Diabetes insipidus


Termi "diabet insipidus" bashkohen sëmundje, e karakterizuar nga një sasi të madhe të holluar urinës. Shpesh këto sëmundje janë të lidhura me prodhimin e dëmtuar ose veprimin e hormonit antidiuretic (Edh).

Trupi është një sistem kompleks për balancimin volumin dhe përbërjen e lëngjeve. Veshkat, heqja e lëngjeve të tepërt nga trupi, formimin e urinës, e cila është e ruajtur në fshikëz. Kur konsumi i ujit është reduktuar ose humbja e ujit (djersitje të tepruar, diarre), veshkat do të prodhojë më pak urinë për të mbajtur fluide në trup. Hipotalamusi - truri përgjegjës për rregullimin e të gjithë sistemit endokrin të trupit, prodhon hormon antidiuretic (edh), i quajtur gjithashtu vasopressin. ADH "ruajtur" në gjëndrra e hipofizës, që ndodhet në afërsi të hypothalamus në bazën e trurit. Kur ADH arrin veshkat, ajo shkakton reuptake e ujit në qarkullim, pra uljen e numrit të mosmbajtjeje. Vetëm ADH prek enët e gjakut, duke shkaktuar ngushtimin, por ky efekt shfaqet vetëm në situata kritike, të tilla si humbja e gjakut ose shoku.


Ekzistojnë katër lloje të diabetit insipidus:

1) insipidus qendrore diabet
2) insipidus Nephrogenic diabet
3) insipidus diabetit dipsohennyy
4) insipidus gestational diabet.

Diabetes insipidus - një sëmundje e rrallë, ndryshe nga diabeti. Diabeti është rezultat i mungesës së insulinës apo rezistenca e insulinës dhe shkakton një rritje të glukozës (sheqerit) nivelet. Kujtojnë se diabeti kërcënuese komplikimet e tij janë shkaku i sëmundshmërisë dhe vdekshmërisë së lartë. Një diabeti insipidus - një sëmundje me një prognozë të favorshme. Këto dy sëmundje nuk janë të lidhura, edhe pse ata mund të kenë shenja të ngjashme dhe simptoma të tilla si rritje etje dhe urinim të tepruar.

Simptomat e diabetit insipidus

Simptomë kryesor i diabetit insipidus është lirimin e sasive të mëdha të urinës. Format e lehta të insipidus diabetit shkaktojnë humbjen e lëngjeve e 2-2,5 litra në ditë, në raste të rënda, vëllimi urina arrin 20 litra në ditë. Për shkak të humbjes së fluide një personi me diabet insipidus etje, duhet të pini shumë pije, shumica e pacientëve preferojnë pije të ftohtë, sepse ata janë më të mirë etja kalit. Urinim i shpeshtë, duke përfshirë gjatë natës, mund të çojë në çrregullime të gjumit dhe, në disa raste, të shkaktojë bedwetting. Në lidhje me lirimin e vëllime anomalisht të mëdha të holluar urinës, njerëzit me diabet insipidus mund të përballen me dehidratim, nëse ata nuk pini ujë të mjaftueshëm. Dehidratim është shumë e rrezikshme, sepse lëngu i pari vuan nga mungesa e sistemit nervor qendror. Sistemit nervor qendror mund të shkaktojnë simptoma të tilla si nervozizëm, apo, anasjelltas, letargji, ethe, të vjella apo diarre, letargji dhe madje edhe gjendje kome. Më parë me pacientët etja me diabet insipidus nuk kufizojnë futje fluide!

Diagnoza e diabetit insipidus

Në shumicën e rasteve diagnoza e diabetit insipidus vështirësi jo.
Në fazën e parë të krijojë faktin e insipidus diabetit duke përdorur shenja klinike (ankesa etje, të shpeshta, urinim i tepruar) dhe testet e urinës që tregojnë një rënie të përqendrimit të saj.

Në përgjithësi, pjesa analiza mëngjes e urinës mund të zbulojë sasi në rritje e urinës, duke reduktuar pjesën. Një test i zakonshëm Ziminitskoho. Për zbatimin e tij duhet për të mbledhur urinën gjatë ditës 8 kontejnerë të, një enë është projektuar për 3 orë. Më tej, në çdo pjesë dhe të përcaktojë shumën e pjesës. Urina njeri me diabet insipidus do të jenë më pak të koncentruar në të gjitha pjesë.

Në raste të dyshimta të kryer privimi fluide provë. Ky test është mjaft i komplikuar, duhet të kryhet vetëm në një spital, përdoret rrallë.

Ajo është gjithashtu e nevojshme për të përjashtuar diabetin me përcaktimin e glukozës në gjak.
Në tiparet diagnostike të çdo lloj të diabetit insipidus është paraqitur më poshtë.

Trajtimi i diabetit insipidus

Insipidus diabetit Qendrore

Forma më e zakonshme dhe të rënda të diabetit insipidus është diabeti insipidus me origjinë qendrore për shkak të dëmtimit të gjëndrra e hipofizës. Dëmtimi gjëndrra e hipofizës mund të shkaktohet nga shkaqe të ndryshme: tumoret e hipofizës dhe hypothalamus, sëmundjet infektive, lëndimet e trurit, ndërhyrjes neurosurgical ose çrregullime gjenetike.

