Hirsutism


Trajtimi i hirsutism


Trajtimi hirsutizmayavlyaetsya detyra më e vështirë, jo vetëm për shkak të hipersekrecioni e androgens, por metabolizmi i tyre periferike.

Në nivelin e synuar indeve, duke përfshirë gjëndër e flokëve, është konvertuar në T dihydrotestosterone aktive nën ndikimin e enzimë 5α-reductase. E rëndësisë së madhe është duke u rritur fraksionet e androgen lirë që rrit manifestimet klinike të hyperandrogenism.

Trajtimi i hirsutism përfshin bllokuar veprimin androgen në mënyra të ndryshme:

  • ndalimin e sintezës në gjëndrave endokrine,
  • rritjen e PSSH përqendrimi, t. e. zvogëlojë androgens dietike
  • frenimi i sintezës së dihydrotestosterone në target indeve nëpërmjet inhibimit të enzimë 5α reductase
  • Bllokada e receptorët androgen në gjëndër e flokëve.

Duke pasur parasysh rolin e indit dhjamor në sintezë androgen, një parakusht për trajtimin e hirsutism në gratë me trashje është për të normalizuar peshën e trupit. Treguar një korrelacion i qartë pozitiv ndërmjet androgens dhe indeks të masës trupore. Për më tepër, duke pasur parasysh rolin e insulinës në hyperandrogenism në gratë me PCOS, terapi insulinë është e nevojshme.

Kontratseptivyshiroko gojë kombinuar përdoret për të trajtuar hirsutism, sidomos kur ka shprehur forma të butë. Mekanizmi i veprimit të COCs bazohet në frenimin e sinteze e LH dhe ngritjen PSSH që redukton përqendrimi i androgens lira. Më efektive bazuar në studimet klinike COCs përmbajnë desogestrel, Gestodeni, norgestimati.

Një nga të parët ishte antiandrogens tsiproteronatsetat (Androcur), mekanizmi i veprimit është i bazuar në bllokadën e receptorët androgen në inde të synuar dhe të shtypur honadotropnoy sekretimit. Antiandrogens gjithashtu Diane-35, nje kombinimi prej 2 mg. tsiproteronatsetat e 35 mikrogramë. etinilestradiolit, e cila ka gjithashtu efektin kontraceptiv. Forcimi efekt anti-androgenic mund të arrihet qëllimi i Diana shtesë Androcur - 25-50 mg. nga 5-deri 15 ditë-të ciklit. Kohëzgjatja e trajtimit të shkonin nga 6 muaj deri në 2 vjet ose më shumë. Drogës është tolerohet mirë, me efekte anësore ndonjëherë të fillojë të marrë shënime letargji, pastoznost, mastalhyya, shtim në peshë dhe të reduktuar epsh.

Spironolactone (veroshpiron) gjithashtu ka efekt anti-androgenic. Blocks receptorët periferike dhe sintezë androgen në gjëndra veshkave dhe vezoret, ndihmon në zvogëlimin e peshës trupore. Administrimi kronik prej 100 mg. një ditë e shënuar rënie në hirsutism. Efektet anësore: Efekti i dobët diuretik (5 ditëve të para të trajtimit), përgjumje, të qenët i përgjumur. Kohëzgjatja e trajtimit - nga 6 muaj deri në 2 vjet ose më shumë.

Flutamid - ANTIANDROGJENAVE nonsteroidal përdorur në trajtimin e kancerit të prostatës. Mekanizmi i veprimit është i bazuar kryesisht në ndalimin e rritjes së flokëve nga ana e bllokadës receptorin dhe ndalimin e sintezës së T. efekte të vogla anësore janë vërejtur. Projektuar nga 250-500 mg. ditë për 6 muaj ose më shumë. Brenda 3 muajve të shënuara me efekt të theksuar klinike pa ndryshuar nivelin e androgens në gjak.

Agonist e Gonadotropin hormonet rilizinhovyh (Zoladex, buserelin Diferelin depo, Dekapeptil) për trajtimin e hirsutism përdorur rrallë. Ata mund të caktojë një nivel të lartë të LH. Mekanizmi i veprimit në bazë të funksionit të hipofizës bllokadës gonadotropik dhe, sintezë për këtë arsye, LH-varur nga androgens në qelizat ovarian dosje. Disavantazhi është paraqitja e ankesave karakteristike e sindromit klimaterike të shkaktuara nga një rënie e mprehtë në funksion ovarian. Këto barna janë përdorur për të trajtuar hirsutism rrallë.

Trajtimi i drogës i hirsutism nuk është gjithmonë efektive, epillyatsii kaq i përhapur lloje të ndryshme (energjia elektrike, lazer, kimike dhe mekanike).

Hyperandrogenism dhe anovulation kronike vërejtur me çrregullime endokrine të tilla si sindromi adrenogenital sindromi neyroobmenno-endokrine, sëmundje Cushing dhe hyperprolactinemia. Në vezore zhvillojnë ndryshime morfologjike të ngjashme me sindromi polycystic vezore, dhe hyperandrogenism ndodh. Në raste të tilla, është e ashtuquajtura vezoret polycystic mesme dhe parimi themelor i trajtimit është trajtimi i sëmundjeve të mësipërme.