Gunga nodules goiter tiroide


Formimi gunga mund të të shoqërojë praktikisht çdo sëmundje tiroide, sepse termi "goiter gunga" përfshin ndryshëm në strukturën dhe origjinën e formimit të tiroide zhelezy.Tak si për momentin, mjekët shpesh përshkruajnë ultratinguj tiroide, më nyjet zbuluar rastësisht në pacientët pa asnjë ankesat -OR.

Shkaqet e goiter me gunga


Shpesh zhvillimi i nodules tiroide është përhapen shkakton strumë gunga koloidal - 90%. Rrallë të jetë e mundur në tumore të gjëndrës tiroide: beninje - 5-8%, 1-2%, malinje; dhe shumë rrallë në pacientët me thyroiditis autoimune Hashimoto ("psevdovuzly"), cysts vërtetë dhe sëmundjet inflamatore të gjëndrës tiroide. Në mënyrë tipike, nodules tiroide janë subjektet beninje. Që nga ajo është formimi gjasa malinj, nodules tiroide lënë pambikëqyrur nuk është e nevojshme.

Shkaqet tumoreve beninje dhe malinje tiroide janë të panjohura. Nuk ka prova për rolin e trashëgim dhe ekspozimit të kokës dhe qafës zhvillimin e tumorit. Nuk ka konsensus në lidhje me shkaqet e goiter gunga colloid. Ne e dimë se rritja e saj prevalencës me moshën, kështu goiter nyjore colloid shihet si moshës lidhur me ndryshimet e gjëndrës tiroide. Disa studiues sugjerojnë se zhvillimi i mungesës koloidale jodit shkakton gushë.

Simptomet e goiter me gunga

Më shpesh, shumica e pacientëve nodules tiroide janë klinikisht; Ankesat e tilla shihen rrallë si një shkelje të gëlltitjes, ngjirurit e zërit, ndjenja e presionit në qafë, mbytje, dhimbje, simptoma të rritur ose ulur funksion tiroide. Për formacioneve të mëdha nyjor ngjarë defekt kozmetike në qafë.

Defekte kozmetike qafën me një goiter madhe me gunga

Anketa goiter gunga në

Për të vlerësuar gjendjen tiroide e metodës prekje (Probing). Nëse pacienti nuk ankohen dhe nuk ndryshon prekje tiroide, nevojën për ultrazërit atje.

Ekzaminimi me ultratinguj e gjëndrës tiroide dhe qafës nyjet limfatike të nevojshme për të gjithë pacientët me formacionet nyjor palpovana. Kjo domosdoshmërisht te mjeku vuri në dukje madhësinë, formën, strukturën nyje, qartësinë e konturet e saj, prania e inclusions, gjendjen e fluksit të gjakut në këtë faqe interneti.

Nëse ju gjeni arsimin nyje palpyruemoho dhe më shumë se 1 cm në diametër sipas Ultrasonografi tregon tonkoyholnaya aspiratsionnaja biopsi birë nën ultrazërit. Kryerja e këtij lloj nyjen biopsi të paktën 1 Subjektet cm duhet vetëm në praninë e shenjave "të dyshimta", klinike apo me ultratinguj në pacientët në rrezik për zhvillimin e kancerit tiroide.

Simptomet që rrisin gjasat e keqdashje e nodules tiroide:

- nyje dendur cilësi;

- Rritja e shpejtë në madhësinë e nyjeve;
- kryqëzim nyje tiroide me indet fqinje;
- nyjet limfatike fryrë e qafës;
- nyje tiroide dhe shkeljet zë ose vështirësi gëlltitjes;
- rrezatim para të kokës dhe qafës;
- prania e të afërmit me kancer tiroide;
- prania e sëmundjeve të tilla si neurofibromatosis, hyperparathyroidism, medulla tumorit veshkave, polipoza familjare adenomatous traktit gastrointestinal;
- Simptomat Tejzanor: konturet paqartë, formë të parregullt e faqes, rrjedhjen e gjakut kaotike në nyje, të kaltsynativ praninë.

