Ebola ethe hemorragjike Ebola - shkaqet, simptomat dhe Trajtimi OT


Situata me infeksione karantinore, të cilat përfshijnë Ebola, planeti mbetet e tensionuar. Epidemia e fundit e sëmundjes në Afrikë (2014) përsëri tërhoqi vëmendjen për shkak të infektueshmërisë lartë të popullsisë, zhvillimin rrufeja-fast e simptomave klinike dhe vdekshmërisë së lartë, duke arritur një mesatare prej 70% në mesin e pacientëve.

QËLLIMI Ebola transporti i durueshëm

Ethet hemorragjike Ebola (Ebola GL, Ebola hemorragjike Ethet, EHF) - sëmundje karantinë akute natyrore fokale shkaktuar nga virusi Ebola, e cila është transmetuar nga brejtësit dhe majmunët për njeriun, dhe nga njeriu për njeriun, i cili karakterizohet kryesisht nga të ashpër dhe të lartë fatalitet.


Rëndësia e një shkallë globale.

Së pari, ajo është përhapja e mundshme epidemi e vatrave natyrore (Afrikë) në kontinente të tjera me anë të migrimit në periudhën e inkubacionit (periudha që zaazheniya koha simptomat).
Së dyti, GL Ebola takon karantinë infeksionet që janë vysokozaraznoe, dhe për këtë arsye shumë e rëndësishme në parandalimin e përhapjes së infeksionit dhënë masa sanitare dhe epidemiologjike.
Së treti, shkalla e zhvillimit të simptomeve, ashpërsia e manifestimeve të saj dhe vdekshmëria e lartë (50-90%) e vë sëmundje në një pozitë udhëheqëse në mesin e shkaqeve të vdekjes nga epidemive dhe kërkon masa urgjente mjekësore gjatë zbulimit fillestar të pacientit.

Ndihmë historike dhe gjeografike Ebola virus

Virusi Ebola hapur kohët e fundit - vetëm disa 38 vjet më parë. Shpërthimi i parë i Ebola daton nga 1976 GL viti, ndërsa në Zaire (tani Republika Demokratike e Kongos) të sëmurë 318 persona, 280 prej tyre (88%) vdiq. Emri sëmundje ka marrë nga lumi Ebola në Zaire veriore, dhe në afërsi të cilat regjistruar rastet e para të etheve. Pothuajse në të njëjtën kohë ka pasur një shpërthim i Ebola GL dhe Sudan - zaneduzhuvalo 284 persona kanë vdekur dhe 151 (53%). Më vonë shpërthime të regjistruara në mënyrë periodike në Sudan, Kenia, Zaire, Gabon. Shkencëtarët kanë vërtetuar qarkullimin e virusit në mesin e kafshëve dhe banorët e Kameruni, Nigeria, Guinea, Senegal, Sierra Leone, CAR. Vini re se të gjitha virusi Ebola celular natyrore, e cila është e pranishme në rezervuarin e infeksionit (brejtësve, majmunët), kushte të favorshme për ekzistencën e virusit, dhe regjistruar me disa incidencë të frekuencave mes njerëzve. Mos harroni se nuk përjashtohen të infeksionit në kontinente të tjera me anë të migrimit (Veriut dhe Amerika e Jugut, Evropë, Azi).

GOAL Ebola, shpërndarja gjeografike

E fundit Shpërthimi Ebola GL regjistruar në vitet 2013-2014, kur në dhjetor 2013 raste ishin fatale dhe në Liberi, Guine, Sierra Leone. Gjithashtu, një numër i rasteve GL Ebola shfaq në Nigeri, Kongo. Gjatë shpërthimit disa mjekë vullnetarë të sëmurë misionit humanitar, amtare SHBA dhe në Mbretërinë e Bashkuar. Të dhënat zyrtare mbi 2014/08/09, OBSH lëshuar të dhëna mbi 3944 pacientë, duke përfshirë edhe 2097 raste (53%) fatale. OBSH vlerëson situatën si një rast urgjent. Testimi plot ritëm të drogës eksperimentale, si dhe përgatitjen e kushteve për provat klinike krijuar një vaksinë kundër virusit Ebola.

Shkaqet e Ebola GL

Patogjen - GL Ebola - virusi Ebola, e cila i takon familjes Filoviride (filovirusamy). Gjenomit virusi Ebola përfaqësohen të vetme-mbytur ARN, e përbërë nga proteinat strukturale 7 Virioni. Morfologjikisht, virusi është një temat drejtë me skajet e rrumbullakosura virion diametër prej rreth 100 nm dhe një gjatësi prej 650-1400 nm.

