Gigantism


Gigantism - një sëmundje në të cilën është rritur prodhimin e somatotropin (hormon të rritjes), i cili nga ana e tij të çon në mbi-proporcional rritjes së gjymtyrëve dhe trungut.

Informacione të përgjithshme rreth gigantism


Gigantism - një sëmundje në të cilën është rritur prodhimin e somatotropin (hormon të rritjes), i cili nga ana e tij të çon në mbi-proporcional rritjes së gjymtyrëve dhe trungut. Në njerëzit me këtë rritje të sëmundjeve të më shumë se 200 cm dhe gratë -. 190 cm më shpesh në meshkujt e moshës 7-13 vjet (pubertetit) ose në pubertet dhe vazhdon gjatë gjithë periudhës së rritjes fiziologjik. Rritja e fëmijëve dhe norma e rritjes tejkalojnë standardet e moshës dhe gjinisë.

Gigantism nuk duhet të ngatërrohet me rritjen e lartë. Prindërit personat që vuajnë nga sëmundje rritjes së shumti normale.

Simptomet e gigantism

Pacientët me ankesat tipike: rritje të lartë dhe të rëndësishme përkrenare e tij ritëm­ Bost, lodhje, rënie të performancës dhe të shkollës së performancës, dhimbje koke, marramendje, dhimbje në gjymtyrë, ndonjëherë - vizionin e paqartë. Forca e muskujve mund të rritet në fillim, por më vonë ulur ndjeshëm.

Një ekzaminim objektiv, dmth kur Ekzaminimi zbuloi: rritje të lartë, ekuilibrin e trupit, zhvillimin normal seksual, por shpesh festohet për mbështetjen e saj. Shkelje të mundshme të tiroide dhe pankreasit. Ndryshime të theksuara të gjëndrave të tjera endokrine dhe organet e brendshme janë vërejtur.

Shkaqet gigantism

Në të sëmundjeve të zemrës është rritur prodhimin e somatotropin, e cila mund të zhvillohet në këto lezione:

  • adenohypophysis tumor;
  • neuroinfections (një sëmundje infektive (bakteriale ose virale) të sistemit nervor qëndror, të tilla si meningjit, encefalit, Meningoencefaliti);
  • dehje (toksina helmimi);
  • dëmtime traumatike të trurit.

Gjithashtu shkaktojnë gigantism mund të ulet ndjenja­ Marrëveshjet receptorët kërc epiphyseal (pjesë e kockave, e cila është rritja e tij në gjatësi) të hormoneve seksuale, duke rezultuar në zonat e rritjes së kockave të gjata të mbetet e hapur (dmth me kapacitet ruajtur për rritje të mëtejshme) dhe pas pubertetit (7-13 vjet).

Komplikimet gigantism

Komplikimi kryesor është acromegaly.

Diagnoza e gigantism

Studimet laboratorike me gigantism pa ndryshime të theksuara, megjithatë, nivelet e përmbajtjes somatotropin rritur.

Si një mjet hulumtimi përdorur radiografi, Tomografi e kompjuterizuar e trurit. Patologji zbuluar në tumoret e gjëndrra e hipofizës. Në prani të një adenoma rritje (tumor beninj) vëzhgoi çuar hipofizës­ Sella Madhësia itely (pjesë e kafkës, ku Hipofiza gjendet). X-rrezet e eshtrave të moshës kockave dorë është përcaktuar prapambetura të pasaportës. Kur fusha rritje adenoma shënuar kufizimin e vizionit (vizion të paqartë).

Me zhvillimin e vazhdueshëm të somatotropin aktive pas maturimit skeletore formuar acromegaly.

Kur ekzaminimi gigantism është e njëjtë si në acromegaly.

Trajtimi i gigantism

Trajtimet aktuale të përfshijë një kombinim të hormoneve dhe radioterapi, në shumë raste të japë rezultate pozitive. Kur lezione hipofizës tumorit treguar kirurgji. Trajtimi në thelb të njëjta si në acromegaly.