Reumatizmi ethe akute reumatike


Ethe akute reumatike ose ethe reumatike - është një sëmundje inflamatore e indit lidhor shkaktuar nga beta-hemolitik i grupit A streptokkokom në predispozuar gjenetikisht për atë njerëzve. Shumica e fëmijëve të sëmurë dhe të rinjtë 7-20 vjet.

Termi "reumatizmi"Zyrtarisht ai u zëvendësua nga"ethe akute reumatike"Për të theksoj se ky proces inflamator akut që fillon pas një infeksion shtyhet streptokkokovoy (bajame, faringjit, fruth i keq) dhe është kompleksitetin e saj.


Shkaku i etheve reumatike

Këmbëz e etheve reumatike është beta-hemolitik grupi Streptococcus A. infeksion Streptokkovaya efekt toksik në zemër dhe do të vazhdojë procesin autoimune kur trupi prodhon antitrupa kundër indet e veta, sidomos zemrën dhe qelizave vaskulare mur. Por kjo mund të ndodhë vetëm në predispozitë gjenetike për trup reumatike ethe. Më shpesh në vajzat dhe gratë (70%) dhe të afërmit e të afërmve të shkallës së parë.

Në vendet e zhvilluara ekonomikisht, incidenca e papërfillshme reumatike. Në mesin e kushteve sociale që kontribuojnë në paraqitjen e sëmundjes përfshijnë:

- mbipopullimit qëndrime dhe trajnim;
- Kultura ulët sanitare dhe të kujdesit shëndetësor;
- kushtet e këqija materiale, kequshqyerja.

Simptomat e etheve reumatike

Në mënyrë tipike, sulmi i parë i etheve reumatike fillon 2-3 javë pas kryerjes së infeksionit streptokkokovoy. Papritmas apo gradualisht, mes gjendja e keqe e përgjithshme, rrit temperaturën e trupit në 37 gradë, temperatura shpejt rritet në 38-39 gradë. Temperatura ngrihet reumatizmi shoqëruar me të dridhura, djersitje. Ka shenja të polyarthritis (arthritis): ënjtje, skuqje e joints, dhimbje në pjesën tjetër dhe gjatë lëvizjes. Ethet reumatike ndikon nyjeve të mëdha (gju, kyçin e këmbës, bërryl, sup). Për artrit reumatoid është e karakterizuar nga: simetri (njëkohësisht ndikon në të dy gjunjët ose të të dyja këmbëve), qëndrueshmëri dhe lezione luhatshmërisë (inflamacion shpejt lëviz nga një të përbashkët në një tjetër). Full konvertibilitet inflamacion të përbashkët, të rivendosur funksion të përbashkët brenda 2 ditëve pas marrjes NSAIDs (aspirina).

Rritja e temperaturave reumatizmi mbahen 2-5 ditë në normale kur artrit subvencioneve. Ndonjëherë fillimin e sëmundjes në lëkurë e trungut dhe gjymtyrëve shfaqen skuqje paqëndrueshme. Ata duken si unaza trëndafili - eritemë unazor. Njolla shfaqen dhe zhduken pa lënë gjurmë. Karakteristike për reumatizma, por është simptomë shumë e rrallë (deri në 3% të rasteve) - nodules nënlëkurës reumatike. Ata janë madhësia e kokrrave të bizele, dendura pa dhimbje, të lokalizuara në joints prekur, mbrapa.

Manifestimi kryesor i sëmundjeve reumatike - sëmundjet e zemrës - karditit, ashpërsia e të cilave varet nga rezultat i etheve reumatike. Ka vazhduar thikat, dhemb dhimbje në zemër, gulçim me pak tendosje, konfiskimet, palpitations, mosfunksionim të zemrës. Rezultati karditi në 25% të rasteve është formimi i sëmundjeve të zemrës.

Reumatike chorea - nje shfaqje e sistemit nervor. Nuk janë kaotike dridhje e pavullnetshme e gjymtyrëve dhe muskujt e fytyrës, hrymasnychane, paqartësia e gjuhës, shkrim dore abuzimi, paaftësia për të mbajtur një lugë dhe pirun, ndërsa të hahet. Simptomat zhduken plotësisht gjatë gjumit. Korea reumatizmi zgjat 2 - 3 muaj.

Kohëzgjatja e etheve reumatike është mesatarisht 6-12 javë. Ky term, për të cilën inflamacion akut kalon të gjitha fazat. Ethet reumatike që zgjat më shumë se 6 muaj, është parë si një kurs të zgjatur. Një episod i ri i etheve reumatike shpesh ndodh në 5 vitet e para pas sulmit të parë, dhe me kalimin e kohës ajo zvogëlon gjasat. Shfaqja e sulmeve të reja varet nga ndodhja e infeksioneve të përsëritura streptokkokovyh.

Diagnoza e etheve reumatike.

1. gjakut komplet - shenjat e inflamacionit (leukocytosis - Një rritje në numrin e qelizave të bardha të gjakut dhe të përshpejtuar ESR).

2. Analiza biokimik i gjakut - rritja e fibrinogjenit, proteina C-reaktive - tregues të fazës akute.
3. Studimet serologjike zbulojnë antistreptokkokovye antitrupa në titri larta.
4. bakteriologjike Studimi: Zbulimi në egra nga fyt beta-hemolitik të grupit A. streptokkoka
5. Electrocardiography - zbulon ritëm jonormal të zemrës dhe përçueshmëri, rritet (hypertrophy) zemrën.
6. ekokardiografisë me Doppler, zbulon shenjat e valvulave të zemrës, funksioni pompë dhe contractility miokardit, prania e perikardit.