Virusi Ebola

Virusi Ebola është shumë rezistent ndaj temperaturave të larta: në 60 ° inaktivuar për 30 minuta nën dritën UV - për 2 minuta, dez.sredstva (formal, aceton, kloroform) shkatërron virusin pas një ore e ekspozimit. Temperaturat e ulëta virusi si dhe të qëndrojë në temperaturë -70 ° është ruajtur për një kohë të gjatë (1 vit).

Ka disa nëntipe të virusit Ebola:

1) Zaire nëntipi (EBOV) - Përgjegjës për shpërthime të mëdha të Ebola GL, duke shkaktuar shpërthime me normën më të lartë të vdekshmërisë 59-90%, karakterizohet nga të rënda, shpërthimit të parë lidhur me përdorimin e instrumenteve të shumta për intervenime parenterale pa trajtim adekuat;
2) Sudan nëntipi (SUDV) gjithashtu përshkruan shfaqjes së shpërthimit të rëndësishme të etheve, vdekshmëria më e ulët se virusi Zayirskyy - 54-68%;
3) Bundibudzhio nëntipi (BDBV) të bëhet patogjen për njerëzit në vitin 2007, kur gjatë vitit regjistruar raste të Ebola GL Bundibuhio njerëzore,

4) nëntipi Tai Forest (TAFV) patogjen për shimpanzetë,
5) Reston nëntipi (RESTV) është konsideruar të jetë mjaft i ri virusi është shpesh forma subklinike sëmundje mjaft të lehtë për njerëzit dobët patogjene, por më së shumti një rrezik për majmunët e gjelbër, shpërthime të regjistruara në mesin e derrave në Kinë, Filipine.
E para tre kanë qenë nëntipi shkaktojë shpërthime të mëdha të Ebola në Afrikë. Potip Reston është shpesh sëmundje asimptomatike, ndodhin në Kinë, Filipine.

Burimi i infeksionit.Rezervuari kryesor i virusit Ebola është e panjohur në natyrë (në ekosistemin natyror janë qelizës bujtëse kryesore virusi Ebola). Rezervuar natyror biologjik i virusit Ebola në Afrikë është shkop mishngrënës - fruta lindje shkop shumta (Hypsignathus monstrosus, Myonycteris torquata, Epomops franqueti). Prandaj, habitat për këto specie janë me shkop fruta dhe përhapjen e virusit Ebola. Pritës përfundimtare janë primat (majmun afrikan gjelbër - aethiops Cersopithecus, macaque - Macaca fascicularis), derrat (virusi Ebola Reston nëntipi) dhe personi për të cilin virusi është shumë patogjene. Sëmundje primat mund të ndodhë ynapparantno (krejtësisht pa simptoma).

Burimi i infeksionit Ebola - shkop fruta dhe majmunët

Njerëz të sëmurë dhe kafshë të sëmurë janë një rrezik për të tjerët. Infektive të gjitha përzgjedhje pacienti - nosohlotochnoe përmbajtjes, urinë, gjakun, të vjellat, spermë dhe të tjerët.Një pacient është ngjitëse nga dita e parë e simptomave. Virus për rreth 3 javë pas fillimit. Megjithatë, përshkruan izolimin e virusit nga spermë të 7 javë pas shërimit të pacientit. Gjatë periudhës së inkubacionit (dmth nga fillimi i simptomave) pacienti nuk është ngjitëse. Gjatë shpërthimit të regjistruara raste të infeksionit sekondar dhe terciar dhe më njerëzore nga një pacient të sëmurë, dmth infeksion shumta nozokomial (infektuar dytë e parë, të tretë dyti, i katërti i tretë ...).

Qarkullimi i virusit është e mundur në fushën e pyjeve tropikale nën lagështia e lartë. Këto janë vendet e Qendrore dhe Afrikën Perëndimore (Kongo, Nigeri, Sierra Leone, Liberia, Kenia, Sudani, Gaboni, Senegali dhe shumë të tjerë).

Mekanizmi i infektimit me virusin Ebola.Në mënyrë që të flasim për mënyrat e mundshme të ndotjes, ne duhet të kujtojmë se virusi ka bërë diversitetin dhe mënyra e zgjedhjes - gjak ngjitëse, mukusit nasofaringeal, urina, të vjella, mukusit gjenitale sekrecion bronkiale, shkarkimin e traktit gastrointestinal, lëngun seminal. Materiali më i rrezikshëm është gjaku i pacientit.

