Sëmundje koronare të zemrës


Sëmundjet e sistemit kardiovaskular janë shkaku kryesor i vdekjes dhe paaftësisë në mbarë botën. Sipas studiuesve, në Rusi norma e vdekjeve nga sëmundjet kardiovaskulare është 8 herë më i lartë se në Francë, dhe është afërsisht 58% e modeleve të vdekshmërisë totale. Çdo vit nga kardiovaskulare në vend vret mbi 1.2 milion njerëz, ndërsa në Evropë pak më shumë se 300 mijë Roli kryesor në strukturën e vdekshmërisë nga sëmundjet kardiovaskulare i përket sëmundjeve koronare të zemrës (CHD) -. 35%. Nëse kjo do të vazhdojë, popullsia e 2030 do të jetë rreth 85 milionë euro. Kjo është një shifër e frikshme. Por situata mund dhe duhet të ndryshojë në qoftë se ndonjë prej nesh do të dinë për të. "Ti e di - i armatosur", - tha të hershëm.


Struktura dhe funksioni i zemrës, arteriet koronare

Për të kuptuar IBS, le të fillojnë të marrin në konsideratë se çfarë ndikon CHD - zemrën tonë.

Zemra është një organ muskulor i uritur që përbëhet nga katër dhoma: 2 atria dhe 2 ventricles. Në madhësi është i ngjeshur dhe të ruhet grusht në gjoks vetëm pas gjoksit. Masa e zemrës është afërsisht e barabartë me 1/175 -1/200 të peshës trupore varion 200-400 gram.

Zemra mund të ndahet në dy pjesë: të majtë dhe të djathtë. Në gjysmën e majtë (një atrium e majtë dhe barkushe të majtë) rrjedh gjak arterial pasur me oksigjen nga mushkëritë në të gjitha organet dhe indet. Miokardit është muskujve të zemrës, barkushe të majtë është shumë i fuqishëm dhe mund të mbajnë ngarkesa të larta. Midis atrium e majtë dhe barkushe të majtë është valvula mitrale, i përbërë nga 2 valvulave. Barkushe të majtë në aortë nëpërmjet aortës hapur (ai ka 3 fletë) valvul. Në bazë të valvulës të aortës e aortës janë goja e arterieve koronare apo zemrës koronare.

Gjysma e drejtë, e cila gjithashtu përbëhet nga atrium dhe barkushe pompa varfrin venoz të gjakut në oksigjenit dhe e pasur me dioksid karboni të gjitha organet dhe indet në mushkëri. Në mes të atrium e drejtë dhe barkushe është trikuspidalnyy, dmth valvula trikuspidal dhe barkushe nga arteries pulmonare ndan valvul eponymous, arteries pulmonare.

Zemra është një qese zemra që kryen jastëk. Në qese zemrës është fluide që lubricates zemrën dhe parandalon fërkime. Vëllimit të saj mund të arrijnë normale 50 ml.

Zemra mundësuar dhe vetëm një ligj "të gjitha ose asgjë". Puna e tij është kryer ciklikisht. Para rrahje zemre të qetë dhe të mbushur pasive me gjak. Pastaj prerë dosylayut atrium dhe ventricles në një pjesë shtesë e gjakut. Pastaj atrium relaksohuni.

Pastaj vjen faza sistollë, pra tkurrje dhe gjaku hidhet në aortë të organeve dhe arteries pulmonare në mushkëri. Pas një tkurrje të fortë vjen në një fazë të qetë dhe diastole.

Zemra reduktuar në sajë të një pronë të veçantë. Ajo quhet automatik, që është aftësia për të krijuar impulset e tyre nervore dhe nën rënien e tyre ndikimin. Karakteristika të tilla nuk gjenden në një trup. Gjeneron një seksion të veçantë të këtyre impulseve të zemrës, e cila është e vendosur në atrium të drejtë, të quajtur stimulues kardiak. Nga impulseve të tij janë çuar në sistemin e vështirë për të sulmuar.

Siç kemi thënë më lart, gjaku zemra nëpër arteriet koronare, të majtë dhe të djathtë, të cilat janë të mbushura me gjak vetëm në fazën diastolic. Arteriet koronare të luajë një rol vendimtar në jetën e muskulit të zemrës. Gjaku që rrjedh nëpër to, sjell oksigjen dhe ushqyesve në të gjitha qelizat e zemrës. Kur arteriet koronare pikat zemra punon si duhet dhe nuk lodhem. Nëse atherosclerosis arterie habitur dhe për këtë arsye të ngushta, miokardit nuk mund të punojë me kapacitet të plotë, ajo nuk ka oksigjen, dhe për shkak të kësaj biokimik të fillojë, dhe pastaj ndryshimet e indeve, zhvillimin e CHD.

Sa janë të arterieve koronare?

Arterieve koronare janë të përbërë nga tre predha me strukturë të ndryshme (foto).

Nga aortës nisen dy arteriet koronare të mëdha - të drejtën dhe u largua. Arteria kryesore e la koronare ka dy degë kryesore:

 • Anterior zbritëse arterie që sjell gjak në mur para dhe para-anë e barkushe të majtë (foto) dhe bólshey e murit që ndan dy brenda ezhzheludochkovaya mur ndarës ventrikular - nuk është e përfaqësuar në figurën);
 • Zarfat arterie, e cila shkon në mes të atrium e majtë dhe barkushe dhe jep gjak në murin anësor të barkushe të majtë. Më pak furnizimet arterie gjaku shkon rreth krye dhe mbrapa e barkushe të majtë

E drejta arterie koronare të dhënë gjak në barkushe të drejtë në pjesën e poshtme dhe murit mbrapa të barkushe të majtë.

Çfarë kolateralet?

Arteriet kryesore koronare të zgjerohet në enët e vogla të gjakut që formojnë një rrjet të gjithë miokardit. Këto enët e gjakut me diametër të vogël të quajtur collaterals. Nëse zemra është e shëndoshë, roli i arterieve kolateralit në furnizim të miokardit gjak nuk është i rëndësishëm. Nëse ju shkelë rrjedhjen koronare të gjakut të shkaktuara nga një pengesë në lumenin e kolateraleve arterie koronare të ndihmojë në rritjen e fluksit të gjakut në miokardit. Ajo është me anë të këtyre "këmbimi" enët Madhësia dëmit të vogël të miokardit në ndërprerjen e rrjedhjes koronare të gjakut në disa arterie kryesore koronare më pak se ajo mund të jetë.

