Hipertensioni hipertensionit


Hipertensionit - është ndoshta më e zakonshme e të gjitha sëmundjet e sistemit kardiovaskular. Fjala "hipertensionit" i referohet një presion të qëndrueshme të lartë të gjakut. Rritja e presionit të gjakut ndodh kur arteriet janë ngushtuar dhe / ose degët e vogla - arterioles. Arteriet - rrugët kryesore të transportit me të cilin gjaku është dorëzuar të gjitha indet. Disa njerëz shpesh ngushtuar arterioles, së pari përmes një vrull, dhe më vonë lumen e tyre është ngushtuar për shkak të vazhdimisht trashje e murit, dhe pastaj për të kapërcyer këto shtrëngim rrjedhjen e gjakut, rrit funksionin e zemrës dhe shumë gjak është hedhur në gjak. Këta njerëz kanë tendencë për të zhvilluar dhe hipertensionit.


Në vendin tonë, rreth 40% e të rriturve kanë ngritur presionin e gjakut. Në të njëjtën kohë në dijeni të pranisë së sëmundjes rreth 37% e burrave dhe 58% femra, dhe trajtohen - vetëm 22 dhe 46% e tyre. Duhet kontrolluar tensionin e gjakut vetëm 5.7% e meshkujve dhe 17.5% femra.

Hipertensionit

Arterial hipertoniya- një sëmundje kronike të shoqëruar me rritje të qëndrueshme të presionit të gjakut lart kufijve të pranueshëm (presion systolic sipër 139 mmHg dhe (ose) presion diastolic gjakut mësipërm 89 mm Hg).

Rreth një në dhjetë hipertensionit presionin e lartë të gjakut të shkaktuar nga humbja e një trupi. Në këto raste, flasim për hipertensionit të mesëm ose simptomatike. Rreth 90% e pacientëve që vuajnë nga hipertensioni primar ose esencial. Pikënisja e presionit të lartë të gjakut - të paktën tri herë niveli mjeku 139/89 regjistruar mm Hg. Art. dhe shumë njerëz nuk e marrin drogë për të reduktuar presionin. Rëndësishmja, e lehtë, madje edhe rritja e vazhdueshme e tensionit të gjakut nuk do të thotë prania e sëmundjes. Në qoftë se në këtë situatë nuk keni faktorë të tjerë të rrezikut dhe shenja të dëmtimit të organeve të synuar, hipertensionit në këtë fazë potencialisht eliminuar. Megjithatë, pa interesin tuaj dhe pjesëmarrjen e pamundur për presionin e ulët të gjakut. Menjëherë lind pyetja: duhet seriozisht hipertensionit në qoftë se unë të ndjehen mjaft të mirë? Kjo pyetje është një përgjigje definitive: po.

Tensioni i gjakut

Për të kuptuar se çfarë tensioni i gjakut, së pari le të shohim disa shifra prej tyre dhe do të "valle". Ne e dimë se shuma e përgjithshme e gjakut në trup është 6 - 8% të peshës trupore. Duke përdorur llogaritje të thjeshtë, ju lehtë mund të gjeni volumin e gjakut në çdo person. Që të peshës së volumit të gjakut 75 kilogram është 4,5-6 litra. Dhe të gjithë e saj qëndron në komunikimin me çdo anije të tjera. Pra, duke reduktuar zemrën lëviz gjakut nëpër enët e gjakut kundër mureve të arterieve dhe kjo quhet tensioni i gjakut. Presioni i gjakut ndihmon lëvizin gjakut nëpër enët. Ka dy masa e presionit të gjakut:

• tensioni i gjakut systolic (SBP), është quajtur "lart" - pasqyron presionin në arterie, i cili krijohet kur zemra dhe reduktimin e emisioneve të gjakut arterial në sistemin e qarkullimit të gjakut;

• presion diastolic gjakut (DBP), është quajtur "më të ulët" - pasqyron presionin në arteriet e zemrës në këtë moment të relaksimit, gjatë së cilës ajo është mbushje para tkurrjes ardhshëm. Dhe presioni sistolik i gjakut dhe tensioni diastolik i gjakut matur në milimetra të merkurit (mm Hg. Art.).

Si për të matur presionin e gjakut

Tensioni i gjakut Masa mund në mënyrë të pavarur duke përdorur pajisje të veçantë - ". Aparat matës tensioni" të ashtuquajturat Matja e presionit të gjakut në shtëpi lejon informacion të vlefshëm shtesë si ekzaminimit primar pacientit dhe gjatë monitorimit të mëvonshëm e efikasitetit të trajtimit.

Kur matjen e presionit të gjakut në shtëpi mund të vlerësojmë ditët e saj të ndryshme në aspektin e jetës së përditshme dhe eliminuar "efektin e bardhë pallto". Vetë-monitorimi i presionit të gjakut dhe përmirëson aderimin disiplinë pacientit për trajtim. Matja e presionit të gjakut në shtëpi ndihmon për të vlerësuar më saktë efektivitetin e trajtimit dhe potencialisht të ulur koston e saj. Një faktor i rëndësishëm që ndikon në cilësinë e vetë-monitorimin e presionit të gjakut, është përdorimi i pajisjeve që plotësojnë standardet ndërkombëtare të saktësisë. Mos përdorni pajisje për matjen e presionit të gjakut në dore apo gishtat. Duhet të ndjekim rreptësisht udhëzimet e matjes presionin e gjakut duke pajisjet automatike elektronike.

