Pezmatim i fytit


Pezmatim i fytit është një sindrom i shpeshtë, infeksionet e rrugëve të frymëmarrjes dhe mund të pa shkaqe të duhur mjekësor vëmendjen e komplikime të rrezikshme për jetën.

Pezmatim i fytit - klinike lezionet laryngeal sindromi shkaktuara nga ndryshimet inflamatore në infeksionet mukozale si rezultat i etiologji virale ose bakteriale apo arsye të tjera, manifestohet si akute ose kronike.

Pezmatim i fytit

Faktorët e rrezikut për zhvillimin e pezmatim i fytit janë:

1) reduktuar imunitetin për shkak të ftohjet e shpeshta apo sëmundje kronike shoqëruese;


2) kushtet hipotermi (e motit të ftohtë dhe me erë);
3) Faktorët profesionale (persona në rrezik rritje pavullnetshme të komunikimit zë - këngëtarët, mësuesit - "pezmatim i fytit lektor" dhe personave të tjerë të industrive kimike të dëmshme);
4) mosha e fëmijëve (frymë përmes gojës, në të ftohtë, nuk ka rroba për të motit);
5) zakone të këqija (pirja e duhanit - "duhanxhi pezmatim i fytit", abuzimi i alkoolit);
6) ajrit me pluhur;
7) faktor dëshirore (formë akute të infeksionit me pezmatim i fytit akut - SARS, fruthi, kollës së mirë, fruth i keq dhe vatra të tjera kronike bakteriale - për formën kronike e pezmatim i fytit);

8) alergeneve në natyrë (ushqim, perime, kimike).

Kështu, pezmatim i fytit mund të jetë infektive, profesionale (pedagog pezmatim i fytit), për shkak të shprehive të këqija (duhanpirës pezmatim i fytit), alergjike.

Shkaqet e pezmatim i fytit infektive

Patogjenët laringjit ndahen në dy grupe:

1) Viruset (virusi i gripit, paragripal, fruthi dhe të tjerët);
2) bakteret (patogjen flakë të kuqe ethe, difterisë, pertusis, streptokoket, staphylococci, mykobakteria, Treponema dhe të tjerët).

Burimi i infeksionit - Një person i sëmurë i cili është ngjitëse nga fillimi i simptomave të para.

Mekanizmi i infeksionit me pezmatim i fytit - Aerogenic dhe rruga kryesore - Ajrore, zbatohet me teshtitjes dhe kollitjes personin e sëmurë brenda një rrezeje prej 3 metra.

Ndjeshmërinë e organizmit të përgjithshëm. Fëmijët në grup moshën e rrezikut për shkak të infektimit masiv të SARS-it. Për pezmatim i fytit, veçanërisht formën e tij akute, nuk është një stinë dimri-pranverë (sezonin e ftohjet).

Pezmatim i fytit mund të jetë akut, ndodh papritmas pas ekspozimit ndaj një nga arsyet e mësipërme, ose kronike, që ndodh si rezultat i pezmatim i fytit akute, prania e foci kronike në hundë dhe sinuseve të hundës, faring, dhe si rezultat i rreziqeve të përsëritura ekspozimit (mësues sëmundje këngëtarët, pirja e duhanit, alkoolit).

Fiziologjia dhe Anatomia e laring

Laring (. Lat laring) - Kjo pjesë e traktin e sipërm respirator, të vendosura në mes të qafës (në shumicën e rasteve Atrium) dhe trake. Laring përmban aparatin vokal. E vendosur në IV-VI rruazë qafës së mitrës, ka lidhje të drejtpërdrejtë me fyt dhe trake. Laring është hyalynovoho skelet e tyre kërc përfshirë kërc i rastësishëm apo të mëdha (perstnepodibnyy, nadhortannyy, tiroide) dhe madje edhe apo të vogla (cherpalovidnye, pykë-formë, rozhkovidnye). Autoriteti i Lëvizshmërisë siguruar nga dy nyje: unaza, dhe unaza cherpalovydnoho përbashkët-tiroide përbashkët. Në aparatin vokale e laring është personi që paraqiti litarët vokale bashkangjitur kërc tiroide dhe. Formimi i shëndoshë ndodh në frymëzimin dhe nxjerr frymë nëpërmjet vibruese litarët vokale. Tension dhe ndryshojnë glottis tyre formë ndodh në reduktimin e dhimbje muskulare.