Sëmundje koronare të zemrës

Sëmundje koronare të zemrës - një infarkt humbje të shkaktuara nga rrjedhjen e dëmtuar të gjakut në arteriet koronare. Kjo është arsyeja pse praktika mjekësore shpesh përdorin termin sëmundje koronare të zemrës.

Cilat janë simptomat e sëmundjes ishemike të zemrës?

Zakonisht njerëzit që vuajnë nga sëmundje arterie koronare, simptomat shfaqen pas 50 vjetësh. Ato ndodhin vetëm gjatë tendosje fizike. Simptomet tipike të sëmundjes janë:

 • dhimbje në mes të gjoksit (angina);
 • ndjenja e mungesës së ajrit dhe frymëmarrje të vështirë;
 • Arrestimi kardiak për shkak të kontraktimet shumë të shpeshta të zemrës (300 ose më shumë për minutë). Kjo është shpesh manifestimi i parë dhe i fundit i sëmundjes.

Disa pacientë që vuajnë nga sëmundjet koronare të zemrës, nuk ndjeni ndonjë dhimbje dhe ndjenja shkurtër fryma edhe gjatë infarkt miokardi.

Në mënyrë që të dini gjasat e infarkt miokardi në 10 vitet e ardhshme, përdorni mjet special "Dije rrezikun"

Si mund të dini nëse ju keni sëmundje koronare të zemrës?

Kontaktoni me kardiologun tuaj. Mjeku do të ju pyes pyetje për të ndihmuar në identifikimin e simptomave dhe faktorët e rrezikut për sëmundje. Më shumë rrezik faktorët një person ka, më shumë të ngjarë praninë e sëmundjes. Ndikimi i shumicës së faktorëve të rrezikut mund të reduktohet, duke njoftuar sëmundje dhe shfaqjen e komplikimeve. Këta faktorë të rrezikut janë pirja e duhanit, kolesterolit të lartë dhe presionin e gjakut, diabeti.

Përveç kësaj, mjeku do të ju të shqyrtojë dhe të përshkruajnë metodat specifike të shqyrtimit për të ndihmuar të konfirmojë apo mohojë nëse ju keni një sëmundje. Këto metoda përfshijnë: regjistrimin e electrocardiograms në pushim dhe gjatë rritjes u largua aktivitetit fizik (testi i stresit), radiografi gjoks, kimi gjakut (me një nivel të caktuar të kolesterolit dhe glukozës në gjak). Nëse mjeku juaj i rezultateve të intervistave, rishikimeve, analizon dhe u kryer hetimin Instrumental dyshuar të rënda sëmundje koronare arterie që kërkon kirurgji, ju emërojë e angiography koronare. Në varësi të gjendjes së arterieve koronare tuaj dhe numrin e anijeve të prekur si trajtim tjetër përveç drogës, ofertat ose angioplasty ose koronare arterie operacioni bajpas. Nëse keni kërkuar një mjek në kohë, ju do të emërojë medikamente që ndihmojnë reduktimin faktorët e rrezikut, për të përmirësuar cilësinë e jetës dhe për të parandaluar infarkt miokardi dhe komplikime të tjera:

 • statin për të ulur kolesterolin;
 • beta-blockers dhe frenuesit enzimë angiotensin-konvertimin për të ulur presionin e gjakut;
 • aspirina për të parandaluar mpiksjen e gjakut;
 • nitrateve për të lehtësuar ndërprerjen e dhimbjes gjatë një sulmi të pectoris

Mos harroni se suksesi i trajtimit në masë të madhe varet nga stilin e jetës tuaj:

 • nuk pi duhan. Kjo është më e rëndësishme. Në njerëzit e duhanit rrezikun e infarkt miokardi dhe vdekja është shumë më e ulët se në duhanpirësit;
 • hani ushqime të ulët në kolesterolit;
 • rregullisht, çdo ditë për 30 minuta të angazhuar në aktivitet fizik (ecje në ritmin mesatar);
 • ul stresin tuaj.

Në stilin e jetës së dhënë rekomandime të hollësishme për çdo send.

Çfarë tjetër duhet të bëj?

 • rregullisht vizitojnë kardiolog. Mjeku do të monitorojë faktorët e rrezikut tuaj, trajtim dhe do të bëjë ndryshime sipas nevojës;
 • ju rregullisht të marrë drogë doza të sugjeruara nga mjeku juaj synuara. Mos e ndryshoni trajtimin tuaj pa folur me një mjek;
 • Nëse mjeku juaj ka emëruar nitroglycerin për të lehtësuar dhimbjen e pectoris, gjithmonë mbani me vete;
 • Informoni mjekun tuaj për të gjitha episodet e dhimbje gjoksi kur ato ndodhin përsëri;
 • Ndryshojë stilin e jetës tuaj sipas rekomandimeve.

Dhe koronare arterie atherosclerosis

Njerëzit të cilët kanë një predispozitë në muret e arterieve koronare të grumbulluar kolesterolin dhe yndyrna të tjera që formojnë pllaka aterosklerotike (Figura).

Çfarë është një problem për atherosclerosis e arterieve koronare?

Arterie koronare të shëndetshëm si një tub gome. Ajo është e qetë dhe fleksibël dhe gjaku rrjedh nëpërmjet saj lirisht. Në qoftë se trupi ka nevojë për më shumë oksigjen, për shembull, gjatë ushtrimit, të shëndetshëm shtrirje koronare arterie dhe shkon në zemër më gjak. Nëse arterie koronare të prekur nga atherosclerosis, ai bëhet si një tub i bllokuar. Pllakë aterosklerotike ngushton arteriet dhe e bën të vështirë. Kjo çon në kufizimin e fluksit të gjakut në miokardit. Kur zemra fillon të punojë më shumë, kjo arterie mund të relaksoheni dhe të japë më shumë gjak dhe oksigjen të miokardit. Kur pllakë atherosclerotic është aq e madhe që mbulon tërësisht lumen arterie apo Kjo pllakatë ruptures dhe një mpiksje gjaku është formuar që mbulon lumen arterie, ajo nuk ka ardhur për të sulmuar gjakun e tij dhe zonën vdesin.

