Mungesa e korpus luteum-it të dështimit vezore prohesteronovaya - shkaqet, simptomat dhe Trajtimi OT


Sipas statistikave, më shumë se 30% e grave janë kthyer në gjinekologu të menstruacioneve anormale (të parregullta, të rënda, të dhimbshme, etj), varfëri dhe abortit. Një nga shkaqet e zakonshme e këtyre ankesave janë dështimi i korpus luteum i vezores, dhe si rezultat, duke i bërë ato të pamjaftueshme progesterone e dyta (lyuteynovuyu ose sekretore) faza e ciklit hënor. Çfarë është korpus luteum i vezores dhe çfarë e bën atë të prodhuar hormone?

Yellow trupi - është i ndryshueshëm gjëndrat endokrine ekzistuese, e cila shfaqet vetëm pas ovulacionit, progesterone dhe thekson nevojën për mbajtjen e shtatzënisë.


Gjatë çdo cikli menstrual është rritja e grupeve follicles - fillor (afërsisht, "flluska lëngun që përmbajnë") e cila pjekur vezë. Në disa pika të trupit (në paprovuar! Mekanizmit) zgjedh një gjëndër (e mesme), i cili do të bëhet dominant dhe do të zhvillojë më tej, duke tërhequr më shumë homonov nevojshme atë për zhvillimin dhe, në këtë mënyrë fshehjen follicles të tjera. Duke arritur një madhësi të caktuar nën ndikimin e ndryshimeve hormonale gjatë ciklit (uljen e FSH - folikulostymulyuchoho-stimuluese hormon, estrogjenit, rritjen e LH - luteinizing Hormone) daljet vezë nëpërmjet një vrimë të vogël dhe e saj "kapur" mëvonshëm tubat fallopiane. Në vend të ish-gjëndër (terciar) është shkatërrimi i mureve të saj dhe anijet e saj në rritje në të cilat nxisin sintezën e hormoneve progesterone dhe estradiol dhe akumulimi lipidet dhe lutein pigment të verdhë - formuar korpus luteum i vezores. Ajo po ashtu duhet të sigurojë se gjëndër në mangësi Hormone nuk mund të thyejnë një vezë dhe nuk dalë prej saj - në vend të gjëndër më vonë, por formuan edhe korpus luteum.

Çfarë më tej fatin e tij dhe çfarë është ajo për të? Kryesore dhe funksioni kryesor i korpus luteum është që të krijojë kushte të favorshme për implantimin e vezës së fekonduar në endometrium dhe për të ruajtur shtatzënisë për të paktën 5 javë (para formimit të placentës). Ajo kusht nivelet e mbështetjes progesterone gjatë 12-16 ditë pas ovulacionit ka ndodhur, të cilat janë të nevojshme për të siguruar që endometrium ishte "i përshtatshëm" për implantimin dhe, nëse fekondimi - hartimin e saj të mëtejshëm në sasi të nevojshme. Megjithatë, ju duhet të mbani mend se korpus luteum, duke prodhuar progesterone frenon sekretimin e hipofizës FSH duke e bërë praktikisht të pamundur maturuar, "dalje" (ovulacionit) dhe fekondoj një vezë. Në këtë rast, nëse fekondimi nuk ka ardhur, niveli LH bie dhe korpus luteum fillon të vdesë. Në këtë drejtim, ul sasinë e progesteronit, FSH rrit numrin përsëri dhe cikli fillon perseri. 

Nga sa më sipër rezulton se: korpus luteum është formuar vetëm në fazën e dytë të ciklit, ka të kushtojnë progesterone, e cila siguron ciklin normal të rrjedhës dhe kontribuon në fillimin dhe ruajtjen e shtatzënisë për herë të parë. Në mungesë të shtatzënisë ajo vdes dhe në vend të saj formuar një trup të bardhë. Kështu, gjatë pamjaftueshmërisë Luteal nënkupton sintezën e progesterone tyre në sasi të pamjaftueshme, e cila çon për problemet e mësipërme.      

