Tuhovuhist Sensorineural pezmatim nervi koklear - shkaqet, simptomat dhe Trajtimi OT


Periferike Analyzer auditory - një sistem kompleks që përbëhet nga 3 pjesë: e veshit të jashtëm, të mesëm dhe të brendshme. Secili departament ka një numër të komponentëve.

Jashtme veshit - krah dhe kanalit të jashtëm auditory.

Veshit të mesëm - Shpella e mastoid, zgavër tympanic që përmban eshtrat auditory (kudhër, çekan, stremechko) Evstahyeva tub auditory dhe membrana tympanic.

Veshi i brendshëm përbëhet nga kërmill (pjesa zvukovosprinimayuscheho) dhe kanalet pivkolovyh (analyzer periferike vestibular). Kjo strukturë komplekse dhe për shkak të gamës së gjerë të veshit.


Tuhovuhist Sensorineural - Sëmundjet Noncommunicable e veshit të brendshëm. Në këtë sëmundje vuajnë nga nervore auditory dhe zvukovospryyatye respektivisht. Simptomë kryesore është humbjen e dëgjimit, shpesh i shoqëruar nga një zhurmë subjektiv në veshët. Shumica flasin për humbje sensorineural akut dhe subakut dëgjimit, pasi që trajtimi është efikas vetëm kur këto forma të sëmundjes. Ky çrregullim prek njerëzit e të gjitha grupeve vozrasnyih, por me moshën në shkallë të ndryshme, dëgjimin zvogëluar në të gjitha. Kjo gjendje quhet presbiakuziya (rënie të lidhura me moshën e dëgjimit mprehtësi). Shkaku kryesor i këtyre kushteve është atrofi zvukovosprinimayuscheho e mbaresa nervore trupit Kortyyeva. Është e rëndësishme të dini se kur diagnostikuar tuhovuhist kronike sensorineural, dëgjimi, për fat të keq, nuk mund të rivendoset.

Informacione të përgjithshme rreth humbjen e dëgjimit sensorineural

Sinonimet janë tuhovuhist Sensorineural, pezmatim nervi koklear, pezmatim nervi i auditory nervore (dy termat e fundit janë të pasakta, sepse fundi i "IT" tregon inflamacion, por inflamacion në këtë sëmundje vetë nervore auditory nuk është).

Është e nevojshme të thuhet se një format klinike të sëmundjes. Kriteri është largësia e saj:

  • 4 javë - tuhovuhist akute sensorineural - efikasiteti i trajtimit është 70-90%
  • nga 1 muaj deri në 3 muaj - tuhovuhist Subacute sensorineural - efikasiteti trajtim 30-70%
  • 3 muaj - tuhovuhist kronike sensorineural - efikasiteti i trajtimit është e diskutueshme

Simptomet e humbjes së dëgjimit sensorineural

Shpesh pas pësimit të SARS, stresi emocional, simptomat dehje e sëmundjes. Simptomë kryesore është humbjen e dëgjimit humbjen e dëgjimit sensorineural. I impresionuar se si mund një vesh ose të dyja në të njëjtën kohë. Një simptomë e shpeshtë në këtë sëmundje - një zhurmë në vesh. Ajo mund të jetë një frekuencë të lartë (bell, beep, "sirenë"), më shpesh, dhe frekuencë të ulët (hum). Fenomenet e tilla kërkojnë trajtim të menjëhershëm të mjekut.

Shkaqet e humbjes dhe rrezik faktorë dëgjimit sensorineural për humbjen e dëgjimit

Definitely një skemë koherente e Patogjeneza e humbjes së dëgjimit sensorineural nganjëherë është e vështirë për të përcaktuar. Megjithatë, ajo është e njohur se shkaqet e kësaj sëmundjeje mund të sigurohet. Në radhë të parë në mesin e tyre janë sëmundje infektive virale - e gripit dhe SARS-it, shytave infektuese (shytat). Një tjetër shkak kryesor i humbjes së dëgjimit sensorineural është çrregullime trofike të indit nervor (çrregullime të enëve të gjakut, të furnizimit të dobët të gjakut). Arsyeja është e dobët atherosclerosis nervore ushqyerit, hipertension, distonia vaskulare. Zënë një vend të veçantë e dëgjimit çrregullime si pasojë e stresit të rëndë emocional. Humbja e auditory nervore mund të ndodhë për shkak të lëndimit të trurit traumatike, trauma akustike (shëndosha të shkurtër, por shumë të fuqishme - shtënë, duke thirrur, bri). Ka një numër të kimikateve që kanë veprim ototoksycheskym. Kjo çështje industriale dhe vendas. Shpesh shkaku i humbjes së dëgjimit sensorineural është përdorimi i zgjatur i barnave ototoxic - është antibiotikët (aminoglycosides), agjentët antimalarial, salicilatet.