Sëmundje koronare të zemrës në gratë

Në gratë, rreziku i koronare sëmundje të zemrës rritet pas menopauzës 2-3. Gjatë kësaj periudhe, rritje e kolesterolit dhe rritjen e presionit të gjakut. Arsyet për këtë fenomen nuk është kuptuar plotësisht. Gratë që vuajnë nga sëmundje koronare të zemrës, manifestimet e sëmundjes janë nganjëherë të ndryshme nga simptomat në meshkuj. Pra, pavarësisht nga gratë tipike dhimbje mund të përjetojnë gulçim, urth, vjellje ose dobësi. Gratë më shumë gjasa për të zhvilluar infarkt miokardi gjatë stresit mendor apo frikës intensive gjatë gjumit, ndërsa "mashkullore" infarkt miokardi shpesh ndodh gjatë ushtrimit.

Si një grua të parandaluar zhvillimin e sëmundjeve koronare të zemrës?

Kontaktoni me kardiologun tuaj. Mjeku do të ju japin këshilla mbi ndryshimet e jetesës, të përshkruajnë ilaçe. Gjithashtu, kontaktoni gjinekologun tuaj për të përcaktuar terapinë e zëvendësimit të hormoneve nevojë pas menopauzës.

Si mund ta ndryshoj stilin e jetës?

 • Ndalo pirjen e duhanit dhe për të shmangur vendet ku njerëzit e tjerë pijnë duhan;
 • çdo ditë për 30 minuta prohulyuytesya ritëm mesatar;
 • Limiti ngopur yndyrë në 10% të dietë, kolesterol 300 mg / ditë;
 • mbajë indeks të masës trupore brenda 18,5-24,9 kg / m2 dhe bel madhësi brenda 88 cm;
 • Nëse ju jeni tashmë vuajnë nga sëmundje koronare të zemrës, të shikojnë për simptomat e depresionit
 • hani një sasi e moderuar e alkoolit në qoftë se ju pini alkool, mos fillojë;
 • të ndjekin një dietë të veçantë për të ulur presionin e gjakut
 • Nëse, pavarësisht nga ndryshimi i jetesës presionit të gjakut lart 139/89 mm Hg. Art. - Kontaktoni me kardiologun tuaj.

Çfarë medikamente duhet të merret?

Mos bëni asgjë pa folur me mjekun tuaj!

 • në rrezik të ndërmjetme dhe të lartë të sëmundjeve koronare të zemrës duhet të ndjekin një dietë dhe për të marrë statin për të kolesterol më të ulët;
 • në qoftë se ju keni diabet, çdo 2-3 muaj për të kontrolluar nivelin e hemoglobinës glycated. Ajo duhet të jetë më pak se 7%;
 • në qoftë se ju keni një rrezik të lartë të sëmundjeve koronare të zemrës, çdo ditë marrin aspirinë në doza të ulëta;
 • në qoftë se ju transferuar sulm në zemër ose kanë pectoris, marrin beta-blockers;
 • në qoftë se ju keni një rrezik të lartë për infarkt miokardi është diabeti apo dështimi i zemrës, frenuesit enzimë angiotensin-konvertimin pranojë. Ky medikament ul presionin e gjakut dhe zvogëlon stresin në zemrën tënde;
 • Nëse ju nuk e vënë angiotensin-konvertimin enzimë, të drogës mund të zëvendësohet nga blockers angiotensin II.

Terapi zëvendësimi të hormoneve dhe sëmundje koronare të zemrës

Kombinimi i estrogjenit dhe progestin ose vetëm estrogjenit nuk është e rekomanduar për parandalimin e sëmundjeve koronare të zemrës në gratë gjatë menopauzës. Edhe pse terapi zëvendësimi të hormoneve nuk e ndalon zhvillimin e sëmundjeve koronare të zemrës pas menopauzës, disa gra të marrë këto barna për të reduktuar simptomat e menopauzës. Shumica mjekët rekomandojnë peshojnë pro dhe kundrat e marrë drogë të tilla. Para se të marrë mjekim hormonal të konsultoheni me gjinekologun tuaj.

Simptomet e sëmundjeve koronare të zemrës

CHD është çrregullime më të mëdha të zemrës dhe ka shumë forma.

Le të fillojmë nga fillimi.

