Infeksionet e traktit respirator


Shkaqet
Simptomet e infeksionit respirator
Ndërlikim
Diagnoza e infeksionit
Trajtim
Parandalim

Humbja e traktit respirator është një lider në patologji infektive e organeve dhe sistemeve të ndryshme janë tradicionalisht më të përhapura në mesin e popullatës. Infeksionet e rrugëve të frymëmarrjes të etiologies të ndryshme, të gjithë janë të sëmurë çdo vit, dhe disa më shumë se një herë në vit. Pavarësisht mitit bytuyuschy lehtësuar rrjedhën e infeksioneve respiratore më të madhe, ne nuk duhet të harrojmë se pneumonia (pneumonia) renditet i pari në mesin e shkaqeve të vdekjes nga sëmundjet infektive dhe është një nga pesë shkaqet e zakonshme e vdekjes.


Infeksionet e traktit respirator - një sëmundje akute infektive që rezultojnë nga marrja agjentët infektive duke përdorur mekanizmin aerogenic e infeksionit, që është ngjitëse, që ndikon në sistemin e frymëmarrjes e të dy fillore dhe të mesme, të shoqëruar nga fenomene inflamatore dhe simptomat karakteristike klinike.

Shkaqet e infeksioneve respiratore

Patogjene frymëmarrjes janë të ndarë në grupe të faktorëve etiologjik:

1) shkaqet bakteriale (Pneumokoku dhe streptokoket tjetër, staphylococci, Mycoplasma, pertussis bacil, meningococcal, difterisë patogjen, Mycobacterium dhe të tjerët).

2) Shkaqet virale (viruset e influencës, paragripal, adenoviruset, Enteroviruseve, rhinoviruset, rotaviruset, virusi herpes, virusi i fruthit, shytave dhe të tjerët).
3) Arsyeja fungale (kërpudha të gjinisë Candida, Aspergillus, aktinomicete).

Infeksionet e traktit të frymëmarrjes

Burimi i infeksionit - Një person sëmurë ose transportues i nje agjenti infektues. Periudhë për infeksionet respiratore infektues shpesh fillon me fillimin e simptomeve.

Mekanizmi i infeksionit aerogenic që përfshin pikat ajrore (infeksionit nëpërmjet kontaktit me pacientin nëpërmjet inhalimi i aerosol kur kollitjes dhe teshtitjes), pluhur ajrore (inhalimi i grimcave të pluhurit që përmban agjentë infektive). Në disa infeksioneve respiratore për shkak të rezistencës së patogjen në mjedis janë faktorë të rëndësishëm të transmetimit - objekte të përditshme, të cilat marrin zgjedhjen e pacientit nga kollitjes dhe teshtitjes (mobilje, shalle, peshqir, enët, lodra, duart, etj). Këta faktorë relevant për transmetimin e infeksioneve për difterisë, fruth i keq, shytave, grykët, tuberkulozi.

Mekanizmi i infeksionit infeksion respirator

Perceptim të agjentëve të infeksioneve respiratore të përgjithshëm, individët mund të infektohen nga fëmijëria e hershme për të moshuarit, por tipar është grupe masive të fëmijëve të mbulojnë vitet e para të jetës. Nuk ka në varësi të gjinisë, vuajnë në mënyrë të barabartë, të dy burrat dhe gratë.

Nuk është një grup i faktorët e rrezikut per semundjeve respiratore:

1) rezistenca (rezistenca) Porta e hyrjes së infeksionit, shkalla e të cilat ofrojnë
ftohjet rëndësishme ndikim të shpeshta, proceset kronike në traktin e sipërm respirator.