Nuk është një formë e tillë si tuhovuhist idiopatike Sensorineural është kur shkaku i dëgjimit Dëmtimi besueshme zbuluar dështon. Shumë rrallë rasti kur një aktiv, të rinjtë e shëndetshëm për fat të keq ka humbur përgjithmonë dëgjimin pa arsye shprehur.

Parandalimin humbjen e dëgjimit Sensorineural

Rregullat janë të thjeshta parandaluese - duke shmangur faktorët e rrezikut. Ju duhet menjëherë trajtimin e infeksionit traktit të sipërm respirator, të marrë të gjitha drogat vetëm me recetë. E rrezikut të veçantë janë ata që punojnë në toksike, prodhimin zhurmshme; edhe dridhje të dëmshme. Në raste të tilla, ju duhet të ndiqni të gjitha masat e sigurisë dhe të respektojë mënyrën e punës (për të punuar me zhurmë në kufje, bëjnë ndërprerje më të shpeshta të shkurtër). Këta njerëz në simptomat e para të humbjes së dëgjimit sensorineural nevojë për të ndryshuar punë. Në mungesë të një mundësi të tillë duhet të respektohet në otolaringolog çdo 3 muaj dhe kurset marrin drogë parandaluese (Tanakan, trental)

Komplikimet humbjen e dëgjimit sensorineural

Që natyrën infektive të sëmundjes dhe plagë kufizuar në veshin e brendshëm, komplikime të mesme të sëmundjes atje. Megjithatë, në mungesë të trajtimin dhe parandalimin e sëmundjeve të zhvillohet dhe të çon për të përfunduar shurdhim me gjasat minimale të shërimit. Është e rëndësishme për të filluar trajtimin sa më shpejt të jetë e mundur paraqitja e simptomave.

Diagnoza humbjen e dëgjimit sensorineural

Në provim, nuk ka ndryshime vizuale në vesh nuk është përcaktuar. Është e rëndësishme për të të treguar në detaje ngjarjet që paraprin humbjen e dëgjimit të jetës. Një mjek i dyshuar sensorineural humbjen e dëgjimit mund të kryejnë mostër kamertonalni. Për të verifikuar diagnozën dhe të saktë të përcaktuar shkallën e dëgjimit Humbja bërë kërkime hardware - audiometry tonal pragut (informacioni është në dispozicion në seksionin përkatës). Nëse ka rezultatet e këtij studimi diagnostikuar me 100% saktësi.

Trajtimi i humbjes së dëgjimit sensorineural

Në orët e hershme të paraqitjes së zhurmës në vesh dhe humbjen e dëgjimit duhet menjëherë të kërkojnë kujdes mjekësor. Tuhovuhist Sensorineural trajtohen në spital, kështu që ne kemi nevojë për një trajtim të plotë. Ajo përbëhet nga një "pikoj" përfshijnë droga përmirësimin e qarkullimit të gjakut në tru që të rrisë metabolizmin në indet nervor. Edhe në rrjedhën e trajtimit përfshin diuretics dhe droga të hormoneve me protynabryakovoyimetoyu. Vitamina shumë e rëndësishme B (thiamin (VytV1) dhe pyridoxine (vitV6)). Pas shkarkimit duhet të marrë kurse të gjata prej Tabelave të drogës (Tanakan, trental) profilaktike. Është e rëndësishme për të kuptuar se kjo ndodh edhe kur qëllimi i trajtimit është shërim i dëgjimit, pjesërisht për shkak se indet nervor humbur pakthyeshme. Megjithatë mee i rëndësishëm në këtë situatë, të ndaluar humbjen e dëgjimit

Trajtim radikal është humbur pakthyeshme dëgjuar kirurgji implant koklear. Me këtë operacion, mijëra fëmijë të shurdhër dhe plohoslyshaschih rreth botës rifituar gëzimin e komunikimit me botën e jashtme, këta fëmijë janë në gjendje për të mësuar dhe për të arritur rezultate ndonjëherë më keq se sa moshatarët e tyre. Një tërë ekipi i specialistëve për kirurgët defektologëve një kurs të rehabilitimit afatgjatë që mund të prodhuar një jetë anëtarë të plotë të shoqërisë.