Pneumatoraks


Pneumatoraks - akumulimin e ajrit në zgavrën pleural - hapësirë ​​normale çarë-si midis parietal (e jashtme rreshtim brenda murit gjoks) dhe organeve të brendshme (që mbulon të brendshme lehtë) fletët e pleurë.

Ka traumatike, spontane dhe iatrogjenike pneumatoraks. Pneumatoraks Traumatik është rezultat i thekshëm plagët e dëmit gjoks ose mushkërive (p.sh., brinjë të thyera otlomkamy). Spontan (spontane) pneumatoraks është shkaktuar nga trauma e papritur palidhur ose disa manipulimi mjekësore diagnostikuese shkelur integritetin e pleurës organeve të brendshme, të cilat të çon në rrjedhën e ajrit nga mushkërive në zgavrën pleural. Pneumatoraks iatrogjenike është një ndërlikim i procedurave mjekësore.


Në varësi të disponueshmërisë së komunikimit me mjedisin dalluar pneumatoraks mbyllur dhe të hapur valvula. Mbyllur  quajtur pneumatoraks, zgavrën pleural ku nuk ka lidhje me mjedisin dhe sasinë e ajrit që goditi atë në trauma nuk ndryshon varësisht nga lëvizjet e frymëmarrjes.

pneumatoraks hapur është një lidhje e lirë zgavër pleural me mjedisin, që rezulton në ajër gjatë inhalacion shtesë "thithur" në zgavrën pleural, dhe gjatë tym jashtë ("shtrydhur") në të njëjtin volumin. Kështu, pneumatoraks hapur nuk është grumbullimi i ajrit në zgavrën pleural, dhe në funksion të lëvizjes së lirë të ajrit nëpërmjet një defekti në mur gjoks në anën e një lëndim të lehtë gjatë frymëzim spadaetsya, dhe gjatë rritjes së tym në vëllim (merret), se ka një efekt paradoksal frymëmarrje.

valvulës pneumatoraks, Ndryshe hapur gjatë mesazhit tym zgavrën pleural e mjedisit ulet ose ndalesa kompensuar plotësisht nga pëlhurë lightest apo indeve të buta të gjoksit, e cila është e krahasueshme me valvula mbrojtur. Në këtë drejtim, gjatë frymëzim zgavrën pleural merr një vëllim më të madh të ajrit se është marrë gjatë tym. Kështu, kur fryma është një rritje të vazhdueshme në sasinë e ajrit në zgavrën pleural, duke çuar në mënyrë progresive në rritje compression të mushkërive, zhvendosja e mediastinum të kundërt (të shëndoshë) pala, e cila cënon funksionin e tyre, së pari squeezing anije të mëdha, dhe me progresion të mëtejshëm të çon në ngjeshje një dritë e dytë në "shëndetshme" anën.

Nëse valvul ajri gjendet në mushkëri dhe zgavrën pleural komunikon me mjedisin nëpërmjet pemës bronkiale, një valvul e tillë quhet një pneumatoraks i brendshëm. Nëse valvul është në plagë e murit të gjoksit, një valvul e quajtur pneumatoraks shfaqje. Në mënyrë të pavarur valvulave brendshme dhe të jashtme të pushojë të funksionojë kur lartësia maksimale presioni inspiratory në zgavrën pleural arrin presion ambientit, por presioni intrapleural gjatë tym shumë më e lartë se sa atmosferike. Ne zhvillimin e ashtuquajtura pneumatoraks tensionuar, e cila është rezultat i valvulave dhe është në thelb pneumatoraks mbyllur. Megjithatë, nga pneumatoraks mbyllur ndryshon shumë më intensive ajrit me presion të lartë në zgavrën pleural, një zhvendosje të konsiderueshme të mediastinum, ngjeshja mushkërive (në anën e prekur të plotë dhe të pjesshme - në të kundërt, "të shëndetshme" anë).