Ka rregulla të detyrueshme për t'u ndjekur kur matjen e tensionit të gjakut:

Situata. Matjet duhet të kryhet në një ndalesë të qetë, të qetë dhe të rehatshme në një temperaturë të rehatshme. Ju duhet të ulen në një karrige me një shpinë të drejtë pranë tryezës. Lartësia e tabelës duhet të jetë e tillë që kur të matur presionin e gjakut pranga mes imponuar mbi shpatullat e tij, qëndroi në zemër.

Përgatitja për të matur dhe kohëzgjatja e pjesës tjetër. Presioni i gjakut duhet të matet 1-2 orë pas një vakt. Brenda 1 ore para se matja nuk duhet të pijnë duhan apo konsumojnë kafe. Ju nuk jeni të shtrënguar, veshje shtypëse. Dora, i cili do të jetë matja e tensionit të gjakut, duhet të jetë të zhveshur. Ju keni për t'u ulur, përkulur në karrige e tij, me të relaksuar, jo këmbët e kryqëzuara. Nuk është e rekomanduar për të folur gjatë matjes pasi kjo mund të ndikojë në presionin e gjakut. Matja e presionit të gjakut duhet të kryhet pasi të paktën 5 minuta pushim.

Madhësia pranga. Gjerësia e pranga duhet të jetë e mjaftueshme. Duke përdorur një mëngë të ngushtë apo të shkurtër të çon në një rritje të konsiderueshme në presionin e gjakut gabuar.

Pozicioni pranga. Identifikimi gishtat brachial arterie pulsation në mes të shpatullën. Pranga Mesme tullumbace duhet të jetë vetëm mbi arterie dukshëm. Buzë të ulët të pranga duhet të jetë 2.5 cm mbi fossa cubital. Densiteti pranga mbulesë: mes pranga dhe sipërfaqen shpatullën e pacientit duhet t'i nënshtrohen gishtin.

Si për të detyruar? Përcaktimi i nivelit maksimal të injektimit të ajrit në pranga e nevojshme për të përcaktuar me saktësi presionin e gjakut systolic me siklet minimale të pacientit, duke shmangur "dështimin auskultatsionnoho":

 • përcaktuar pulsation arterie radiale, impuls dhe ritmin e natyrës
 • duke vazhduar të prek arterie radiale, shpejt pompë e ajrit në pranga në 60 mm Hg. Art., Atëherë të shkallëzohet deri në 10 mm Hg. Art. gurgullimë zhdukja
 • goditje e ajrit nga papërgatitur duhet të jetë me një shpejtësi prej 2 mm Hg. Art. në të dytin. Tensioni i gjakut të regjistruar në të cilën pulsi rishfaqet
 • plotësisht jashtë ajrit në pranga. Për të përcaktuar nivelin e maksimum pompimit ajrit në vlerën pranga systolic presionin e gjakut të përcaktuar me prekje, u rrit me 30 mm Hg. Art.

Stetoskop pozicion. Gishtat pikë përcaktohet nga arterie maksimale gurgullimë brachial, e cila është e vendosur zakonisht vetëm mbi fossa bërryl në sipërfaqen e brendshme të shpatullën. Stetoskop diafragma duhet të përshtaten snugly plotësisht në sipërfaqen e shpatullën. Shmangni shumë stetoskop presion dhe stetoskop koka nuk duhet të prekë pranga ose tub.

Pompimit dhe defekt pranga. Presioni i ajrit në pranga në nivelin maksimal duhet të bëhet shpejt. Ajri në pranga le jashtë në 2 mm Hg. Art. dytë në shfaqjen e ngjyrave ("shurdhër rrahje") dhe të vazhdojnë të prodhojnë të njëjtën shpejtësi për të përfunduar zhdukjen e tingujve. Tingujt e parë korrespondojnë presion systolic gjakut, zhdukja e tingujve (të tingëllojë kjo e fundit) korrespondon me presion diastolic gjakut.

Matjet e përsëritura. Një kohë të dhënat nuk janë të vërteta: është e nevojshme për të kryer matjet e presionit të gjakut të përsëritura (minimumi dy herë me një interval prej 3 minuta, pastaj llogaritet mesatarja). Është e nevojshme për të matur presionin e gjakut, si në duart e majtë të djathtë dhe.

Simptomet e hipertensionit

Klinika, që tregon hipertension nuk ka simptoma specifike. Pacientëve vjet mund të jenë në dijeni të sëmundjes së tij, nuk ankohen, kanë vitalitet të lartë, edhe pse sulmet ndonjëherë mund të ndodhë "përzier" dobësi të rënda dhe marramendje. Por pastaj të gjithë besojnë se ajo ishte nga punë jashtë orarit. Edhe pse në këtë pikë është e nevojshme të mendoni për tensionin e gjakut matur. Ankesat hipertensionit të ndodhë në rast se ndikon në të ashtuquajturat organe të synuar, një trup më të ndjeshme në një rritje të presionit të gjakut. Shfaqja e marramendje, dhimbje koke, zhurma e një pacienti në kokë, humbja e kujtesës dhe pika të performancës me ndryshimet e para të qarkullimit cerebral. Ajo pastaj u bashkua me vizion të dyfishtë, ndezje fluturon, dobësi, mpirje, vështirësi në të folur, por ndryshimet fillestare qarkullimit po vijnë në natyrë. Një fazë e avancuar e hipertensionit mund të jetë i komplikuar nga infarkt i trurit apo hemorragji-të trurit. Shumica annim dhe ishte gjithmonë një tipar konstant i presionit të lartë të gjakut është për të rritur ose hypertrophy e barkushe të majtë, me rritjen e masës së saj për shkak të trashje e qelizave të zemrës, cardiomyocytes.

