Cerebrale aneurysm


Aneurysm cerebrale arteriet - një zgjerim të enëve në kundërshtim me një strukturë tre-shtresa e murit të enëve të gjakut.

Forma e aneurysm mund të jenë të ndryshme - një dhe multi, saccular, fusiform.

Ka aneurysm vogla në 3 milimetra dhe të mëdha - më shumë se 25 milimetra. Aneurysm Giant mund të jetë e vendosur në një arteries karotide, që kalon përmes ngrohjes e sinusit, një degëzim në sistemin vertebral-bazyllyarnoy.

Struktura dalluar qafës aneurysm, e cila ruan strukturën tre-shtresa e arterieve dhe për shkak se ajo - pjesë solide e aneurysm; trupi, e cila mungon në muret dhe shtresa e muskujve thyer membranë elastike dhe kube - vendi mirën që përbëhet vetëm nga Intima e anijes. Këtu dhe atje këputje aneurysm.


Arsyet aneurysm

Defekte të lindura dhe të fituara në shtresën muskulare, fibrave dëme kolagjenit, atherosclerosis, dëmtimi i brendshëm çojë elastike membranën, shpesh me një rritje të presionit të gjakut, e "hiperinflacioni" zonat e "thes" me anije dhe arsimit - aneurysm. Pirja e duhanit, abuzimi me alkoolin, mbipesha, stresi mund të shërbejë si një faktor nxitje për aneurysm këputje.

Të aneurysms më të zakonshme - një anomali kongjenitale, shpesh e kombinuar me keqformime - coarctation e aortës, sëmundje polycystic veshkave, sëmundje lidhës ind.

Ka një predispozitë gjenetike për aneurysms. Hipertensioni si ajo mund të shkaktojë zhvillimin e aneurysms, dhe mund të çojë në ndarje e aneurysm ekzistuese. Aneurysm mund të zhvillojnë dëmtime në kokë, tumoreve, arteriosklerozës dhe sëmundjeve inflamatore.

Simptomat e pranisë së një aneurysm

Aneurysm - një "bombë" që kërkon të dilnin. Cerebrale aneurysm - një bombë që është në kokën e tij.

Aneurysm - një humbje të rrallë, është se anevrizmonositelyami është 5% të popullatës botërore.

Këputje e një statistikave aneurizëm ndodh në 5 - 10 për 10.000 njerëz. Shumica e njerëzve 30-50 vjet. Ju mund të jetojnë një kohë të gjatë dhe disponueshmërinë vetëm kur këputje aneurysm, i cili papritmas vjen kundër sfondit të plotë mirëqenien, ndoshta pas stresit emocional ose fizik.

Simptomat dyshimta për praninë e keqformime vaskulare mund të konsiderohet prystupoobraznuyu dhimbje koke intensive, përsëritet në të njëjtin vend, për herë të parë ka pasur një sulm epileptik. Dhimbje koke në rajonin fronto-orbitale mund të jetë në aneurysm në cerebrale mëparshëm, anterior komunikimi arterie, rajon zverku dhe uiski - me aneurizëm të pasmë arteries cerebrale në anën e kokës - me një aneurysm arterie bazyllyarnoy.

Nuk mund të ptosis (ptosis), vizion të dyfishtë, strabismus, mydriasis. Në pasmë aneurysm arterie cerebrale karakterizohet nga dëmtime rastit vizual - apo shtrëngim i vizuale humbjes fusha, artikujve shtrembërim. Kur aneurysm e mëparshëm komunikuar arteries anteriore cerebrale arterie - dobësi kalimtare në këmbë. Në rastin e prapme aneurysms cerebrale e arterieve dhe basilar lind parezë periferike nervore fytyrës, defekt zhurmë me zë të lartë në vesh, humbjen e dëgjimit të njëanshme.

Në prani të një aneurizëm në familje duhet të bëjë inspektim të përjashtuar malformations vaskulare në të afërmit.

