Kronike periodike abrasions abrasions


Aktualisht, ka një tendencë të rritet në sëmundjet kronike bakteriale dhe virale, të cilat karakterizohen nga vazhdimisht relapsing kurs dhe kishin efikasitetin e terapisë antibiotike dhe simptomatike. Një nga këto sëmundje janë furunculosis kronike përsëritura. Boil zhvillohet si rezultat i inflamacionit akut purulent nekrotike të gjëndër e flokëve dhe indeve përreth. Në mënyrë tipike, vlim një ndërlikim osteofollikulita etiologji streptokoksike. Vlon mund të ndodhë si (quajtur abrasions) të vetme dhe të shumëfishta.


Në rast të përsëritjes diagnostikuar kronike furunculosis periodik furunculosis. Zakonisht, ajo është e karakterizuar nga rifillimi shpeshta, të gjata, acarimin i dobët, tolerante të terapisë me antibiotikë. Varësisht nga numri i vlon, prevalenca dhe ashpërsia e inflamacionit për abrasions klasifikuara nga ashpërsia.

Furunculosis rëndë shkallë, shpërndahet, të shumta, qeliza vazhdimisht i përsëritur i vogël me reagimin e dobët inflamatore lokale që nuk është palpovana ose pak opredelyayuschymysya nyjet limfatike regjionale. Furunculosis shoqëruar nga simptoma të rënda të dehjes, dobësi, dhimbje koke, ul performancën, rritur temperaturën e trupit, djersitje.

Ashpërsia mesatare furunkuleza- vetme ose të shumëfishta të mëdha vlon që ndodhin me reagim të shpejtë inflamatore me korrente 1 deri ne 3 herë në vit. Ndonjëherë shoqërohet me limfadenopati, lymphangitis, ethe të shkurtër dhe shenjat e butë e dehjes.

Easy ashpërsia furunkuleza- pak vlon, i shoqëruar nga reagimi i moderuar inflamatore, me rifillimi nga 1 deri 2 herë në vit, nyjet dhe palpovana limfatike rajonale, nuk ka simptoma të dehjes.

Shumica e pacientëve që vuajnë abrasions marrin trajtim në kirurgji në të mirë në studimet ambulatore ato të kryera në sheqerit në gjak, autohemoterapyya, disa të emëruar dhe imunomodulues medikamente pa i parë i kryer sondazhin, dhe në shumicën e rasteve ata nuk do të marrë një rezultat pozitiv të terapisë. Qëllimi i këtij neni - për të ndarë përvojën e pacientëve me abrasions kronike.

Shkakton abrasions

Faktori kryesor etiologjik është konsideruar furunculosis kronike Staphylococcus aureus, e cila ndodh, sipas të dhënave të ndryshme, 60-97% të rasteve. Abrasions më pak të shkaktuara nga mikroorganizma të tjera - Staphylococcus epidermale (konsideruar më parë apatohennym), grupet streptokoket A dhe B dhe llojet e tjera të baktereve. Shpërthimi përshkruar i vlon gjymtyrët më të ulët në 110 pacientë të cilët janë trajtuar në të njëjtin sallon pedikyr. Agjent shkaktar i shpërthimit ishte fortuitium Mycobacterium, dhe ky mikroorganizëm u zbulua në dush këmbë të përdorura në kabinën. Në shumicën e rasteve FDH me xhepa qelb mbjella variacione antibiotik-rezistente të Staphylococcus aureus. Sipas NM Kalinina, St. aureus në 89,5% të rasteve rezistent ndaj penicilinës dhe ampicillin, në 18.7% - rezistente ndaj erythromycin në 93% të rasteve të ndjeshme Kloksatsylin, cephalexin dhe kotrimoksazolu. Në vitet e fundit ka pasur Methicillin-rezistente tensionet mjaft të përhapura të këtij organizmi (25% e pacientëve). Sipas literaturës së huaj, prania në lëkurë apo në tendosje mukozën e hundës patogjen St. aureus është konsideruar si një faktor i rëndësishëm në zhvillimin e sëmundjes.

Furunculosis kronike është Patogjeneza komplekse dhe ende kuptohet dobët. Themeluar që debutimin dhe përsëritjen e mëvonshme të sëmundjes shkaktuar nga një numër faktorësh endogjene dhe ekzogjene, ndër të cilat më të rëndësishme janë konsideruar shkelje e funksionit pengesë e lëkurës, patologji gastrointestinale, endokrine dhe sistemet urinare, prania e vatrave të infeksioneve kronike e lokalizimit të ndryshme. Sipas studimeve tona, vatra e infeksionit kronik janë gjetur në vende të ndryshme 75-99,7% të pacientëve që vuajnë nga abrasions kronike. Vatra më e zakonshme e infektimit kronike të traktit të sipërm respirator (grykët kronike, sinusit kronik, faringjit kronike), dysbiosis zorrëve me rritjen e përmbajtjes së formave coccoid.