Diagnoza e ethet reumatike është formuar me siguri në prani të sëmundjeve të zemrës. Në mungesë të sëmundjeve të zemrës duke përdorur kriteret e mëposhtme:

Kriteret e Big  Kriteret e vogla  Të dhënat konfirmojnë streptokkokovuyu mëparshme infeksionit
 
1.Kardit.
2. artritit.
3. Chorea.
4. eritemë unazor.
5. nodules nënlëkurore reumatike. 
Klinike: dhimbje të përbashkët (arthralgia);
ethe.
Laborator: shenjat e inflamacionit në gjak.
 
Ndryshimet e EKG: Instrumentation. Pozitiv A - kulturë streptokkokovaya izoluar nga fyti apo
Një test pozitiv shpejt të përcaktojë A - antigjenin streptokkokovoho. Rritja antitrupa protivostreptokkokovyh titri. 

Prania e dy kritereve të mëdha ose 1 madhe dhe 2 kritereve të vogla në kombinim me të dhënat që konfirmojnë infeksion paraprirë streptokkokovuyu, sugjeron një probabilitet të lartë të etheve reumatike.

Trajtimi i etheve reumatike.

Sukses në trajtimin e ethet reumatike dhe parandalimin e sëmundjeve të zemrës lidhur me detektimin e hershme e sëmundjeve dhe kryerjen e trajtimit individual. Prandaj është e nevojshme në shenjat e para të inflamacionit të shihni një mjek (mjekun e familjes, pediatër, mjek i përgjithshëm). Trajtimi i etheve reumatike është kryer në një spital. Nëse dyshoni se karditit pushim të detyrueshëm shtrat. Kur reumatizmi përshkruar dietë të pasur me vitamina dhe proteina, me kufizimin e kripës dhe karbohidrateve. Kaloni shkakësore (antistreptokkokovoe) trajtimin e reumatizma - përshkruajnë antibiotikët për përputhje me skemat.

(Droga jo-specifik anti-inflamator - aspirina, Diclofenac) dhe NSAIDs anti-inflamator trajtimit - - hormonet (prednisolon glukokortikoide), në varësi nga shkalla e aktivitetit të procesit.

Faza tjetër - pacientët që i nënshtrohen rehabilitimit trajtim (tonik) në një qendër të specializuar (sanatorium).

Faza tritium - Mbikëqyrja klinik të një mjeku i familjes (pediatër, mjek i përgjithshëm). Çdo vit, pacienti duket rheumatologist, Ent - teste laboratorike mjeku kryer, EKG, ehokardiografi.

Komplikimet reumatizma.

Komplikime kryesore përfshijnë:

1. Formimi i sëmundjeve të zemrës.
2. zhvillim të mosfunksionimit të kongjestionit të zemrës.
3. arrhythmias kardiak.
4. thromboembolism.
5. Shfaqja e endokardit infektiv (inflamacion i rreshtim e brendshme e zemrës).

Sëmundje kronike reumatike të zemrës (sëmundje zemre) - një sëmundje në të cilën valvulat e zemrës janë të prekur, muret e saj, duke çuar tek mosfunksionim të zemrës, e formimit të dështimit të zemrës. Ka pas vuan karditit reumatik. Progresi i dështimit të zemrës mund të ndodhë nën ndikimin e sulmeve të përsëritura të etheve reumatike. Të gjithë pacientët me defekte në zemër dhe kirurgët zemrës konsultuar subjekt i referimit për trajtim kirurgjik në një klinikë të specializuar.

Parandalimi i reumatizma.

Parandalimi parësor i sëmundjes reumatike - profilaksi e etheve reumatike në fëmijë të shëndetshëm. Ai përfshin masa për përmirësimin e imunitetit (ushqim, forcim, edukimit fizik) streptokkokovoy profilaksinë e infeksionit (rehabilitimin e njerëzve rreth fëmijës, eliminimin e grumbullim), sëmundjet kohë dhe të plotë trajtimi streptokkokovyh.

Parandalimi sekondar i etheve reumatike - është parandalimi i rikthim dhe përparimin e etheve reumatike, e cila ka ndodhur tashmë. Ai përfshin: mbikëqyrjen klinike, trajtimin në kohë të vatrave të infeksionit kronik, duke Benzathine benzylpenicillin intramuskulare 1 çdo 3 javë. Kohëzgjatja e profilaksisë sekondar për çdo pacient individualisht vendosur të rreptë, por jo më pak se 5 vjet pas sulmit fundit, në pacientët të cilët kanë pasur ethe reumatike pa karditit dhe për jetën për pacientët me sëmundje të zemrës formuar.

Konsultimi në temë reumatizmi:

Pyetje: Si është trajtimi dhe parandalimi i etheve reumatike në shtatzënë?
A: Shfaqja e etheve reumatike akute në gratë shtatzëna është jashtëzakonisht e rrallë, por kur një sëmundje grua hospitalizuar në departamentin urgjente terapi nevoja e një spitali apo specializuar në kardio - vaskulare spital patologji. Profilaksia mesme me penicilinë për gratë shtatzëna që kanë pasur ethe reumatike, duhet, sidomos në tremujorin e parë të shtatzënisë, kur një probabilitet të lartë të sëmundjeve akute.