Nevus


Nevus (nga nishan Latine), ënjtje ose nevoid, nishan, mol - cen e karakterizuar nga pamja e lëkurës, shpesh në mukozës, conjunctiva (ind i hollë transparente që mbulon pjesën e jashtme të syrit) dhe enëve të gjakut (në mes) membrana kokërdhok (iris dhe choroid) njolla apo strukturat që përbëhet nga të ashtuquajturat qelizat nevusnyh.

Qelizat Nevusni lindin gjatë zhvillimit të fetusit të kreshtë nervor - një grup të veçantë të qelizave, të cilat zhvillojnë formimin ndryshme anatomike (ganglioneve, meninges, disa qeliza veshkave dhe qelizat pigment (melonotsity) e lëkurës). Për shkak të disa arsye nuk qelizat studiuar nevusni nuk arrijnë melanocytes maturimit. Paraardhësit e melanocytes (melanoblastov) migrojnë në shtresën e thellë të epidermë (epidermë - shtresa e jashtme e lëkurës njerëzore, prezantoi epitelin larmishëm), por disa prej tyre nuk e arrijnë atë, dhe të mbetet në dermis (ind lidhës të lëkurës nën epidermë).


Nevus normale

Vërejtur Nevi në 75% të Kaukazit. Trupi i një të rrituri është mesatarisht rreth 20 nevi, por në disa njerëz, numri i tyre nuk mund të tejkalojë 100. Në nevi fëmijërisë mund të jetë i padukshëm, por gjatë pubertetit, rrezet e diellit dhe gjatë shtatzënisë mundshëm manifestimit të nevi.

Në zhvillimin e saj kalon nëpër disa faza nevus: vnutrieptelialnym parë nevus është shndërruar më pas në një kufi, dhe mbi moshën 30 vjeç hyn në një fazë Vnutridermalnyy. Me fillimin e vjetër nevi moshës shpesh subjekt i kundërt e zhvillimit: qelizat nevusni zhytur në dermis dhe janë subjekt për të ndryshuar, eventualisht zëvendësuar ind lidhës. Kjo nevus evolucion lidhur me fazat e lehtësuar organizimin dhe funksionet e melanocytes, melanocite - qelizë nevusna - fijor (lidhës fibroze) indeve.

Shumë mbizotëruese shumica nevi janë të fituar, të cilat janë të ndara në lloje të zakonshme dhe të veçanta. Ndër nevi zakonshëm, nga ana tjetër, lëshojnë kufitar, komplekse (epidermë, lëkurës) dhe formën Vnutridermalnyy.

Kufitar ose yunktsionalnyy, nevus duket, zakonisht në dy dekadat e para të jetës dhe është zakonisht në fytyrë, qafë, bust, duart, në disa raste, organet e jashtme gjenitale; duket me ngjyrë në mënyrë të barabartë (nga kafe në ngjyrë kafe të errët) diametër vend të 1-5 mm, maksimum 10 mm, e cila është e rrumbullakët ose ovale, sipërfaqe të qetë dhe të kufijve të qarta. Kufiri Sipërfaqja nevus lirë të flokëve. Kjo formë nevus aty deri rreth moshës 35.

Nevus përzier ose komplekse është një formë kalimtare të kufirit të Vnutridermalnyy nevus. Ajo mund të jetë në masë të madhe apo kryesisht kufitare Vnutridermalnyy. Nevus përzier ka një formë sferike dhe cilësi të dendura, ngjyra e saj mund të ndryshojnë nga të lehta kafe të zezë, madhësive, zakonisht jo më tepër se 10 mm.

Vnutridermalnyy nevus më shumë i zakonshëm në moshë të pjekur apo të vjetër. Ajo mund të jetë e vetme ose të shumëfishta, dhe gjendet kryesisht në fytyrë, qafë apo bust. Vnutridermalnyy nevus duket si një kube ose leze arsimit që formojnë mund të ngjajnë manaferra dhe të ketë një "këmbë". Dimensionet e tij ndryshojnë nga 2 mm deri në disa centimetra, ngjyrën - nga zbehtë ngjyrë kafe në të zezë, por ndonjëherë një depigmented (përmban asnjë pigment) belesovatoy Vnutridermalnyy nevus ose rozë e çelët-kuqe.

Nga lokalizimit nevi zakonshëm në pjesë të ndryshme të trupit dhe vendndodhjen e tiparet që ato nevusnyh qelizat varen manifestimet e tyre të jashtme: shuplaka dhe shputa, ku corneum shtrese ka një trashësi të madhe, komplekse dhe nevi Vnutridermalnyy nuk veprojnë mbi lëkurë. Tmerrshëm mbi nevi lëkurës janë karakterizuar nga shqiptuar Vnutridermalnyy nevusnyh komponent, dhe të sheshtë - komponentë e kufirit. Sa më shumë nevi mbi nivelin e lëkurës, më të dobët është i mbuluar.

Nevi zakonshëm të rritet në madhësi në proporcion të drejtpërdrejtë në rritjen e trupit. Numri i tyre rritet pas lindjes dhe arrin numrin maksimal të pubertetit, dhe pas 50 viteve është reduktuar gradualisht, me deri në 70-90 vjet, ata kanë tendencë të zhduken krejt.