Në pacientët me abrasions kronike gastrointestinale patologji (gastroduodenitis kronike, zhardhokët erozive, cholecystitis kronike) të përcaktuara në 48-91,7% të rasteve. Në 39.7% e pacientëve të diagnostikuar patologjinë e sistemit endokrin, prezantoi metabolizmin dëmtuar karbohidrateve, tiroide hormonprodutsiruyuschey dhe gonads. Në 39.2% të pacientëve me abrasions vazhdimisht aktuale janë sensibilizimi latent, 4.2% - manifestimet klinike të sensibilizimit ndaj alergeneve nga pluhur shtëpi, pemë polen dhe kullosa në 11.1% - rritja e koncentrimit të serum IgE.

Kështu, për shumicën e pacientëve është e karakterizuar nga vlon vazhdimisht relapsing rrjedhën e sëmundjes (41.3%) në peshën e rëndë dhe të mesme të abrasions (88%) dhe përkeqësimin të zgjatur (14 deri në 21 ditë - 39.3%). Në 99,7% e pacientëve kishte burimin kronike e infeksionit të lokalizimit të ndryshme. Në 39.2% të rasteve të përcaktuara sensibilizim fshehur në alergeneve të ndryshme. Agjenti kryesor është St. aureus.

Në paraqitjen dhe zhvillimin e kronike vlon, së bashku me tiparet e patogjen, pronat e saj patogjene, virulente dhe pushtuese, prania e comorbidity, një rol të madh për shkeljet e funksionimit normal dhe ndërveprimit në mes të pjesëve të ndryshme të sistemit imunitar. Sistemi imunitar është projektuar për të siguruar identitetin biologjik të trupit dhe, për pasojë, është mbrojtëse në kontakt me infektive, agjent gjenetikisht të huaj, për arsye të ndryshme mund të dështojnë, duke çuar në ndërprerjen e mbrojtjes kundër mikrobeve dhe është manifestuar në rritjen e sëmundshmërisë infektive.

Mbrojtja imune ndaj baktereve patogjene përfshin dy komponentë të ndërlidhura - kongjenitale (e cila është kryesisht nonspecific) dhe të përshtatshme (të karakterizuar me specifikat e lartë për antigjenet e huaj) e imunitetit. Abrasions patogjen në lëkurë kur shkaqet prekje "ujëvarë" reagime të mbrojtjes.

Në abrasions kronike janë shkelje të pothuajse të gjitha pjesët e sistemit imunitar. Sipas N. H. Setdikova, 71.1% e pacientëve kishte abrasions shkelje imunitet fagocitare, e cila u reflektua në uljen e brendaqelizore defekteve baktericid neutrofil në formimin e specieve reaktive të oksigjenit. Defekte që të çojnë në shkelje të migrimit granulocyte mund të çojë në infeksione kronike bakteriale që treguan në punën e tij Kalkman dhe kolegët në 2002 patogjene shfrytëzimit Defektet brenda fagocitet mund të jetë për shkak të arsyeve të ndryshme dhe të ketë pasoja serioze (për shembull, një defekt të NADPH oxidase çon në fagocitozës jo të plotë dhe zhvillimin e foto të rëndë klinike).

Indekset e ulëta hekuri serum ndoshta mund të shkaktojë rënie në efikasitetin e oksidativ Vrasja patogjene nga neutrofilet. Disa autorë tregoi një reduktim në numrin e përgjithshëm të qelizave T në gjakun periferik. Në mënyrë tipike, pacientët FDH reduktuar numrin e CD4-limfociteve (20-50% e pacientëve) dhe u rrit numri i CD8-limfociteve (14-60,4% të pacientëve).
Në 26-35% të pacientëve që vuajnë nga abrasions kronike, zvogëlon numrin e B-limfociteve. Në vlerësimin e komponentëve të imunitetit humorale në pacientët abrasions janë disimmunohlobulinemii ndryshme. Nivelet më të zakonshme të ulëta të IgG dhe IgM. Rënia prirje e antitrupave në pacientët me FDH, me një korrelacion midis shpeshtësisë së ndodhjes së defektit, faza dhe peshën e sëmundjes. Ashpërsia e parametrave shkeljet laboratorike lidhen me peshën e manifestimeve klinike abrasions.