 1. Papritur kardiak ose koronare vdekja - është më e vështirë e të gjitha formave të sëmundjeve ishemike të zemrës. Ajo karakterizohet nga vdekshmërisë së lartë. Vdekja ndodh pothuajse menjëherë ose në e ardhshme 6 orët e nga dhimbje të sulmit theksuar gjoks, por zakonisht brenda një ore. Shkaqet e kësaj fatkeqësie është aritmi kardiake të llojeve të ndryshme, bllokim të plotë të arterieve koronare, jostabiliteti rënda elektrike të miokardit. Shkakton jeni konsum të alkoolit. Në mënyrë tipike, pacientët nuk janë edhe të vetëdijshëm për praninë e sëmundjes së arteries koronare, por kanë shumë faktorët e rrezikut.
 2. Infarkt miokardi. I vështirë dhe shpesh paaftësi formën e CHD. Infarkt miokardi, një të fortë, shpesh marramendës dhimbje në zemër ose në gjoks që i jep shpatullën e majtë, krahun, nofulla. Dhimbje zgjat më shumë se 30 minuta, ndërsa duke marrë nitroglycerin është plotësisht dhe vetëm ulur shkurtimisht. Ekziston një ndjenjë e mungesës së ajrit mund të jetë djersitje të ftohtë, dobësi të rënda, presion gjaku i ulët, të përzier, të vjella, ndjenja frikë. Pritjes nitropreparativ nuk ndihmojnë. Zona e muskulit të zemrës, i privuar nga ushqimi, omertvevaet humb forcën, fleksibilitet dhe aftësi për të kontraktuar. Një pjesë e shëndetshme e zemrës vazhdon të operojë me tension maksimal dhe zbritur, mund të përfundojë zonën vdekur. Jo rastësisht i njohur zakonisht si sulm në zemër sulm në zemër! Ajo është vetëm në këtë njeri të shtetit të bëjë përpjekje më të vogël fizike si ajo është në prag të vdekjes. Kështu, trajtimi kuptimi është në vendin e zarubtsyuvalosya zemrën hendek dhe ka qenë në gjendje të vazhdojë të funksionojë normalisht. Kjo është arritur si nga ilaçet dhe nga ushtrimi zgjedhur posaçërisht.
 3. Pectoris. Pacienti duket dhimbje ose siklet pas gjoksit, gjysma e majtë të gjoksit, intensitet dhe ndjesi të presionit në zemër - si të vënë diçka e rëndë në gjoksin e tij. Në kohët e lashta, tha një personi "angina pectoris". Dhimbje mund të jenë të ndryshme në natyrë: ngutshme, constricting, gjemba. Ajo mund të japë (japin) në dorën e majtë nën shpatullën e majtë, nofulla, stomakut dhe të shoqërohet me paraqitjen e dobësisë të rënda, djersë e ftohtë, frika e vdekjes. Ndonjëherë kur nuk ka dhimbje ngarkesës dhe ndjenja e mungesës së vetëm ajri kalon. Kohëzgjatja e sulmeve pectoris zakonisht disa minuta. Si dhimbje në zemër është shpesh në lëvizje, njerëzit kanë për të ndaluar. Në këtë drejtim, pectoris quajtur në mënyrë figurative "shfletues sëmundje dritare" - pas pak minutash e dhimbjes pushim zakonisht shkon larg.
 4. Ritmi kardiak dhe përçueshmëri. Një tjetër formë e CHD. Ajo ka një numër të madh të llojeve të ndryshme. Ata janë bazuar në shkeljen e sistemit impuls përçueshmëri në zemër. Ua ka shfaqur ndjenjat e çrregullimit të zemrës, një ndjenjë e "zhytet", "valë" në gjoks. Ritëm jonormal të zemrës dhe përçueshmëri mund të ndodhin nën ndikimin e endokrine, çrregullime metabolike, me dehje dhe efektet e drogës. Në disa raste, aritmi mund të ndodhë në strukturore sistemit ndryshimet përçueshmëri e sëmundjeve të zemrës dhe infarkt.
 5. Dështim të zemrës. Dështim të zemrës manifeston paaftësinë e zemrës për të siguruar rrjedhjen e mjaftueshme e gjakut në organet duke zvogëluar aktivitetin shtrëngohet. Baza e dështimit të zemrës është mosfunksionim miokardi si nga vdekja e tij në të miokardit dhe në kundërshtim me ritëm dhe kryerjen e zemrës. Në çdo rast, reduktuar funksionin e zemrës siç duhet dhe të pakënaqshme saj. Dështimi Zemra manifestuar nga gulçim, dobësi në ngarkesa dhe në pjesën tjetër, ënjtje këmbë, zgjerimi i mëlçisë dhe ënjtje e venave qafës. Mjeku mund të dëgjoni wheezing në mushkëri.

Faktorët e sëmundjes koronare të zemrës

Faktorët e rrezikut - Ajo përmban që kontribuojnë në zhvillimin, përparimin dhe manifestimit të sëmundjes.

Në CHD të luajë rolin e shumë faktorëve të rrezikut. Disa prej tyre mund të ndikohet, nga ana tjetër - jo. Ata faktorë, të cilat ne mund të ndikojnë, i quajtur modifikuar ose eleminuar, të cilat nuk mund të - ose nemodifitsiruemyh fatale.