Nevi kongjenitale janë tumoret beninje pigment të përbëra nga qelizat nevusnyh (melanoblastov rrjedhin) që rrjedhin nga përçarje e specializimit melanoblastov gjatë periudhës së fetusit. Nevi kongjenitale është 1% e fëmijëve të Kaukazit dhe mund të zbulohet në lindje ose brenda vitit të parë të jetës. Ata vijnë në madhësi të ndryshme, deri në gjigantëve. Kongjenitale kafe të lehta nevi ose ngjyrë kafe të errët, një qëndrim pak mbi lëkurë, ndonjëherë mund të jetë e mbuluar me flokë, edhe pse rritja e flokëve fillon menjëherë. Nevi lindura janë formë e gabuar e rrumbullakët ose ovale, kufij të qartë apo të paqartë, të drejtë ose. Sipërfaqja e tyre mund të ruhet me model të lëkurës apo trazuar, rrudhosur, palosur, dolchatoy, nganjëherë mbuluar me papillae, i ngjan convolutions cerebrale. Ato mund të gjendet në çdo pjesë të lëkurës. Në 5% të këtyre nevi janë të shumta, por pastaj një prej tyre është më i gjerë. Nevi mëdha butë në të prekur. Shfaqja kongjenitale nevi pothuajse i padallueshëm nga nevus normale fituar, dallimi i vetëm mes tyre është diametri i jashtëm i 1.5 cm (të fituara nevi këto dimensione nuk arrijnë). Të mëdha (më shumë se 20 cm në diametër) dhe nevi gjigante lindura të marrë pjesë zonën anatomike ose të gjithë atë (trungu, gjymtyrë, kokë ose qafë), por në kombinim me nevi shumta lindura të vogla. Nevi vogla lindura në 95% të rasteve janë të rralla. Një tjetër ndryshim nevus kongjenitale është se qelizat nevusni ndodhet në shtresat e thella të dermis, në indin nënlëkuror, me shtojca të lëkurës. Nevi kongjenitale, jo ndryshe fituar zhduken spontanisht.

Personi kongjenitale nevi

Nevus displastike (Nevi Clark, nevi atipike) janë fituar tumor pigment, i formuar nga ndarjen e rastësishme e melanocytes atipike. Kjo ndodh në 5% të popullsisë zhvillon në lëkurë të shëndetshme ose kundër komplekse (të përzier) nevus, më pak kufirit. Nevus displastike shfaqet më vonë se nevi fituar - para pubertetit, gjatë jetës, deri në moshën e vjetër, është zakonisht në trup dhe gjymtyrë. Zhvillimi kontribuon qëndrimin e tij në diell. Spontan nevus zhdukja displastike për nuk është tipike. Nevus displastike është e ndërmjetme mes nevi fituara dhe melanoma përhapet në sipërfaqe. Jashtë duket si një vend me disa tmerrshëm mbi zonat e lëkurës, ka një madhësi të madhe (mbi 15 mm në diametër) dhe ngjyra të pabarabartë, i cili mund të jetë i gjallë, duke i kujtuar vezë ose objektiv. Gjithashtu asimetri karakteristike dhe kufirit të parregullt, fuzzy, edges dehur.

Nevus displastike

Rreziku i keqdashje (keqdashje) nevi.

Vetë ekzistenca e nevus njeriut krijon një rrezik të tij melanoma - një tumor malinje që zhvillon nga melanocytes. Njerëzit me nevi shumëfishtë vogël ky rrezik se mesatarja. Faktorët e rrezikut nuk janë vetëm numri i nevi në lëkurë, por edhe disponueshmëria e formave, i dalë mbi sipërfaqe. Shfaqja e melanoma nevus mundur pas lëndimit: disponueshme (bruises, abrasions, shkurtime) ose kronike (veshje trauma të përhershme ose këpucë).

Që nga 50% e lëkurës melanoma zhvillon kundër nevi prdshestvuyuschih, ata konsiderohen si sëmundje precancerous. Ekziston një korrelacion direkt midis madhësisë së nevi dhe shpeshtësinë e shfaqjes së tumoreve malinje.

Relativisht ozlokachestvlenyya janë dy lloji më i rrezikshëm i Nevi, displastike dhe kongjenitale. Nën kushte të caktuara nevi displastichesie mund të degjenerojë në melanoma në 100% të rasteve. Në ndonjë nga nevi lindura dhe melanoma mund të zhvillohet.

Rreziku i keqdashje nevus më shumë se 2 cm në diametër është 5-20%, ndërsa nevi veçanta rrezikshmërisë janë të vendosura në fytyrë. Një person që ka 20 Nevi, rreziku i rritet melanoma me 3 herë.

Kryesore melanoma jashtëm Dallimi (foto 4 majtas) i nevus (foto 4 djathtas), lartë poshtë: asimetri, qarqeve të pabarazisë (zhelan, kufiri i dehur), pigmentim pabarabartë (ngjyrë në hije të ndryshme të zezë dhe kafe) ndryshimet, në diametër të elementit.

