Lentigo


Shkaqet
Çfarë sëmundje mund të ngatërrohet lentiho dhe kur të kërkojnë kujdes mjekësor
Trajtimi lentiho
Parashikim
Lentiho Parandalimi

Lentigo (spot chechevytseobraznoho ose mbushet me prenka, melanoma lentiho, Lentihinozom, profuzornoe lentiho, intsipiens nevus, nevus melatsitarnyy, pigmentim nonspecific) - pika të favorshme të verdhë dhe ngjyrë kafe të errët, diametër mesatar prej 1 - 2 cm formuar nga melanocytes. Shumë rrallë degjeneron në një formë malinje të melanoma. Rreziku i keqdashje (keqdashje) rritet me trauma të shpeshta. Elementet lezione të shumta të lëkurës lentiho kombinuar konceptin - lentihioz.


Lentigo

Lentigo karakterizohet nga kursi kronike dhe një normë të ngadalshëm të rritjes. Më të zakonshme në të moshuarit (60-70 vjet). Gratë me lentiho ndodhin më shpesh se meshkujt. Megjithatë, vdekshmëria nga lentiho në ozlokachestvlenyy lartë tek meshkujt, pasi që në këtë rast tumori u bërë forma më agresive.

Lentigo mund të ndodhë në fytyrë, nganjëherë në qafë, duar dhe sipërfaqet holenyah.Pervym lentiho simptomë e keqdashje është formimi i infiltrimit të vogël vjedhurazi, e cila ndezur dhe prekje zbuluar si një rruzull nën lëkurë.

Lentiho keq melanoma mund të japin metastazë hershme dhe limfahenno haematogenously sepse shkaku i vdekshmërisë së lartë të kancerit të lëkurës (75% e numrit të përgjithshëm të rasteve). Çdo vit rreth lentihiozom botërore 92.000 njerëz të sëmurë. Gjatë 30 viteve të fundit ka shënuar rritje në incidencën në mesin e të bardhëve.

Ka disa lloje lentiho:

1. senile (mëlçisë, vend senile) - vjen nga senile (pleqërishte) çrregullimeve metabolike, që rezulton në depozitimin e tepruar ndodh melanocytes në lëkurë.

2. Fëmijët dhe Rinia - ndodh në dekadën e parë të jetës dhe nuk ka lidhje me rrezatimit diellor.
3. diellore - ndodh nën ndikimin e rrezatimit diellor.
4. Trashëgimia (sëmundje Touraine, formë periorifitsialnaya) - transmetuar nga parimi mbizotërues i trashëgimisë dhe të elementeve të reja lentiho ndodhin gjatë gjithë jetës.

Arsyet lentiho

Ka shumë faktorë që luajnë një rol në shkaktimin lentiho:
• Ekspozimi i tepruar dhe ndjeshmëria ndaj rrezatimit ultravjollcë.
• Sunburns dhe ekspozimi i zgjatur në diell (veçanërisht në rajonet malore).

• Sunburns në fëmijëri.
• Mutacionet në gjenet.
• Lëkura Lehta (I ose II), flokët flokëverdhë, ngjyra të ndritshme sy. Shkalla e pigmentim lëkurës varet nga lloji i melaninës.
• Ndikimi burime artificiale të rrezatimit.
• Moshës dhe sistemin imunitar.
• Faktorët gjenetik (fonotip, trashëgim).
• imunosupresioni (marrësit dhurim të organeve dhe pacientët AIDS).
• bartës i HPV.
• Roli i hormoneve (pubertetit, shtatzënisë dhe lindjes, dhe duke marrë kontraceptivëve hormonal)

Lentiho Çfarë sëmundje mund të ngatërrohet

Çdo rritje pigmentim të lëkurës para se të rrezikshme. Por nga koha në kohë, duhet të konsultoheni me një dermatolog. Lentiho hershme fazë të gabuar për:
- Freckles - pak njolla kafe me një diametër prej 3 mm në fytyrë, supet dhe qafën.
- Mole - shenjë lindur e lëkurës, e cila është zakonisht errët se pjesën tjetër të lëkurës. Në varësi të ngjyrës dalluar 3 llojet e njollave: verë, salmon dhe të kuqe-dot (hemangioma)
- Moles (nevi) - tumor beninje lindur e lëkurës.

- Chloasma - hyperpigmentation të lëkurës për shkak të rritjes përmbajtjes melanocite në të.

Kur të shihni një mjek

Roli kryesor në parandalimin e malihniztsii (keqdashje) lentiho luan diagnoza e hershme që lejon për të zbuluar melanoma në fazat kur shërim të plotë është e mundur. Është e rëndësishme për të identifikuar simptomat e hershme në kohë për të parë një dermatolog ose oncologist dhe për të parandaluar degjenerimin e melanocytes.