2) reaktivitet përgjithshme të trupit të njeriut - prania e imunitetit te nje infeksioni veçantë.
Duke luajtur rolin e vaksinimit në prani të infeksioneve të kontrolluara (Pneumococcus, pertusis, fruthi, shytat), infeksion drejtuar sezonale (gripit) vaksinimit për indikacioneve epidemiologjike (në ditët e para pas kontaktit me një pacient).
3) Faktorët natyrore (hipotermi, lagështia, era).
4) Prania e imunitetit të mesme për shkak të sëmundjeve që lidhen kronike
(CNS patologji, mushkerise, diabeti, patologji të mëlçisë, kancerit dhe proceset tjera).

5) Faktorët të lidhura me moshën (në parashkollore rrezik fëmijëve të moshës dhe të moshuarit
mbi 65 vjet).

Infeksionet e traktit respirator, në varësi të shpërndarjes në njerëzit janë ndarja e kushtëzuar në katër grupe:

1) Infeksioni i shumëzimit të frymëmarrjes patogjen në Atrium, që në vend të zbatimit (tërë grupi SARS, kollës së mirë, fruthit dhe të tjerët).
2) Infeksionet e traktit respirator me vendin e zbatimit - rrugët e frymëmarrjes, por përhapja hematogjene e patogjen në trup dhe lezione të saj riprodhuese në organet (nga shytat në zhvillim, infeksion meningococcal, encefaliti etiologji virale, pneumoni etiologji të ndryshme).

3) Infeksionet e traktit respirator me përhapjen mëvonshëm hematogjene dhe lezione dytësore të lëkurës dhe mukozës - dhe skuqje enantema (dhenve, li, lebra), dhe sindromi i frymëmarrjes në simptoma të sëmundjes nuk tipike.
4) Infeksionet e traktit respirator dhe lezione orofaringut e mukozës (difteria, bajame, ethe ose flakë të kuqe, mononukleoza infektive dhe të tjerët).

Një anatomi të shkurtër dhe fiziologji e rrugëve të frymëmarrjes

Sistemi i frymëmarrjes përbëhet nga traktin e sipërme dhe të poshtme të frymëmarrjes. Traktin e sipërm respirator përfshijnë hundën, sinuset shtesë (sinus haymorovi, sinus frontal, ethmoid labirint pykë sinus), pjesë e gojës, fyt. Traktit të ulët respirator përfshin laring, trake, bronke, mushkëritë (mushkëror). Sistemi i frymëmarrjes siguron shkëmbimin e gazit në mes të trupit të njeriut dhe mjedisin. Funksioni i sipërm Puten frymëmarrjes është e ngrohjes dhe dekontaminimi e ajrit hyn mushkëritë, dhe të menjëhershme të kryejë mushkëritë këmbimit gazit.

Skemë e sistemit të frymëmarrjes

Infeksionet e rrugëve të frymëmarrjes strukturave anatomike përfshijnë:
- rinitit (inflamacion i hundës); sinusit, sinusit (pezmatimi i sinuseve);
- dhimbje të fytit ose bajame (inflamacion i bajamet);
- faringjit (inflamacion fyt);
- pezmatim i fytit (inflamacion të laring);
- tracheitis (inflamacion i trake);
- bronkit (inflamacion i bronke);
- Pneumonia (pezmatimi i indeve të mushkërive);
- Alveolite (inflamacion i mushkëror);
- Lezioni kombinuar frymëmarrjes (ARI quajtur dhe ARI në të cilat ka laryngotracheitis, bronkit dhe syndromes tjera).

Simptomet e infeksioneve të traktit të frymëmarrjes

Periudha e inkubacionit për infeksionet respiratore ndryshon nga ditët 2-3h për 7-10 ditë në varësi të patogjen.