Pezmatim i fytit, fyt për profilin tuaj

Pezmatim i fytit, anatomi laryngeal

Ndryshimet patologjike në pezmatim i fytit fyt

Kur e ekspozuar ndaj infektive ose inflamator lindin për arsye të tjera (ose e dëmshme) mukozën efektet laryngeal, edemë mukozale, hyperemia vaskulare, infiltrimin e qelizave inflamatore mukozale (neutrofile, limfocitet, makrofagjet). Këto ndryshime çojnë në shfaqjen e reaksioneve lokale të tilla si hyperemia (skuqje), edemë (dhe si rezultat, ngushtimi i fyt, ngushtimi lidhjen edemë glottis), Mukoza mund të duket skuqje hemorragjike (shpesh enantema gripit). Procesi patologjike është i shoqëruar me një sasi të pasur rrjedhje të mukusit. Shpesh procesi ndikon në zonën e epiglotis, dhe nganjëherë shkon në trake, duke shkaktuar dëmtime të kombinuara (laryngotracheitis).

Ndryshimet patologjike mund të jenë të ndryshme, duke shkaktuar shfaqjen e formave të ndryshme klinike të pezmatim i fytit.
Drita fytit pezmatim i fytit manifeston ndryshime inflamatore mukozale.
Pezmatim i fytit hypertrophic karakterizohet nga rritja e mukozën e formimin e nyje të veçanta me një diametër prej 3-4 mm, duke përfshirë edhe marrëdhëniet - të ashtuquajturit "nodules këngëtare", dhe zgjerimin e shell mund të çojë në marrëdhënie të pakthyeshme deformimit.
Pezmatim i fytit atrofik manifestuar me hedh lëng mukusit fyt për shkak të pasioneve ushqimore (ushqimore akute dhe djegëse).

Pezmatim i fytit difterisë karakterizohet nga formimi i bastisjeve dendur fibrinës me ngjyra të pista-gri, të cilat kanë tendencë për të bashkuar paralele zhvillon edemë mukozale, e cila është veçanërisht e rrezikshme në litarët vokale, pasi ajo çon në një ngushtim të theksuar të glottis dhe shpejt mund regres me terapi standarde.
Pezmatim i fytit tuberkuloz manifeston formimin e ënjtje në rreshtim të laring në formën e gunga, gunga, lezionet e epiglotis, një ind kërcor.

Në pezmatim i fytit sifilitik në fazën e dytë formuar ulcerat dhe pllaka në mukozën e laring, e cila në fazën e tretë të dhëmbëza që të çon në deformim dhe ligaments e laring.

Simptomat klinike të pezmatim i fytit

Pezmatim i fytit akute karakterizohet nga fillimi akute, shpesh duke ngritur temperaturën në febrile shifra (deri 37,5-38º), simptomat dehje e ashpërsi të ndryshme (nga një dobësi të vogël për dobësi, marramendje nga butë për dhimbje koke, vjellje të vjella). Ashpërsia e simptomave varet nga lloji i infeksionit ose arsye të tjera që e ka shkaktuar fytit. Disa pacientë ankohen për dhimbje kur gëlltitjes (kur procesi i lokalizimit në faring, laring mur pasmë dhe epiglotis). Pacientët shqetësuar zë ose ngjirurit e zërit ngjirurit e zërit, e thatë, gudulisje, kruarje ndjesi në fyt, e thatë "leh" kollë. Më vonë bëhet kollë lagësht (mukusit këlbazë mund të jetë transparent kur virale ose të gjelbër-verdhë në pezmatim i fytit bakteriale), zë gradualisht coarsens dhe madje edhe të zhduket. Me avancim i procesit mund të jetë gulçim në frymëmarrje (shkaktuar nga ngushtimi i glottis, ënjtje e saj dhe vrull). Në mungesë të ndihmës së duhur mund të zhvillojnë komplikime (shih. Poshtë). Në sigurimin e terapisë mjekësore në kohën e duhur për kohëzgjatjen e sëmundjes së 7-10 ditë.