Mekanizmi kryesor i infeksionit është kontakti-shtëpiake, e cila përfshin infeksion pas kontaktit të drejtpërdrejtë me sekrecione Ebola pacientit GL kafshët ose njerëzit. Ky mekanizëm është kryer në bazë të ushqimit të përbashkët, për ndarjen e objekteve, kontaktit të drejtpërdrejtë me sekrecionet e një pacienti me kujdesin për pacientin, zgjedhje dekontaminimit, hulumtime laboratorike, dhe kontakt të drejtpërdrejtë me sekrecionet e kafshëve (shimpanzetë, gorillat, shkop mishngrënës endemike në rajon) . Infeksioni është e mundur me virus Ebola hyn mukozës dhe lëkurës njerëzore në shkelje të integritetit të tyre, ku GL Ebola është konsideruar sëmundje shumë ngjitëse.

Mekanizmi Aerogenic e Ebola transmetimit (ajrore) nuk është provuar. Kjo dëshmohet nga mungesa e infeksionit në njerëz të cilët janë në të njëjtën dhomë me pacientin, por nuk kanë kontakt të ngushtë me të.

Indeksi ngjitëse në variruetsya vatër e 20% (në kontakt të shkurtër) në 80% ose më shumë (të zgjatur dhe kontakti i afërt).

Ebola referohet sëmundje që përhapet pa insekteve.

Rreziku për infeksion me Ebola GL:

1) Personeli mjekësor i cili ka kontakt të drejtpërdrejtë me pacientin (kujdes pacientit, manipulimin mjekësore, të shqyrtojë pacientit).

2) Personeli që kryen identifikimin dhe kapjen e kafshëve të infektuara (sidomos Monkeys).
3) të afërmit e ngushtë GL Ebola pacienti (kujdesin për pacientët me pa qasje në një mjek, ritet e varrimit të veçanta).
Ndjeshmërinë e popullatës ndaj virusit Ebola GL mjaft të lartë.

Imuniteti pas sëmundjes rezistente, të qëndrueshme. Rastet e përsëritura janë të rralla.

Virus Ebola efekt patogjenike në trupin e njeriut.

Atrium - lëkurë të dëmtuar dhe mukozës (goja, mukusit sy), e cila merr virusin Ebola. E gjithë natyra e sëmundjes është virusi kryesisht vendosur tropnostyu - që është e preferuar "qelizat e synuara" tuaj, e cila është endothelium e enëve të gjakut, qelizat burimore polipotentni në palcën e eshtrave.

Kur të infektuar me virusin Ebola, proceset e mëposhtme:

1) ndryshimet në vendin e hyrjes së virusit atje, vendi porta hyrëse e infeksionit virusi merr në nyjet limfatike regjionale, ku ajo shumëfishon (e quajtur periudha e inkubacionit, simptomat klinike gjatë kësaj periudhe nuk ka);
2) virusi depërton gjakun (viremia, toksynemiya), një simptomë të cilën pacienti ka ethe dhe dehje, në këtë fazë personi bëhet ngjitëse për të tjerët;
3) Shkatërrimi i endothelium të enëve të gjakut në organe dhe sisteme të ndryshme, karakterizohet nga zhvillimi i sëmundjeve të shumta të organeve (të mëlçisë, veshkave, miokardit, shpretkë, mushkërive, etj); në organet e shënuar nekrozë, hemorragji, ndryshimet inflamatore;

4) Sindromi zhvillimi trombohemorahichnoho ose DIC (hemorragji dhe gjakderdhje).

Simptomet e Ebola GL

Periudha e inkubacionit (periudha nga infeksioni në fillimin e simptomeve) mund të marrë 3 deri 21 dite. Prekursorëve Periudha dispozicion.

• Filloni të mprehtë, pacientët febrile të shqetësuar në lidhje me temperaturë të lartë (deri në 39-40 °), të dridhura, dhimbje koke të rënda, dhimbje prapa, dhimbje të muskujve, dhimbje të përbashkët. Në 3-4 ditët e para të sëmundjes ngjan gripit.
• Në 3-4 ditë mund të jenë të vjella, ndonjëherë të përsëritura, diarre, dhimbje barku, pa një lokalizim të veçantë, përzierje e gjakut në jashtëqitjen.