Së pari, rritja e la trashësi ventricular mur, dhe zgjerim të mëtejshëm të kësaj vjen dhe dhomat e zemrës. Ne duhet t'i kushtojë vëmendje për faktin se la ventricular hypertrophy është një shenjë e pafavorshme paralajmërues. Një numër studimesh epidemiologjike kanë treguar se paraqitja e hypertrophy majtë ventricular rrit rrezikun e vdekjes së papritur, sëmundje arterie koronare, dështim të zemrës, arrhythmias ventricular. Progresive mosfunksionim majtë ventricular çon në simptome të tilla si gulçim gjatë ushtrimit, dyspnea paroksizmal nate (astma kardiak), edema pulmonare (shpesh në krizat e), kronike (congestive dështimit të zemrës). Përkundrejt këtij sfondi, më shpesh zhvillojnë infarkt miokardi, dridhje ventricular.

Me ndryshimet bruto morfologjike në aortë (arteriosklerozës), ajo zgjeron, kjo mund të ndodhë pushim pako. Dëmtimi i veshkave shprehur proteina në urinë, microhematuria, TSilindrurija. Megjithatë, dështimi i veshkave, hipertensionit, nëse jo sigurisht keq zhvillon rrallë. Dëmtimi sy mund të manifestuar përkeqësimin e vizionit, ulur ndjeshmërinë e të lehta, zhvillimin e verbëri. Kështu, është e qartë se hipertension duhet të trajtohet më me kujdes.

Pra, çfarë janë manifestimet e hipertensionit?

Dhimbje koke se me progres mëtejshëm të sëmundjes mbetet një nga shfaqjet kryesore të hipertensionit. Dhimbje koke nuk ka lidhje të qartë me kohën e ditës, ajo mund të ndodhë në çdo kohë të ditës, por zakonisht gjatë natës ose herët në mëngjes pas zgjimit. Ajo ndjehet si një shurdhim apo plotësi në qafë dhe mund të mbulojnë fusha të tjera të kokës. Në mënyrë tipike, pacientët përshkruani dhimbje koke në arterial hipertensionit si një ndjenjë të "luajtur". Ndonjëherë dhimbja rritet kur një kollë e fortë, kreu shtyu, lodhje, mund të shoqërohet me një ënjtje të vogël të qepallave, fytyrë. Përmirësuar rrjedhjen venoz (pozicionin vertikal e pacientit, aktivitetin e muskujve, masazh, etj) janë të shoqëruara zakonisht me një rënie apo zhdukjen e dhimbje koke.

Dhimbje koke me një rritje të tensionit të gjakut mund të shkaktohet nga tensioni i muskujve apo mbulesa koke pjezë butë kokë përkrenare. Kjo ndodh në një sfond të theksuar stresi emocional ose fizik dhe subvencione me pushim dhe zgjidhjen e konflikteve. Në këtë rast ne flasim për një dhimbje koke tensioni, e cila gjithashtu manifeston një ndjenjë të compression apo akuzuar kokën "fashë" apo "Hop", mund të shoqërohet me nauze dhe marramendje. Dhimbje gjatë vazhdueshëm çoi në shfaqjen e nervozizëm, temperament, rrit ndjeshmërinë ndaj stimujve të jashtëm (muzikë me zë të lartë, zhurma).

Dhimbje në zemër me arterial hipertensionit ndryshojnë nga angina tipike:

 • gjendet në kulmin e zemrës ose të majtë të kafaz i kraharorit;
 • ndodhin në pushim ose gjatë stresit emocional;
 • nuk provokuar zakonisht nga ushtrimi;
 • zgjat një kohë të gjatë (minuta, orë);
 • nuk hiqet nitroglycerin.

Gulçim që ndodh në pacientët me hipertension, fillimisht në tendosje dhe më pas në pjesën tjetër mund të tregojë shkatërrimin konsiderueshme të muskulit të zemrës dhe zhvillimin e dështimit të zemrës.

Ënjtje të këmbëve mund të tregojë praninë e dështimit të zemrës. Megjithatë, edemë moderuar periferike me hipertension mund të jetë e lidhur me natriumi dhe ujit ruajtjen shkaktuara nga shkelja e funksionit renal nxjerrës ose duke marrë medikamente të caktuara.

Shkelja e tipike për pacientët me hipertension arterial. Shpesh, kur ka një rritje në mjegull presionin e gjakut qefin apo rrah "fluturon" para syve të tij. Këto simptoma janë të lidhura kryesisht me çrregullime funksionale të qarkullimit të gjakut në retinë. Ndryshimet bruto retinë (trombozë, hemorragji, shkëputja e retinës) mund të shoqërohet me një rënie të konsiderueshme në vizion, vizion të dyfishtë (Diplopia) dhe madje edhe humbjen e plotë të vizionit.

Faktorët e rrezikut për hipertension

Absolutisht të gjitha sëmundjet e brendshme janë po aq të ndryshueshme ose të ndryshohet, dhe të pandryshuar ose faktorë nemodifitsiruemyh rrezikut. Hipertensioni nuk është përjashtim. Për zhvillimin e saj për të prodhuar faktorët që mund të ndikojnë - dhe faktorët e rrezikut të ndryshohet për të cilat ne nuk mund të ndikojnë - nemodifitsiruemyh. Le të organizojmë dot "i".