Arsyet për dështimin e korpus luteum

Cilat janë arsyet që çojnë në patologji trupit të verdhë:

1. gjenetik shkaktuar patologji - zakonisht kjo është e mundur duke ndryshuar strukturën e kromozomin X (abberatsyy).
2. Ovarian Patologjia - harakteriruzuetsya reduktim në të gjitha hormoneve, si mekanizëm ovarian dhe hipofizës për reagime. Ndër kyç këtu përfshijnë:
  • sindromen policistike te vezoreve
  • degjenerimi kistike e indeve të vezoreve
  • Onkologji
  • post-operacion dhe postmedikamentoznaya (iatrogjenike) dështimi ovarian

3. Patologjia e hipofizës - mund të jetë për shkak të:
  • Onkologji
  • Lëndimet
  • defekte gjenetike
Në këtë rast shënoi mungesën e hormonit të veçantë në fushën e Hipofiza (plagë lokal) ose të gjitha hormonet, e cila tregon dështimin total (rrallë).
4. Patologjia e sistemeve dhe organeve të tjera. Këto përfshijnë:
  • Dështimi i mëlçisë
  • dështimi i veshkave
  • Hiperprolaktinemiya, hiperandrohenemiya etj

Simptomet e dështimit të korpus luteum

Foto Klinike pamjaftueshmëri Luteal mund të gjurmohen në "një në një tjetër." Kështu, simptoma e parë është parregullsi menstruale lidhur me faktin se nuk ka prodhim të prohestrerona mjaftueshme dhe si pasojë, në njërën anë nuk ndodhin ndryshime proliferative në endometrium, mekanizmat e tjera të zgjeruara ciklit dhe reagime shkelur përgjigje.

Në rast se, pavarësisht nga sa më sipër, fekondimi ndodh, mund të ketë probleme në fazën e implementimit të vezës së fekonduar në endometrium. Kjo është kryesisht për shkak të shtresës jogatishmërisë endometrial, papjekuri saj funksionale.

Problemi tjetër dhe ndoshta më akute në qoftë se implantimi ende të ndodhë, të bëhet gabim (abort spontan, abort) - Nivelet e shumë pak progesterone për të parandaluar kontraktimet pavullnetshme dhe dëbimin e "huaj" në thelb vezë nga zgavër të saj.

Inspektimi në dështimin e korpus luteum

Çfarë masash diagnostike ndihmojë në identifikimin dështimin e korpus luteum:

1. Matja e temperaturën e trupit basal - një metodë e vjetëruar që është më së shumti me interes historik. Përcaktimi dështim basal temperaturën e trupit metodën gabim trashanik, në qoftë se vetëm për shkak se niveli i temperaturës mund të ulen dhe të progesterone normale.
2. Përcaktimi i nivelit të progesteronit në serum - të marrë në mesatare cikël 16-18-ditor, me intervale prej një ose dy ditë në rrjedhën e disa mujore - Kjo do të eliminojë gabim dhe me saktësi të përcaktuar shumën e progesteronit në periudhën e interesuemoy. Norm:

Progesterone - 1,59 ± 0,3 nmol / l - faza follikulinovaya, 4,77 ± 0.8 nmol / L, ovulacionit, 29.6 ± 5.8 nmol / l - faza lyuteynovaya.
3. Ultratinguj hetim - përcaktohet nga madhësia e vezore, ajo ehostruktury, prania ose mungesa e tij follicles e rritjes normale, prania e korpus luteum, madhësinë e saj. Studimi është bërë mirë në dinamikën e një specialisti.
4. Në shkelje të vazhdueshme të ciklit, gabim - endometrial biopsi ciklin 26-ditor. Shikoni përputhshmërinë e tij me ciklin, natyrën e indeve.

Trajtimi dështimi prohesteronovoy

Në praninë e shkakut të themeluar dhe për të përcaktuar shkakun fillon me trajtimin e sëmundjes themelor. Për simptomatike dështimi trajtim progesterone Luteal përdorur që përmbajnë drogë. Këto përfshijnë:

1. Utrozhestan - kapsula progesterone natyrore - 1 (200 mg) kapsulë 2-3 herë në ditë në gjysmën e dytë të ciklit menstrual.
2. ampula natyrore progesterone - përdoret zakonisht në spitale.
3. Duphaston - progesterone gjysmë-sintetike. Ai u emërua në një dozë prej 1 tabletë 2 herë në ditë nga dita e 16 e ciklit menstrual apo të djathtë, pas ovulacionit (si duke marrë një - është zgjedhur për një pacient të veçantë, duke marrë parasysh gjatësinë e ciklit dhe duke marrë droga të tjera).

Këto janë droga kryesore të progesteronit përdorura në Rusi. Përveç kësaj janë: qirinj vaginale dhe zorrës së trashë me progesterone (emëruar cikël 25-ditor), krem ​​të lëkurës, etj

Trajtimi duhet rregulluar për çdo pacient të veçantë, si përshkrimin e recetave të pahijshme dhe të paarsyeshme mund të çojë në shumë komplikacione dhe madje edhe të ndaluar ovulacionit.

Jetë i sigurt për të mbajtur trajtimin e kontrollit: për të provuar për të ovulacionit, progesterone shikojnë gjakun vërejtur në ultrazërit.