Ënjtje e laring, të zbuluar gjatë laryngoscopy

Laringjit kronik vazhdon të lehta në peshë, por ka një kohëzgjatje më të gjatë. Laringjit kronik karakterizohet nga ndjenja e një gudulis në fyt, sadnenyem, kollitjes të vazhdueshme, zë lodhje, si osyplostyu evidentuar dhe ngjirurit e zërit. Në faljen këto ankesa bëhen më të vogla dhe të zhduken, por një rëndim atje përsëri. Laringjit kronik është caktuar për kohëzgjatjen e sëmundjes më shumë se 10 ditë, por procesi mund të marrë vite.

Laringjit kronik

Ka forma klinike të pezmatim i fytit:

1) fytit pezmatim i fytit - gudulisje durueshëm, ngjirurit e zërit të zërit, ndjenjë sadneniya në fyt, kollë, konstante, e thatë dhe e kishte shprehur. Kursi është i favorshëm dhe i lehtë.
2) laringjit hypertrophic karakterizohet nga kollë e thatë, ngjirurit e zërit në zërin e tij të fortë, shqiptuar një gudulis konstante. Karakteristike simptomë - e ashtuquajtura "nodules këngëtarja" në marrëdhëniet, dhe të cilat ofrojnë një zë të ngjirur. Në disa raste mund të jetë e llojit litarët vokale, e cila është e pakthyeshme. Pezmatim i fytit hypertrophic është shoqëruar për "ligjërues pezmatim i fytit" ose "këngëtarja pezmatim i fytit" (dmth larynhytov profesionale).

3) laringjit atrophic manifestuar thatësi të rëndë dhe një gudulis në fyt, një konstante
ngjirur zëri, kollë e thatë e dhimbshme, në të cilën sezonit mund të largohet clumps e crusts përgjakshme. Parë shpesh në pacientët e rritur me pasionet disa shije (akute dhe ushqim erëza).
4) difterisë pezmatim i fytit e karakterizuar procesin drop-down është laring izoluar prekur rrallë. Pjesa më e madhe e procesit patologjike shkon poshtë në orofaringut dhe laring. Për shkak të përhapjes së bastisjeve difteria dhe ënjtje në një pacient duket shprehur sadnenye në fyt, ngjirurit e zërit zëri, kollë, gulçim. Me daljen e difterisë pezmatim i fytit është një moment i pafavorshëm si krijon komplikacion tmerrshme - "miell i bluar trash e vërtetë" (shih më poshtë.). Related simptomat difterisë pezmatim i fytit - ethe, difterie lënduar fyt me dhimbje të vogla në fyt, ndryshimet tipike lokale orofaringut.

5) laringjit tuberkuloz është formë e mesme klinike që ndodh pas përhapjes së tuberkulozi pulmonar. Mes procesit pulmonare duket gudulisje, ngjirurit e zërit në zë dhe rritjen e kollë. Zakonisht procesi përfshin jo vetëm Mukoza, por edhe kërc.
6) laringjit frëngjyzak formuar në fazën e 2 dhe 3 sëmundje të lidhura me komplikimet e sifilisit. Pacientët të paraqesë një mjaft tipike për ankesat pezmatim i fytit, dhe për shkak të ndryshimeve të caktuara në kollë mukozës mund të niset mpiksjen e gjakut purulent ose përfshirjen e mukozës-përgjakshme. Një tipar karakteristik i fazës së tretë janë ndryshime të pakthyeshme laring deformyruyuschyh, manifestohet konstante (gjatë gjithë jetës) ngjirurit e zërit.

7) alergjike pezmatim i fytit ndodhë në pacientët me reaksion alergjik (rinitit alergjike, faringjit dhe të tjerët). Arsyeja - ënjtje alergjike e laring, e cila manifestohet në natën - leh kollë, gulçim, pacienti eksitim. Në formën akute shfaqet papritur, kurse Forma kronike e sëmundjes - gradualisht.

Komplikimet pezmatim i fytit

1) Stenozë e laring apo drithërave (Kombinuar me laryngospasm) që mund të jetë dy llojesh:
"Imët guri False" dhe "imët guri i vërtetë." Më shpesh ndodh në grup-moshën pediatrike, për shkak të formë të veçantë gyp të laring dhe madhësinë e saj të vogël. Laryngeal stenozë - një ngushtim i laring dhe glottis edemë për shkak të mukozale inflamacion dhe vrull muskujve.