Shenjat e para të keqdashje lentiho:

1. Formulari Asimetri.
2. Dëmi pabarabartë kufi.

3. spote pabarabartë Color.
4. diametër prej 6 mm.
5. mysëti dhe vrazhdësi sipërfaqe.
6. itchy Ndjenja.
7. inflamacion.

Simptomat vonë ose metastases:

Procesi inflamatore të lëkurës ose ne afersi te tumorit (intradermal ose subkutane bashku sistemit limfatik).

Diagnoza konfirmohet nga një ekzaminim të plotë të strukturave të thella të lëkurës duke përdorur dermaskopii apo biopsi. Mjeku vlerëson trashësi dhe thellësinë e tumorit. Studimet histopatologjike plotësohet kërkime duke përdorur antitrupat monoclonal që do të identifikojnë më saktë llojin e qelizave të kancerit. Për të zbuluar metastazë të mundshme, nyjeve limfatike biopsi është bërë.

Trajtimi lentiho

Trajtimi i formave beninje lentiho nuk është e ndryshme nga trajtimin e Freckles ose chloasma. Pas konsultimeve me oncologist ose dermatolog mund të përdorë teknika të tilla si peels retynolovoyi, trajtim lazer (rëndë) lëkurë fotoprotektsiya filtra UF, etj

Çdo ndryshim i dyshimtë në lëkurë që tregojnë melanoma, duhet të hiqen plotësisht.

• kirurgji - vetëm procedura të efektshme për trajtimin e melanoma Lentigo. Pëlhurë excised zonë pak më të prekura më të gjerë. Heqja profilaktike është kryer pa nyjet limfatike regjionale. Në rastin e metastases në nyjet limfatike regjionale heqje radikale kryer ato.

• perfuzionit - një metodë të trajtimit të lentiho paoperueshëm malihnizuvatysya të gjymtyrëve. Gjatë procedurës, rrjedhjen e gjakut u ndal duke përdorur një fashë për ndaljen e gjakut dhe agjentët e administruara cytotoksike T. (melfalan, dakarbazin - DTIC), të cilat pengojnë rritjen e tumorit. Perfuzionit jep rezultate të mira në rastet e recurrences të shumëfishta apo metastases.
• Terapi Rrezatimi - në disa raste mund të jetë efektive. Ajo është përdorur si një operativ pas trajtimit, dhe në rastin e tumoreve paoperueshëm. Terapi Rrezatimi duhet të përdoret në doza të larta (500-600 herë R në javë), ndryshe nga terapi tjetër rrezatimi kanceri kur përdoren doza të vogla dhe të shpeshta.

• Kimioterapia - droga terapi (bleomicin, vincristine, lomustin). Shtypur fazat e ndryshme të zhvillimit të qelizave të kancerit.
• Trajtimi metostazov - duke hequr metastaza izoluara në nyjet limfatike apo organeve të largët (të trurit, mushkërive, mëlçisë).
INF • glycosylated - trajtim interferon njerëzore nuk ka efekte anësore. Përdoret në kombinim me medikamente të tjera për trajtimin e sëmundjes metastatik.
• terapi Gene - një vaksinim kundër tumoreve. Injectable futur klasa gjen unë MHC.

Parashikim

Një parametër i rëndësishëm që përcakton lentiho malihnizuvatysya moti është indeks mitotike. Ajo ka parametrat e mëposhtme: thellësinë e pushtimit (depërtimit), ndryshimet trashësi, për të vlerësuar rrezikun e kancerit, metastazë dhe mbijetesës.

Moti forma malinje lentiho pafavorshme. Forma të tjera të lentiho beninje mund të trajtohen nga konsultim kozmetike në një dermatolog ose oncologist.

Lentiho Parandalimi

• Shmangni ekspozimin ndaj diellit, sidomos në fëmijëri, së bashku me ekspozimin ndaj diellit dhe për rrezitje.

• Mundësisht, ditë me diell të veshin syze dielli, një kapelë me një grykë të gjerë dhe për të shmangur shfaqjen e s11.00 diellit në 15.00.
• Ne rekomandojmë përdorimin e rregullt të krem ​​me sunscreens. Filters - substanca që pasqyrojnë ose thithin rrezatimin UF. Kështu, ato dobësojnë efektet e dëmshme të diellit.

Mbani mend, mos e përdorni filtra plotësisht parandalon dëmtimin e lëkurës! Shpesh, kur duke përdorur një krem ​​njerëzit të ndjehen një ndjenjë të rreme të sigurisë dhe janë më të gjatë në diell.