Rinitit - Inflamacion i mukozën e hundës pasazhe. Mukoza bëhet i fryrë, i përflakur, ndoshta me lirimin e lëngjeve pa të. Rinitit infektive është një manifestim i SARS-it dhe infeksioneve respiratore akute, difterisë, fruth i keq, fruthi dhe infeksione të tjera. Pacientët ankohen për shkarkim hundës ose rhinorrhea (infeksion rynovyrusnaya, gripit, parainfluenza, etj) ose hundë të zihet fryma (infeksionit adenoviral, mononukleoza infektive), teshtitjes, sytë e përlotur dhe gjendja e keqe, nganjëherë temperatura të lehtë. Rinitit akute infektive është gjithmonë me dy kalime. Itchy mund të jenë të ndryshme. Për infeksion viral karakterizohet nga të lëngshme transparente, ndonjëherë përzgjedhjes thickish (e ashtuquajtura rhinorrhea lëngshëm-mukozës), dhe për infeksion bakterial me purulent mukusit lule përbërëse të verdhë apo të gjelbër, me re (Muco-purulent rhinorrhea) .Infektsionnyy rinitit rrallë ndodh në mënyrë të izoluar, në shumicën e rasteve së shpejti u bashkua me simptome të tjera të mukozës së traktit respirator ose lëkurë.

Pezmatimi i sinuseve (Sinuziti, etmoyidyt, sinusit). Më shpesh një natyrë të mesëm, që zhvillohet pas disfatës së nasopharynx. Shumica e lezioneve të lidhur me kauzën bakteriale e infeksioneve respiratore. Kur sinusit dhe pacientët etmoyidyti ankohen për hundë të zihet fryma, shkurtësinë e frymëmarrjes hundës, rraskapitje, hundë i lëngshëm, temperaturë reagim, shkeljet e të nuhaturit. Në frontin e pacientëve në fjalë ndjesi raspyrayuschye në zonën e hundës, dhimbje koke në rajon ballore më e drejtë, të trasha shkarkimin hundës karakter purulent, ethe, një kollë pak, dobësi.

Ku është sinus dhe se si është inflamacion i saj

Dhimbje të fytit (grykët) mund të jetë edhe etiologji virale dhe bakteriale. Grykët është një inflamacion në orofaringut në bajamet. Pacientët të shqetësuar në lidhje me dhimbje në fyt, kur gllabërim (përjashtim Difteria është kur dhimbje të vogla), shortness pijshëm, ushqim, ethe, dobësi të përgjithshme. Kur shihet hyperemic Mukoza orofaringeale (flushed), një ënjtje të vogël të fytit (përjashtim - difteria, në të cilën ënjtje mund të jetë shenjë e rëndësishme dhe të rrezikshme në drejtim të formës toksike të sëmundjes), bajamet rritet në madhësi deri në 1-3 gradë, në varësi nga shkalla e procesit, bajamet shfaqen imponuar. Nëse procesi fytit, bajamet lehtësim zbutur dhe ka overdubs, të njëjtën foto e etiologji virale e pectoris. Nëse kjo dhimbje problematike fytit, natyra e imponuar e purulent gjelbër-verdhë, të lirshme, hiqet lehtë me një shpatull, e vendosur në boshllëqet e bajamet apo të gjitha sipërfaqet (përjashtim - difteria, në të cilën vendosja e pak gri të bardhë, i dendur, e vështirë për të hequr me një shpatull, duke e lënë sipërfaqe, gjakderdhje). Në procesin e fungale imponon formularin mbi bajamet janë qumështi stvorozhennoho, ngjyra bardha-gri hiqet lehtë nga sipërfaqja me një shpatull zgjeruar bajamet, shtrihet shpesh në qiell, gjuha. Me procesin e imponimit të avancuar mund të shkojnë përtej bajamet.

Dhimbje të fytit Viral

Purulent pectoris

Difteri

Faringjit - Inflamacion i mukozën e faring. Shpesh ajo është e kombinuar me simptoma të tjera, por nuk gjeti edhe në izolim. Pacientët ankohen ashpër në fyt, ethe të ulët të keq apo pa, kollë e thatë, e cila është nganjëherë shumë e dhimbshme, gulçim, gjendje e sëmurë. Faringjit është një manifestim i shumë SARS, duke përfshirë edhe gripin, parainfluenza, fruth i keq, fruthi.

