuqura;
 • mel, elb, qull elb; makarona;
 • fasule;
 • Perime, fruta, manaferrat të papërpunuara; dhe komposto, reçel, mjaltë dhe ëmbëlsirat e tjera;
 • kafe dhe kakao me qumësht, pije të gazuara dhe të ftohtë.

Pas normalizimin e stol mund të shkoni në një №2 terapeutik dietë. Kjo është disi e butë №4 dietë. Ky shtuar në dietë:

 • bukë pjekje djeshëm ose të thata. Produktet Nezdobni buke, biskota;
 • Mishi dhe peshku mund të jetë i gatuar copë;
 • produktet e qumështit, duke përfshirë djathë;
 • vezë përveç vezë të ziera fort;
 • perime: patate, kungull i njomë, lulelakër, karrota, panxhar, kungull;
 • frutat pjekur dhe manaferrat janë pureed;
 • karamel i butë, jellies, marshmallows, karamele, reçeli, mjalta.

Trajtimi dizentirii

 • Nëse ka shenja të dehidrimit marrin zgjidhje kripë, Rehydron.
 • Sorbents përdoret për të ulur e diarre: Enterosgel 3 herë në ditë.
 • Loperamide pritjes (Imodium) është i kundërindikuar !!! Protivodireynye do të thotë e lirimit të ngadalshëm nga patogjen zorrëve që mund të ngadalësojë sëmundjen dhe simptomat më të rënda.
 • Antibiotikët. Në dritën e sëmundjes zakonisht shkon larg pa trajtim. Deri në kohën e shkarkimit nga patogjen stol dhe të përcaktojë llojeve të saj, vjen përmirësim, dhe nevojën për antibiotikët eliminuar. Megjithatë, në raste të rënda kur diarre shoqërohet me gjak në stools, tenesmus, dhimbje treguar antibiotikëve barkut. Medikament i përzgjedhur në këtë rast është i Ciprofloxacin 500 mg 2 herë në ditë. Megjithatë përdorur edhe ampicilin, tetracycline. Kohëzgjatja e marrjes së përcaktuar nga një mjek, në raste standarde është 5 ditë.