Në varësi të vëllimit të ajrit në zgavrën pleural dhe mushkërive dalluar shkalla e rënies është e kufizuar (të vogla), të mesme dhe të mëdha, ose të përgjithshëm, pneumatoraks. Në  pneumatoraks kufizuar spadaetsya dritë më pak se 1/3 e vëllimit të saj, mesatare - Nga 1/3 në 1/2 vëllimit. Në i madh, ose i përgjithshëm, dritë pneumatoraks merr më pak se gjysma e shumës normale ose ajër plotësisht podzhato.

Mundur shkakton pneumatoraks

Shkaqet e pneumatoraks spontan mund të jetë (në rend zbritës të frekuencave janë):

1. sëmundje bulous mushkerise.
2. patologjisë i traktit respirator (sëmundjes pulmonare obstruktive kronike, fibroza cistike, status astmatik).
3. Sëmundjet infektive (pneumoni Pneumocystis, tuberkulozi pulmonar).
4. sëmundja e mushkërive intersticiale (sarkoidosis, fibrozës idiopatike, Wegener hranulёmatoz, limfanhioleyomiomatoz, skleroza gunga).
5. sëmundjet e indit lidhor (artrit reumatoid, spondylitis ankylosing, polimiositi, dermatomiositi, skleroderma, sindromi Marfan).

6. neoplazmes malinje (sarkoma, kanceri i mushkërive).
7. Endometrioza kraharorit.

Në sëmundje spontane pneumatoraks zhvillon, zakonisht pas ushtrimit apo tendosje të rënda, i shoqëruar nga një rritje vnutrilёhochnoho presion.

Pneumatoraks traumatik mund të ndodhë me këto lëndime të gjoksit;

1. plagosje gjoks thekshëm (thikë, shtënë).
2. plagosje gjoks Mbyllur (brinjë dëmtim otlomkamy thyera, këputje traumatike e mushkërive).

Pneumatoraks iatrogjenike mund të zhvillohet si një komplikim vijim manipulime diagnostike dhe terapeutike:

1. birë i zgavrën pleural.
2. catheterization qendror venë.
3. biopsi pleural.
4. Transbronhialnaya biopsi endoskopike e mushkërive.
5. barotraumën gjatë ventilimit mekanik.

Kaluar metodë trajtimi pneumatoraks është përdorur, veçanërisht në trajtimin e tuberkulozit pulmonar shpella kur zgavër pleural posaçërisht injektuar ajrin për të siguruar artificiale ulet mushkërive.

Simptomet e pneumatoraks

Manifestimet kryesore të pneumatoraks shkaktuar nga dalja e papritur dhe akumulimit gradual (me valvulare pneumatoraks) ajrit në zgavrën pleural dhe squeezing atyre ndryshim të lehtë dhe mediastinale.

Fillo një sëmundje të papritur, pas një efekt traumatike në gjoks (me pneumatoraks traumatike) ose aktivitet fizik, stresi (në spontane). Nuk janë të mprehta ose thikat kthetrat dhimbje në pjesën përkatëse të gjoksit, të cilat janë të vendosura shpesh në gjoks e sipërme, është dhënë në qafë, shpatull ose krah; Ndonjëherë dhimbja mund të përhapet kryesisht në bark dhe mbrapa. Në të njëjtën kohë pacienti ka një lloj ndjenjë e ngushtësi në gjoks, si dhe ndjenja subjektive e mungesës së ajrit, i shoqëruar nga rritja e frekuencës dhe thellësinë e lëvizjeve të frymëmarrjes. Me një ashpërsia e madhe pneumatoraks e dyspnea është e rëndësishme, ajo është shoqëruar me zbehje apo cianozë (ngjyra cyanotic e lëkurës të shkaktuara nga akumulimin e dioksidit të karbonit në gjak), palpitations zemrës, një ndjenjë të frikës. Duke u përpjekur për të ulur dhimbjen dhe gulçim, pacienti ka tendencë për të kufizuar lëvizjen e merr një pozitë të detyruar të trupit (gjysmë ulur në një shpat në mënyrë të sëmurë apo të shtrirë në anën e pacientit).