Pezmatim i fytit - Inflamacion mukozale e laring dhe herë pas here epiglotis, litarët vokale. Ajo mund të jetë një manifestim i infeksioneve të ndryshme të rrugëve të frymëmarrjes (grip, parainfluenza, kollës së mirë, ethe flakë të kuqe, fruthit, difteria, etj). Në pacientët me pezmatim i fytit karakterizohet me paraqitjen e përgjithshme të pafuqi dhe temperatura zë osyplosty brutalitetit ngjirur dhe madje edhe humbjen e zërit, leh kollë, vështirësi frymëmarrje. Rreziku i pezmatim i fytit që mund komplikacionesh - drithëra ose stenozë e laring - një dështim të mprehtë të frymëmarrjes për shkak të ënjtje e mukozës dhe ngushtimin e laring dhe laryngeal vrull e muskujve. Imët guri mund të jetë e vërtetë (difteria) që zhvillohet gradualisht pas shfaqjes së simptomave të difterisë, dhe false (paragripal) kur i vendosur kundër SARS fëmija gjatë natës ka një vështirësi të mprehtë frymëmarrje. Dhe në fakt, dhe në një rast tjetër, menjëherë thërrisni një doktor.

Tracheitis - Inflamacion i mukozën e trake - tub që lidh në fyt në bronke kryesore. Tracheitis - sindromi kryesor klinik me grip, por mund të ndodhë edhe me infeksione bakteriale. Pacientët të shqetësuar në lidhje me simptomat e intoksikimit (ethe, dobësi të përgjithshme dhe rraskapitje) sadnyaschaya dhimbje në gjoks e sipërme të gjoksit, paraqitja e mëngjesit thatë kollë dhe natën dhe gjatë ditës provokimin stimujt kollë - flasin, qeshin, ajrit të ftohtë, breaths thellë. Zëri shoqërues larynhotraheyte mund osipnut. Kollë më e thatë, por anëtarësimi bronkit mund të jetë shkarkimi fije mukusit nga një karakter mukoze (virale) dhe purulent (procesit bakteriale).

Bronkit - Pezmatimi i mukozës bronkiale. Bronkit shoqëron infeksionet më të frymëmarrjes dhe simptomat e përgjithshme të dehjes manifestuar ndoshta simptoma paraprake të traktin e sipërm respirator, dhe në pacientët karakterizuar nga një kollë dhe gëlbazë shkarkimin e thatë të mukusit me lagështi ose Muco-purulent karakter.

Pneumoni - Inflamacion i indeve të mushkërive, pjesa më e madhe e cila është shkaktuar nga bakteret, veçanërisht Pneumokoku, por ka edhe etiologies tjera të pneumonisë. Ankesat kryesore janë temperaturë të subfebrile nga febrile, duke rritur dobësi, humbje e oreksit, dridhura dhe djersitje, gjendje e sëmurë, duke rritur kollë produktive natyra (pështymë). Natyra e mostrave do të varet tërësisht nga shkaku që e ka shkaktuar sëmundjen (më shumë në artikullin: pneumoni).

Pneumoni

Alveolite - Inflamacion të traktit të frymëmarrjes terminal që mund të ndodhë me candidiasis, legionellosis, aspergillozës, kriptokokozës, Ku-ethe dhe infeksione të tjera. Pacientët duket theksuar kollë, dyspnea, cianozë kundër temperaturës sfond, dobësi. Rezultati mund të jetë alveoli fibrozirovanie.

Alveolite

Komplikimet infeksionet e rrugëve të frymëmarrjes

Komplikimet infeksionet e rrugëve të frymëmarrjes mund të zhvillohet gjatë procesit të zgjatur, mungesa e terapisë adekuate mjekësore dhe thirrjen fund te mjeku. Kjo mund të jetë sindrom imët guri (e vërtetë dhe të rreme), pleurit, edemë pulmonare, meningjit, Meningoencefaliti, miokardit, polyneuropathy.