 1. Nemodifitsiruemyh. Faktorët e rrezikut madhore - është mosha, gjinia, raca dhe trashëgim. Po, meshkujt kanë më shumë gjasa për të zhvilluar sëmundje koronare të zemrës sesa femrat. Ky trend vazhdon deri rreth 50-55 vjet, pra para menopauzës tek gratë, kur prodhimi i hormoneve seksuale femërore (estrogjene), ka efekt të rëndësishëm "mbrojtës" në zemrën dhe arteriet koronare është ulur ndjeshëm. Pas 55 vitesh, frekuenca e CHD në burrave dhe grave është pothuajse i njëjtë. Asgjë nuk mund të bëhet me një trend të tillë të veçantë si rritjen e frekuencës dhe barra e sëmundjeve të zemrës dhe enëve të gjakut moshës. Përveç kësaj, siç u përmend tashmë, sëmundja ndikon garë: njerëzit e Europës, por që jetojnë në vendet nordike, që vuajnë nga sëmundjet koronare të zemrës dhe hipertensionit është disa herë më shumë se ato zezaket. Zhvillimi i hershëm i sëmundjes së arteries koronare shpesh ndodh kur të afërmit e drejtpërdrejtë e një pacientit në vijën mashkullore paraardhësit infarkt miokardi apo vdiqën nga sëmundje të papritur të zemrës para moshës 55, ndërkohë që të afërmit të drejtpërdrejta në vijën femërore ishte infarkt miokardi apo vdekje e papritur kardiak deri në 65 vjet.
 2. Modifikuar. Pavarësisht pamundësisë për të ndryshuar ose moshën tuaj apo gjininë tuaj, një person në një pozicion për të ndikuar në pozicionin e saj në të ardhmen, duke eliminuar faktorët e rrezikut të kapërcyer. Shumë nga faktorët e eliminuara e rrezikut janë të ndërlidhura, kështu eliminimin ose reduktimin njëri prej tyre, ju mund të hiqni të tjera. Kështu, reduktimi i yndyrë në dietë të çon jo vetëm për të ulur nivelet e kolesterolit në gjak, por edhe për humbje peshe, e cila nga ana çon për të ulur presionin e gjakut. Të gjitha së bashku ajo redukton rrezikun e sëmundjeve koronare të zemrës. Dhe kështu që ne listën e tyre.
 • Trashje - është grumbullimi i tepërt i yndyrës në trup. Më shumë se gjysma e njerëzve në botë të moshës mbi 45 vjeç janë mbipeshë. Çka e shkakton mbipeshë? Në shumicën e rasteve, obeziteti është origjina ushqimor. Kjo do të thotë se shkaqet e trashje janë overeating konsumin e tepërt të, ushqime të lartë sidomos yndyrore. Shkaku i dytë kryesor i trashje është mungesa e aktivitetit fizik.
 • Pirja e duhanit - një nga faktorët më të rëndësishëm të CHD. Pirja e duhanit me një shkallë të lartë të probabilitetit kontribuon në zhvillimin e sëmundjes së arteries koronare, veçanërisht nëse kombinohet me një rritje në total holesterina.V kurenieukorachivaet jetës mesatare prej 7 vitesh. Duhanpirësit gjithashtu rrit monoksid karboni në gjak, e cila zvogëlon sasinë e oksigjenit që mund të dorëzohet për qelizat. Përveç kësaj, nikotina përfshira në tymit të duhanit çon në një vrull të arterieve, duke çuar në rritjen e presionit të gjakut.
 • Një faktor i rëndësishëm rreziku për sëmundje koronare të zemrës është diabeti. Në praninë e diabetit rrit rrezikun e sëmundjeve koronare të zemrës mesatarisht më shumë se 2 herë. Pacientët me diabet shpesh vuajnë nga sëmundje koronare dhe kanë një prognozë më keq, veçanërisht në zhvillimin e infarkt miokardi. Besohet se kohëzgjatja e dukshme e diabetit 10 vjet ose më shumë, pavarësisht nga lloji, të gjithë pacientët janë mjaft të theksuara atherosclerosis. Miokardi infarkt - shkaku më i zakonshëm i vdekjes në pacientët me diabet.
 • Stresi emocional mund të luajë një rol në zhvillimin e sëmundjeve koronare të zemrës, infarkt miokardi, ose të çojë në vdekje e papritur. Zemra stresi kronik fillon të punojë me rritjen e ngarkesës, rritje të tensionit të gjakut, përkeqësim shpërndarjen e oksigjenit dhe ushqyesve në organet. Për të zvogëluar rrezikun e stresit sëmundjeve kardiovaskulare të nevojshme për të identifikuar shkaqet dhe të përpiqen për të reduktuar ndikimin e saj.
 • Inaktiviteti fizik ose mungesa e aktivitetit fizik është quajtur me të drejtë sëmundja e njëzetë dhe tani njëzet e, shekulli. Kjo është edhe një faktor usuvnyy rreziku për sëmundje kardiovaskulare, kështu që ruajtja dhe përmirësimi i shëndetit është e rëndësishme që të jenë fizikisht aktivë. Në ditët e sotme në shumë sfera të jetës nuk ka nevojë për punë fizike. Është e njohur se sëmundje koronare të zemrës është 4-5 herë më shpesh në meshkujt e moshës 40-50 vjet të cilët janë të angazhuar në punë të lehta (në krahasim për të kryer punë të rënda fizike); atletët mbajtur një rrezik të ulët të sëmundjeve koronare të zemrës, vetëm nëse ato mbeten fizikisht aktive pas largimit sportin e madhe.
 • Hipertensionit arterial është i njohur edhe si një faktor rreziku për CHD. Hypertrophy (rritje në madhësi) e barkushe të majtë si rezultat i hipertensionit - një faktor të fortë të pavarur prognoze e vdekshmërisë nga sëmundjet koronare.
 • Rritja e koagulimit të gjakut. Tromboza e një arteries koronare - mekanizmi i madh i infarktit të miokardit dhe dështimit të zemrës. Ai kontribuon në rritjen e pllakave aterosklerotike në arteriet koronare. Shkeljet që çojnë në rritjen e formimin e mpiksjen e gjakut, janë faktorët e rrezikut për komplikimet e sëmundjes së arteries koronare.
 • sindroma metabolike.
 • Stresi.

Sindromi metabolike

Sindroma metabolike - një proces sëmundje që ndihmon në rastet e diabetit dhe sëmundjeve të cilat janë të bazuar në arteriosklerozës - sëmundja ishemike e zemrës, infarkt miokardi, goditje.

Komponent i detyrueshëm i sindromi metabolike është prania e trashje të barkut (bel perimetër më shumë se 94 cm për burrat dhe 80 cm për gratë) në kombinim me të paktën dy nga treguesit e mëposhtëm:

 • të përmirësojë nivelet e triglicerideve në gjak mbi 1.7 mmol / L;
 • ulet HDL më pak se 1.03 mmol / l në meshkuj dhe më pak se 1.29 mmol / L në gratë;
 • tension të lartë: sistolik mbi 130 mmHg ose diastolic më shumë se 85 mm Hg .;
 • rritjen e glukozës në gjak agjërimi plazma venoz se 5.6 mmol / L apo zbuluar më parë diabet tip II.

Parandalimi i sëmundjeve koronare të zemrës

Të gjitha parandalimin e sëmundjeve koronare të zemrës është reduktuar në rregullin e thjeshtë "I.B.S .."

I. Shpëtoj duhanit.
B. më shumë lëvizje.
C. Monitor nga pesha.

I. Shpëtoj e pirjes së duhanit
Pirja e duhanit - një nga faktorët më të rëndësishëm të sëmundjeve koronare të zemrës, sidomos nëse ajo është e kombinuar me një rritje të kolesterolit total. Me pirjen e duhanit shkurton jetën mesatarisht nga 7 vjet.

Ndryshimet konsistojnë në reduktimin e kohës koagulimit të gjakut dhe rritjen e densitetit të saj, duke rritur shkop trombociteve bashku dhe reduktimin e qëndrueshmërinë e tyre. Duhanpirësit rrit monoksid karboni në gjak, e cila zvogëlon sasinë e oksigjenit që mund të dorëzohet për qelizat. Përveç kësaj, nikotina përfshira në tymit të duhanit çon në një vrull të arterieve, duke ndihmuar në rritjen e presionit të gjakut.