Me të njëjtin rrezik faktorë përfshijnë:

Trashëgim - njerëz të cilët kanë të afërm në mesin e pacientëve me hipertension, më shumë gjasa për të zhvilluar këtë sëmundje në to.

Mashkull - ka gjetur se incidenca e hipertensionit e burrave ishte dukshëm më e lartë se rastet e femrave. Por fakti që zonjat bukur "të mbrojtur" marrëdhënie seksuale me femra hormonet estrogjenit, të cilat pengojnë zhvillimin e hipertensionit. Por kjo mbrojtje fatkeqësisht jetëshkurtër. Vjen menopauza, estrogjenit përfundon dobishëm efekt dhe një linjë në rastet e grave me burrat dhe shpesh ata arrij.

Për të ndryshuar faktorët e rrezikut përfshijnë:

Rritja e pesha e trupit - në njerëzit me rrezik mbipeshë e hipertensionit të mësipërm;

Mënyrë jetese i ulur - ose mungesa e ushtrimit, mënyrë jetese i ulur dhe pasivitet fizike të çojë në trashje, e cila nga ana kontribuon në zhvillimin e hipertensionit;

Në pijshëm - përdorimi i tepruar i alkoolit kontribuon në hipertension. Sa i përket alkoolit, nuk është mirë për të pirë pije alkoolike. Alkool etilik është formuar në trup tashmë të mjaftueshme. Po, duke pirë verë e kuqe, sipas studiuesve, në fakt ka një efekt pozitiv në sistemin kardiovaskular. Por, përdorimi i shpeshtë i verës në maskën e privimit dhe parandalimin e hipertensionit mund të lehtë të blej një tjetër sëmundje - alkoolizmi. Heqin qafe e fundit është shumë më e vështirë se sa nga presioni i lartë i gjakut.

Pirja e një shumë të kripës në ushqim - Dietë vysokosolevaya përmirëson presion. Kjo ngre pyetjen se sa kripë mund të përdoret në ditë? Përgjigja është e shkurtër: 4.5 gram ose lugë çaji pa krye.

Dietë paekuilibruar me një tejkalim të lipideve atherogenic, kalorive të tepërta, duke çuar në trashje dhe kontribuon në përparimin e diabetit tip II. Atherogenic, që është, fjalë për fjalë, "krijimin e atherosclerosis" lipidet që përmbahen në sasi të mëdha në të gjitha yndyrna shtazore, mish, veçanërisht mish derri dhe qengji.

Pirja e duhanit - një tjetër faktor i ndryshueshëm dhe i frikshëm në zhvillimin e hipertensionit dhe komplikimeve të saj. Fakti se substanca e duhanit, duke përfshirë edhe nikotina, të krijuar vrull të vazhdueshëm të arterieve, të cilat mishëruar çon në ngurtësi arterial, gjë që rezulton në rritjen e presionit në enët.

Stresi - që çon në aktivizimin e sistemit nervor simpatik, i cili shërben si një activator të menjëhershme të gjitha sistemet e trupit, duke përfshirë edhe kardiovaskulare. Gjithashtu lëshuar në pressor gjakut, pra, duke shkaktuar vrull e hormoneve arteriet. E gjithë kjo si kur shkaqet e duhanit arterial ngurtësi dhe zhvilluar hipertension.

Çrregullime të përafërt gjumi sipas llojit të sindromit apnea gjumë apo gërhitës. Gërhitës është me të vërtetë një kamzhik të pothuajse të gjithë burrave dhe shumë gra. Pse gërhitës rrezikshme? Fakti që kjo shkakton rritjen e presionit në gjoks dhe bark. E gjithë kjo ndikon në enët e gjakut, duke shkaktuar ato për vrull. Zhvillimi i hipertensionit.

Shkaqet e hipertensionit

Shkaku i sëmundjes mbetet e panjohur në 90-95% të pacientëve - një Thelbësor (Dmth primar) hipertensionit. Në 5-10% të rasteve të presionit të lartë të gjakut ka një arsye krijuar - tregues Hipertensioni (ose e mesme).

Arsyet simptomatike hipertension (mesme):

 • dëmtimi i veshkave fillor (glomerulonefriti) - shkaku më i zakonshëm i hipertensionit të mesëm.
 • një ose dy-njëanshme ngushtimi (stenozë) i arterieve renale.
 • koarktatsyya (ngushtimi kongjenitale) të aortës.
 • pheochromocytoma (a tumor i gjendrës së veshkave që prodhon epinephrine dhe norepinephrine).
 • hyperaldosteronyzm (tumor i gjendrës së veshkave, e cila prodhon aldosteronit).
 • hyperthyroidism (rritur funksioni i tiroides).
 • Konsumi etanol (alkool verë) më shumë se 60 ml në ditë.
 • droga, hormonet (duke përfshirë kontraceptivëve oral), ilaqet kundër depresionit, kokainës dhe të tjerët.

Shënim. Njerëzit e moshuar janë vërejtur shpesh systolic izoluar Hipertensioni (tensioni i gjakut sistolik 140 mm Hg dhe presion diastolic prej 90 mm Hg), për shkak të një rënie në elasticitetin e enëve të gjakut.