Ai vijon se ndryshimet e statusit të imunitetit të pacientëve FDH janë të ndryshme në natyrë: me 42.9% vërejtur ndryshim nën-populacioni i limfociteve në 71.1% - fagocitare dhe 59,5% - e sistemit imun humoral. Varësisht nga shkalla e ndryshimeve në aspektin e statusit të imunitetit të pacientëve me FDH mund të ndahen në tre grupe: ashpërsia butë, të mesëm dhe të rrjedhës së rëndë që lidhet me kursin klinike të sëmundjes. Në abrasions më pak të rënda në shumicën e pacientëve (70%), treguesit statusi imunologjik janë brenda kufijve normale. Në ndryshimet e mesme dhe të rënda janë sistemi i imunitetit kryesisht fagocitare dhe humoral.

Diagnoza e korrente kronike vlon 

Bazuar në karakteristikat e mësipërme pathogenetic furunculosis algorithm diagnostike duhet të përfshijnë zbulimin e vatrave të infeksionit kronik, diagnoza e comorbidities, vlerësimin e parametrave laboratorike të sistemit imunitar. 

Hulumtimi i detyrueshëm laborator me simptomat e furunculosis:

numërimin e plotë të gjakut;
urinalysis;
kimi të gjakut (proteina totale, fraksionet proteina, bilirubin totale, ure, kreatinina, transaminazave - AST, ALT);

RW, HIV;
analizat e gjakut për të hepatitit B dhe C;
mori përmbajtja valoj mbi florën dhe ndjeshmërisë ndaj antibiotikëve;
Profili glycemic;
Ekzaminimi imunologjike (indeksi fagocitare, spontane dhe nxiti chemiluminescence (CL), indeksin stimulimi (IS) lyuminolzavisimoy chemiluminescence LZHL) baktericid i neutrofileve, imunoglobulinat A, M, G, antitrupat prirje);
Ekzaminimi bakteriologjik i feçe;
Analiza feces në vezë krimb zorrësh;
kulture e florës fyt dhe kërpudhave.

Studime të tjera laboratorike me simptomat e furunculosis:

përcaktojnë nivelin e hormoneve tiroide (T3, T4, TSH, antitrupat në TG);

përcaktimin e nivelit të hormoneve seksuale (estradiol, Hormoni, progesterone);
kultura e gjakut për sterilitet trefish;
Kultura urinës (tregues);
bile renditur (tregues);
përcaktimin tajitje basal;
Ekzaminimi imunologjike (subpopulation e qelizave T, qelizat B);
totale IgE.

Metodat instrumentale të ekzaminimit në simptomat furunculosis:

Gastroskopi me përkufizimin e sekretimit basal;
Ultrasonografia e barkut;
Ultrasonografia tiroide (tregues);
Ultratinguj gjymtimin gjenital të femrave (tregues);

intubation duodenale;
Funksioni frymëmarrjes;
EKG;
Rreze-X të gjoksit;
Rreze-X e sinuseve paranazale.

Konsultuar profesionistë me simptomat e furunculosis, otolaringolog, gjinekolog, endokrinolog, kirurg, urolog.

Trajtimi i korrente kronike vlon

Taktika e trajtimit të pacientëve me korrente kronike vlon përcaktohet nga faza e sëmundjes, çrregullime të lidhura dhe çrregullimeve imunologjike. Në fazën akute abrasions nevojë për terapi lokale si vlon trajtim antiseptik zgjidhje, ointments antibacterial, zgjidhje hypertonic; në qoftë se lokalizimi vlon në kokë dhe qafë ose prania e shumta vlon - kryerjen terapi me antibiotikë jepet ndjeshmëria e patogjen. Në çdo fazë të sëmundjes kërkon korrigjimin e patologji (kanalizime vatra e infeksionit kronik, trajtimin e patologjisë gastrointestinal, endokrin patologji, dhe kështu me radhë. D.).

Në pacientët identifikimin abrasions sensibilizim fshehur apo praninë e manifestimeve klinike të alergjisë së nevojshme gjatë trajtimit pollinatsii shtuar për antihistamines të emërojë një operacioni sjelljes dietë dhe premedication hormonale me antihistamines.

Kohët e fundit, në trajtimin e pacientëve me abrasions kronike janë gjithnjë duke përdorur drogë që bëjnë veprime korigjuese mbi sistemin imunitar. Një tregues për imunomodulatoreve në varësi të llojit të çrregullimeve dominuese e statusit të imunitetit dhe shkallën e sëmundjes. Po, rëndim të kronike vlon rekomanduar përdorimin e këtyre imunomodulatoreve.