Në duhanit burrat rrezikun e infarkt miokardi në 2 herë më të larta dhe rrezikut të vdekjes së papritur 4 herë më të lartë se sa jo-duhanpirësve. Kur e duhanit një paketë cigare në ditë vdekshmërisë rritur me 100%, në krahasim me jo-duhanpirësve të së njëjtës moshë, dhe vdekshmërisë nga sëmundjet koronare të zemrës - 200%.
Si pirja e duhanit me sëmundje të zemrës varet nga doza, dmth më shumë cigare pini duhan, më të lartë rrezikun e CHD.
Pirja e duhanit cigare me katranit të ulët dhe nikotinës ose pirja e duhanit një tub nuk parashikon uljen e rrezikut të sëmundjeve kardiovaskulare. Tymi të dorës së dytë (nëse tymi tjetër për ju), po ashtu rrit rrezikun e vdekjes nga sëmundje arterie koronare. Ajo u gjet se pirja pasive e duhanit rrit incidencën e sëmundjeve koronare të zemrës me 25% në mesin e personave që punojnë në një grup të duhanpirësve.

B. më shumë lëvizje.
Inaktiviteti fizik ose mungesa e aktivitetit fizik, në të djathtë, të quajtur sëmundje e shekullit XXI. Kjo është edhe një faktor usuvnyy rreziku për sëmundje kardiovaskulare, kështu që ruajtja dhe përmirësimi i shëndetit është e rëndësishme që të jenë fizikisht aktivë. Në ditët e sotme në shumë sfera të jetës nuk ka nevojë për punë fizike.
Është e njohur se sëmundje koronare të zemrës është 4-5 herë më shpesh në meshkujt e moshës 40-50 vjet të cilët janë të angazhuar në punë të lehta (në krahasim për të kryer punë të rënda fizike); atletët mbajtur një rrezik të ulët të sëmundjeve koronare të zemrës, vetëm nëse ato mbeten fizikisht aktive pas largimit sportin e madhe. Ushtrim i mirë për 30-45 minuta të paktën tri herë në javë. Ushtrimi duhet të rritet gradualisht.

C. Monitor nga pesha.
Trashje - është grumbullimi i tepërt i yndyrës në trup. Më shumë se gjysma e njerëzve në botë të moshës mbi 45 vjeç janë mbipeshë. Një person me peshë normale dhe 50% të rezervave yndyrë shtrihen direkt nën lëkurë. Një kriter i rëndësishëm konsiderohet një raport shëndetësor e indeve yndyrë dhe në masë të muskujve. Në muskujve pa metabolizmin yndyrë ndodh në 17-25 herë më aktive se sa yndyrë.
Vendndodhja yndyrë është përcaktuar kryesisht nga njeriu kat: Gratë yndyrë është ruajtur kryesisht në kofshët dhe mollaqe, dhe burrat - rreth belit në bark, bark quhet një "top të nervave."

Trashje është një faktor rreziku për CHD. Kur mbipeshë rritet shkalla e zemrës në pjesën tjetër, e cila e rrit nevojën e zemrës për oksigjen dhe ushqyesve. Përveç kësaj, njerëzit e dhjamosur kanë tendencë të kenë metabolizmin e yndyrës, kolesterolit të lartë dhe lipide të tjera. Në mesin e atyre mbipeshë hipertensionit në mënyrë të konsiderueshme më të zakonshme, diabet mellitus, i cili, nga ana tjetër, janë faktorët e rrezikut për sëmundje arterie koronare.

Çka e shkakton mbipeshë?

 1. Në shumicën e rasteve, obeziteti është origjina ushqimor. Kjo do të thotë se shkaqet e trashje janë overeating konsumin e tepërt të, ushqime të lartë sidomos yndyrore.
 2. Shkaku i dytë kryesor i trashje është mungesa e aktivitetit fizik.

Më të pafavorshme është lloji barkut, në të cilën yndyrë akumulon kryesisht në bark. Ky lloj i trashje mund të identifikohet me bel perimetër (94 cm në meshkuj dhe 80 cm për gratë).

Çfarë duhet të bëni në identifikimin mbipeshë? Program efektiv humbje peshe bazuar në përmirësimin e të ushqyerit dhe rritjen e aktivitetit fizik. Ngarkesa më efikase dhe dinamike janë fiziologjike, të tilla si ecje. Regjimi i ushqimit duhet të bazohet në ushqime të ulëta në yndyrë dhe karbohidratet të pasura me proteina bimore, micronutrients, fibër. Ju gjithashtu duhet për të reduktuar sasinë e ushqimit të konsumuar.

Luhatje të vogla në peshë brenda një jave krejtësisht natyrore. Për shembull, gratë gjatë menstruacioneve mund të shtoni peshë në dy kg për shkak të akumulimit të ujit në inde.

Komplikimet ishemichskoy sëmundjet e zemrës

CHD paraqesë rregull kujtesës vijim "I.B.S .."

I. infarkt miokardi.
B. Bllokada dhe arrhythmias kardiake.
Dështimi S. Zemra.

Infarkt miokardi

Pra, sulm në zemër. Infarkt miokardi është një nga komplikimet e sëmundjes së arteries koronare. Shumica sulm në zemër godet njerëzit që vuajnë nga mungesa e aktivitetit fizik kundër sfondit të mbingarkesës psiko-emocional. Por "problemi i shekullit të njëzetë" dhe mund të goditur njerëzit me një përgatitje të mirë fizike, madje edhe të rinjtë.
Zemra është një qese muskulor që tejkalon një pompë përmes një gjaku. Por muskujve të zemrës është i pajisur me oksigjen përmes enëve të gjakut që vijnë në të nga jashtë. Dhe, si rezultat i arsyeve të ndryshme, disa nga këto anije të prekur nga atherosclerosis dhe mund të kalojë më mjaft gjak. Ka sëmundje koronare të zemrës. Miokardi furnizimit me gjak infarkt në pjesë të muskulit të zemrës ndalon papritur dhe plotësisht nga bllokimi të plotë të një arterie koronare. Zakonisht kjo çon në zhvillimin e trombo pllakës aterosklerotike, rrallë - një vrull të një arterie koronare. Zona e muskulit të zemrës, i privuar nga ushqimi, vdes. Në latinisht, një ind të vdekur - një atak në zemër.

