Microadenoma hipofizës adenoma prolactinomas hipofizë


Qelizat adenoma e hipofizës shpesh lindin nga hipofizë mëparshëm, i cili është përgjegjës për prodhimin e hormoneve që rregullojnë shumë funksione të rëndësishme të trupit. Këto tumore janë identifikuar me një frekuencë prej 2 persona për 100 000 popullsisë, por prevalenca e tyre e vërtetë është e vështirë për të vendosur, sepse shumë prej tyre janë asimptomatikë për një kohë të gjatë.

Simptomyadenom dhe hipofizës mikroadenom


Simptomyadenom hipofizës janë çrregullime dhe simptomat e ngjeshjes së gjëndrra e hipofizës normale dhe strukturave të afërta të trurit si endokrinologjik. Simptomat manifestohen dhimbje koke compression, nganjëherë konfiskimet, i paaftë vizuale dhe shtrëngim të fushave vizuale, si dhe shkelje të lëvizjeve të syrit.

Çrregullime endokrine mund të jenë të ndryshme në varësi të llojit të aktivitetit hormonal e tumorit. Tumoret më të zakonshme gjetur në 40% të rasteve janë prolaktinoma. Nëse Hormoni përveç compression simptomat e vërejtura në gratë çrregullime menstruale, amenorrhea (mungesa e menstruacioneve), Colostrum shkarkimit nga gjirit (galactorrhea) në burrat dhe gratë - shterpësi.

Tumoret që nuk prodhojnë hormonet që thyejnë formimin e tyre në gjëndrës normale e hipofizës, e cila çon në reduktimin e nivelit të tyre në trup.

Metoda kryesore e diagnozës është MRI, e cila zbulon tumor dhe për të vlerësuar pozitën e saj në shalë dhe marrëdhëniet me strukturat e përreth trurit, veçanërisht hyazmoy dhe nervit optik turke. Në rast të pamundësisë së MRI për adenoma dyshuar hipofizës përdorur x-ray kokat me një sy në fusha të shalës turke të studimit. Kur podazrenii të hyperprolactinemia - me qira Hormoni hormoneve Analiza e hipofizës. Ajo duhet të jetë studim të mëtejshëm mbi hormoneve tiroide si adenoma e hipofizës dhe microadenoma prodhimin Hormoni, shpesh ndodhin kundër sfondit të vazhdueshme hypothyroidism aktual.

Trajtimi i adenomas hipofizë dhe mikroadenom

Metodat e trajtimit të adenomas hipofizë mund të jetë medicinale, kirurgjike dhe rrezatimi. Vendimi në lidhje me një trajtim të veçantë për hipofizës adenoma merret individualisht për çdo pacient. Disa tumore (p.sh. prolaktinoma) mund poddavatsyalecheniyu e drogës.

Trajtimi kirurgjik i adenomas hipofizë janë të ndarë në transkranialnyye (me craniotomy) dhe transsfenoidalnoho (me qasje nëpërmjet sinus bazë). Terapi Rrezatimi është përdorur si një zëvendësues për kirurgji nëse jo tumore krejtësisht të largët për të parandaluar përsëritjen.

Radiosurgery është trajtim efektiv për adenomas vogla hipofizë (diametër më të madh që nuk i kalon 30 mm). Sipas standardeve aktuale në mbarë botën, thikë Gama duhet të përdoret për të trajtuar kancerin e mbetur pas heqja kirurgjikale kryer. Kjo mund të jetë trajtim radiosurgery si tumoret hormone aktive dhe joaktive. Sidomos treguar se trajtimi i adenoma në shumimin sinus shpella. E nevojshme për të parandaluar rritjen e mëtejshme të dozës së rrezatimit tumor dorëzuar një herë pa ndikuar strukturat përreth të trurit me saktësi në dispozicion vetëm thikë gama (0.5 mm). Gjithashtu radiosurgery është përdorur për të trajtuar përsëritjen e adenomas kryera pas terapisë rrezatuese. Si trajtimi fillestar i hipofizës adenomas radiosurgery është përdorur vetëm në rast të pacientit nga operacioni ose për shkak të një paaftësi për të pacientit.

Qëllimi i radiosurgery është për të arritur kontrollin e tumorit (stabilizimit apo reduktimit në madhësi) dhe normalizimin e çrregullimeve endokrine që heq pacientin nga të paturit e një kohë të gjatë (disa herë gjatë gjithë jetës) plotësim.

Avantazhet e radiosurgery është mungesa e komplikacioneve kirurgjikale dhe rrezikun e anestezi të përgjithshme. Vdekshmëria në trajtimin e gama-se zero. Shtrime në spital në shumicën e rasteve nuk është e nevojshme. Trajtimi është kryer në një ditë. Shumica e pacientëve të kthehen në aktivitetet e tyre normale një ditë pas operacionit.