Taktika e trajtimit, indikacionet për heqjen kirurgjikale të nevi.

Në shumicën e rasteve, nevi fituara nuk kanë nevojë për ndonjë trajtim, por ka indikacione për largimin e tyre kirurgjikale:

Indikacionet 1.Kosmeticheskie (duke shtrembëruar dëshirat e pacientit për të hequr nevi).

2.Raspolozhenie nevus normale në vende të vështira për vetë (p.sh., kokës, perineumit).
3.Vyyavlenie në shenjat nevus e atypia të tilla si shpërndarja e pabarabartë e melaninës zazubrennost kufijtë e saj, mungesën e qartësisë, një diametër relativisht e madhe (mbi 5mm).
4.Netipichnoe nevus zhvillimit, duke përfshirë edhe ndryshim i papritur në formë dhe madhësi.
5.Nevusy me praninë e rrezikut të lartë tumoreve malinje (p.sh., Nevi gjigant kongjenitale, displastichesie nevi). Të gjitha nevi lindura janë të vogla, me një pamje të pazakontë (ngjyra pabarabartë, formë të parregullt, etj) duhet të hiqet kirurgjike për të arritur moshën e pacientit 12 vjet. Operacioni për të hequr një sjellje gjigand nevus kongjenitale sa më shpejt të jetë e mundur.

6.S prophylactically në disa raste e këshillueshme për të hequr nevus me numrin e tyre të madh, pasi ajo pengon mundësinë e melanoma.
7.Intensivno pikturuar vendndodhjen Nevi periferike në gjymtyrë, mukoza në zonën hyponychial dhe konjuktiva, duhet të fshihet, si nevus mundësia displastichesih i lokalizimit të tillë është i kujdesshëm të rilindjes së tyre në melanoma.
8.Chastoe ri acarim dhe lëndime nevus, për shembull, nën rrip, sytjena ose jakë.

Përcaktuar qartë dhe indikacionet për heqje të menjëhershme të nevus. Këto janë shenja të një ndryshim i papritur në muajin e fundit apo më shumë:

Zona 1.Uvelichenie dhe nevus lartësi.
Intensiteti 2.Narastanie e pigmentim, sidomos në ato raste kur ajo është e pabarabartë.
3.Vozniknovenie rreth kurorë e nevus pigment, paraqitja e elementeve-satelitët.
Procesi nevi 4.Vospalitelnyy.
Kruarje 5.Poyavlenie.
Erozioni 6.Obrazovanie dhe dukuri e gjakderdhje.

Hiq nevus

Heqja e nevus duhet të jetë oncologist, të jetë radikal dhe bëri metodë vetëm kirurgjikale me pas ekzaminimit të detyrueshëm histologjike të indeve hequr. Heqja e pjesshme e nevus është e papranueshme, sepse atëherë nevus repihmentiruetsya dhe recurs, duke formuar psevdomelanomu. Rezultati kozmetike është shpesh të paparashikueshme në këtë rast, një trajtim i tillë mund të çojë në përsëritje të pasojave më pak të favorshme se para trajtimit.

Këto metoda heqjen si electrocoagulation, cryosurgery, dermabrasion, heqjen lazer e nevi në lëkurë dhe mucous membranes nuk duhet të përdoret si konfirmim pamundur histologjike të diagnozës.

Heqja madhësia e vogël e nevi në të rriturit mund të nën anestezi lokale dhe është konsideruar si një operacion relativisht e thjeshtë që nuk kërkon pacientit asnjë trajnim paraprak. Pas heqjes së nevus formuar në buzë të seams mbulojnë njëra tjetrën defekt lëkurës, shtrëngimi atë në krye të disa ditëve të bashkangjitur fashë sterile çdo ditë për një javë mbajtur dressings, plagë shëruese pas qepje janë hequr. Procesi i detajuar i heqjes nevus me fotot gjatë operacionit të diskutuar në artikullin "moles, birthmarks"

Në operacionet në nevi madhe kur formuar defekte të mëdha të lëkurës, për të mbyllur ato përdorë lëkurën plastike, dhe operacioni është kryer nën anestezi të përgjithshme.

Të gjitha operacioneve janë prodhuar vetëm në fëmijët nën anestezi të përgjithshme.

Parandalimi i tumoreve malinje nevus

Parandalimi i pacientëve me melanoma nevi është diagnostikimi i hershëm dhe forma aktive predmelanomnyh (Nevi sidomos displastike). Është e nevojshme të ndajë pacientëve për praninë e këtyre formave të "në rrezik" dhe për të kryer ndryshime të vazhdueshme të monitorimit dinamike në këto objekte, ose fshini ato.

Pacientët me displastike nevi duhet të jetë i vetëdijshëm për shenjat e degjenerimit në nevi dhe melanoma të monitoruara në mënyrë të pavarur të rregullt të ndryshojë karakterin e tyre. Këta pacientë duhet të shmangin ekspozimin në diell, dhe kur shkon jashtë për të përdorur sunscreen.