Faktorët e rrezikut për komplikacione kardiovaskulare të hipertensionit

Key:

 • meshkujt mbi 55 vjet;
 • Gratë mbi 65 vjeç;
 • gjak kolesterolit total prej 6.5 mmol / L, rritje densitet të ulët lipoprotein kolesterol (4.0 mmol / L) dhe kolesterol HDL të ulët;
 • historia familjare e sëmundjes së hershme kardiovaskulare (femrat 65, meshkujt 55 vjeç);
 • trashje të barkut (madhësia bel ≥102 cm për burrat apo ≥ 88 cm për gratë);
 • Niveli C - Nivelet proteina reaktive ≥1 mg / dl;
 • diabeti (agjërimi glukozës në gjak 7 mmol / l).

Shtese:

 • glukozës intolerancën;
 • pasiviteti fizik;
 • ngritjen e nivelit të fibrinogjenit.

Primechenie. Saktësia e rrezikut të përgjithshëm kardiovaskular varet se si i plotë ishte ekzaminim klinik dhe instrumental i pacientit.

Efektet e hipertensionit

Shumë njerëz janë hipertensioni arterial asimptomatike. Megjithatë, nëse hipertensioni nuk trajtohet, ajo është e mbushur me komplikacione të rënda. Një nga manifestimet më të rëndësishme të hipertensionit është dëmtim të organeve të synuar, të cilat përfshijnë:

 • Zemra (hypertrophy majtë ventricular, infarkt miokardi, zhvillimi dështimi i zemrës);
 • trurit (encefalopati, hemorragjike dhe goditje ishemike, atak ishemik i përkohshëm);
 • veshkat (nephrosclerosis, dështimi i veshkave);
 • anije (aneurysm i aortës, etj.).

Komplikimet e hipertensionit

Ndër ndërlikimet më të rëndësishme të hipertensionit përfshijnë

 • Kriza hypertensive
 • aksident cerebrovascular (hemorragjike ose goditje ishemike)
 • infarkt miokardi,
 • nephrosclerosis (primar kontraktuar veshkave)
 • dështimi i zemrës,
 • aneurysm aortic.

Kriza hypertensive

Kriza hypertensive - Kjo rritje e papritur e tensionit të gjakut, i shoqëruar nga një përkeqësim të rëndësishme të cerebrale, koronare, rrjedhjen e veshkave e gjakut, e cila në mënyrë të konsiderueshme rrit rrezikun e ngjarjeve të rënda kardiovaskulare, goditje, infarkt miokardi, hemorragji subarakinoidale, mur ndarja e aortës, edemë pulmonare, dështim akute renale.

Ato ndodhin shqiptuar nën stres emocional, teprimet e alkoolit, trajtimi joadekuat i hipertensionit, ndërprerjen e drogës, futje e tepruar kripë, ndikimin e faktorëve meteorologjike.

Gjatë krizës shënuar agjitacion, ankth, frikë, takikardia, ndjenja pak fryma. Karakterizohet nga një ndjenjë e "brendshme dridhur" djersë të ftohtë "patë" lëkurë, dridhje dore, t'i shtyer fytyrës. Shkelja e fluksit të gjakut cerebral është manifestuar nga marramendje, vjellje, të vjella të vetme. Shpesh ka dobësi në gjymtyrë, mpirje e buzët dhe gjuhën, të folurit. Në raste të rënda, ka shenja të dështimit të zemrës (gulçim, astma), angina e paqëndrueshme (dhimbje retrosternal) ose komplikime tjera vaskulare.

Shënim. Kriza hypertensive mund të zhvillohet në çdo fazë të sëmundjes. Përsëritur Zhvillimi kriza hypertensive në pacientët hipertensionit shpesh tregon terapi pamjaftueshme.

Hipertensionit malinj

Hipertensionit malinj- Ky sindrom karakterizohet nga një numër të lartë të presionit të gjakut, progresion të shpejtë të ndryshimeve organike në organet e synuara (zemër, tru, veshka, aortës) dhe rezistencë ndaj terapisë. Sindromi i hipertensionit malinje zhvillon në rreth 0,5-1,0% të pacientëve, më shpesh në meshkujt e moshës 40-50 vjet.

Sindromi Moti i hipertensionit malinje është jashtëzakonisht serioze. Në mungesë të trajtimit adekuat për 1 vit vret rreth 70-80% të pacientëve. Shkaku më i zakonshëm i vdekjes është goditje hemorragjike, kronike renale dhe zemra dështimi, aneurysm aortic. Trajtimi aktive moderne mund të zvogëlojë vdekshmërinë në disa nga pacientët. Si rezultat, rreth gjysma e pacientëve mbijetojnë për 5 vjet.

Matja e presionit të gjakut

Për të matur vlerat e presionit të gjakut kanë kushtet e mëposhtme:

 1. Pozicioni i pacientit:
  • Ulur në një pozitë të rehatshme; Dora në tryezë;
  • Pranga është mbivendosur mbi supe në zemër të buzë të ulët prej 2 cm mbi bërryl.
  • Rrethanat:

   • përjashton përdorimin e kafe dhe çaj të fortë për 1 orë para se të studimit;
   • pirja e duhanit për 30 minuta para se matja e tensionit të gjakut;
   • anullimin e sympathomimetic pranimi (barnave që rrisin presionin e gjakut), duke përfshirë hundës dhe pika sy;
   • arterialnoedavlenie matur vetëm pas pushimit 5 minuta. Nëse procedura matje tensioni i gjakut paraprihet nga një stres të konsiderueshëm fizik apo emocional, periudha tjetër duhet të rritet në 15-30 minuta.
   • Pajisje:

    • Madhësia pranga duhet të përputhen me madhësinë e duarve: pjesë gome fryn pranga duhet të mbulojë të paktën 80% të perimetrin e dorës; për të rriturit aplikojnë pranga gjerësi prej 12-13 cm dhe një gjatësi prej 30-35 cm (madhësia mesatare);
    • Kolona e merkurit ose arrow aparat matës tensioni para matjes duhet të jetë zero.
    • Shumëllojshmëri e matjes:

     • për vlerësimin e presionit të gjakut në secilën dorë duhet të kryejë të paktën dy matjet në intervale prej jo më pak se një minutë; dallimet në ≥ 5 mm Hg prodhimin e një dimension shtesë; një finale vlerat (e regjistruar) marrë mesataren e dy matjeve të fundit;
     • Për diagnozën e sëmundjes duhet të bëhet të paktën 2 matje me një ndryshim të paktën një javë.
     • Teknika e matjes:

      • shpejtë të pompë ajrit në papërgatitur në nivelin e e presionit, 20 mm Hg tejkalon sistolik (top) presionin e gjakut (zhdukjen e puls);
      • Presioni i gjakut matet me një saktësi prej 2 mm Hg. Art.
      • reduktuar pranga presionin e 2 mm Hg në të dytin.
      • Presioni në të cilin shfaqet ton parë korrespondon systolic (sipërme) e tensionit të gjakut;
      • presion në të cilën ton zhdukjes - presion diastolic gjakut;
      • Në qoftë se ngjyrat janë të dobët, ju duhet të ngrenë dorën tuaj dhe do të kryejë disa lëvizje furçë rrokje; pastaj të përsëritur e matjes; nuk duhet të jetë e vështirë për të shtrydh një phonendoscope cipë arterie;
      • hera e parë që duhet të masë presionin mbi të dyja duart. Matjet e mëtejshme të kryera në krah, ku tensioni i gjakut të mësipërm;
      • është e këshillueshme për të matur presionin mbi këmbët, sidomos në pacientët 30 vjet; të matur presionin e gjakut në këmbë mundësisht me pranga të gjerë (njëjtë si në njerëzit me trashje); phonendoscope vendosur në fossa popliteal.

      Hulumtimet në arterial hipertensionit

      Në të gjithë pacientët me hipertension duhet të kryejë studimet e mëposhtme:

      1. gjak të plotë dhe të urinës;
      2. niveli i kreatininës në gjak (për të përjashtuar sëmundje të veshkave);
      3. Nivelet e kaliumit në gjak jashtë diuretics pritjes (një rënie të mprehtë në kalium dyshoni praninë e një tumori të veshkave ose veshkave stenozë arterieve);
      4. elektrokardiogramë (shenjat e hypertrophy majtë ventricular - dëshmi e një kurs të gjatë të hipertensionit);
      5. përcaktimi i glukozës në gjak (agjërimit);
      6. 6) Përmbajtja në kolesterolit serum totale, HDL kolesterolit dhe densitet të ulët, triglycerides, urinës;
      7. echocardiography (përcaktimin e shkallës së hypertrophy majtë ventricular dhe contractility e gjendjes së zemrës)
      8. fundus hulumtim.

      Përveç kësaj, studimi i rekomanduar:

      • Rreze-X të gjoksit;
      • Ultratinguj e veshkave dhe gjëndra veshkave;
      • Ultratinguj Brachiocephalic dhe arteriet veshkave;
      • C-reaktive protein në serum;
      • Analiza e urinës për bakteret (bacteriuria), kuantifikimin e proteinave në urinë (proteinuria);
      • përcaktimi mikroalbuminu në urinë (kërkohet në prani të diabetit).

      Në thellësi studim:

      • vlerësimi i gjendjes funksionale të rrjedhjes së gjakut cerebrale, infarktit, veshkave;
      • Hulumtimi në përqëndrime të gjakut të aldosteronit, kortikosteroidet, aktiviteti reninë; përcaktimi i catecholamines dhe metabolitëve të tyre në urinë; aortography barkut; tomography llogaritur apo rezonancë magnetike e gjëndra veshkave dhe trurit.

      Shkalla e hipertensionit

      Klasifikimi i presionit të gjakut (mmHg)

      Kategoria Presioni i gjakut(BP)

      Presion systolic gjakut

      Presioni diastolik i gjakut

      Presion optimal të gjakut

      120

      80

      Presion normal të gjakut

      120-129

      80-84

      Tensioni i gjakut i lartë normale

      130-139

      85-89

      Shkalla arterial hipertensionit I (Paperback)

      140-159

      90-99

      Arterial shkallë hipertensionit II (i moderuar)

      160-179

      100-109

      Arterial shkallë hipertensionit III (të rënda)

      ³180

      ³110

      Hipertension i izoluar systolic

      ³140

      90

      Trajtimi i hipertensionit

      Qëllimi kryesor i trajtimit të hipertensionit është reduktimi maksimal në rrezikun e komplikimeve kardiovaskulare dhe vdekje prej tyre. Kjo arrihet përmes një terapi të gjatë jetës synon:

      • presionin e ulët të gjakut në nivele normale (më poshtë 140/90 mmHg). Kur kombinohet me hipertension me diabet apo veshkave rekomanduar uljen e presionit të gjakut 130/80 mmHg (Por jo nën 110/70 mmHg);
      • "mbrojtje" Organet e synuara (të trurit, zemrës, veshkave), parandalimin e përkeqësimit të mëtejshëm të tyre;
      • Ndikimi aktive të faktorëve të pafavorshme rrezikut (trashje, hyperlipidemia, metabolizmin e karbohidrateve, marrja e tepruar kripë, pasiviteti fizik) që kontribuojnë në përparimin e hipertensionit dhe komplikimeve të saj.