Cilat janë shenjat e sulmit në zemër?
Infarkt miokardi, një të fortë, shpesh marramendës dhimbje në zemër ose në gjoks që i jep shpatullën e majtë, krahun, nofulla. Dhimbje zgjat më shumë se 30 minuta, ndërsa duke marrë nitroglycerin është plotësisht dhe vetëm ulur shkurtimisht. Ekziston një ndjenjë e mungesës së ajrit mund të jetë djersitje të ftohtë, dobësi të rënda, presion gjaku i ulët, të përzier, të vjella, ndjenja frikë.
Dhimbje të zgjatur në zemër, e cila zgjat më shumë se 20-30 minuta dhe nuk e kalojnë pas marrjes nitroglycerin mund të jetë një shenjë e infarktit të miokardit. Referojuni "03".

Infarkt miokardi është një gjendje të rrezikshme për jetën. Trajtimi i infarkt miokardi duhet të bëhet vetëm në një spital. Hospitalizimi i pacientit duhet të kryhet vetëm brigadë "ndihmës së parë".

Bllokada dhe zemrës arrhythmias

Zemra jonë punon me një ligj të vetëm: "të gjitha ose asgjë". Ajo duhet të punojnë me një frekuencë prej 60 në 90 rrahje në minutë. Nëse më poshtë 60, ajo është bradycardia kur norma e zemrës kalon 90, në këtë rast ne flasim takikardi. Dhe sigurisht, se si funksionon varet nga disponimin tonë. Dhunim i zemrës shfaqet në formën e bllokimit dhe aritmisë. Mekanizmi i tyre kryesor është jostabiliteti elektrike nga qelizat e muskujve të zemrës.

Baza e parimit të bllokadave obligacionit është si një linjë telefonike nëse tela nuk është dëmtuar, lidhja do të jetë në qoftë se ka një hendek, të flasim nuk do të ketë sukses. Por zemra është mjaft i suksesshëm "sinjalizues", dhe në rast të shkyçjes, ajo është e Alternativa sajë të avancuar sistemin e përçueshmëri sinjal. Dhe si rezultat i muskulit të zemrës vazhdon të bjerë edhe në "thyejnë disa linjave të transmetimit", dhe Dr. marrë elektrokardiogramë, bllokadë rekord.
Që aritmisë pak ndryshe. Ekziston edhe një "linjë pushim", por sinjali reflektohet nga "hendeku hapësirë" dhe fillon të qarkullojë vazhdimisht. Kjo shkakton tkurrje kaotik të muskulit të zemrës, e cila reflektohet në punën e saj të përgjithshëm, duke shkaktuar shqetësime hemodinamik (rënie e presionit të gjakut, marramendje dhe simptoma të tjera). Kjo është arsyeja pse aritmia janë më të rrezikshme se bllokadës.

Simptomat kryesore:

 1. Ndjeheni rrahje zemre dhe ndërprerje në gjoks;
 2. Rrahje zemre shumë i shpejtë ose i ngadalshëm rrahje zemre;
 3. Ndonjëherë dhimbje gjoksi;
 4. Gulçim;
 5. Marramendje;
 6. Humbja e vetëdijes apo ndjenja në afërsi të saj;

Bllokadat terapi dhe aritmi përfshijnë metodat kirurgjikale dhe terapeutike. Kirurgjisë është instalimi i stimuluesve kardiakë artificiale ose stimuluesve kardiakë. Terapeutik: duke përdorur grupe të ndryshme të barnave të quajtur droga antiarrhythmic dhe terapi elektro. Indikacionet dhe Anëshkrim në të gjitha rastet e përcakton mjeku.

Dështim të zemrës

Dështim të zemrës - një gjendje në të cilën aftësia dëmtuar të zemrës për të siguruar furnizimin me gjak të organeve dhe indeve sipas nevojave të tyre, të cilat shpesh janë rezultat i sëmundjes së arteries koronare. Si rezultat i humbjes së muskujve të zemrës dobësohet dhe nuk mund të kënaqshme të përmbushë funksionin e saj pompimit, duke rezultuar në rrjedhjen e reduktuar të gjakut në trup.

Dështim të zemrës shpesh përshkruhen në varësi të ashpërsia e simptomave klinike. Në vitet e fundit, fitoi klasifikimin njohjen ndërkombëtare, i cili mat peshën e dështimit të zemrës, zhvilluar nga Shoqata Heart New York. Butë,, dështimi rënda moderuar zemra dallojnë në bazë të simptomave, veçanërisht gulçim:

 • Unë klasë funksionale, vetëm sa për të provokuar dobësi të fortë ngarkesës, palpitations, gulçim;
 • Klasë funksionale II: kufizimi i moderuar i aktivitetit fizik; kryejnë aktivitet i zakonshëm fizik shkakton lodhje, dridhje, dyspnea, pectoris;
 • Klasë funksionale III, kufizimi shënuar e aktivitetit fizik; të rehatshme vetëm në pjesën tjetër; me ushtrimin minimale - dobësi, gulçim, palpitations, dhimbje gjoksi;
 • IV klasë funksionale: pamundësia për të kryer ndonjë ngarkesë pa shfaqjen e shqetësimit; simptomat e dështimit të zemrës shfaqen vetëm.

Terapi jo barnat ka për qëllim të reduktojë simptomat dhe në këtë mënyrë të përmirësojë cilësinë e jetës në pacientët me dështim moderuar ose të rënda të zemrës. Aktivitetet kryesore përfshijnë normalizimin e peshës trupore, trajtimin e hipertensionit, diabetit, ndërprerjes së alkoolit, konsumit kufi e kripës dhe hiperlipidemisë fluide luftimeve.

Studimet shkencore në dekadat e fundit kanë treguar se trajnimi moderuar ushtrim në pacientët me dështim të zemrës kronike të zvogëlojë simptomat e dështimit të zemrës, por ushtrimi duhet gjithmonë të dosed dhe të jenë nën kontrollin dhe mbikëqyrjen e një mjeku.
Por, megjithë përparimin e terapisë drogës për dështim të zemrës, tani problemi i trajtimit të kësaj situate të vështirë, për fat të keq, është larg nga të qenit të zgjidhur. Gjatë 15 viteve të fundit ka pasur ndryshime të rëndësishme në vlerësimin e efektivitetit të barnave të përdorura në infarkt në zemër.