Kur vëllimi i ajrit në zgavrën pleural mund të përkufizohet dhe zgjatje të kufizuar mobiliteti i korrespondon një pjesë të gjoksit, grumbullimi i saj në frymë të shëndoshë e që, anasjelltas, marrë frymë rëndë dhe zbutjen hapësira ndër brinjëve në anën e prekur. Shpesh, sidomos në pneumatoraks traumatike, pjesa e prekur e gjoksit vërejtur nënlëkurës emfizemë - akumulimin e ajrit në indin nënlëkuror e murit gjoks, e cila mund në përhapjen e tensionuar pneumatoraks në zona të tjera të trupit.

Provim

Kur trokitje (trokitje - përgjimi në pjesë të caktuara të trupit me analizën e mëvonshme të fenomeneve të shëndosha që dalin në të) mjeku përcakton "kutinë" (me zë të lartë dhe të ulët, të ngjashme me tingujt që ndodhin kur përgjuar në kutinë bosh) natyrën anë trokitje pnemotoraksa, dhe dëgjim mushkërive (dëgjim - duke dëgjuar tingujt e gjeneruara në funksionimin e) zbulon mungesën apo dobësimin e fryma në anën e pneumatoraks kur ruhen në frymëmarrje anë të shëndetshme.

 

Radiografi të pacientit me të drejtë-depërtues pneumatoraks (nga X-ray - majtas). Arrow shënuara mushkëritë kufi spavshehosya.

Në diagnozën janë të rëndësishme x-ray e gjoksit në të cilin gazi të vendosur të lirë në zgavrën pleural, ngjeshur dritë, të ulur shkallën e të cilave varet nga madhësia e pneumatoraks; në pneumatoraks tensionuar ndërrime mediastinum në një mënyrë të shëndetshme. Tomography llogaritur i gjoksit nuk mund vetëm të zbulojë praninë e gazit të lirë në zgavrën pleural (edhe pse të kufizuara në pneumatoraks vogël, diagnoza e të cilit duke përdorur radiografi konvencionale shpesh është mjaft e vështirë), por edhe të identifikojë shkakun e mundshëm të pneumatoraks spontan (sëmundje bulloz ndryshime posttuberkulёznye , semundja intersticiale e mushkërive).

 

CT scan e gjoksit e pacientit me pneumatoraks majtë të njëanshme (scan - djathtas). Gazit të lirë në zgavrën pleural shënuar nga një shigjetë.

Çfarë teste duhet të marrë pneumatoraks dyshuar.

Ekzaminimit laboratorik në pneumatoraks zakonisht është i pa vlerë diagnostike.

Trajtimi i pneumatoraks

Taktikë Mjekësi varet nga lloji i pneumatoraks. Prisni terapi konservative është e mundur me pneumatoraks kufizuar shtëpie të vogël: të sigurojë paqen e pacientit, të japin qetësues, ju lutem. Kur grumbullimi i ajrit tregon thoracostomy të ashtuquajturin aspiratën pasive duke përdorur aparatin Bobrova.

Thoracostomy kryhet nën anestezi lokale në seancë e pacientit. Vendndodhja parazgjedhur për kullimit është hapësira e dytë ndër brinjëve në sipërfaqen e përparme të gjoksit (pneumatoraks me pikën kufizuar përzgjedhur më lart përqendrimet më të larta të ajrit), të cilat shtresa një gjilpërë e hollë është injektuar në indet e buta të zgjidhje 0.5 novokaina vëllimin e 20 ml, atëherë nadsekayut mjeku lëkurës dhe hyn në troakar pleural zgavër - një mjet i veçantë i përbërë nga një sondë të mprehtë, vstalennoho një mëngë i uritur (tub). Pas heqjes hanxhar përmes mëngë channel (tub) troakar kirurg hyn kullimit pleural zgavër, dhe tërheq mëngë. Kullimit është fiksuar në lëkurë dhe lidhur me Bankën kastor për zbatimin e aspiratës pasiv. Me efikasitetit të përdorimit të aspiratës pasiv të aspiratës aktive, e cila kullon sistemin e bankave për kastor lidhura nëpërmjet Aspirator vakum (thithje). Pas plotë kullimit zbutjen e mushkërive nga zgavrën pleural është hequr.