• Më pas ka një kollë e thatë dhe plagosjen e dhimbje në gjoks, të zhvillojnë shenja të dehidrimit.
• Brenda 4-5 ditëve të infeksionit, gjendja e pacientit bëhet kritike, me të qenët i përgjumur ekstrem dhe ndryshimet në psikikë. Goja e thatë dhe të fytit, ulcerat në anën e pasme të fytit, dhimbje tipike fytit.
• Në 5-7 ditë sëmundje shfaqet me njolla, puçrra papular, i cili shënoi lëkurë zhdukjes.

GOAL Ebola, skuqje

• Sindromi hemorragjike manifestohet si një natyre nxituar hemorragjike (nga pika në hemorragji të mëdha), nosebleeds, të vjella të përgjakshme, gjakderdhje gastrointestinale, gjakderdhje mitrës, gabim ndodh në gratë shtatzëna.

QËLLIMI Ebola DIC

Në gjak te: neutrofil leukocytosis, anemi, trombocitet reduktuara.

Në rast të një rimëkëmbje të favorshme sëmundjes ndodh brenda një mesatare prej javësh 2-3h. Gjatë rehabilitimit (deri në 3 muaj pas shërimit) pacientët mund të përjetojnë dobësi, lodhje, nervozizëm, humbje e flokëve.

Vdekja ndodh zakonisht në javën e 2-të sëmundjes kundër sfondit të gjakderdhjes dhe shoku (dhe dehje
dehidratim).

Komplikimet e GL Ebola mjaft të rënda dhe të çojë kryesisht për vdekjen e pacientit: DIC me zhvillimin e gjakderdhjes masive (gastrointestinal, fallopiane) dhe gjakderdhje në organet vitale (truri, gjëndra veshkave), shoku hypovolemic (shkallë ekstreme të dehidrimi) infektive-toksike shoku (në një lartësi prej etheve zhvillon encefalopati neyrotoksykoz ose infektive-toksike, manifestohet me ënjtje të trurit, humbja e vetëdijes, të ndaluar funksione qendrat vitale të trurit).

Moti i keq - GL Ebola vdekshmërisë për 90% (nga 50 në 90%).

Diagnostifikimi Ebola GL

Diagnoza kryesore është klinike dhe epidemiologjike:

Historia 1) lajm kryesor është mbledhur me kujdes epidemiolohichsekiy (që banojnë në rajonin endemike, të qëndrojë në të ose që vijnë nga një rajon ku rastet e Ebola GL, kontakt me pacientë të regjistruar, të zonave endemike, e kontaktit me kafshët në Afrikë).
2) Të dhënat klinike (fillimi akut, zhvillimin e shpejtë të simptomeve, prania në ethe klinikës, dehje të rënda, sindromi hemorragjike, shenjat e shumë organeve dhe sistemeve - mëlçisë, veshkave, mushkërive, miokardit dhe të tjerët).

3) diagnozën diferenciale duhet të bëhet me Ethet tjera hemorragjike (Marburg, Lassa, ethet e verdha dhe hemorragjike të tjera), tifoid, malaria, tifoja, kolera, meningjit, hepatiti.

Diagnoza përfundimtare është nga studimet laboratorike (të gjitha studimet e veçanta të kryera në laboratorët e pajisur posaçërisht për të punuar me infeksione në veçanti të rrezikshme, sepse të gjitha materialet nga pacienti janë rrezik të lartë biologjike):

1) Testet laboratorike për antigjenit të virusit Ebola.
2) reagimet për të zbuluar antitrupa të virusit Ebola.
Për të adresuar këto sfida duke reagim, neutralizim (pH), ELISA
(ELISA) reagimi polimeraznotsepnaya me revers transkriptazës (RT-PCR), mikroskopi elektronike, analiza immunosorbentnyy enzimë detyrueshme entuziazëm antitrupave (ELISA), izolimin e virusit Ebola në kulturat qelizore.

QËLLIMI Ebola puna në laborator

GL Ebola Trajtimi

Masat terapeutike përfshijnë një numër të parimeve themelore:

1) Masat organizative dhe regjimi - Spital menjëhershëm në pacientët

spital infektive, izolimin ambulancë përputhja pacienti sigurisë epidemiologjike - i gjithë personeli duhet të instruktohen mbi mekanizmin e transmetimit, punës në kostume të veçanta me mbrojtje maksimale të lëkurës dhe mukozës membranat (antiplague tipit kostum unë, tani një modifikim modern), kimikisht dhe dietë fizikisht të lehta durueshëm, regjimi i mjaftueshëm me ujë të pijshëm,.