Më parë droga kryesore ishin glycosides zemrës dhe diuretics, ajo është tani frenuesit më premtuese ACE që përmirësojnë simptomat, të rritur performancën fizike dhe për të rritur mbijetesën e pacientëve me infarkt në zemër, sepse qëllimi i tyre është konsideruar i detyrueshëm në të gjitha rastet e dështimit të zemrës, pavarësisht mosha e pacientit.
Së fundi, është konsideruar tashmë se faktori më i rëndësishëm për përcaktimin e mbijetesën e pacientëve me infarkt në zemër kronike, përveç trajtimit adekuat mjekësor është menaxhimi i durueshëm që ofron rregullt dhe i vazhdueshëm (pa ndërprerje) terapi zgjat nën mbikëqyrje të rreptë mjekësore.

Si për të zbuluar pectoris pa ekzaminime shtesë

Është e nevojshme për të vlerësuar manifestimet klinike të sëmundjes (ankesave). Pectoris Pain kanë karakteristikat e mëposhtme:

 • natyra e dhimbjes: ndjesi compression, shurdhim, plotësinë, djegie ndjesi pas gjoksit;
 • vendndodhjen e tyre dhe rrezatim, dhimbje të përqendruar në gjoks, shpesh radiating dhimbje në sipërfaqen e brendshme të dorës së majtë në teh shpatullën e majtë, qafën. Më pak dhimbje "jap" në nofullën e poshtme, gjysmën e djathtë të gjoksit, krahun e drejtë, pjesa e sipërme e barkut;
 • kohëzgjatja e dhimbjes: dhimbje në sulmin angina zgjat më shumë se një, por me pak se 15 minuta;
 • Kushtet e sulmit dhimbje: dhimbje e papritur fillojnë direkt në një ushtrim lartësi. Shpesh kjo ngarkesë është duke ecur, veçanërisht kundër erës së ftohtë pas një vakt të rëndë, kur ngjitje shkallët;
 • faktorët që lehtësojnë dhe / ose dhimbje kupyruyuschye, ulje apo zhdukjen e dhimbjes ndodh pothuajse menjëherë pas reduktimin ose ndërprerjen e plotë të ushtrimit apo 2-3 minuta pas marrjes nitroglicërinë nën gjuhë.
Pectoris tipike:

Dhimbje ose siklet Retrosternal cilësi karakteristike dhe kohëzgjatja

Tendosje rezultuar fizik apo stresi emocional
Mbajtur në pushim ose pas marrjes së nitroglycerin.

Pectoris atipike:

Dy prej këtyre atributeve.

Dhimbje Nesertsevyh:

Një ose ndonjë nga shenjat e mësipërme.

Studimet laboratorike të sëmundjeve ishemike të zemrës

Lista minimale e parametrave biokimike për sëmundje të dyshuar koronare të zemrës dhe angina përfshijnë përcaktimin e gjakut:

 • kolesterolit total;
 • HDL kolesterolit;
 • densitet të ulët lipoprotein e kolesterolit;
 • triglycerides;
 • hemoglobinë;
 • glukoze;
 • AST dhe ALT.

Diagnoza e sëmundjes koronare të zemrës

Metodat themelore instrumentale e diagnozës së pectoris stabile përfshijnë studimet e mëposhtme:

 • electrocardiography,
 • testimi stërvitje (ergometry biçikletë, tredmil)
 • echocardiography,
 • angiografi koronare.

Shënim. Nëse ju nuk mund të kryejë teste me aktivitet fizik, dhe për të identifikuar të ashtuquajturin pectoris bozbolevoy variant dhe iskemi e tregon çdo ditë (Holter EKG) monitorimin.

Angiografi koronare

Angiografi koronare (ose angiografi koronare) - një metodë për diagnostifikimin e koronare. Kjo ju lejon për të identifikuar vendndodhjen dhe shkallën e ngushtimit të arterieve koronare.

Shkalla e ngushtimin e enëve të përcaktuar reduktimin e saj diametër lumen në krahasim me të për shkak dhe të shprehur në%. Vlerësimi i përdorur deri më tani vizuale nga karakteristikat e mëposhtme: a arterie koronare normale, arteria pa kontur ndryshuar përcaktimin e shkallës së stenozë, një ngushtim prej 50%, duke e ngushtuar në 51-75%, 76-95%, 95-99% (Nëntotali), 100% (mbyllje ). E rëndësishme e konsiderojnë ngushtimi i arteries 50%. Hemodinamik konsiderohet ngushtimi parëndësishme pjesë të sendeve të 50%.

Në lokalizimin e lezionit dhe shtrirjen e saj në angiography koronare mund të zbulohen lezione arterie karakteristika të tjera të tilla si prania e llojit trombo (dyssektsyy), vrull apo urë myokardyalnoho.

Kundërindikimet absolute për angiografi koronare për momentin nuk ekziston.

Objektivat kryesore angiografi koronare:

 • sqaruar diagnozën në rastet e rezultateve të pamjaftueshme informative të metodave jo-invazive provimit (electrocardiography, monitorimi EKG, testimi stërvitje, etj);
 • të përcaktojë mundësinë e rivendosjes së rrjedhës adekuat të gjakut (revascularization) infarkt dhe natyrën e ndërhyrjes - koronare marrje ryshfeti arterie anashkalojë ose angioplasty me stenting e enëve koronare.

Angiografia koronare është kryer për të trajtuar mundësinë e revascularization miokardi në rastet e mëposhtme:

 • të rënda pectoris III-IV klasë funksionale, mbajtur në terapi optimale;
 • shenja të rënda ishemi miokardi në rezultatet e metodave jo-invazive (electrocardiography, monitorim EKG, ergometry biçikleta, etj);
 • Prania në pacientët me një histori të episodeve të vdekjes së papritur kardiak ose arrhythmias rrezikshme ventricular;
 • progresion sëmundje (sipas dinamikës së testeve noninvasive);
 • Rezultatet e diskutueshme e testeve jo-invazive në pacientë me profesione të rëndësishme sociale (shoferët e transportit publik, pilotët etj).

Trajtimin e sëmundjes koronare të zemrës

Shih. Trajtimi i pectoris dhe infarkt miokardi