Nëse ka ndryshime në fagocitare imunitetit përshtatshme polyoxidonium qëllim nga 6-12 mg intramuskular 6-12 ditë.
Duke zvogëluar prirje e antitrupave - Numri halavit 15 100 mg intramuskulare.
Uljen e nivelit të B-limfocitet, raporti shkelje CD4 / CD8 mielopida poshtë tregon përdorimin e 3 mg për 5 ditë intramuskulare.
Uljen e nivelit të IgG kundër sfondit të acarimin rënda në efikasitetit klinik vlon aplikimi Halavita përdorur drogë për Ig intravenoze (oktaham, habrihlobin, intrahlobin).

Në faljen mund të caktojë këto immunomodulators.

Polyoxidonium 6-12 mg intramuskulare 6-12 ditë - mund të ndryshojë imunitetin fagocitare.
Likopid 10 mg nga goja për 10 ditë - nëse defekte në formimin e specieve reaktive oksigjenit.
Holovata 100 mg numër intramuskulare 15 - me rënie afinitetin e antitrupave.
Kërkesa duhet gjithashtu Likopid me ngadaltë, abrasions vazhdueshme të përsëritura. Nëse përsëritje e vazhdueshme FDH në sfondin e ndryshimeve të humorale imunitet treguar recetat imunoglobulinë për administrim intravenoz (oktaham, habrihlobin, intrahlobin). Në disa raste është e këshillueshme përdorimi i kombinuar i drogës immunomodulatory (p.sh., rëndim furunculosis polyoxidonium mundur emërimit të ardhmen, zbulimin e antitrupave defekt prirje, shtoi halavit dhe kështu me radhë. D.).

Megjithë progresin e konsiderueshëm të bërë në fushën e imunologji klinike, trajtim efektiv i kronike vlon mbetet shumë sfiduese. Në lidhje me këtë duhet të studiojnë më tej tiparet pathogenetic e sëmundjes, si dhe zhvillimin e qasjeve të reja për trajtimin e abrasions kronike.

Aktualisht, kërkimi vazhdon për drogë reja immunomodulatory aftë për të ndikuar në procesin inflamator në abrasions. Kryer hulumtimet klinike të imunomodulatoreve reja vendore si Seram, Neogene. Seram është një analog sintetik i endogjen immunoregulatory peptid - mielopeptidy-3 (MP-3). Seram përdorur në trajtimin kompleks të abrasions si acarimit dhe shuarje në 5 mg numër intramuskulare 5. Pas trajtimit të drogës janë vërejtur normalizimin e B-limfociteve dhe reduktimin e CD8-limfociteve. Zgjatja e rëndësishme e faljen (12 muaj në 30% të pacientëve).

Neogene është një tripeptid sintetik i përbërë nga L-amino acid mbetjeve izoletsitina, glutamine dhe triptofanit. Neogene përdoret në terapi komplekse kryer në pacientët me abrasions kronike. Injeksione intramuskular janë kryer Neogene zgjidhje 1 ml 0,01% prej 1 herë në ditë çdo ditë, natyrisht - 10 injeksione.

Aplikimi Neogene në trajtimin e pacientëve me abrasions kronike në faljen e sëmundjes është ndryshuar për herë te parë normalizimin e saktë të parametrave imunologjike (numri relative dhe absolute të limfociteve, numrin relativ të CD3 +, CD8 +, CD19 +, CD16 + -lymphocytes, monocitet Absorbance drejt St . aureus) dhe për të rritur në spontan CL dhe anti-prirje antitrupa OAS, numri i HLA-DR + -lymphocytes, dhe në këtë mënyrë lejon të zgjasë periudhën e faljen në krahasim me grupin e kontrollit.

Kështu, nga sa më sipër rezulton se furunculosis kronike ndodh nën ndikimin e një sërë kompleks të faktorëve etiologjik dhe pathogenetic dhe nuk mund të konsiderohet vetëm si inflamacion lokal. Pacientët me abrasions kronike duhet të kryejë një studim të plotë për të identifikuar vatra të mundshme të infeksioneve kronike që janë një burim i septikemi dhe në kundërshtim me eliminimin e mikrobeve në gjak duke ulur rritjen imunitar reaktivitet të vlon.

Që nga droga Qëllimi ymmunokorryhyruyuschyh mund të përkeqësojnë sëmundjen themelor, ne besojmë se trajtimi duhet të fillojë me riorganizimin e foci zbuluar së infeksionit. Droga emërimi ymmunokorryhyruyuschyh duhet të vendoset në mënyrë individuale, duke marrë parasysh fazën e sëmundjes, prania e comorbidities dhe llojit të defektit imunitar. Në identifikimin sensibilizimin e pacientit ndaj alergeneve të ndryshme vlon trajtim duhet të kryhet kundër sfond terapi të Protyvoalerhenni.