      Trajtimi i hipertensionit duhet të kryhet në të gjithë pacientët, tensioni i gjakut i cili vazhdimisht tejkalon 139/89 mmHg

      Trajtimi jo-drogës i hipertensionit

      Hipertensioni lecheniearterialnoy drogës pa qëllim eleminimin ose reduktimin e veprimit të faktorëve të rrezikut që kontribuojnë në zhvillimin e sëmundjes dhe zhvillimin e komplikimeve. Këto masa janë të nevojshme, pavarësisht presionit të gjakut, numri i faktorëve të rrezikut dhe comorbidities.

      Metodat jo-mjekim përfshijnë:

      • ndërprerja e duhanit;
      • normalizimi i trupit peshë (Body Mass Index 25 kg / m2);
      • Konsumi i ulët i alkoolit 30 gram alkool në ditë për burrat dhe 20g / ditë për femrat;
      • rritjen e aktivitetit fizik - aktiviteti i rregullt fizik për 30-40 minuta. të paktën 4 herë në javë;
      • reduktimin futje kripë në 5 g / ditë;
      • Ndryshimi i dietës me rritje konsumin e ushqimeve bimore, të ulur konsumimin e yndyrave bimore në rritje dietë kalium, kalcium, të përfshira në perime, fruta, drithëra, dhe magnez përfshira në produktet e qumështit;

      Përafërsisht gjysma e pacientëve me hipertension butë (BP 140/90 - 159/99 mmHg) mund të arrijnë presionin e gjakut optimale vetëm nëpërmjet korrigjim jo-farmakologjike të faktorëve të rrezikut. Individët me nivele më të larta të presionit të gjakut trajtimit jo-farmakologjike të kryera paralelisht me marrë drogë antihipertensive mund doza të konsiderueshme më e ulët dhe të zvogëlojë rrezikun e efekteve anësore të këtyre barnave. Mohim i masave jo-drogës që kanë për qëllim ndryshimet e jetesës është një nga shkaqet më të zakonshme të rezistencës ndaj trajtimit.

      Parimet e trajtimit të drogës e hipertensionit

      Parimet themelore terapi të drogës hipertensionit:

      1. Filloni mjekim duhet të përdoret me doza minimale të çdo klasë e barnave antihipertensive (përfshirë contraindications relevante), gradualisht në rritje dozën për të arritur një efekt të mirë terapeutik.
      2. Zgjedhja e drogës duhet të justifikohet; drogës antihipertensiv duhet të sigurojë efekt të qëndrueshme gjatë ditës dhe pacientët tolerohet mirë.
      3. Përdorimi më i përshtatshëm i drogës gjatë të vepruar për të arritur efektin e 24-orëshe pas një administratë të vetme. Përdorimi i këtyre barnave jep një efekt të butë hypotensive e mbrojtjes më intensiv të organeve të synuar.
      4. Në monoterapi ulët të efikasitetit (terapia e vetme e produkteve medicinale) përdorimin e duhur të kombinimeve optimale të drogës për të arritur efektin maksimal hypotensive dhe efekte minimale anësore.
      5. Ajo duhet të kryejë gjatë (Pothuajse gjatë gjithë jetës) mjekim për të mbajtur presionin e gjakut optimale dhe parandalimin e komplikimeve të hipertensionit.

      Përzgjedhja droga të përshtatshme:

      Aktualisht, trajtimi i hipertensionit shtatë klasa e drogës e rekomanduar:

      1. diuretics;
      2. b-blockers;
      3. antagonistët kalcium;
      4. angiotensin-konvertimin enzimë;
      5. blockers angiotensin pranuesit;

      1. agonist imidazoline pranuesit;

      2. α-blockers.

      Rekomandimet për zgjedhjen e barnave per trajtimin e hipertensionit

      Klasa e drogës

      Situata klinike në favor të

      Contraindications absolute

      Kundërindikimet relative

      Diuretics thiazide (gipotiazid)

      Dështim kronik i zemrës, hipertension sistolik izoluar, hipertension në të moshuarit

      Përdhes

      Shtatzënia, dyslipoproteinemia

      Diuretics lak (furosemide, Urehit)

      Dështimi kronik i veshkave, dështimi kronik të zemrës

      Blockers aldosteronit
      receptorët (veroshpiron)

      Dështim kronike të zemrës pas infarkt miokardi

      Hyperkalemia, dështimi kronik i veshkave

      b-blockers (atenolol, Concor, EGILOK etj).

      Angina pectoris pas infarkt miokardi, dështimi congestive zemrës (duke filluar me doza të ulëta), shtatzënia, tahyarytmyy

      Bllokada AV II-III shkallë, BA.

      Peripheral Atherosclerosis
      arteriet, toleranca e dëmtuar e glukozës, sëmundja pulmonare obstruktive kronike, atletët
      dhe personat fizikisht aktiv

      Kundërshtarët dihidropiridine kalcium (korinfar, Amlodipin)

      Hipertension izoluar sistolik, hipertensionit ne moshuar, angina, ateroskleroza arteries periferike, ateroskleroza karotide, shtatzaninë.