QËLLIMI Ebola kostum

QËLLIMI kujdesit pacientit Ebola

2) Aktivitetet terapeutike. Ndërsa (2014) trajtim specifik GL Ebola nuk është publikuar,

Nuk janë droga eksperimentale që i nënshtrohen hulumtimeve klinike gjatë shpërthimit të fundit në Afrikë (2014), dhe ka rezultate pozitive.

Të gjitha masat terapeutike janë reduktuar në trajtimin pathogenetic dhe simptomatike:
Mbështetja e funksioneve vitale të pacientit përmes një detoxification (reduktimi i etheve dhe dehje nga intravenoze kokteje detoksiruyuschim administrimi, parandalimi i shoku) rehydratatsyy (plotësojë vëllimin e humbur të lëngshme), korrigjimi i sindromi tromboflebit-hemorragjike, terapi hormon, immunotherapy, dhe më shumë.

Ekstrakt pacientët e kryera me shërim të plotë klinike dhe rezultatet 3hkratnyh ekzaminim virologjik, por jo më herët se 21 ditë nga fillimi.

Parandalimi GL Ebola

1) Kryerja e masave anti-epidemike për të parandaluar përhapjen e infeksionit
vatra endemike brenda dhe jashtë dhe për të parandaluar përhapjen e Ebola GL në kontinente të tjera. Ato përfshijnë:

• dyshuar shpërthim Ebola mbyllja GL e zonës për karantinë (hyrje e ndaluar dhe dalje të popullsisë brenda territorit të karantinës, eksportin dhe importin e kafshëve)

• Personeli Vetëm mjekësor që punojnë në kostume të veçanta për sëmundje të rrezikshme infektive vysokokontahioznyh (maskë kërkohet ose mburojë personale, syze, gowns me mëngë të gjata, doreza)
• zbulimin aktive e pacientëve
• Izolimi i pacientëve me të gjitha rregullat e sigurisë epidemiologjik, të gjitha veglat për pacientin duhet të jetë individual,
• identifikimi i kontaktit me njerëz të sëmurë
• vendosja e masave karantinore - mbikëqyrjen e kontaktit brenda 21 ditëve (temperatura statusi ekzaminim objektiv matje)

• të gjithë kontaktoni futur imunoglobulinë të veçantë, e cila është e dëshirueshme për të futur sa më shpejt që të jetë e mundur,
• Puna me popullsinë lokale (informacioni mbi shkaqet e sëmundjes, mekanizmat e infeksionit, nevoja për trajtim mjekësor, për të parandaluar fshehjen e pacientëve në vatër, masat parandaluese për të parandaluar përhapjen e mëtejshme të infeksionit, të gjitha produktet shtazore - mish, gjak, qumësht - të jetë tërësisht gatuar)
• dezinfektim aktuale në qendrat kryhet duke përdorur 2% zgjidhje fenolin me shtimin e 0.5% sodium bikarbonat 1: 500, 450 g iodoform per 1 ml jod aktiv me shtimin e 0.2% nitratit të natriumit.

QËLLIMI Ebola dezinfektim

• Varrimi i menjëhershëm i të vdekurve nga Ebola GL me djegje të vdekurit (sipas rekomandimeve të OBSH).

2) Gjithashtu, janë marrë masa për të parandaluar importin e infeksionit nga Afrika në kontinentet e tjera (kontroll vijnë nga Qendrore dhe Afrika e Jugut, për të identifikuar rrezikun, me një rrezik të infektimit me Ebola krijojë karantinë për 21 ditë).

3) Puna mbikqyrjen veterinare në rajonet endemike (majmun kontrollit dhe fermat e derrave - pastrim dhe dezinfektim përdorur dez.sredstva, therja e kafshëve të infektuara dhe të sëmura).

4) për parandalimin e infeksionit laboratorike - pune me material nga pacientët duhet trajnuar posaçërisht personeli i pajisur në laboratorët posaçërisht dhe në prezencë të PPE.

5) parandalimin specifike. Aktualisht (2014) zhvillohet vaksina kundër Ebola GL (duke përfshirë edhe Rusinë), që kanë përfunduar me sukses testimin paraklinike, që është e gatshme për testim në njerëz. Këto të dhëna optimiste sugjerojnë vendim të hershëm mbi imunizimit specifik GL Ebola.