Është e nevojshme rezonancë magnetike (MRI) e trurit për të përcaktuar shkakun e insipidus qendrore diabetit. Ndonjëherë shkaku i insipidus qendrore diabetit zbuluar dështon, dhe atëherë ajo quhet idiopathic.

Për trajtimin e mungesës edh dalin nga dëmtimi në hypothalamus ose hipofizë përdorur analog sintetik i desmopressin hormon (Presayneks, Vazomirin, Miniryn, Nativa) si një spray nazale apo tableta. Duke desmopressin, një person duhet të pini lëngje vetëm etja, por jo në raste të tjera. Drogës promovon reuptake ujit në veshka, dhe uji mund të grumbullohen në trup, duke shkaktuar dehje ujit. Desmopressin Doza përshtatur individualisht. Në mënyrë tipike, doza mesatare ditore për të rriturit - 10-40 g, për fëmijët - 10-20 mg. Doza ditore mund të merret një herë, ajo është gjithashtu e mundur për të ndarë atë në dy pjesë, të paktën tre orë. Në mënyrë tipike, të drogës është tolerohet mirë.

Nga efektet anësore të desmopressin drogës përfshijnë dhimbje koke, marramendje, vetëdijen dëmtuar, dhimbje barku zorrëve, nauze, vjellje, rritje të butë të tensionit të gjakut, parregullsi menstruale, skuqje të lëkurës. Para të drogës, si një llak apo hundë pika ënjtje të mundshme të mukozën e hundës.

Në asnjë rast nuk mund të marrë të drogës pa një recetë, të udhëhequr nga prania e simptomave të tilla si etje dhe urinim të shpeshtë. Pritja në nephrogenic desmopressin, insipidus diabetit dipsohennom kundërindikuar, mund të çojë në komplikacione të rënda.

Pacientët që marrin ilaçe desmopressin intranazale, pra ne formen e pikave ose një llak në hundës, kujtoni që ka të ftohtë është enjtje e mukozës nazale, dhe mund të reduktojë thithjen e medikamentit. Në këto raste rekomandohet gëlltitje sublingual, dmth nën gjuhë.

Insipidus Nephrogenic diabet

Insipidus Nephrogenic diabeti është rezultat i paaftësisë së veshkave për t'iu përgjigjur ADH. Aftësia e veshkave për t'iu përgjigjur ADH mund të ndikojë negativisht medikamente (barna litium), sëmundjet kronike, duke përfshirë sëmundje të veshkave polycystic, anemi qelizë drapër, dështimi i veshkave, urolithiasis, dhe çrregullime gjenetike të trashëgueshme. Në rastet kur shkaku i diabetit nephrogenic insipidus nuk duket, vënë diagnostikuar me "idiopatike" insipidus Nephrogenic diabet.

Ndonjëherë, për të dalluar qendrore nga insipidus nephrogenic diabet, keni nevojë për një trajtim gjyq me desmopressin. Ajo do të jetë i paefektshëm në llojin nephrogenic. Për të përcaktuar shkakun e këtij lloji të diabetit insipidus kërkon studim të kujdesshëm të funksionit të veshkave.

Për trajtimin e nephrogenic diuretike përdorim diabeti insipidus (hidroklorotiazid, amiloride) dhe, si një trajtim plotësues, NSAIDs (indometacin). Kufizim të ngjashme në mënyrë efektive të moderuar të kripës.

Insipidus Dipsohennyy diabet

Insipidus Dipsohennyy diabeti është shkaktuar nga një qendër defektin ose dëmin etja, e cila është e vendosur në hypothalamus. Ky defekt çon në etje anormale dhe pirë shumë lëngje. Si rrjedhojë, konsumimi i sasive të mëdha të lëngjeve sekretimit Edh është i shtypur dhe rrit sasinë e urinës. Shpesh ky lloj i diabetit insipidus kombinuar me çrregullime mendore. Desmopressin ose të tjera droga nuk duhet të përdoret për trajtimin e diabetit insipidus dipsohennoho sepse ata mund të zvogëlojë sasinë e urinës, por nuk mund të ndikojnë në etjen dhe futje fluide. Ajo mund të jetë mbingarkesë fluide - dehje e ujit dhe dëme serioze të trurit. Shkencëtarët nuk kanë gjetur ende një efektiv trajtim dipsohennoho diabeti insipidus.

Insipidus Gestational diabet

Insipidus Gestational diabet ndodh vetëm gjatë shtatzënisë për shkak të faktit se enzimat edh shkatërrojë placentën e nënës. Urinim i shpeshtë ndodh zakonisht në tremujorin e tretë, pas lindjes është pa ndonjë trajtim. Niveli i ADH zakonisht reduktuar.
Shumica e rasteve të insipidus diabetit gestational mund të trajtohen me desmopressin.