Imët guri me pezmatim i fytit

Imët guri False (pezmatim i fytit konstruktive, ndërlikim natë) ndodh në fëmijët kundër SARS (zakonisht parainfluenza, gripi, infeksion rrallë adenoviral, fruthi, kolli i keq, Haemophilus influenzae, infeksion streptokokut, etj) dhe zhvillim sfond vnezapno.Na simptomat kryesore 2-3 Dita e sëmundjes në pacientit të vogël duket kollë dhimbshme leh, dështim të frymëmarrjes (stridor apo frymëmarrje) papritmas fillon të merret fryma fëmijën gjatë natës (dyspnea inspiratory apo gulçim). Fëmija bëhet i shqetësuar, i shqetësuar. Kur shihet dëgjoni hipy thatë fishkëllimë. Humbja e plotë e zërit nuk do të ndodhë!

Ka 4 faza stenozë në fazën e 2-të të lëkurës bëhet cyanotic (hipoksi). Faza e tretë karakterizohet nga takikardi, humbje e zërit, wheezing natyrës tashmë të përziera (të vështirë dhe thith dhe nxjerr frymë) dhe Faza 4 është e rrezikshme për shkak të ardhjes së gjykatës dhe një rënie të mprehtë në presionin e gjakut. Zhvillimi fazat e stenozë shumë shpejt - orën e parë. Në mungesë të stenozë ndihmës mjekësore mund të përfundojë në mënyrë fatale. Kur simptomat e para të stenozë menjëherë duhet të thërrisni një mjek!

Stenozë e laring në pezmatim i fytit

Drithëra Vërtetë (pezmatim i fytit Constrictive në difterisë) po kërcënon komplikim i difterisë dhe zhvilluar në fund të javës së parë dhe të dytë të hershme të sëmundjes. Zhvilluar imët guri vërtetë gradualisht. Pacienti duket ngjirurit e zërit, kollë leh, gulçim. Pas disa orë të zërit humbur (deri në humbje e zërit të plotë), gulçim bëhet më e prekshme, ka cianozë. Ka 4 fazat e drithërave, por kur simptomat e para të nevojës së tij për të vepruar pa vonesë, ndryshe pacienti nuk mund të shpëtojë. Specializuar ndihmë urgjente mjekësore!

2) Rubtsov deformim laring për shkak të procesit kronike apo akute pezmatim i fytit me një kurs të zgjatur me lezionet e kërc. Deformim klinikisht nga ngjirurit e zërit të vazhdueshme zëri, kollë, dështim të frymëmarrjes.

Diagnoza pezmatim i fytit

1) Të dhënat klinike: Simptomet e pezmatim i fytit shumë të veçantë - përafërt "leh"
kollë, ngjirurit e zërit dhe ngjirurit e zërit zërit, ndjenja fyt gërvisht, gojën të thatë dhe në fyt, ndryshim zë nga dysphonia (vrazhdësi) për afoni (humbja e zërit), dështim të frymëmarrjes (gulçim ose dyspnea tronditje).

2) mbledhja e historisë epidemiologjike dhe historia e jetës (zbulimin e kontakteve infektive
Durueshëm, prania e vatrave kronike të infeksionit, prania e faktorëve të dëmshme dhe profesionale, zakone të këqija, historisë alergjike).
3) Të dhënat Laborator:
- ndryshimet në numërimin e gjakut, në varësi të shkaqeve që kanë sjellë pezmatim i fytit mund të jetë leukocytosis, rritje ESR, eosinophilia, Limfocitoza;
- teste specifike për infeksion (swabs, washings e virusit Naso-dhe orofaringut, një shtupë nga fyti në BL - patogjen difteria, Mycobacterium tuberculosis në pështymë - agjent i tuberkulozit, gjakut për antitrupa të agjent shkaktar të sifilisit, etj);

- Ekzaminimi alergji për pezmatim i fytit alergjik dyshuar.
4) Hulumtimi Instrumental - laryngoscopy drejtpërdrejtë (laring hulumtim duke përdorur
endoscope fleksibile për të shqyrtuar natyrën dhe shtrirjen e ndryshimeve në mukozën e laring, komunikim) ose të tërthortë (laryngoscopy fyt hulumtim duke përdorur një pasqyrë të veçantë). Në vazhdën e këtij studimi diversion të mundshëm të indeve për biopsi (me përjashtim të kancerit dhe sëmundjeve të tjera).