Diagnoza e infeksioneve respiratore

Diagnoza bazohet në analizën e njëkohshëm të (historisë) sëmundjet, historisë epidemiologjike (kontakt të mëparshëm me infeksione udhë ajrore pacientit), të dhënat klinike (ose të dhëna shqyrtim objektiv), konfirmim laboratorik.

Gjithsej kërkimit diferenciale diagnostike fjala për ndarjen e infeksioneve virale respiratore dhe bakteriale. Kështu që, për infeksionet virale respiratore karakterizuar nga simptomat e mëposhtme:

• Fillimin akute dhe rritja e shpejtë e temperaturës për febrile shifra, në varësi të

Format ashpërsia, simptoma të rënda të dehjes - mialgjia, pafuqi, dobësi;
• zhvillimi i rinitit, faringjit, pezmatim i fytit, tracheitis me natyrën mukozë,
transparent, i holluar me ujë, dhimbje të fytit, pa mbivendosjet;
• Një ekzaminim objektiv është shpesh sclera vaskulare injeksion, pika
artikuj hemorragjike në fyt mucous, syve, lëkurës, pastoznost fytyra dëgjim - frymëmarrje të vështirë dhe mungesës wheezing. Prania e wheezing zakonisht shoqëron bashkuar infeksion sekondar bakterial.

Kur infeksionet bakteriale të rrugëve të frymëmarrjes ndodh:
• subakut apo fillimin gradual, rritja e paqartë në temperaturën në 380 rrallë
më sipër, simptomat pak të rënda të dehjes (dobësi, lodhje);
• Alokimi i infeksioneve bakteriale janë të trashë, i trashë, të marrë
ngjyra nga verdhë në kafe jeshile, kollë sasi të ndryshme;
• Ekzaminimi objektiv tregon purulent imponuar mbi bajamet, dëgjim
rales lagësht të thatë ose të përziera.

Diagnoza laboratorike e infeksioneve të traktit të frymëmarrjes:

1) plota ndryshimet e gjakut në çdo infeksioneve respiratore akute, rrit qelizat e gjakut të bardhë, ESR,
Për infeksionet bakteriale rritjen karakteristike të numrit të neutrofile, inflamator ndryshim thikë pritje të majtë (rritje shufra në lidhje me neutrofile segmentuar), lymphopenia; për infeksionet virale është ndryshimet në leykoformuly karakterizohen nga Limfocitoza dhe monocitozë (rritje prej limfociteve dhe monocitet). Shkalla e shkeljeve të përbërjes celular varet nga forma dhe shkalla e infeksionit sistemit respirator.

2) teste specifike për zbulimin e patogjen të sëmundjes: Analiza e mukusit të hundës dhe fyt për
Viruset dhe flora me ndjeshmëri ndaj barnave të caktuara; Analiza e pështymë në florës dhe antibiotiks; bakposev mukusit në BL fyt (bacil Leffler - difterisë patogjen) dhe të tjerët.
3) Nëse dyshoni se një infeksion të veçantë duke marrë gjak për testet serologjike për
zbulimin e antitrupave dhe captions e tyre, të cilat zakonisht marrin dinamikën.
4) Metodat instrumentale provimit: laryngoscopy (përcaktimi i inflamacionit

laring mucous, trakea), bronchoscopy, X-rrezet e mushkërive (të identifikuar natyrën e procesit të bronkit, pneumoni, pezmatimi i shpërndarjes shkallë, trajtimit dinamika).

Trajtimi i infeksioneve të traktit të frymëmarrjes

Ka disa lloje të trajtimit: shkakësore, pathogenetic, simptomatike.