Ekzaminimi dhe diagnoza aneurysm

Dhimbje koke, shpesh përsëritet në të njëjtin vend, me e mundshme vizuale - paraardhësit auditory, të vjella, konvulsione, humbje të vetëdijes dhe epipristup kërkon ekzaminimin dhe praninë e aneurysms cerebrale. Diagnoza diferenciale është kryer me të tumoreve të trurit.

Rreziku i gjakderdhje aneurizëm zbuluar të lartë, në varësi të madhësisë, lokacionin, kushtet e enëve dhe gjendjen e përgjithshme fizike. Hemorrhages përsëritura ndodhin më dhe të rrisë rrezikun e vdekjes.

Shumica aneurysms zbulimin zhvillohet në pushim - që i hemorragji subarachnoid nga aneurizëm, goditje hemorragjike. Në 50% të rasteve shkaku i jo-traumatike hemorragjike subarakinoidale aneurysm trurit zbuluar anije. Dhimbje koke e papritur, të vjella, humbja e vetëdijes, hipertermia, konfiskimet, zahalnomozkovi dhe simptoma neurologjike fokale, simptomat meningeal anisocoria. Një pacient i tillë duhet menjëherë të japë një departament të specializuar (neurosurgical). Natyrisht asnjëra prej të cilave nuk është vetë-mjekoj.

Në prani të një aneurysm mund të ri-gjakderdhje, zhvillimin e vasospasm me zonën rritje të ishemi, formimin intracranial hematoma, vrimë të gjakut në sistemin ventrikular.

Ekzaminimi me aneurysms dyshuar: rezonancë magnetike mënyrë Imazhe angiografi. Më tej, edhe kur një aneurysm është zbuluar për të përcaktuar taktikat e trajtimit kirurgjik kryhet angiografi.

Në hemorragji subarachnoid në ditën e parë do të përcaktojë zjarrin tomography llogaritur derdhur gjak. Nëse mesit birë është zbuluar në gjak cerebrospinal fluide.

Trajtimi i aneurysms

Trajtimi kirurgjik - prerë ose kirurgji endovaskulare aneurysm. Operacioni është jashtë zonën e prekur të anijes (aneurysm) me qarkullim dhe ruajtjen e fluksit të gjakut në anije kryesore - për të dhënë një clip aneurizëm, gjakut të derdhur të anulohet.

Në ndërhyrjet endovaskulare në anije përmes aneurysm arterie femurit është futur në agjentët të veçanta - mikrospirali, balona, ​​që mbulon lumen dhe "fikur" aneurizëm nga sistemi i qarkullimit të gjakut. Turn off aneurizëm ose mikrospiraley droga të reja, aneurizëm zam, sot metodat më progresiv të trajtimit të aneurysms.     

 

Aneurysm endovaskulare off

Konsultimi mbi temën e aneurysms trurit

P: A do të veprojë shumta (3) aneurizëm të arterieve cerebrale?
A: Vendimi është bërë neurokirurgu - përjashtimin e mundshëm alternativ endovaskulare ose craniotomy dhe prerë.

Pyetje: Kur kryerjen e operacioneve jashtë?
Përgjigje: zbulimin e aneurysms të thyej - menjëherë pas ekzaminimit dhe përgatitjes për parandalimin boshllëk. Në qoftë se ne mori një pushim dhe gjendja e përgjithshme e pacientit e lejon - në ditën e parë ose 10-14 ditë. Çështja është zgjidhur në mënyrë individuale në varësi të ashpërsia e gjendjes dhe rreziqet e mundshme të operacionit.

Pyetje: Unë jam 25 vjeç, babai i tij ishte një aneurysm karotide, kam dhimbje koke të shpeshta, në plan të bëhet me barrë. Unë do të të lindë vetvetiu?
Përgjigje: referohen një neurolog për ekzaminim dhe të bëjë një rezonancë magnetike regjim tomography angiografi.