Laryngoscopy drejtpërdrejtë

Laryngoscopy indirekte

Trajtimi i pezmatim i fytit

1) Masat e regjimit-sigurimit - në trajtimin në shtëpi dhe trajtim ambulator për forma të rënda - trajtim spitalor. Pacientët duhet hospitalizimin e menjëhershme të procesit të difterisë dhe stenozë e laring. Të plotë pjesa tjetër zë për 5-7 ditë. Dietë të veçantë - erëza përjashtimit, ushqimet pikante dhe të kripura, enët shumë të nxehtë dhe të ftohtë. Zakone përjashtim të këqija. Duke treguar pije të bollshme të ngrohtë (qumësht me mjaltë, ujë mineral pa gaz), ngrohjes qafën, mbytje të ngrohtë me avull.

2) Trajtimi i sëmundjes themelore (simptomat e ftohjet dhe infeksioneve të tjera)

3) terapi shkakor është përshkruar në varësi të shkakut të pezmatim i fytit, antivirale (Arbidol, izoprynozyn, tsikloferon dhe droga të tjera në natyrë virale e sëmundjes) ose trajtim antibacterial (beta-laktamët, macrolides, fluoroquinolones, zgjedhja e drogës është vetëm nga një mjek), futja e barnave të caktuara (PDS - serum prtivodifteriynaya në dyfteryynom pezmatim i fytit), nëse terapi e nevojshme antituberkulare, droga antisyphilitic.

4) terapi anti-inflamator Lokale dhe provomikrobnymi sprays (heksoral, kameton, tantum Verde dhe të tjerët), expectorants shurupe bimor (hedeliks, herbion, Prospan), lozenges anti-inflamator (tantum verde, neo-angina, Faringosept, Falymynt, strepsyls etj) , mukolitike (lasolvan, SOLVIN dhe Bromhexine, ACC), antitussives (synekod, Kofeks).

5) Antihistamines (loratadine, zyrtek, tsetryn, Claritin, Aerius, etj).

6) Trajtimi i stenozë laryngeal, emergjencave urgjente; ndërsa duke pritur terapi diversionary (mustardë suva në zonën e laring, gjoks, muskujt viç, dush të nxehtë këmbë për 7-10 minuta, qumësht të ngrohtë apo të ujit mineral); pacienti ose ndenjësen e pasme jastëk poshtë, për të arritur gjysmë-ulur pozicionin; kortikosteroidet parenteral, antihistamines parenteral, nebulizer inhalimi i aminophylline në spital, terapi qetësues në dyfteryynom stenozë - intubation mundur, mbikëqyrja e vazhdueshme mjekësore për të lehtësuar komplikime.

7) terapi Thithja mund të jetë duke përdorur inhalimi me avull e bimëve (kamomil, rigon, i urtë, etj), patate me avull, mbytje alkaline. Ajo mund të jetë thithur duke përdorur një nebulizer (me ujë mineral ose barnave të përshkruara nga mjeku). Thithja shpenzojnë nga 3 deri kohët 7mi në ditë.

Pezmatim i fytit, mbytje

8) Mjetet juridike popullore për trajtimin e pezmatim i fytit përfshijnë përdorimin brenda decoctions dhe infuzione e kamomil, rigon, i urtë, gjethe delli, patate me avull, lëng panxhar ziera, ekstrakt i fara kopër, lëng karrote, mjaltë, qumësht të ngrohtë. Nga simptomat e para të pezmatim i fytit mund të trajtojë leh ekstrakt shelg.

9) Trajtimi kirurgjik i deformimit mbresë laryngeal.

Pezmatim i fytit Parandalimi

- Forcim e trupit, duke filluar nga fëmijëria.
- Trajtimi në kohë i ftohjet dhe infeksioneve kronike e lezioneve bakteriale.
- Në rast të ARI ose aderimit ARI (gjendje në shtëpi, lëngjeve të pijshëm të ngrohtë, zë schazhenye - Flisni butë ose në një pëshpëritje, jo nervor, nuk ecin, për të përjashtuar aktivitet fizik).
- Lufta me zakone të këqija (pirja e duhanit, alkoolit).
- Sport.

Sëmundje infektive Voach NI Bykov