Në identifikimin e nodules tiroide dhe prania e të paktën një prej këtyre shenjave sa më shpejt të jetë e mundur për të apeluar në oncologist!

Shumë pacientë kanë frikë nga biopsi gjobë gjilpërë, megjithatë, mos harroni se kjo metodë e diagnostikimit është vendosur mirë dhe të sigurt. Fine biopsi birë gjilpërë kryhet në një mjedis pacient i jashtëm, nuk ka nevojë për përgatitje të veçantë pacientit.
Pacienti është në pozicionin e shtrirë në shpinë me një rul nën supet. Të përdorin gjilpëra birë 5-10 ml. Nën drejtimin ultratinguj gjilpërë injektuar në një kryqëzim dhe të kryejnë përmbajtje aspiratë. Materiali që rezulton është dërguar për Citologjia.

Fine biopsi birë gjilpërë i gjëndrës tiroide

Gjithashtu, për të përcaktuar shkaqet e nevojës arsimit me gunga Diagnoza laboratorike: përcaktojnë nivelin e hormoneve tiroide stimuluese. Nëse ju gjeni nivele të ulëta të këtij hormoni duhet të përcaktojë nivelin e pjesë të lirë të thyroxine, dhe në nivele të larta - dhe edhe përkufizimin e anitela për tireoperoksidaze. Ndonjëherë përshkruar përkufizimin e calcitonin.

Trajtimi i nyjet në gjëndrën tiroide

Nga rezultatet Biopsi bëra konkluzionet përfundimtare. Ka disa opsione për diagnozën përfundimtare:

- goiter gunga koloidale;
- kanceri tiroide ose metastases në organe të tjera;
- neoplazyya folikulare (novotvir tumor);
- thyroiditis: Hashimoto; purulent akute; subakut;
- Limfoma tiroide.

Në rast të goiter gunga colloidal Mjekimi nuk është e nevojshme (përveç në raste të rralla compression nga indet përreth ose shprehur defekt kozmetike). Vërtetuar se plotësim jodi ose droga hormonal nuk të zvogëluar madhësinë e njësisë, kështu që shumica e Endocrinologists refuzojnë caktimin e ndonjë drogë në këtë diagnozë. Në këto raste rekomandohet ekzaminimi me ultratinguj e tiroide 1 në çdo 6 - 18 muaj për të monitoruar madhësinë dhe strukturën e faqes. Studimi bëhet mundësisht në të njëjtën profesionale dhe të kenë rezultatet e scans të mëparshme.

Nëse gjetur adenoma folikulare, kancer tiroide, ajo duhet të jetë kirurgji të menjëhershme.

Prognoza për trajtimin në kohë të kancerit tiroide në shumicën e rasteve të favorshme. Pas largimit të pacientit tiroide terapisë së caktuar zëvendësimin me L-thyroxine kontrolluar nga tiroide stimuluese hormon 1 çdo 6-8 javë. Doza është zgjedhur në mënyrë që të ruajë nivelin e tiroide hormon stimulues më pak se 0.1 Miu / L. Pavarur të anulluar terapi hormon apo rregullim dozë tepër të padëshirueshme.

Parandalimi i goiter me gunga

Vetë gunga goiter kur nuk lejohet, sidomos pa një diagnozë definitive duke përdorur Citologjia. Gëlltitja e jodit apo thyroxine kundër sfondit të disa sëmundjeve tiroide, i shoqëruar vuzloutvorennyam mund të çojë në zhvillimin e sëmundjes, paraqitjen e efekteve anësore serioze. Vetë-përshkrimin e recetave jod për tiroide parandalimin edhe të sëmundjeve jo të pranueshme. Për të siguruar trupi ka nevojë për jod është shumë më e dobishme dhe jo të rrezikshme të ndiqni këto rregulla:

- përdorni jodizuar kripë tryezë në një sasi prej 5-6 gram përditshme (hipertensionit 3 gram);
- dyqan kripë në një enë të mbyllur fort, duke shmangur rrezet e diellit;
- kripë ushqim vetëm në fund të trajtimit të ngrohjes.
- rregullisht hani peshk dhe ushqim deti të tjera.