Thoracostomy konsideruar kirurgji relativisht e thjeshtë që nuk kërkon pacientit asnjë trajnim paraprak.

 

Pajisja troakar skemë.

Kur pneumatoraks traumatik i hapur me masive e dëmit të mushkërive kirurgji emergjente treguar nën anestezi të përgjithshme, e cila është mbyllja e mushkërive defekt të ndaluar gjakderdhje plagët posloynom mur ushyvanyy gjoks dhe kullimit pleural zgavër.

Në pneumatoraks spontan, sidomos korrente, për të përcaktuar natyrën e çuan atë të përdorë thoracoscopy patologji - metoda e ekzaminimit endoskopik, e cila është për të studiuar zgavrën pleural e pacientit duke përdorur një mjet të veçantë - thoracoscopy, i cili është futur nëpërmjet një birë mur gjoks. Nëse vëreni gjatë thoracoscopy në bullae mushkërive, gjë që çoi në zhvillimin e pneumatoraks mund heqja e tyre kirurgjikale duke përdorur instrumente të veçanta endoskopike.

Kur dështimi i kullimit me aspiratën dhe endoskopike teknikave pasive apo aktive gjatë thoracoscopy në lehtësimin pneumatoraks, si dhe mjetin e tij korrente të hapur kirurgjia - torakotomyy në të cilën zgavrën pleural zbuloi një prerje të gjerë, është eliminuar dhe shkaku i menjëhershëm i pneumatoraks. Në mënyrë për të parandaluar përsëritjen e pneumatoraks artificialisht të shkaktojë formimin e mbështjelljes në mes të pleurë organeve të brendshme dhe parietal gjethe.

Komplikimet pneumatoraks

Ndërlikimet kryesore janë dështim pneumatoraks akute respiratore dhe kardiovaskulare, sidomos e theksuar me stresin dhe pneumatoraks shkaktuar nga ngjeshja e mushkërive dhe zhvendosje mediastinale. Nëse e pazgjidhur për një pneumatoraks kohë të gjatë mund të zhvillohet pleurit pleurë reaktive si një reagim ndaj pranisë së ajrit në zgavrën pleural si inflamacion i formulimit lëngu; Kur lidh infeksioni mund të zhvillohet empyema pleural (akumulimin e qelb në zgavrën pleural) ose pyopnevmotoraksa (akumulimin e qelb dhe ajrit në zgavrën pleural). Në rastin e zgjatur rënie mushkërive të shkaktuara pneumatoraks, penguar atij një pështymë shkarkimit, i cili mbush lumen e bronke dhe nxit zhvillimin e pneumonisë. Ndonjëherë pneumatoraks, veçanërisht traumatike, i shoqëruar nga zhvillimi intrapleural gjakderdhje (hemopnevmotoraks), me shenjat e ankth të frymëmarrjes me simptomat e gjakderdhjes (zbehje, rritjen e normës së zemrës, presionin e ulët dhe të tjerët); gjakderdhje intrapleural mund të jetë i komplikuar dhe pneumatoraks spontane.

Parashikim

Pneumatoraks theksoi është një jetë-kërcënuese gjendje të rëndë, që mund të çojë në vdekje për shkak të zhvillimit të frymëmarrjes akute dhe dështim kardiovaskular shkaktuar nga ngjeshja e mushkërive dhe zhvendosje mediastinale. Gjithashtu pneumatoraks jashtëzakonisht e rrezikshme bilateral. Çdo pneumatoraks kërkon hospitalizimin e menjëhershme në një spital kirurgjikale për kirurgji. Me trajtim adekuat në kohë të pneumatoraks spontan zakonisht është prognoza e favorshme dhe parashikimi i pneumatoraks traumatike varet nga natyra e lëndimeve që lidhen të gjoksit.