1) shkakor terapi drejtohet nga agjent që e ka shkaktuar sëmundjen dhe qëllimet
ndërprerjen e riprodhimit të mëtejshëm. Kjo është diagnoza e saktë të shkaqeve të infeksioneve respiratore dhe varet trajtim taktika etiotrop. Infeksionet virale kërkon administrimin e hershme të agjentëve antivirale (izoprynozyn, Arbidol, Kagocel, Remantadin, Tamiflu, Relenza dhe të tjerët), të cilat janë krejtësisht të paefektshme në sëmundje respiratore akute me origjinë bakteriale. Kur antibiotikët bakteriale infeksion emërohen mjekun e konsideruar procesin e lokalizimit, kohën e manifestimeve sëmundje tfzhesti, mosha e pacientit. Në angina mund të jetë macrolides (erythromycin, azithromycin, clarithromycin), beta-laktamët (Amoxicillin, augmentin, Amoxiclav), bronkit dhe pneumoni, ajo mund të jetë aq macrolides dhe beta-laktamët dhe përgatitjet fluorchinolone seri (ofloxacin, levofloxacin, lomefloxacin ) dhe të tjerët. Qëllimi i antibiotikëve për fëmijët ka serioze për këtë tregues, i cili ndjek një mjek (pikat e moshës, foto klinike). Zgjedhja e drogës është vetëm për mjekun! Vetë-kërcënuese zhvillimin e komplikimeve!

2) Trajtimi patogjene bazuar në ndërprerjen e infeksionit në mënyrë që të
lehtësinë e infeksionit dhe shkurtimin kushtet e shërimit. Produkte në këtë grup janë immunomodulators për infeksionet virale - tsikloferon, Anaferon, hrypferon, Lavomax ose Amixin, viferon, neovyr, polyoxidonium, te infeksionet bakteriale - Bronhomunal, immudon, IRS-19 dhe të tjerët. Gjithashtu në këtë grup mund të përfshijë barna anti-inflamator të kombinuara (erespal, për shembull), drogë nonsteroidal anti-inflamator, kur tregohet.

3) terapi Simptomatik përfshin mjete që lehtësojnë cilësinë e jetës për
Pacientët: me rinitit (nazol, pinasol, tyzyn dhe shumë droga të tjera) në pectoris (Faringosept, Falymynt, heksoral, yoks, Verde tantum dhe të tjerët), kollë - expectorants (droga Thermopsidis, jamball, alte, trumzë, mukaltyn, pertussyn ), mukolitike (acetylcysteine, ACC, mukobene, karbotsysteyin (mukodin, bronhkatar), Bromhexine, ambroksol, ambroheksal, lasolvan, Bronhosan), trajtim i kombinuar (bronholytyn, hedeliks, bronhotsin, Askor, dyhidrohenotsytratpislya), antitussives (synekod, glauvent, glautsina, tussyn, tusupreks, libeksin, Falymynt, bitiodin).

4) terapi Thithja (inhalimi me avull duke përdorur tejzanor dhe jet
inhalator ose nebulizer).

Nebulizer

5) Mjetet juridike popullore për trajtimin e infeksioneve të traktit të frymëmarrjes përfshijnë mbytje dhe gëlltitje decoctions dhe infuzione të kamomil, i urtë, rigon, bli, trumzë.

Parandalimi i infeksioneve të traktit të frymëmarrjes

1) profilaksi specifik përfshin vaksinimin në një numër të infeksioneve (pneumokokëve
infeksion, gripit - parandalimi sezonale, sëmundjet e fëmijërisë - fruthi, rubeola, infeksion meningjokoku).

2) profilaksia jo-specifik - përdorimin preventiv i drogës në sezonin e ftohjet
(Fall-Winter-Pranvera): Remantadin 100 mg 1 herë / ditë gjatë ngritjes epidemisë, Amixin 1 tabletë 1 herë / javë dibazol ¼ tableta 1 g / ditë në kontakt - Arbidol 100 mg 2 herë në Dent çdo 3-4 ditë për 3 javë.
3) parandalimin Njerëzit (qepë, hudhër, TEAS gëlqere, mjaltë, trumzë dhe rigon).
4) Shmangni hipotermi (rroba për sezonin, ekspozimi i shkurtër në të ftohtë, mbani këmbët tuaja të ngrohtë).