      Tachyarrhythmias, infarkt në zemër kronike

      Kundërshtarët Nedihidropiridinovye Kalcium (verapamil, diltiazem)

      Angina pectoris, ateroskleroza e arterieve karotide,
      Takikardi supraventikulare

      Bllokada AV Shkalla II-III, dështimi i zemrës kronike

      Frenuesit enzimë angiotensin-konvertimin (kaptopril, enalapril, monopril, PRESTARIUM etj).

      Dështim kronike të zemrës pas infarkt miokardi, nefropati, proteinuria

      Shtatzënia, hyperkalemia,
      stenozë bilateral arterie renale.

      Blockers Angiotensin receptor (Losartan, valsartanit, kandesartani)

      Nefropati diabetike ne diabeti mellitus, proteinuria diabetike, hypertrophy majtas ventricular, kolla shkaktuar nga frenuesit enzimë angiotensin-konvertimin

      Shtatzënia, hyperkalemia,
      stenozë bilaterale renale
      Arteriet

      α-blockers (prazosin)

      Dyslipoproteinemia beninje të prostatës

      Hipotension ortostatik

      Dështim kronike të zemrës

      Agonist receptor Imidazoline (Fyzyotenz)

      Sindroma metabolike, diabet

      Dështim të rënda të zemrës, bllok AV shkalla II-III

      Arsyet rezistenca (pabindur) për terapi hipertensionit

      Refraktare ose rezistente në trajtimin e quajtur hipertensionit arterial, në të cilin trajtimi i synuar - ndryshim jetese dhe kombinirovannayaterapiya arsyeshme përdorur doza të mjaftueshme për të paktën tre droga, duke përfshirë diuretike nuk mjaftueshmërisht snizheniyuarterialnoho presionit.

      Shkaqet kryesore të hipertensionit pabindur:

      • Forma të dalluar të mesme të hipertensionit;
      • Mungesa e respektimit të trajtimit;
      • ka vazhduar marrjen e barnave që rrisin presionin e gjakut;
      • Rekomandimet shkelje për ndryshimet e jetesës, shtim në peshë, abuzimit të alkoolit, pirja e duhanit e vazhdueshme;
      • Kapaciteti mbingarkesë për shkak të arsyeve të mëposhtme: Terapi papërshtatshme diuretik, progresion të dështimit kronike renale, konsumi i tepërt i kripës;

      Psevdorezistentnoy:

      • hipertensionit ofisnayaarterialnaya izoluar ("hipertensionit bardhë pallto")
      • izmereniiarterialnoho davleniyamanzhety përdorim në, madhësinë gabuar.

      Rastet e shtrimit në spital me hipertension

      Indikacionet për hospitalizim të pacientëve me hipertension janë:

      • pasiguria e diagnozës dhe nevojën për të veçanta, metoda më invazive e hetimeve për të sqaruar format e hipertensionit;
      • vështirësi në zgjedhjen terapi të drogës - kriza të shpeshta hypertensive hipertensionit fortë.

      Indikacionet për hospitalizim emergjente:

      • Krizat hypertensive nekupyruyutsya fazën prehospital;
      • Kriza hypertensive me manifestime të rënda të encefalopati hypertensive (nauze, të vjella, konfuzion);
      • Komplikime hipertensionit kërkojnë kujdes intensiv dhe vëzhgim të vazhdueshëm mjekësor: goditje, hemorragji subarachnoid, që ka vizion akute paqartë, edemë pulmonare, dhe të tjerët.

      Terapi emergjente për hipertension

      Nëse rritja e presionit të gjakut shoqëruar nga simptomat e mëposhtme:

      • Dhimbje retrosternal shprehur nga natyra shtypës (ndoshta angina paqëndrueshme, infarkt akut miokardi)
      • rritja e dyspnea, duke rritur horizontale (dështim mbase akute të zemrës)
      • shprehur si marramendje, nauze, vjellje, fjalim ose dëmtime në lëvizje gjymtyrë (aksidentit ndoshta akut cerebrovascular)
      • vizion të paqartë, pamjen dyfishtë vizion (trombozë ndoshta retinal)

      duhet të kërkojnë ndihmë urgjente mjekësore për zbatimin e menjëhershëm (brenda disa minutave ose orëve) reduktimin e presionit të gjakut me parenterale administruar drogës (Vasodilators, diuretike, bllokues ganglionike, antipsikotikët).

      Shënim. Tensioni i gjakut duhet të reduktohet me 25% në para 2 orë dhe deri në 160/100 mmHg mbi të ardhshme 2 - 6 orë. Mos të ulur presionin e gjakut shumë shpejt për të shmangur ishemi cerebrale, infarkt dhe veshkave. Në nivelin e presionit të gjakut 180/120 mmHg ajo duhet të matet çdo 15 - 30 minuta.

      Veprimet me një rritje të mprehtë në presionin e gjakut:

      Rritja e shpejtë e tensionit të gjakut, jo paraqitja e simptomave të organeve të tjera mund të kupyrovatsya gojë ose sublingual (nën gjuhë) administrimin e drogës me një veprim relativisht të shpejtë. Këto përfshijnë

      • Anaprylyn (β-blockers grup, zakonisht në qoftë se rritja e presionit të gjakut shoqërohet me takikardi)
      • Nifedipin (homologët e tij - korinfar, Kordafleks, Kordipin) (antagonistët kalcium grup)
      • Kaptopril (grupi i inhibitorëve të angiotensinës konvertimin enzimë)
      • Kolyndyany (homologu i tij - Klofellin) dhe të tjerët.