Endemike goiter


Endemike goiter - një gjëndër tiroide zgjeruar që ndryshon formën e qafës, e cila zhvillon për shkak të mungesës së jodit në njerëzit që jetojnë në zonat me mungesa e jodit në mjedis.

Jodi - një element gjurmë të nevojshme për formimin e hormoneve tiroide - thyroxine dhe triiodothyronine. Jodi hyn në trup nëpërmjet ushqimit, ujit dhe ajrit. 90% të kërkesës së përditshme të jod sigurohet nga produkteve ushqimore, 4.5% - ujë dhe rreth 4-5% - me ajër. Jodi është gjetur në peshk, mish, alga deti, karkaleca dhe prodhimet e detit të tjera, qumështi dhe produktet e qumështit, ujit mineral, kripë jodizuar, hrechnevoy1 dhe bollgur, fasule, marule, panxhar, rrush, çokollatë me qumësht, vezë, patate.


Endemike goiter - një gjëndër tiroide zgjeruar që ndryshon formën e qafës, e cila zhvillon për shkak të mungesës së jodit në njerëzit që jetojnë në zonat me mungesa e jodit në mjedis.

Sëmundja prek një numër të madh të popullsisë në zonat gjeografike ku ka defetsyt jod në mjedis.

Klasën e zgjeruar gjëndër tiroide.

Gradë përcaktohen nga madhësia e gjëndrës tiroide, që është tipar kryesor klinik.

 • 0 Shkalla - gjëndër tiroide nuk është e dukshme kur nuk përcaktohet probing;
 • 1 shkallë - gjëndër tiroide nuk mund të shihet gjatë inspektimit, këmbët prii probing gjatë gëlltitjes vendosur;
 • 2 shkallë - gjëndër tiroide është i dukshëm kur shihet gjatë gëlltitjes, të përcaktuara mirë nga probing, por nuk ndryshon formën e qafës;
 • 3 shkallë - zgjeruar gjëndër tiroide ndryshon formën e qafës si një "qafë të trashë";
 • 4 shkallë - tiroide dukshme kur shihet dhe ndryshon formën e qafës si goiter Gjuha;
 • 5 faza - një gjëndër tiroide zgjeruar çon në ngjeshje e trake, nervat, enët e gjakut, ezofagut dhe të tjerët.

Simptomet e goiter endemike

Nuk janë përhapur (gjëndër zgjeruar në mënyrë të barabartë tiroide), gunga (prania e kancerit në njësi peshe) dhe goiter të përziera (kur së bashku me rritjen e shpërndarë në tiroide Preket fëmija komponentet individuale). Nga vendndodhja goiter mund të jetë e njëanshme (një humbje në aksione) dhe bilaterale (që ndikojnë në të dy pjesët).

Gjatë viteve, me rritjen, kulture fillon për të vënë presion mbi organet fqinje - trake dhe ezofag, duke shkaktuar vështirësi në frymëmarrje ndodh dhe gëlltitjes.

Compression e venave të qafës çon në qarkullim të dobët, venat me variçe dhe gjoks vaskulare qafë, ndjenja e tensionit në kokë kur lakimi, personi odutlosti.

Dështim të frymëmarrjes dhe ngecje në qarkullim pulmonare (gjaku kalon nëpër mushkëri) e shkaktuar nga ngjeshja e enëve të gjakut, duke çuar në zhvillimin e "zemrës gushë" - rritje dhe të zgjeruar departamentin e saj ligjore.

Presioni në nerva e goiter mund të shkaktojë ngjirurit e zërit, nxënësit Dilated, ndryshim në optike çarjes, shkelje djersitje.

Në varësi të funksionit të tiroides dalluar euthyroid, dhe hypothyroid hyperthyroidal goiter.

Euthyroid më të zakonshme.

Shkaqet e goiter endemike

Faktori më shumë gjasa që kontribuon në bole6zni shkakton strumë është mungesa e jodit në ujë, tokë, dhe për këtë arsye në bimë dhe kafshë organizmave ato zona që janë fokusi i përhapjes së goiter endemike. Në këto zona tregohet rritur tiroide zakonisht nga fëmijëria e hershme dhe ndonjëherë bën asnjë simptom klinike. Konfirmimi i teorisë së deficienca jodike është fakti se jodit në trup simptomat zhduken.

Disa herë mangësi absolute jod (mungesa e jod nga ushqimi dhe ujë) dhe mangësi relative jod është e shoqëruar me sëmundjet e traktit gastrointestinal, ku është jod malabsorption në zorrë, gabimet lindura të hormonit tiroide.

Në mungesë kronike e jodit aktivizon Hipofiza që stimulon funksionin e tiroide, duke çuar atë në pererozvynenosti seksione individuale (formimin e cysts (zgavrën parregullt në trup, të mbushur me përmbajtje të lëngshme) iuzlov).

 1. Ashtu si me shumë sëmundje të tjera endokrine me rreziqet është një predispozitë gjenetike për goiter.
 2. Një shkak i mundshëm mund të jetë defekte gjenetike formimin e hormoneve tiroide, hormonet që janë të formuara nuk janë në gjendje për të kryer funksionet e tij.
 3. Kimike Dirty ujit që pengojnë absorbimin e jodit.
 4. Përdorimi i barnave që bllokojnë lëvizjen e jodit në gjëndrën tiroide.
 5. Prania në produktet dietë strumohennyh.
 6. Ndikimi i sëmundjeve infektive dhe inflamatore, veçanërisht kronike, infestations parazitare, standardeve të dobëta të higjienës dhe kushteve sociale.

Komplikimet e goiter endemike

Komplikimet zhvilluar kryesisht në një rritje të konsiderueshme në vëllimin tiroide dhe duket si vijon:

 • ngjeshja e ezofagut, trake, nervat përreth dhe enëve të gjakut;
 • nga ngjeshja e enëve të gjakut që largohen nga zemra, mund të ndodhë të rritur funksionin e zemrës dhe për të zgjeruar departamentin e saj ligjor - i formuar të ashtu-quajtur "zemra zobnoe."
 • Hemorragji në mes të gjëndrës tiroide;
 • Strumit - inflamacion i gjëndrës tiroide zgjeruar, klinikisht të ngjashme me Subacute thyroiditis;
 • Degjenerimi malinj të gjëndrës tiroide.

Trajtimi dhe parandalimi i goiter endemike

Masat terapeutike në fazat e hershme të sëmundjes është futja e jodit në formën e drogës. Në prani të hypothyroidism çon në përdorimin e hormoneve tiroide, me këto barna jo vetëm të ndaluar simptomat e pamjaftueshmërisë tiroide, por gjithashtu reduktuar rritur aktivitet.

Në parandaluese përdorimit treguar gjerë e kripë jodizuar, bukë, emërimit jodur kalium në formë të pilulës, etj Për të parandaluar këtë sëmundje duhet të hani ushqime që përmbajnë jod.